DomYell | Komentáře u knih | Databáze knih

DomYell DomYell komentáře u knih

Zmizelá Zmizelá Gillian Flynn

Žena, která může vše. Muž, co se ocitne v její pasti. Zvenku je žena chudák a muž je haj#l. Život neni fer, svět neni fér. Perfektní dilo na ošklivé dny, dovolenou, na dlouhé cesty do vlaku.. Čtivé, poutavé, a nepoustici.

23.07.2020 4 z 5

Karavana otroků Karavana otroků Karel May

K.M. mam rad..mel ho rad i muj deda, pres ktereho jsem se k nemu dostal. Knihy jsou jednoduche, ctive, napinave, misty humorne... Vlastne je to vyobrazeni takoveho naivniho sveta, kde lide drzi slovo, maji smysl pro cest, i kdyz jsou to negativni postavy... Chybi mi tohle v realnem svete. Kdyz nekdo rekne, ze prisaha na svou cest, ze by neco nikdy neudelal..na 99% je vse obracene. Slovo je jen prazdna fraze..o moralce ani nemluvim... pral bych si, aby rodice vychovavali deti na Mayovkach a ne na obrazovkach a touchpadech....vim, ze ne kazdy, by si vzal mravni predlohu k srdci, ale alespon v nekom dalsim by zustala i do budoucna.

A ke knize samotne, nemam ji, co vytknout. Je to dobre oddechove cteni, s korenim napeti a akce. Komu se dostane do ruky at radsi nevaha a cte. :)

30.04.2020 3 z 5

Cesta zpátky Cesta zpátky Erich Maria Remarque (p)

Evropa se zblaznila a prestala cist Remarqua... halooo, vy panove v kravatach v utulnych kancelarich!! zacnete cist!! Nebo se dockame nove verze tykajici se 21.stoleti!

25.05.2024 4 z 5

Tancuj, tancuj, tancuj Tancuj, tancuj, tancuj Haruki Murakami

V knize je jako maly zertik jmeno jednoho z hlavnejsich hrdinu jmeno, ktere vzniklo presmickou jmena autora.

Kniha uz tak nejak zapadne mezi ostatni Murakamiho texty. Clovek vi, co dostane, co ho ceka. Vi, ze se bude potapet v tajemnu, ze fantazie bude zase malovat vsemi barvami... ty knihy jsou jako svickova. Je to svatek je vzit a otevrit vzdy s odstupem mezi sebou...jinak zacinaji splyvat a mizi zazitek jedinecnosti.

05.08.2023 4 z 5

Let do nebezpečí Let do nebezpečí Arthur Hailey

Vemte si pasy, pristavame! Vyborna kratka kniha. O adrenalin tady neni nouze. Dej, leti stejne rychle, jako letadlo a vy budete do posledni chvile trnout, jak to dopadne.

Pri cteni jsem si vzpomel na nejaky rozhovor s nekym od letadel a ten rikal... ze je dobre, ze cestujici neslysi, co se deje v kabine pilotu..jinak by vetsina z nich uz neletela. Neni vyjimkou, ze sem tu a tam se na letadle neco pokazi..

Letu zdar!

17.03.2023 5 z 5

Zoopisník Miroslava Bobka Zoopisník Miroslava Bobka Miroslav Bobek

Prazska Zoo me bavi. Obecne vsechny zoologicke me bavi, ale Praha je na pomezi tuzemskych zahrad vysoko vycnivajici, jak kdyby se alespon kousku Prahy slava hvezd dotykala :)
Jsem rad, ze nasledovnikem pana Fejka se stal pan Bobek. Jake lepsi prijmeni by reditel zoo vlastne vubec mohl mit? :)
Ac pres pomerne hluboke znalosti z rise zvirat, tak i zde jsem objevil veci, ktere jsem nevedel, nebo me ani nenapadlo se po nich zjistovat a ma touha videt nekdy Goby zase o kousek narostla. Vlastne bych to nazval reportaze, doprovozene fotografiemi a nebo jeste jinak, rikejme tomu okna do rise zvirat. Otevrete ho, vidite, neco se dozvite, zavrete a jdete otevrit dalsi vedle.
Prijemne cteni

