Doubravka1975 Doubravka1975 komentáře u knih

Tři muži na toulkách Tři muži na toulkách Jerome Klapka Jerome

Pohodové, volné pokračování tří kamarádů Harrise, George a Jerome, které už známe z jejích cesty po Temži, kteří tentokrát vyrazí na kole do Německa a odskočí si na rychlou návštěvu Prahy a Karlových Varů.
Dobrý článek časopisu Reflex a rozebrání JKJ v Praze vložený ke svému komentáři uživatelem huhuhu
PS: Milí čundráci, je super, že vám chutná naše plzeňské pivo, hlavně Georgovi, ale plzeňské pivo není německé pivo, ale naše České !!! str. 89
Knížku mám z nakladatelství evergreen, přeložil J.Z. Novák 1972 a má hezčí obálku než je zde

11.08.2023 4 z 5

Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce Robert Fulghum

Neobyčejné přemýšlení o obyčejných věcech. Krátké, pohodové příběhy a zamyšlení z autorova života. Některé mě bavily víc, některé míň. A souhlasím s autorem a cituji: Čtěte to po malých kouskách - není žádný spěch a na konci vás stejně nečeká žádné rozuzlení zápletky :):)

04.08.2023 4 z 5

Sběratel sněhu Sběratel sněhu Jan Štifter

Tak nakonec Super! Úkol Josefa a konec, kdy do sebe všechno zapadne, mě doslova rozsekal (máme hodně podobný rodinný zážitek)
Příběh se odehrává v Českých Budějovicích a střídají se tři dějové linie, 30. léta, 50. léta a současnost rok 2017. Plno postav, které se dost pletou a do toho ještě Josef....
První knížka od autora a určitě ne poslední

15.04.2022 5 z 5

Dášeňka Dášeňka Karel Čapek

Krásný, nestárnoucí příběh nejdřív takového úplně malého bílého nic

06.12.2021 5 z 5

Podivná Sally Diamondová Podivná Sally Diamondová Liz Nugent

Vynikající, ale hodně temný a smutný psychothriller. Začátek šílený. Sally Diamondová je opravdu podivná. Ze začátku jsem si myslela a i to tak vypadá, že je autistka, ale není. Tohle všechno z ní udělala výchova pravých a později adoptivních rodičů. I tak mi byla moc sympatická a fandila jsem jí.
Vyprávění se střídá z pohledu Sally a Petera v období od roku 1974 do 2022.
Konec za mě dobrý, jiný jsem ani nečekala a do toho ještě ta situace, která nastala, která to zabila úplně. A to nejen v téhle knize....
Super
Doporučuji
Sally : To jsem snad nikdy neměla právo se zlobit ?
Peter : .... nejsem můj otec

21.11.2024 5 z 5

Zpověď farářky Zpověď farářky Martina Viktorie Kopecká

Zajímavé a o hodně intimnější úvahy o životě, tanci, ženskosti, o všemožných vztazích, víře v Boha i síle Ducha ....
Úvahy farářky M. V. Kopecké jsou proložené rozhovory s Tomášem Novotným, doplněné ilustracemi Moniky Pavlovičové a fotografiemi Lukáše Bíby.
Nejsme chybami, kterých jsme se dopustili, ale změnou, kterou po nich prožijeme

26.09.2024 5 z 5

Co já vím? Autobiografie Miloše Formana Co já vím? Autobiografie Miloše Formana Jan Novák

Vynikající autobiografie našeho vynikajícího režiséra Miloše Formana, sepsaná za pomoci Jana Nováka. Čecha, který také žil v emigraci v Americe. Miloš Forman byl úspěšný jak u nás v Československu a po roce 1968, kdy musel zůstat v Americe, tak i v Americe.
Knížka končí rokem 1989 natočením Valmonta. Škoda, chtěla bych ještě pokračování o jeho další životní etapě s jeho druhou manželkou Martinou Zbořilovou. I když její verzí jsem už četla v její autobiografii Skladatelka voňavého prádla.
Knihu Vyhoďme ho z kola ven, píšu na seznam ke čtení a jdu si pustit film Přelet nad kukaččím hnízdem....musím se tam zaměřit na určité postavy ....
U mě vždycky platilo, že vítězství bývá stejně těžké, jak je nádherné a jiná možnost neexistuje. M.F.

