elii.reads elii.reads komentáře u knih

Tomík na cestách Tomík na cestách Tomáš Vejmola

Tohle byl první cestopis, který jsem kdy četla a rozhodně nebude tím posledním. V knize se dočtete o Tomíkově cestě tuktukem, který si koupil v Thajsku a přejel na něm 13 000 kilometrů až do Hranic na Moravě. Můžete si tam přečíst o všech radostech i starostech, které Tomíka po cestě provázely a také o všech neuvěřitelných zážitcích, které si z cesty dovezl.

Celá kniha je psaná ve vtipném duchu, který je pro Tomíka typický, což zjistíte velmi rychle, pokud si zajdete na promítání některého z jeho filmů. Kniha navíc obsahuje krásné ilustrace od Terezy Konupčíkové a také fotky přímo z cesty.

28.10.2024 5 z 5

Čo sme nepovedali Čo sme nepovedali Tia Esme

Nádherný příběh plný lásky, přátelství a postupného odkrývání duší. Evelyn a Sebastian se znají od dětství, vzájemné city existují téměř stejně dlouho, ale až v dospělosti se odvážili jeden druhému otevřít. Tuhle knihu jsem se snažila číst opravdu pomalu, protože autorka dokáže tak nádherně popsat city a myšlenky, že jsem si chtěla příběh pořádně vychutnat.

Nenechte se ale zmást, nejde jen o milou romantiku, u které vám zaplesá srdce. Kniha má i dramatickou linku, kdy naše hlavní hrdinka zjistí, že má stalkera a postupně jí to ovlivní celý život. Připravte se tedy na spoustu emocí, které ve vás příběh vzbudí. Mě jeho konec emočně dost rozložil a v jednu chvíli jsem se bála, že nedostaneme šťastný konec. Autorka se ale velmi dobře poprala s celým přiběhem a mimo jiné i tématem traumatu i s dalšími, těžšími tématy.

A jako bonus je nádherná obálka, na kterou se nemůžu vynadívat. Jediné, z čeho jsem byla ze začátku zmatená, je střídání POV, občas i v rámci jedné kapitoly.Jakmile jsem ale trochu více poznala postavy, tak jsem si na to zvykla a pak už mi to už ani nepřišlo.

21.10.2024 5 z 5

Trnitá kletba Trnitá kletba Anežka Kočová

Wow, to bylo skvělý. Autorka píše velmi čtivě, takže jsem měla za dvě odpoledne přečteno. Hlavní hrdinka je jiná, než s jakými se běžně setkáváme. Není ani nejkrásnější, nejrychlejší, není to nejlepší zabiják v kraji ani dědička trůnu. Je to malá, plnoštíhlá holčina se šikovností slona v porcelánu a o to je sympatičtější. Hlavní mužská postava, Épine, je z úplně jiného těsta, trochu tajemný, ze začátku odtažitý a věřím, že v dalším díle se o jeho minulosti dozvíme více. Upřímně jsem ohromena, kolik nám toho zvládla autorka na 300 stránkách říct. Představila nám nový svět, jeho historii, magii, legendy, politiku i víru a k tomu ještě příběh hlavní hrdinky. A nesmíme zapomenout na ekologický podtext knihy.

Rozhodně doporučuji tuto knihu přečíst, je to opravdu originální příběh a je vidět, že autorka si dala s výzkumem pro její psaní spoustu práce.

Chlap snů Chlap snů Kim Jones

Hned od první stránky je kniha velmi zábavná. Hlavní hrdinka je neskutečná střela bez pudu sebezáchovy. Hlavní hrdina je mrzutý boháč, který není na takové ženy zvyklý.

Hlavní hrdinka odletí do Chicaga pomstít svou kamarádku velmi originálním způsobem a shodou náhod se ocitne v bytě Chlapa snů. Jako spisovatelka ihned ucítí námět na příběh a je ochotná z toho vytřískat co nejvíc a zjistit, jaký je Chlap snů. Náš hlavní hrdina se ji sice snaží dostat pryč, ale osud chce, aby se jejich cesty propletly znovu a narušitelka jeho klidu se mu dostane pod kůži.

