Dženylda komentáře u knih
Pokud posloucháte na youtube Ajahna Brahma, některé příběhy již znáte. Pokud neposloucháte, mohu jeho "přednášky" vřele doporučit. Ajahn Brahm je na živo skvělý vypravěč a jeho poselství mají velkou hloubku. Ale hlavně: od srdce se u toho zasmějete! I v psané formě má tento budhistický mnich co nabídnout. S pomocí příběhů budete schopni podívat se na nějaké situace v novém světle. Najdete tu krásný příběh "Dvě špatné cihly", který vám pomůže ocenit sám sebe nebo druhého a nehledat chyby. Dále se budete moci zamyslet nad tím, jak hodnotně rozvrhnout svůj čas ("Co je hotovo, je dokončeno", "Pak budeš šťastný", "Pak se splní všechna má přání"). Kniha vám může dát nové perspektivy, pokud prožíváte těžké časy ("Fůra hnoje", "Možná, že je to fér", Když situace nemá řešení, dejte si čaj, "Mezi tygrem a hadem"). Milá je bajka o užvaněné želvě, poučný příběh o brýlích, přes které koukáme na svět ("Prase na silnici"). Silně na mě zapůsobil příběh "Muž se čtyřmi manželkami". Překlad hodnotím jako slabý - chtělo by to, aby text prošel ještě pod rukama zkušené bohemistky, která by slova v češtině poskládala do libozvučného a nebo alespoň opravdu českého textu - ale zdá se mi, že je to celkový trend většiny nakladatelství šetřících na překladu a korektuře.
(SPOILER) "Vždycky to bude Paříž." Příběh o dětských zraněních v lásce, o (ne)poslouchání své intuice, o obyčejné brazilské dívce, jež nikdy nepoznala opravdovou lásku a nechá se tedy svést vidinou velkých výdělků, o tom, že nakonec všichni prodáváme svůj čas a tím i sebe. Ale také o naději, že je vždy Cesta zpátky nebo cesta z toho ven a že chybné kroky mohou vést nejen k velkému dobrodružství, ale i poznání. Ale taky samozřejmě o poznávání ženského těla, o sexu, o tom jak zevšedněl, jak je v dnešní společnosti více přítomen aniž by si obě pohlaví doopravdy porozuměla. A hlavně o tom, že mu můžeme vrátit zpět onu tak trochu vytracenou posvátnost (tento návrat symbolicky začíná právě na Svatojakubské cestě). Kdo čeká nějaké ty Odstíny šedi, najde zde i tuto část barevného spektra. Ačkoli Coelhova kniha (z roku 2003!) chvílemi působí jako z konce 19. století, je to docela dobré prázdninové čtení k vodě (tedy pro pány přeci jen chvílemi spíše ke čtení na břiše). Moudra prolínající se s brazilskou telenovelou - Paulo Coelho.
Autobiografický příběh mladého, městského děvčete zvyklého na velkou rodinu, bohatý společenský i kulturní život, jež se provdá za "staršího pána", kterého následuje do divočiny, na samotu v horách, kde založí slepičí farmu. Kniha plná dobrých postřehů vyprávěných s humorem nabízí oddechové čtení. Mé babičce bych ji určitě doporučila. Pokud máte času nazbyt pro tuto knihu, stáhnete spíš po úžasné audioverzi na Dvojce.
tato generace 20. a 30. let mě fascinuje! Lidé, kteří prožili tolik těžkostí a ran osudu a s jakým půvabem, s jakou lehkostí se dívají moudře na to vše zpátky. Nádherná kniha vzdělaného germanisty, který žil více než sto let, o tom, jak Prahou míjelo 20. století. Osobní, dojemná zpověď, která nemá nic společného s černobílým pohledem na život, na svět, na politiku ani na historii.
úžasné prázdninové čtení. Kniha je pro všechny, které pouť do Santiaga zajímá, pro ty, kdo se na ni chystají, ale i pro ty, co se na ni nikdy nevydají a tak si ji projdou alespoň zprostředkovaně díky postavě Larryho. Je dobře a poutavě napsaná, krásně graficky zpracovaná, skvěle ilustrovaná, protkaná humorem, opravdovým přátelstvím a na konci možná i dojemná. 10/10
(SPOILER) jedna z prvních knih, které si někdy v době, kdy dospíváte, můžete z hodnotné beletrie přečíst. Někdy v 16 jsem z ní byla nadšená, dojatá, zhltla jsem ji jedním dechem. Může vám dát podnět k zamyšlení se nad tím, co je v životě důležité, nad tím, jak někdy s životem hazardujeme, jindy se ho snažíme držet zuby nehty, když se přiblížíme k druhému břehu... A také je o tom, že nebe nezná vyvolených a že neexistuje žádný pořadník na to, kdo z tohoto světa odejde dřív, ať už proto, že je nemocný či starý. Jsme jen hosté na této planetě a nikdo nemá záruku, že tu bude do stovky.
Kniha, která by měla být v každé domácí knihovně a kterou by si člověk někdy kolem dvaceti měl přečíst. Příběh o cestě za svým snem, o víře ve své sny - ať už jsou to přání nebo opravdu noční snění, které se nám jakoby snaží něco sdělit - o hledání svého místa na Zemi, ale také o tom, jak nezapomenout žít dneškem, o tom, že láska se nachází na cestě za naším snem, o tom, jak se nechat vést a důvěřovat životu, že nás vede správným směrem, ale také o nezdarech, které se nacházejí na každé cestě a jak se jimi nenechat zastrašit.