13.11.2022 5 z 5

Jsem Baťa, dokážu to! Jsem Baťa, dokážu to! Jozef Banáš

Vubec bych se nebal rict, ze Tomas Bata byl nejvetsi Cech. Clovek, ktery dokazal vytvorit neuveritelne imperium hmotne, ale i dusevni. Je ukazkou toho, ze jeden clovek muze menit generace i desitky let po sve smrti.
Jeho zivotni pribeh by se mel tesat do kamene a rozdavat nemakacenkum misto socialni podpory. Dneska by asi jen tak nekdo vyrobou bot v Evrope neuspel, ale zase jsou tu dalsi odvetvi, ktere potrebuji sve Bati. (vesmirny vyzkum, digitalizace statu a jeho efektivni fungovani, efektivita prace, zaslouzene socialni vyhody atd...)

Kniha jako takova je velice dobre napsana a nekdy za par let se k ni rad vratim.

01.09.2022 5 z 5

Lunapark Lunapark Stephen King

Zadny drastak to neni, bohuzel. Vic nez jizda na horske draze to je jizda na labutich.

29.12.2021 4 z 5

Mělké sibiřské hroby Mělké sibiřské hroby Michael Krupa

Kniha ma jedno minus.. A to, ze je moc kratka.
Pro nas asi nepredstavitelny zpusob prezivani a "cestovani".

02.12.2021 5 z 5

Z Paříže do Paříže Z Paříže do Paříže Joseph Joffo

Filmova i literarni podoba je vydarena a je to prijemne cteni na jedno odpoledne.

22.09.2021 5 z 5

Mafie po česku aneb Jeden den Bohuslava Panenky Mafie po česku aneb Jeden den Bohuslava Panenky Zdena Frýbová

Nekolikrat jsem to cetl.. S postupem casove vzdalenosti od "Smutne" revoluce kniha ztraci svoje kouzlo. Avsak pro vsechny fandy devadesatek je to povinna literatura!

Dej ma spad, prijemne se zene kupredu, sem tam nejaky zvrat, prekvapeni...

Verim, ze v dobe sveho vydani (tedy i aktualnosti k tomu, co se delo..) to musela bomba.

Pet hvezd za prijemne cteni!

23.08.2021 5 z 5

O psaní: Memoáry o řemesle O psaní: Memoáry o řemesle Stephen King

Dam 5 hvezd... Protoze:
-Casti s autobiografii se mi libi
-Navod, jak lepe psat asi nevyuziji, ale nekdo jako King asi vi, co pise, jak se pise

01.08.2021 5 z 5

Proč bychom se netopili aneb Vodácký průvodce pro Ofélii Proč bychom se netopili aneb Vodácký průvodce pro Ofélii Zdeněk Šmíd

Silne zklamani a nebo prehnana ocekavani? Tesil jsem se na zabavnou oddechovou "storku" party kamosu na rece a odmenou mi byla nuda, co se tahla, jako olej.

07.07.2021 2 z 5

Případ Marie Navarové Případ Marie Navarové Arnošt Lustig

Technicky je kniha pomerne dobre zpracovana. Rozhodne je i ctiva (rozmyslel jsem na zaklade komentaru nize jestli se do ni pustit). Obcasne opakovani deje mi trochu vadilo a rekl bych, ze v urcite casti pan Lustig ujel od deje a jako by chtel naposledy rict svetu, co si mysli o te dobe...

K samotnemu pripadu M. N.nevim, co bych rekl. Mel jsem z toho pocit beznadeje. Na jedne strane je muz, ktery chce zlikvidovat Cechy, na druhe strane zena, ktera poskytne prvni pomoc nepriteli. Jeden jedna nelidsky a jedna jedna lidsky... A nelidsky je za to "odmenena".