Tuto knížku můžu s klidným srdcem doporučit všem, kteří hledáte oddechovou romantiku, kterou nemůžete brát příliš vážně. Navíc vás tato kniha častokrát rozesměje. A na své si tu přijdou i milovníci happy endu.

Co se stane po půlnoci Co se stane po půlnoci K.L. Walther

Jedná se o první knihu od této autorky, kterou jsem četla a moc se mi líbila. Prostředí univerzity, Šprýmař, který se svými pomocníky chystá nejlepší žert a staronová láska.

Líbí se mi, že postavy nejsou dokonalé ale naopak hezky různorodé. Autorka také do příběhu zapracovala život s cukrovkou.

Kniha se četla sama a je to velmi příjemná oddechová romantika.

Pozlacená Pozlacená Raven Kennedy

Nejprve chci říct, že příběh má podle mě veliký potenciál. Ale... v jeho zpracování mi během čtení stále něco chybělo. Dostáváme hodně myšlenkových pochodů hlavní hrdinky. I díky nim má kniha takové zvláštní tempo, měla jsem pocit, že se toho hodně stalo, ale přitom vůbec.

Taky mi chybělo vysvětlení minimálně Midasovy magie. Doufám jen, že se toho dočkáme v dalších dílech, stejně jako objasnění, co je naše hlavní hrdinka vlastně zač a také bych ocenila více z budování světa. To, co nám z něj zatím autorka představila, se mi totiž dost líbilo.

K čemu bych potřebovala nákres, je "klec", ve které hlavní hrdinku, Midasovu oblíbenou, drží. Podle toho popisu mi to připadá jako dlouhá zlatá zamřížovaná chodba. A co se týká slibované erotiky.... v celé knize jsou asi 3 scény, které autorka zvládne popsat na cca stránku, takže kdo se těšíte na spice, budete zklamaní.

Zakázané uvolnění Zakázané uvolnění Bal Khabra

Příběh se odehrává v univerzitním prostředí. Premiantní studentka, která se snaží dostat do elitního studijního programu a kapitán hokejového týmu. Líbila se mi dynamika mezi hlavními postavami, i když první půlku knihy mi chování hlavní hrdinky dost vadilo. Kniha také nabízí docela dost vedlejších postav, které příběh krásně doplňují. A nechybí ani spice scény. Objevovaly se v nich ale výrazy, se kterými mám já osobně problém. Obecně ale překlad knihy není špatný. Jestli tedy hledáte trochu okořeněnou oddechovku, zkuste dát Zakázanému uvolnění šanci.

Rapsodie Rapsodie Laura Thalassa

Od knihy jsem čekala úplně jiný příběh, ale nakonec jsem dostala přesně to, co jsem potřebovala. Je to taková oddechová jednohubka. Celou knihu provází vztah mezi hlavi hrdinkou, sirénou Callypso a Handlířem, králem Říše noci. Část příběhu se odehrává v našem světě, část v Jinosvětě víl.

Autorka nám svět víl popíše jen okrajově, klidně bych si o tom přečetla více. Stejně tak i o magii jednotlivých ras a říší. Třeba se toho dočkáme v dalších dílech.

Velmi ve zkratce, mimo své životy řeši hlavní hrdinové problém se "Sněhurkami" a jejich zvláštními dětmi. Dojde i na trochu dramatu při únosu hlavní hrdinky. Handlíř je v celou dobu popisován jako nejnebezpečnější tvor na světě, bohužel nám to ale v knize není ukázáno, takže o tom jen posloucháme od postav.

I přes to, že autorka v příběhu nejde až tak do hloubky, je kniha velmi čtivá, a to i navzdory přeskakování mezi dvěma časovými liniemi.

Neznámý žalm Neznámý žalm Laura Thalassa

Druhý díl se mi líbil více, než ten první. Autorka nám víc popsala Říši noci a z části i Říši flory. I po příběhové stránce mi tento díl přišel záživnějši, protože už se nesoustředíme jen na Callypso a Dese.

Des mi od začatku knihy dost vadí tím, jak Callypso neustále oslovuje Andílku. Celkově na mě působí jako hrozně manipulativní parchant, který neumí komunikovat, aniž by za to požadoval něco na oplátku.