01.07.2024 5 z 5

S tebou mě baví svět S tebou mě baví svět Marie Poledňáková

Komedií století S tebou mě baví svět zná snad úplně každý, ale chtěla jsem zkusit i knížku jestli je v něčem jiná.
Stejné a perfektní jako film. Teď mají při čtení knižní hrdinové svoji konkrétní podobu:):) jen navíc je v knížce seznámení naší šestice. A hlavně už rozumím slovům Apalucha, Ydykseb....
Knížka obsahuje jak barevné tak černobílé fotografie z filmu

17.05.2024 5 z 5

Sestřičky v nesnázích Sestřičky v nesnázích Donna Douglas

2.díl série Nemocnice Nightingale a opět skvělé, pohodové čtení. K naší známé trojici, o které se děj točí nejvíce, přibude další zajímavá postava sestry Violet.
Moc se těším na třetí pokračování

07.05.2024 5 z 5

Knihkupectví ztrát a nálezů Knihkupectví ztrát a nálezů Susan Wiggs

Moc krásný příběh ze San Franciska z jednoho knihkupectví. Kladivo k pronájmu ... super:):):)
....moje matka měla pravdu. Úplně na všechno existuje nějaká kniha. Když čteš knihu, nikdy nejsi sama. Kniha člověka nikdy nezradí, nikdy nezmění svůj názor ani z člověka nedělá hlupáka. Je nejlepší lék na smutek a něco se člověk může ještě naučit....

27.02.2024 5 z 5

Zvuk slunečních hodin Zvuk slunečních hodin Hana Andronikova

Pěkný, silný příběh. Ale zpracování takový trochu zmatek. Chvílemi jsem vůbec nevěděla, kdo zrovna příběh vypráví ani kde a kdy se zrovna nacházím. Ani ten květnatý jazyk mi moc neseděl.
Střídá se několik časových rovin a míst. Československo v době okupace. Hned jste ve Zlíně, hned zas v Praze, Olomouc, nechybí Terezín, posléze Osvětim. Chvílemi jste v Indii ve 30.letech minulého století. Ty sny a vzpomínky mě nebavily vůbec. A ta třetí časová linie je Amerika, konec roku 1989. Ještě příběh vypráví víc osob. Normálně s tím problém nemám, ale tady mi to nějak nesedlo.
Příběh je fikce, ale historické události v knize jsou skutečné, tak jako místa a některé postavy, které se prolínají s těmi smyšlenými postavami.
I tak doporučuji

23.02.2024 4 z 5

Náhradník Náhradník Princ Harry (p)

O britskou královskou rodinu se nijak nezajímám, samozdřejmě okrajově vím kdo je kdo :):):)
Bulvár nečtu a ani mě nezajímá, ale moc ráda čtu biografie.
Svůj životní příběh vypráví ze svého pohledu princ Harry, náhradník následníka. Kniha má tři části a začíná smrti jeho matky, princezny Diany. Kniha je velmi obsáhlá, ale je kupodivu čtivě a zajímavě napsaná. Zatím je to jediná biografie, kterou jsem četla, kde nejsou žádné fotografie ( teda kromě tří mini fotek)
Při čtení jsem docela hodně na netu hledala určité informace a nestačila se divit. Musím uznat, že novináři jsou opravdu banda bezcitných příšer, ale bohužel svůj podíl viny na tom všem mají i čtenáři. Špatné zprávy a skandály prodávají, bohužel, tak to asi je ....
Rodinu si bohužel nevybíráme a jestli je pravda co je zde v knize popsané, to záleží na každém z nás čemu chceme věřit. Je to stejné jako s bulvárem. Ale určitě by s ním nikdo neměnil.
Princ Harry mi byl vždycky trochu víc sympatičtější než všichni ostatní členové královské rodiny a po přečtení ho i chápu a přeji mu zdraví, klid a pohodu
PS: trochu divné to oslovení zlatíčko brr

