Dvorik

První část knihy, která je pouhou berličkou k částem dalším a snaží se být dobrodružným příběhem, mě vůbec nebavila a už jsem chtěl knihu odložit. Štvala mě prudící mluva kapitána Tocha: čeština s angličtinou, občas němčinou a ještě moravštinou "tož".
Konec první částí končí založením společnosti Salamander-Syndicate (alegorie na SS?) a autor se dostává tam, kam se berličkou dostával 100 předchozích únavných stran.
Alegorie:
Mloci - každý rozbor tvrdí, že to jsou Němci, což podle mě není pravda a je to jen jakési pojítko, které snese více výkladů. V první části knihy je to obecný utlačovaný národ využívaný na práci. V druhé a třetí části jsou v něm prvky Žida a ghetta. Poté je brán jako obecný voják. A finálně je v něm vidět prvek fašisty a nadlidí.
Salamandr - lepší člověk/Němec
Posalamandřit - germanizovat ostatní národy
Wolf Maynert - Hitler a jeho kniha Mein Kampf
Zemětřesení v Louisianě - možná požár říšského sněmu v Berlíně 1933, který byl zlomový v Hitlerově kancléřství

Viděn i poté film od Otakara Vávry, který skoro 100% kopíruje knihu s pár nepřesnostmi.

Velmi příjemná jednohubka, kterou zvládnete za 2h.
„Hledá se viník. To je oblíbená útěcha v pohromách.“

Zbytecne moc dejovych linek, kde vrah je na vedlejsi koleji.
Neukoncena kniha = marketingový tah na nákup dalšího dílu.
I tak to byl napinavy dil.

Cetl jsem jen Snehulaka a pak Netopyra. To je opravdu jina liga. Zde se prvnich 200 stranek nic nedeje, neustaly popis nudne australske historie. Pribeh jako takovy je fajn, ale nema zadne napeti a ani finale neni moc uspokojujici. Mimochodem ve Snehulakovi je zminen vrah z teto knihy.

Smyšlená totalitní společnosti jistě zajímavá a děsivá, forma podání mi ale nesedla. Prvních 160 stran je o ničem než se začne něco vůbec dít. Čtení z Goldsteinovy knihy a popis reality je nejzajímavější. Neuspokojivé finále.
Farma zvířat je mnohem lepší.

Hodně těžká četba. Sedláček je ďábel. Nejzajímavější je kapitola 6 - Bernard Mandeville.
Toto není kniha o ekonomii, ale spíše filosofování o ekonomii.

"No vidíte, ale co je to za hrdiny, když ve skutečnosti neumřeli? Proto si myslím, že by bylo přímo v jejich zájmu, aby umřeli dodatečně za naši věc se zpětnou platností.“
Tato vtipná narážka sedí i na dnešní dobu. Někdo umře a dá se mu medaile za hrdinství = Populismus. Kdo neumře, nedostane nic a hrdinou není. Běžná věc.

Hrozny utrpeni. To, ze hlavni hrdina delal brigadu na baraku, nasel tam trezor a v nem dokumenty a nahravky roztaha autor na 70 stran. Tyto informace jdou sdelit na 5-10 stranach. Vse se snazi natahovat nudnym balastem, aby z toho vubec knihu udelal a vytriskal z ni penize. At si radsi precte 1 knihu od Jo Nesboho a nauci se, jak se udrzuje napeti celych 500 stran.

Zadna velka slava to nebyla. Na Nesboho docela slabota. Pritom bych cekal, ze jeho prvni vlajkova povidka Krysi ostrov bude nejlepsi. Byla nejhorsi, zajimavejsi byly ty ostatni. Mel by zustat o Harryho Holea.

Nebylo to spatne, ale na HH to proste nema. V Synovi je spousta podobnych postav i prostredi jako v HH, ale Simon Kefas jako hlavni postava a nahrada za Harryho je proste nezajimavy.

Takto má vypadat správný průvodce. Hodně obrázků nejzajímavějších destinací. Žádné zbytečnosti jako v jiných o hotelech, restauracích apod.

Pro turistu, který chce jet autem, spát v kempu nebo wild a hlavně trekovat = vše lowcost, je to špatná kniha.
O popisu tras nemůže být skoro řeč, když už se autor k něčemu takovému odhodlá, tak celému treku věnuje krátký odstaveček bez mapy a bez jakékoliv užitečné informace.
Fotky, které by vás navnadily, na dané místo jet, v průvodci víceméně nejsou.
Hlavně se popisují města, hotely, hostely, restaurace, doprava apod.
Doporučuji radši průvodce od M. Podhorského:

Monstrózní kniha mapující vznik všech organizací kolem Hitlera/Himmlera včetně hlavních "lidí" kolem nich. Navazuje popisem přesunu jednotek v průběhu války, brutalitou v různých masakrech a končí Norimberským procesem s SS pohlaváry.

Myšlenka o NZP je jistě zajímavá, ale pouze v teorii. Nikdo si neuvědomuji, že po zavedení NZP by se zvedla radikálně cena práce, následoval by růst cen a částka NZP by byla opět k ničemu jako dnešní životní minimum (tedy by se vše vrátilo do původních kolejí).
Zajímavé části jsou: Diskuze (Hrubec) a poslední část o celosvětovém významu (Parijs).
Část od Zuzany Uhde jsou jen blbosti od feministky, která by nejraději dostávala peníze od státu za to, že si doma sama uklízí.

Pokud chcete po knize shlédnout velmi dobře kopírující film, tak doporučuji verzi z roku 1954.

Audiokniha v prednesu Igora Barese. Hodne velka slabota. Vlastne nejde o zadne vysetrovani. Vrazi jsou znami od zacatku. Olsena po tomto druhem dile opoustim a zkusim jineho autora kriminalek.
EDIT: po knize jsem shlednul i filmove zpracovani. A to valcuje knihu od zacatku do konce. Doporucuji tedy radsi film.

Zajimava a prinosna je pouze prvni kapitola o tom, jak se chovat pro lepsi pocit stesti. Zbytek (talismany, stastne dny, cisla, zvirata, jidlo...) je snuska povercivych blbosti. Zklamani.