elii.reads elii.reads komentáře u knih

Slovodějky Slovodějky Alena Adrianet Heinrichová

Knihu jsem měla možnost si přečíst díky štafetě od autorky. Příběh je psaný čtivě, takže jsem měla knihu za pár večerů přečtenou. Sledujeme příběh nové hlavní slovodějky Amálie, která moc převzala po svém otci. Velkou roli v příběhu hraje kouzlená knihovna, ve které slovodějci pracují a kde také nacházejí magické formule. Autorka nám představila zajímavý koncept magie, kdy slovodějci dokáží předmětům “vdechnout magii pomocí formulí, které nacházejí zpravidla právě v knihách.

Důležitým tématem knihy je postavení žen ve společnosti. Tím se autorka zabývala od začátku až do konce knihy a popsala tak za mě dost věrný odraz některých společností. Také v příběhu najdeme lehkou romantickou linku a nesmíme zapomenout ani na LGBT prvky.

Co mi v knize chybělo, bylo nějaké větší naznačení, v jaké době se příběh odehrává. Z toho jsem byla během celého čtení zmatená, protože jsme dostali dobu, kdy se využívaly k ježdění kočáry, ale také existovaly pračky a telefony.

Co se týká tempa knihy, 2/3 příběhu bylo tempo pomalejší, postupně jsme se seznamovali s fungováním knihovny, magie a společnosti. Poslední třetina knihy byla naopak dost akční. Myslím, že by si kniha zasloužila o pár kapitol více, aby měla autorka více prostoru akční část knihy víc rozpracovat.

Celkově kniha není vůbec špatná. Nápad se mi moc líbí, jen si myslím, že si zasloužil trochu více prostoru na jeho realizaci. Takhle kniha nemohla jít nikde moc do hloubky a u všeho vlastně jen kloužeme po povrchu. Jsem ale moc ráda, že jsem se mohla do kouzelné knihovny podívat.

14.10.2024 3 z 5

Čo sme nepovedali Čo sme nepovedali Tia Esme

Nádherný příběh plný lásky, přátelství a postupného odkrývání duší. Evelyn a Sebastian se znají od dětství, vzájemné city existují téměř stejně dlouho, ale až v dospělosti se odvážili jeden druhému otevřít. Tuhle knihu jsem se snažila číst opravdu pomalu, protože autorka dokáže tak nádherně popsat city a myšlenky, že jsem si chtěla příběh pořádně vychutnat.

Nenechte se ale zmást, nejde jen o milou romantiku, u které vám zaplesá srdce. Kniha má i dramatickou linku, kdy naše hlavní hrdinka zjistí, že má stalkera a postupně jí to ovlivní celý život. Připravte se tedy na spoustu emocí, které ve vás příběh vzbudí. Mě jeho konec emočně dost rozložil a v jednu chvíli jsem se bála, že nedostaneme šťastný konec. Autorka se ale velmi dobře poprala s celým přiběhem a mimo jiné i tématem traumatu i s dalšími, těžšími tématy.

A jako bonus je nádherná obálka, na kterou se nemůžu vynadívat. Jediné, z čeho jsem byla ze začátku zmatená, je střídání POV, občas i v rámci jedné kapitoly.Jakmile jsem ale trochu více poznala postavy, tak jsem si na to zvykla a pak už mi to už ani nepřišlo.

21.10.2024 5 z 5

Zakázané uvolnění Zakázané uvolnění Bal Khabra

Příběh se odehrává v univerzitním prostředí. Premiantní studentka, která se snaží dostat do elitního studijního programu a kapitán hokejového týmu. Líbila se mi dynamika mezi hlavními postavami, i když první půlku knihy mi chování hlavní hrdinky dost vadilo. Kniha také nabízí docela dost vedlejších postav, které příběh krásně doplňují. A nechybí ani spice scény. Objevovaly se v nich ale výrazy, se kterými mám já osobně problém. Obecně ale překlad knihy není špatný. Jestli tedy hledáte trochu okořeněnou oddechovku, zkuste dát Zakázanému uvolnění šanci.

XOXO XOXO Axie Oh

Oddechová romanťárna z prostředí korejské střední školy a K-popu. Je to velmi milé čtení o první lásce, přátelství a rodiných vztazích. Také je v knize promítnutý tlak ze strany korejských rodičů na své děti na to, aby byly nejlepší za jakoukoliv cenu.

Už od začátku knihy mi bylo jasné, že už opravdu nejsem cílovka tohoto příběhu. Hezky mě to ale vrátilo do dob, kdy mi bylo cca 13, objevila jsem Wattpad a tam fanfikce o One direction. A ty mi tato kniha i připomínala.

Pokud hledáte příjemnou oddechovku, u které si s největší pravděpodobností nevytvoříte silný vztah a postavami, dejte této knize šanci. Jen je dobré počítat s tím, že je psána pro teen čtenáře a myšlenkové pochody hlavní hrdinky a chování ostatních postav, i jí samotné, tomu odpovídají.

