DomYell komentáře u knih
Mensi ale zajimave dilko z dob minulych. Hrozne, jak lide museli riskovat tam, kde dneska skoro ani nelze postrehnout, ze je nejaka hranice
Kniha ma hezke ilustrace a i text je ctivy. Osobne bych obcas autorsky zustal v nekterych vecech vice neutralni, ale budiz. Pro fandy teto perly jihoceskeho kraje je to dilko, jako stvorene.
Tesim se zase nekdy na dalsi navstevu.
Ja si myslim, ze nebyt dopaden a zit do konce zivota ve stresu z dopadeni je mozna horsi trest, nez provaz, co to vyresi za minutu.
V knize neni moc popisovane jeho, jak to nazvat - dablove dilo - ale asi to neni ani potreba. Nejvetsi pocit uspokojeni clovek ma, ze jeho lebka - znehodnocena neodbornou exhumaci - se pouziva pro studijni ucely. Skoda, ze se to nikdy nedozvi.
Je potreba o tyranii nemlcet, nezlehcovat a nevytesnovat ji. Jen tak se muze spolecnosti podarit, aby se neco takoveho neopakovalo.
Vetsina svetla se upira na muze od Batu, ale byla tu i zena. Nebylo snadne stat vedle slunce a nespalit se, ale pani Marie to dokazala. Chybi mi v knize vice o jejim osudu po emigraci.
V bolesti a s bolesti vznika novy zivot.
Asi takhle bych tuto knihu charakterizoval, kdy pan Passer pise, jak se z neznaboha a #partyboje# stal hluboce verici clovek.
Stesti si clovek za penize nekoupi a tato zpoved je toho dukazem.
Zajimava sonda do duse cloveka mnoha tvari - podnikatele, otce a hluboce vericiho cloveka.
Pan Passer sel se svou kuzi na trh a to je frajerina. Ne kazdy by to na jeho miste dokazal.
Zajimavost: jedna z osob, ktera se mu onehda snazila ukrast firmu a pripravit ho o zivot byla propirana v nedavne dobe soudy za danove uniky ve velmi vysoke castky.... cas ukaze, kdo za co stoji a kdo ne.
Neuveritelne, jak se G.K. dokazal trefit do budoucnosti. Nekolikrat jsem se ujistoval, jestli kniha neni stara jen 2-3 roky...omyl..je o nekolik let starsi.
Velice zajimave, dobre ctive a i srozumitelne. Smekam pred intelektem pana Kasparova.
Doporucuji vsem, kteri se potrebuji lepe zorientovat v tohle tisicileti a poznamka pod carou: Zlu se neustupuje, pred zlem se necouva a zlo je treba zastavit, dokud je male, nez vyroste a je tezko zastavitelne
Trochu jsem cekal vice bio konkretni vedkyne, ale vice jsem videl filozofii...
Samozrejme ceska stopa v celem tomto velkem objevu potesila a bylo zajimave cist, ale hlavne premyslet, co tyto objevy prinesou do nasich zivotu....dovolim si malou skromnou uvahu: jsme na zacatku konce olympiad, minimalne, jak je zname dnes..., jsme na zacatku konce dedicnych nemoci...a jsme na zacatku konce prirodniho vyberu u lidi a zacatku ambiciozni selekce potomstva...
Je eticke napravit utrpeni u cloveka a nebo je eticke nechat cloveka trpet....? Co je vlastne etika genomu..?
Moc krasny zivotopis pripominajici spise pribeh o jednom uzasnem herci a vlastne i hudebnikovi a zahradnikovi. Pan auto zachycuje dobu, kdy herci byli jeste herci a ne sbiraci srdicek a palecku :)
Reknu to jednoduse - tohle je zajimava sonda do duse zlocince. Je dobre, ze to vyslo. Lide maji vedet, jak premysli ti, proti kterym bojujeme. Pani manzelka kata Ceskeho lidu neprojevuje ani spetku sebereflexe a soucitu s ostatnimi Naopak ma pocit, kdyz se ze zivota kralovny pri pleneni Ceske zeme dostane nohama na zem, ze je chudak, ze nema manzela a ze se ji nedostava podpory a nedej boze odskodneho.... Jsem rad, ze alespon jeji syn projevuje strizlivejsi pohled na tu dobu.