Gabcik a Kubis jsou opravdovy hrdinove. Nas narod v moderni historii ma bohuzel malo vzoru vzdoru. I pres vsechny ty nasledky, kdyby bylo vice muzu cinu, nemuselo by se stat tolik spatnych veci.

24.06.2021 4 z 5

Můj život bez mříží Můj život bez mříží Jiří Kajínek

Nebudu polemizovat o vysledku a ocekavani nejznamejsiho procesu s nejznamejsim veznem od Smutne revoluce.

Kniha je sebeobhajujici zpoved ve smyslu: "Ja jsem zlodej a jsem dobry zlodej. Ja nejsem vubec spatny clovek. Jsem ferovej kluk, co ma rad sport a moje zlodejna je stejne neskodna, jako prodavani kytek v kvetinarstvi a hlidani deti ve skolce"

90.jsou, budou sporna a legendarni tema nas vsech. Nema smysl zabrehavat do co kdyby, bylo/nebylo a do nejakych nepodlozenych fikci. Je mi lito nasich spoluobcanu, co ve zlodeji vidi celebritu a nejradsi by ji i kandidovali na prezidenta. Medialni prostor a vyzdvihovani pana Kajinka rozhodne neni nic, co by stalo za obdiv. Nevim jestli je pan Kajinek vinny, za to, co byl posledne souzen... Urcite si taky vytrpel svoje.. Ale kriminalnikem se stal uz diky svym zlodejnam a takova osoba by nemela mit verejny prostor k sireni svych evangeliich pravdy o slusnem "jen" zlodeji.

Panu Kajinkovi preji plno zdravi a stesti na svobode a i druhou sanci na normalni zivot a ctenarum preji dostatek nestranosti a vlastniho usudku k posouzeni, co je dobro a co uz dobro neni.

16.06.2021 1 z 5

Sicilián Sicilián Mario Puzo

Zboznuji Siciliana, stejne jako Kmotra. Nedokazi rict, ktera z obou knih je lepsi... Presnejsi je Kmotr je mestska kniha, Sicilian je bokove venkovske pokracovani. Pribeh se neodehrava po Kmotrovi, ale soubezne s nim, za Michaelovo pobytu na Sicilii.

Puzo, jako spisovatel je naprosty machr. Pri cteni jeho knih mi v hlave bezi film, jak si to vse podle obsahu vykresluji. Mrzi me, ze k teto knize se onehda tez nenatocil kvalitni snimek.

03.04.2021 5 z 5

Na kometě Na kometě Jules Verne

Krasne naivni cestovani vesmirem. Je uplne jedno, ze my vsichni vime, ze takhle cestovat nejde... Jules Verne vytvoril seminko.. A to seminko v dalsich generaci klicilo a pomohlo lidstvu do skutecneho vesmiru. A to je podle mne hlavni prinos J. V. pro nasi civilizaci... Je tvoritelem impulsu chtic vedet vice

31.01.2021 5 z 5

Pod krvavými nebesy Pod krvavými nebesy Mark Sullivan (p)

Rekneme, ze tak do stranky 37X moc dobra a ctiva knizka... Ale od 37X to je uplne masakr... Clovek asi tusi, co prijde, ale furt doufa, ze se treba plete... A treba i jo... Konec je neskutecne silny... Lide, co si radi pobreci, by asi meli koncit u 37X.stranky a nebo si vzit roli papiru vedle sebe. Rozhodne doporucuji pri cetbe jeste dohledavani na internetu kdo byl kdo pro lepsi zazitek. Moc moc moc povedeny!

30.11.2020 5 z 5

Selský baroko Selský baroko Jiří Hájíček

Jsem rad, ze tu je nekdo, jako pan Hajicek.. Nekdo, kdo zasazuje sve pribehy do jihu Cech a ty pribehy jsou ctive a netypicke. Super kniha

30.11.2020 3 z 5

Konec hry Konec hry Daniel Cole

Jako dobry... Ale tento styl psani neni muj salek kavy.

05.11.2020 2 z 5