I tento díl je psán velmi čtivě. Navíc má krátké kapitoly, takže knihu máte přečtenou raz dva.

Temná harmonie Temná harmonie Laura Thalassa

Za mě nejlepší díl série. V knize byla spousta zvratů, rozplétání hádanek a napětí. Hlavní hrdinka konečně přestává být pěšákem ve hře svého druha a na povrch se dostává její pravá povaha.

S každou knihou mě příběh Callypso a Desmonda bavil víc a víc. Je i vidět vývoj v autorčiném psaní. Líbí se mi, že udržuje krátké kapitoly a kniha tak nemá moc hluchých míst. Nevěřím, že to říkám, ale klidně bych obětovala pár spice scén za více rozplétání tajemství, protože mě bavilo, jak si postavy postupně spojovaly jednotlivé body hádanek. Autorka ale dokázala hezky uzavřít všechny důležité linky a čtenář tak nemá pocit, že by něco zůstalo nevysvětleno.

XOXO XOXO Axie Oh

Oddechová romanťárna z prostředí korejské střední školy a K-popu. Je to velmi milé čtení o první lásce, přátelství a rodiných vztazích. Také je v knize promítnutý tlak ze strany korejských rodičů na své děti na to, aby byly nejlepší za jakoukoliv cenu.

Už od začátku knihy mi bylo jasné, že už opravdu nejsem cílovka tohoto příběhu. Hezky mě to ale vrátilo do dob, kdy mi bylo cca 13, objevila jsem Wattpad a tam fanfikce o One direction. A ty mi tato kniha i připomínala.

Pokud hledáte příjemnou oddechovku, u které si s největší pravděpodobností nevytvoříte silný vztah a postavami, dejte této knize šanci. Jen je dobré počítat s tím, že je psána pro teen čtenáře a myšlenkové pochody hlavní hrdinky a chování ostatních postav, i jí samotné, tomu odpovídají.

Bezmocná Bezmocná Lauren Roberts

Podlehla jsem všeobecnému nadšení týkající se této knihy a jsem ráda, že jsem to udělala. Je to skvělá kombinace Divergence, Hunger games a Selekce, která vás vtáhne a nepustí. Navíc autorka umí skvělě napsat chemii mezi postavami.

Dcéra zimy Dcéra zimy Vladimíra Šebová

Tohle byla tak skvělá kniha! Před čtením jsem vubec nevěděla, o čem příběh bude a neměla jsem tak žádná očekávání. Kniha popisuje příběh dvou sester, Morany a Vesny, z kterých se díky černé magii staly nadpřirozené bytosti. Jedna z nich je ztělesněním smrti, druhá života.

Na začátku mi trochu trvalo se začíst a zvyknout si na střídání časových linek. Poslednich 200 stran jsem ale přečetla za jedno odpoledne a nemohla jsem se od knihy odtrhnout. Postavy mi velice rychle přírostly k srdci. Navíc je v celé knize cítit silná sesterská láska.

A jako bonus k skvělému příběhu je to, že se dozvíte něco i o Slovanské mytologii. Pro mě byla například jména bohů novinkou a nalákalo mě to na to, zjistit si o naší historii něco více.

Syn podsvětí Syn podsvětí Vladimíra Šebová

Děj této knihy se odehrává v současnosti, narozdíl od prvního dílu. Našemu hlavnímu hrdovi, zámečníkovi, jednoho dne zmizí obchod do podsvětí, na Louku ztracených věci. Do života mu vstoupí Siréna, která potřebuje jeho pomoc na cestě za lovem démona, který se dostal do lidského světa.

Příběh mě vtáhl od začátku a knihu jsem si vážně užila. Líbí se mi, že nás autorka seznámí s příběhem více postav, ne jen jedné. Knihu si navíc užijí i ti, kteří nečetli první díl.