Cekal jsme trochu vice do hloubky fungovani teto teroristicke organizace a mene mualimske teologie.
Pan Barta je muj oblibenec. Mam rad jeho vypravovani a prednes a proto asi nejsem schopny objektivne posoudit knihu. Libi se mi jeho myslenky a i ten, kdo se s nimi nedokaze ztotoznit by mel premyslet nad tim, proc...
Tohle je chutovka.. ja furt nevim, co muze a nemuze byt pravda.... ale vzhledem k tomu, ze nektera mista a osoby z knihy jsem mel moznost potkat, tak ma tento pribeh pro me trosku osobni raz... urcite doporucuji precist, je to suprove cteni (ps.a k ruce strycka googla na vyhledavani faktu)
Byl jsem plny obav, jestli nahodou tento dil nespadl do braku.... nastesti film a kniha maji spolecny asi jen nazev dilu a par postav. Strasne se mi to libilo.
Evropa se zblaznila a prestala cist Remarqua... halooo, vy panove v kravatach v utulnych kancelarich!! zacnete cist!! Nebo se dockame nove verze tykajici se 21.stoleti!
Murakami - to je podivny, zvlastni, tajemny svet.... je videt, ze umi psat i povidky..
Sakra, co jsem do ted delal???
O panu Smilovi jsem slysel nekolikrat nezavisle z ruznych sobe vzdalenych stran a vsude peli chvalu... a ja to odkladal, vetsinou jsem na pana Smila zapomel, kdyz jsem byl v knihovne... ale je tu jedno ALE...ale uz nezapomenu, asi dokud me nezacne pamet prestavat slouzit.
Pan Smil rozebira nekolik temat a nabizi na ne uhly pohledu prime, neprime, z minulosti, v soucasnosti a hada trochu i te budoucnosti.... je to velice zajimave...
Vypujcim si par radku a doplnim je vlastnimi slovy:
Nemame se ani hur a ani lepe, nez nekdo pred nami. Mame k reseni jen dalsi problemy. Vratme se 124let zpatky do roku 1900 a predstavme si, jaky zivot mel clovicek tou dobou narozeny. 1914-1918 prvni svetova, 1918-1920 spanelska chripka. 1929-1939 Velka hospodarska krize. 1939-1945 druha svetova...a takhle by se dalo pokracovat... strach z nuklearni valky tu byl od 70.let do 90.... v cem je nase doba jina? Je lepsi? Je horsi?
Tesim se, az se mi dostane dalsi ctivo od autora do ruky.
Za me je tohle zatim nejslabsi kniha, co jsem od meho oblibeneho autora cetl... jakoby ztratil po sto stranach chut psat a jen to rychle ukoncil, aby se nereklo...
Bohuzel, trochu zklamani...
Super kniha, ktera se pomalu, jako buldozer sune kupredu a cim dele se sune, tim vice jsem mel problem prestat se ctenim. Puzo jako vysity..i kdyby na knize nebyl podepsan, poznal bych to. Tohle je moje gusto, grazie Mario
Ac autora M.V. rozhodne za jeho styl rad nemam, tohle si nedovolim soudit tragicky. Vlastne jsem se docela bavil. Muze to byt dobra odreagovacka nekde na cteno u more, na horach, v mhd... jako plus bych k tomu pridal, ze to je mala sonda do let kratce po mileniu... jak to uteklo.... garzonky za parset tisic, tlacitkove telefony a svitici nalepovaci blbosti na ne...... :))