Driftersoul Driftersoul komentáře u knih

Muž s podivnou minulostí Muž s podivnou minulostí Ken Follett

Zajímavý, docela podrobný pohled do života, zvyků a mravů v UK před 100 lety. Příběh fiktivní, ale opírající se o několik historických fakt, které mu dodávají autenticitu. Stojí za to, zmínit např. hnutí sufražetek. Nebo mocensko-politické paralely s dnešní dobou (občas při nich až zamrazí). Naopak, některé momenty, jak je u autora (bohužel) často zvykem, jsou předvídatelné - např. vztah anarchisty Felixe s Lydií a nevyhnutelnost jeho setkání s Charlottou. V každém případě, jsem velice ocenil napínavost děje, v podstatě od první do poslední stránky. [The Man from St.Petersburg; 1983].

23.02.2024 4 z 5

Psí park Psí park Sofi Oksanen

Oproti předchozí "Očistě" a "Času..holubic" zklamání. Ač napsáno (jak jinak), opět velmi inteligentně, s citem pro detaily a strhujícím stylem, který vás chytí a nepustí.... Vadilo ovšem chaotické prolínání časových rovin a ono postupné odlupování dějových vrstev, znesnadňující orientaci v souvislostech a linii příběhu. Osud jedince je do velké míry determinován místem, kde se narodil. Ale člověk přece nemůže za to - kde se narodil. To je asi nejsilnější poselství knihy. A přesně tohle bychom měli mít všichni na paměti....každý den.

14.06.2021 3 z 5

Svatý Hostýn Svatý Hostýn Josef Pala

Josef Pala: Svatý Hostýn v proměnách času - vydala Matice Svatohostýnská r. 2020 : (a) zřejmě navazuje na výše uvedený knižní titul; (b) zajímavá publikace s mnoha fakty a obrazovým materiálem, chronologicky popisující dějiny moravského poutního místa od pravěku po současnost; (c) zaměřená na stavební vývoj, umělecké a technické památky, osobnosti spjaté z Hostýnem - samozřejmě s důrazem na církevní historii areálu během staletí a dokládající zejména dobu po WWII a speciálně po ’89 do 2019; (d) zajímavé údaje o objektech - např. bazilika, rozhledna, větrná elektrárna; (e) info pro turisty a hlubší zájemce o historii místa i dané oblasti Moravy.

20.01.2021 4 z 5

Čas ztracených holubic Čas ztracených holubic Sofi Oksanen

Po "Očistě" má druhá kniha od Sofi Oksanen z prostředí Estonska, jehož moderní dějinné osudy jsou velmi podobné těm našim. Díky geografické poloze Pobaltí, ovšem mnohem, mnohem drsnější. Jde o nemilosrdnou sondu do mysli bezcharakterního jedince, chorobně toužícího po uznání, kariéře, kterému k dosažení jeho cílů, nedělá problém udělat cokoliv (chovat se podle, dokonce vraždit, ublížit svým blízkým, zradit svou zemi). To vše v podmínkách nacistické a následně ruské komunistické diktatury, které mu k tomu poskytují příhodnou živnou půdu. Kolik takových čile fungovalo a stále žije i v naší zemi (?) Kniha má strhující děj, čte se jedním dechem, nicméně již zmíněná "Očista", na mne zapůsobila ještě silněji.

06.11.2020 4 z 5

Fahrenheitova dvojčata Fahrenheitova dvojčata Michel Faber

M.F. je úžasný spisovatel s velkou fantazií a schopností barvitého popisu i nejmenších detailů. Intenzivně mne oslovil oběma předešlými knihami, které jsem od něj četl ("Kvítek karmínový...." & "199..."). Velmi ho obdivuji. Rovněž tak i V. Janiše, za brilantní překlady tak náročných textů.
K velké lítosti zde musím bohužel konstatovat, že "Fahrenheitova dvojčata" jsou pro mne (přes opět výborný styl i ostatní ditto viz.shora) velkým zklamáním. Důvod? Bizarnost, ponurost námětů a depresivnost většiny příběhů. Ze všech 17 povídek bych mohl uvést snad pouhé 3, které potěšily - Oči duše; Víc než bolest; (ale zejména) Plavání pro pokročilé.

02.07.2020 2 z 5

Volně padat jako ve snu Volně padat jako ve snu Leif G. W. Persson

Poslední z Perssonovy trilogie. Stejně dobrá jako díl první. Napínavé, inteligentní a občas i humorné. Přes občasně popisné pasáže (např. na téma "food & drinks") se těch 600 stran čte velmi dobře a člověk se na knihu vždy vyloženě těší.

02.03.2020 4 z 5

Restaurování slov Restaurování slov Karel Hvížďala

Vysoce zasvěcené krátké texty, týkající se historie a současnosti. Analyzují nejrůznější momenty a fakta, související především s naší zemí, mentalitou i kulturou obyvatel ve vztahu k okolnímu světu. Nechybí ani eseje orientované zcela globálně (např. o metamorfóze dnešních medií). Kniha je intelektuální potravou pro všechny, kteří přemýšlejí a chtějí vidět dnešní svět z většího nadhledu a v jasnějších souvislostech.

28.11.2018 4 z 5

Život v tempu andante Život v tempu andante Hana Pinknerová

Milé povídání o drobnostech všedního dne viděných okem inteligentní ženy. Každý si zde najde paralely se svým vlastním životem a jisté střípky souznění s pocity a prožitky autorky. A to i když není zrovna hudebně založený a jeho svět je převážně světem technickým a mužským. Tahle útlá knížečka je malým pohlazením pro každého, kdo má citlivou duši.

12.04.2018 4 z 5

Toskánsko: Peklo i ráj Toskánsko: Peklo i ráj Ivan Krejčí

Miluji Toskánsko s jeho malebnými kopečky a starobylými městečky, zalitými sluncem. Pokud bych román vzal jako manuál/průvodce, který oživil vzpomínky, nebo jako inspiraci pro příští cestu sem, pak bylo moc příjemné jej číst.
Zasvěcené/podrobné turistické info je bohužel pospojováno prkenným textem, na úrovni červené knihovny, plným vulgarit. Asi pro odlehčení a z komerčních důvodů.... Výsledná kombinace je brutální. Škoda. I o erotice by šlo psát se stejnou noblesou. Pak by rovněž potěšila.

05.03.2018 3 z 5