A v ní stín A v ní stín Kateřina Hurtová

Na tuto knížku jsem narazila úplnou náhodou pro prohlížení děl českých autorů. Jde o fantasy příběh, ve kterém nám autorka představujenový svět a různé druhy magie, které se vážou z různým národům. Hlavní hrdinka má velmi těžký osud, který nám kniha předkládá. Rozhodně nečekejte hezký fantasy příběh. Celou knihou se táhne bolest a utrpení hlavní hrdinky, ať už z výchovy nenávistnou matkou, nenávisti národa nebo ztráty patrnera a dětí. Rozhodně to není kniha pro každého, místy je poměrně brutální a příběh se vám dokáže nepříjemně dostat pod kůži. A pokud potřebujete v knize happy end, tak tady ho nenajdete.

Celkově ale kniha není vůbec špatná. Co mě mrzí je to, že autorka nevyužila více prostoru na popis a rozvinutí děje. Některé části byly příliš osekané. Jde nicméně prvotinu a zatím pravděpodobně i o jediné dílo autorky (nic dalšího se mi dohledat nepodařilo). Pokud teda máte rádi české autory a hledáte něco nového, dejte knize šanci.

Každý tvůj nádech Každý tvůj nádech Jennifer L. Armentrout

Závěrečný díl trilogie Dark elements. Všechno to, co mi chybělo v předchozích dílech, jsem nakonec od autorky dostala. Dozvěděli jsme se něco více o Alfách a také konečně přišly na scénu. Také jsme se konečně dozvěděli, co je Layla zač.

Kniha byla opět akční od první stránky, protože autorka měla spoustu dějových linek, které bylo potřeba dovysvětlit a uzavřít. A jsem moc ráda, že se jí to podařilo. Jako čtenář jsem tak dostala vše, co jsem od příběhu čekala.

Navíc jsme dostali i malý vhled do Pekla, kam se Layla musí vydat. Také tu autorka pracovala se sebeobětováním se ve prospěch celého světa. A také nesmím zapomenout na rozřešení milostného trojúhelníku, který nás provázel celou sérií.

Jsem ráda, že je série jen trilogie a že se ji autorka nesnažila natahovat do nekonečna, jako vidím často u nových sérií.

19.10.2024 4 z 5

Zuzana Čaputová: Odvaha k ľudskosti Zuzana Čaputová: Odvaha k ľudskosti Peter Bárdy

Myslím, že tato kniha mi zůstane v hlavě ještě dlouho. Je v ní velmi hezky shrnutých 5 let mandátu Zuzany Čaputové a s tím i důležité politické události, ke kterým během té doby došlo. Pokud politiku Slovenska nesledujete, dostanete poměrně ucelené informace minimálmě z posledních pěti let.

Nenechte se ale zmát názvem, nejedná se zrovna o lehké a hezké čtení. Chvilkama jsem měla pocit, že čtu scénář k nějakému mafiánskému filmu a ne realitu, která se odehrává u našich sousedů. Knížka ve mě vyvolala spoustu emocí a v jedné části i pár slz ukáplo. Zuzana Čaputová je nicméně velmi inspirativní osoba a jsem ráda, že jsem se o jejím působení na postu prezidentky mohla dozvědět více.

Pokud vás politika aspoň trošku zajímá, dejte knize šanci. Je vidět, že autor je profesionál, protože kniha se čte sama. Navíc je velmi dobře srozumitelná i pro ty, jejichž prvním jazykem není slovenština. A jako bonus je v knize spousta fotografií, takže si k části jmen zmíněných v knize snadno přířadíte obličej i bez jakékoliv znalosti slovenské politiky.

Hejno havranů Hejno havranů Kate Stewart

(SPOILER) Z této knihy mám rozporuplné pocity. Bylo to rychlé čtení, příběh se dobře posouval a vtáhnul mě, navíc drama, které se neslo celou knihou a na konci se dostalo na úplně novou výši, mě dost namotalo. Na druhou stranu mi ale hrozně vadili hlavní hrdinové. Hlavní hrdinka, Cecílie, je mladá, naivní a nechá sebou zametat dvěma drsňáky, ze kterých je od prvního pohledu úplně hotová a postupně se také do obou zamiluje. Obě hlavní mužské postavy jsou manipulativní pitomci, kteří neumí komunikovat jako normální dospělí lidé a stále se okolo sebe snaží udržovat tajemnou atmosféru. Navíc jsou to drsňáci, u kterých i hlavní hrdinka pozná, že jedou v něčem ne tak úplně legálním, ale v čem konkrétně se nedozvíme. Ani jeden z nich neuznává autority, věří tomu, že je stále někdo poslouchá a v jednom bodě jsem se až divila, že na hlavách nenosí alobalové čepičky.