12.12.2023 5 z 5

Hordubal Hordubal Karel Čapek

Smutný příběh podle skutečné události. Od začátku je jasné, že na konci nebude happy end. Juraje Hordubala mi bylo líto. Trochu sranda, jak je Polana na začátku popsaná jako mladá a hezká a na konci stará a ošklivá ( je ji pořád stejně, 31 let :):)

05.12.2023 5 z 5

Ženy a knihy Ženy a knihy Stefan Bollmann

Knihy miluji dalo by se říct od narození a pořád jsem chtěla, aby mi někdo četl, čím jsem všem už pěkně lezla na nervy, tak jsem se radši naučila sama v 5 letech číst. Knihy a čtení je pro mě závislost a vášeň, asi doopravdy s následky :):):)
Čtivé, zajímavé literární zajímavosti a minulost čtení a knih za téměř tři století.
Doporučuji

15.09.2023 5 z 5

Snědla dětem sladkosti Snědla dětem sladkosti Martina Formanová

Volné pokračování autobiografie Martiny Formanové, kdy už dvojčata mají 12 let a líbilo se mi víc než předešlá autobiografie Skladatelka voňavého prádla.
Akorát úplně hnusná obálka, ale musím se pochlubit, dostala jsem od kamarádky k narozeninám krásný látkový obal, bílý s malovanými černými kočičáky, takže jsem se na ni naštěstí nemusela dívat :):)

07.09.2023 4 z 5

Jak přežít svého muže Jak přežít svého muže Jana Bernášková

Čtivý příběh mladé herečky Lucie, svobodné matky, která se snaží po mateřské vrátit se ke své herecké kariéře.
Trochu mi pořád vadí to oslovování lu.... a pr.... a šišláni Kiky, ale Šedivka mě tentokrát bavila. Těším se na třetí díl Koloušek. Druhý díl Coura jsem četla loni ( a ze začátku jsem s ní hodně bojovala:) než jsem si asi zvykla :):) takový styl bych prostě od autorky nečekala:):)

22.08.2023 5 z 5

Vražda na hřišti Vražda na hřišti Catherine Shepherd

5. a poslední díl série Julia Schwarzová a Florian Kessler a opět povedený příběh, čtivé, krátké kapitoly. Děj není zbytečně překombinovaný, aktuální nesmrtelné téma závislosti.
Pěkná pohodová kriminální série - doporučuji

02.07.2023 4 z 5

Vražda s nápovědou Vražda s nápovědou Catherine Shepherd

4.dil série Julia Schwarzová a Florian Kessler a opět čtivé a zajímavé čtení. Příběh o jednom nepovedeném dětství a zvrácené výchově

26.06.2023 4 z 5

Vlčí dítě: Neuvěřitelný životní příběh východopruského děvčete Liesabeth Otto Vlčí dítě: Neuvěřitelný životní příběh východopruského děvčete Liesabeth Otto Ingeborg Jacobs

Hodně smutný, silný příběh sepsaný na základě skutečného vyprávění. Rozhovory, které vedla německá reportérka Ingeborg Jacobsová s Liesabeth Otto. Němkou, která se narodila roku 1938 ve Východním Prusku. Kdysi německém území, po válce přivlastněném Rusy. Malá Liesabeth po válce, od svých 7 let se protlouká sama životem bez rodiny, následuje dětský nápravný tábor, lágr pro dospělé, život na Sibiři, pátrání po rodině, návrat do Německa a zpět domů ( do Ruska), pád železné opony.....
Doporučuji úplně všem

27.04.2023 5 z 5

Pavouk Pavouk Lars Kepler

(SPOILER) Abych pravdu přiznala, tak v předminulém díle mi už Jurek lezl krkem a akce s ním hodně přitažené za vlasy a v minulém díle, ten konec, kdy Saga dostává pohlednici se vzkazem, tak jsem si říkala, že asi už číst dál nebudu pokud tam bude Jurek, ale čtu a je to opět skvělé, temné a napínavé a Jurek mi tentokrát vůbec nevadí:):):)

Pavouci.... malí bezbarví lovci, kteří svou oběť paralyzují, zavinou do kokonu, vstříknou dovnitř jed a v něm ji rozpustí

24.02.2023 5 z 5