elcapitano komentáře u knih
Strhující, akční, atraktivní, napínavé... A to je vlastně také trochu problém. Na můj vkus je to přeplácané "dlouhýma zlatýma nohama, rolls roycema a bentleyema, letadlama, loděma, honičkama, střílečkama....hlavní hrdina dokonce mužně "vysune bradu"..
Takže jako detektivka na dovolenou nebo čtení do tramvaje je to dobré, ale že by to byla nějaká velká literatura...
Ano, to se mi opravdu líbilo. Zhltnul jsem to jedním dechem.
No to tedy byla slátanina. Asi ve 2/3 jsem to prostě vzdal a odložil. Ono smíchat Kolumba, židovský chrámový poklad, Golema, investgativního novináře, Jamajské narkobarony, Kubánskou totalitu, Vídeňskou katedrálu, Floridu, Prahu, nevděčnou dceru... a já nevim co ještě je prostě moc.
Nemůžu hodnotit jako celek, ale knihu jsem odložil po padesáti stránkách jako naprosto neuspořádaný záhadologický blábol.
Akční, poutavé, chytré..bavilo mne to. Jedině snad trošku předvídatelné.
Myslím, že to AH před 80 lety celkem vystihl, ne? Bohužel.
Trochu z toho zavání fascinace sexem a drogami, ale jinak mrazivé a přesné.
Nechápu, co na tom všichni mají. Tváří se to jako vyšší literatura s přesahem bůhví kam, ale je to obyčejná slátanina.
Nejhorší ale je, že ta kniha předstírá něco, co rozhodně není.
4. kniha ze serie. Koho baví takto zaměřená literatura, ten si při četbě této knihy užije podobně jako při předchozích dílech. Knihy P. O'Briana se vyznačují naprosto přesným podáním historických reálií, tedy života na palubě plnoplachetníku. A to včetně přesného a poutavého popisu poměrů v Královském námořnictvu. Obdivuji zde fundovanost překladu - přeci jen, jsme suchozemský národ, který nemá úplně zažité termíny jako "brámová čnělka" nebo "o dva dílce přilehnout k větru".
Škoda, že už mi zbývá k přečtení jen poslední díl.
Tak to je opravdu pro jen pro zájemce o historii lodní dopravy. Pokud mezi ně patříte, tak pak je to opravdu dobré.
Opět bravudní, chytlavé, zábavné, poučné. Navíc mne baví námořní historie, takže kniha přesně podle mého gusta. Myslím, že i kdybych nebyl zrovna nadšenec do lodí, tak bych to přečetl s velkou chutí.
Báječné, čtivé, fundované. Moc mne bavilo a určitě si celou serii v budoucnu dám ještě jednou.
Je to historická biografie (?) a tak její poutavost závisí převážně na životě popisované osobnosti - zde Zikmunda. Těžko říct, že kniha byla napínavá nebo že čtenáře pohltí. Spousta jmen, politiky..atd. Na druhou stranu musím konstatovat, že ač jsem se jí zvl. ke konci dost prokousával, tak mne vlastně bavila, otevřela mi daší obzory. Navíc si cením i pohledu na husitství jaksi z druhé strany.