Nicméně, i přes to všechno vlastně nemůžu říct, že by mě kniha vyloženě nebavila. Předpokládám, že bylo autorčiným záměrem vytvořit přesně takové postavy. Navíc ve mě kniha vyvolala spoustu emocí, což je vždy plus. V knize také najdete spoustu spice scén. Pokud vám vadí téma polygamie, doporučuju po knize nesahat.

Rozečetla jsem i druhý díl a už teď vím, že v této sérii pokračovat nebudu.

14.10.2024 2 z 5

Slovodějky Slovodějky Alena Adrianet Heinrichová

Knihu jsem měla možnost si přečíst díky štafetě od autorky. Příběh je psaný čtivě, takže jsem měla knihu za pár večerů přečtenou. Sledujeme příběh nové hlavní slovodějky Amálie, která moc převzala po svém otci. Velkou roli v příběhu hraje kouzlená knihovna, ve které slovodějci pracují a kde také nacházejí magické formule. Autorka nám představila zajímavý koncept magie, kdy slovodějci dokáží předmětům “vdechnout magii pomocí formulí, které nacházejí zpravidla právě v knihách.

Důležitým tématem knihy je postavení žen ve společnosti. Tím se autorka zabývala od začátku až do konce knihy a popsala tak za mě dost věrný odraz některých společností. Také v příběhu najdeme lehkou romantickou linku a nesmíme zapomenout ani na LGBT prvky.

Co mi v knize chybělo, bylo nějaké větší naznačení, v jaké době se příběh odehrává. Z toho jsem byla během celého čtení zmatená, protože jsme dostali dobu, kdy se využívaly k ježdění kočáry, ale také existovaly pračky a telefony.

Co se týká tempa knihy, 2/3 příběhu bylo tempo pomalejší, postupně jsme se seznamovali s fungováním knihovny, magie a společnosti. Poslední třetina knihy byla naopak dost akční. Myslím, že by si kniha zasloužila o pár kapitol více, aby měla autorka více prostoru akční část knihy víc rozpracovat.

Celkově kniha není vůbec špatná. Nápad se mi moc líbí, jen si myslím, že si zasloužil trochu více prostoru na jeho realizaci. Takhle kniha nemohla jít nikde moc do hloubky a u všeho vlastně jen kloužeme po povrchu. Jsem ale moc ráda, že jsem se mohla do kouzelné knihovny podívat.

14.10.2024 3 z 5

Prokletý princ Prokletý princ Erin Watt

Druhý díl ze série Royalové. V této knize dostáváme i Reedův POV a ne pouze Ellin. Na začátku tedy sledujeme právě Reeda, který se snaží vstřebat fakt, že Ella odešla. Díky rodiným možnostem však Ellu soukromé očko brzy vypátrá a ona se tak vrací zpět k Royallům. Sledujeme také vývoj situace na škole. Jsme svědky různých dramat, které na mě působily velmi surealisticky vzhledem k tomu, že se stále bavíme o dětech na střední škole.

Do toho všeho nesmí chybět drama s vdovou po Ellinině otci a také Brookie, která je Callumovou parnerkou. A na mindfuck, který přišel na konci knihy, jsem nebyla vůbec připravená.

Stejně jako první díl je to velmi rychlé čtení, které zvládnete za dva večery (pokud oželíte spánek, tak i za jeden). Příběh navíc velmi dobře ubíhá, protože se stále něco děje. Co se týká postav, nemáme nijak velmou rozmatinost v tom, že by byl každý jiný, protože spousta premiantních děcek ze školy je podobná a předhání se jen v tom, koho jako čtenář budete nesnášet více. Dá se tu ale najít také spousta postav, které vám přirostou k srdci, jako třeba Easton nebo Valerie.

09.10.2024 3 z 5