Bezmocná Bezmocná Lauren Roberts

Podlehla jsem všeobecnému nadšení týkající se této knihy a jsem ráda, že jsem to udělala. Je to skvělá kombinace Divergence, Hunger games a Selekce, která vás vtáhne a nepustí. Navíc autorka umí skvělě napsat chemii mezi postavami.

19.10.2024 5 z 5

A v ní stín A v ní stín Kateřina Hurtová

Na tuto knížku jsem narazila úplnou náhodou pro prohlížení děl českých autorů. Jde o fantasy příběh, ve kterém nám autorka představujenový svět a různé druhy magie, které se vážou z různým národům. Hlavní hrdinka má velmi těžký osud, který nám kniha předkládá. Rozhodně nečekejte hezký fantasy příběh. Celou knihou se táhne bolest a utrpení hlavní hrdinky, ať už z výchovy nenávistnou matkou, nenávisti národa nebo ztráty patrnera a dětí. Rozhodně to není kniha pro každého, místy je poměrně brutální a příběh se vám dokáže nepříjemně dostat pod kůži. A pokud potřebujete v knize happy end, tak tady ho nenajdete.

Celkově ale kniha není vůbec špatná. Co mě mrzí je to, že autorka nevyužila více prostoru na popis a rozvinutí děje. Některé části byly příliš osekané. Jde nicméně prvotinu a zatím pravděpodobně i o jediné dílo autorky (nic dalšího se mi dohledat nepodařilo). Pokud teda máte rádi české autory a hledáte něco nového, dejte knize šanci.

Prokletý princ Prokletý princ Erin Watt

Druhý díl ze série Royalové. V této knize dostáváme i Reedův POV a ne pouze Ellin. Na začátku tedy sledujeme právě Reeda, který se snaží vstřebat fakt, že Ella odešla. Díky rodiným možnostem však Ellu soukromé očko brzy vypátrá a ona se tak vrací zpět k Royallům. Sledujeme také vývoj situace na škole. Jsme svědky různých dramat, které na mě působily velmi surealisticky vzhledem k tomu, že se stále bavíme o dětech na střední škole.

Do toho všeho nesmí chybět drama s vdovou po Ellinině otci a také Brookie, která je Callumovou parnerkou. A na mindfuck, který přišel na konci knihy, jsem nebyla vůbec připravená.

Stejně jako první díl je to velmi rychlé čtení, které zvládnete za dva večery (pokud oželíte spánek, tak i za jeden). Příběh navíc velmi dobře ubíhá, protože se stále něco děje. Co se týká postav, nemáme nijak velmou rozmatinost v tom, že by byl každý jiný, protože spousta premiantních děcek ze školy je podobná a předhání se jen v tom, koho jako čtenář budete nesnášet více. Dá se tu ale najít také spousta postav, které vám přirostou k srdci, jako třeba Easton nebo Valerie.

09.10.2024 3 z 5

Svět bude hořet Svět bude hořet Lena Kiefer

YA dystopie, která vás vtáhne. Kniha začíná hned akční scénou, po které nám autorka začíná představovat aktuální podobu světa. Řeší v knize za mě velmi aktuální a zajímavé téma.

Z knihy je však YA prvek dost cítit. Některé dialogy a rozhodnutí hlavně naší hlavní hrdinky jsou velmi mladistvé. Zážitek z knihy mi to ale nijak extra nenarušovalo. Děj má docela dobrý spád a téměř pořád se něco děje.

Celkově mě zajímá, kam dál se příběh bude vyvíjet, a také jak dopadne s hlavní hrdinkou, královým bratrem a také se samotným králem. Mám totiž pocit, že nám toho má ještě autorka hodně co představit.

25.09.2024 4 z 5

Nebe se bude třást Nebe se bude třást Lena Kiefer

(SPOILER) Druhý díl trilogie. Hned na začátek musím říct, že se mi kniha líbila více, než první díl. Přišlo mi, že měla svižnější tempo a také akčnější atmosféru. Zároveň nám v ní autorka postupně odkrývá spoustu věcí, které krásně doplňují celek.

Ofélie dostane možnost vykoupit se poté, co se v prvním dílu pokusila zbavit krále. Nečeká ji ale nic jednoduchého a zažije spoustu krušných situací. Do toho všeho musí také řešit drama se svým bývalým přítelem, kterému se vrátily vzpomínky po Vymazání. A nesmíme také zapomenout na králova bratra, kterého osud Ofélii opět přinese do cesty.

Kniha je plná napětí, zvratů a intrik. Opět se občas objeví mladší styl vyjadřování a smýšlení, ale vše to odpovídá věku hlavní hrdinky. Líbí se mi také, jakým stylem autorka popisuje prostředí, ve kterém se děj odehrává a čtenář si díky tomu dokáže celkem dobře představit, jak to asi mohlo vypadat.

Přijde mi, že téma umělé inteligence a její možné nadvlády je tu pro mladší čtenáře hezky a srozumitelně podávané. A také romantická linka, která příběh hezky podkresluje, aniž by se snažila zabrat veškerou pozornost čtenáře, je skvělá.

Velmi doufám, že vyjde v češtině i třetí díl, abychom měli sérii kompletní.

10.09.2024 4 z 5