EricNor EricNor komentáře u knih

Hrob v horách Hrob v horách Hans Rosenfeldt (p)

Hans a Michael jsou skveli. Serie o Sebastianovi a bande vyšetřovatelů je neco docela noveho v tom, ze se detailne zabyva zivotem kazdeho z peti clenu tymu, vyvojem jejich osobnosti, vzajemnych vztahu. Ac mi to v predchozich knihách prislo prehnane, tak jsem si nejak zvykl a ted me bavi prave ty vztahy, vnitrni myslenkove pochody a motivace, vcetne vedlejsich postav a zločinců. Vysetrovani tu tolik neodsypa jako v oredchozich knihach a spis je na vedlejsi koleji, ale presto me knizka bavila. Precetl jsem ji za par dnu. Jsou to slabsi ctyri a doufam, ze dalsi dil bude trochu akcnejsi.

26.07.2019 4 z 5

Temná tajemství Temná tajemství Hans Rosenfeldt (p)

Misty az prilis psychologickych rozboru, ale druha polovina dobra. Tam se neco deje. Závěrečne odhaleni ze Sebastianovi minulosti je hoodne pritazene za vlasy. Jo a fandil jsem Haraldssonovi.

22.05.2019 4 z 5

Čtvrtá opice Čtvrtá opice Jonathan Dylan Barker

Pribeh se rozjizdi celkem pomalu. Zacina az u nekolikate obeti serioveho vraha, ktereho policie v cele s detektivem Porterem marne nahani. Pribeh z deniku me na zacatku vubec nebavil a jen rusil u linky vysetrovani, ale pak se nej stala mnohem napinavejsi cast s drtivym finisem. Opravdu pecka. Jeden motiv z knihy mi pripomnel Jefferyho Deavera. A nektere casti byly pro me moc sadisticke. Doporucuji k precteni.

16.12.2018 4 z 5

Obeť bez tváre Obeť bez tváre Stefan Ahnhem

Fabian Risk se stehuje, protože ho vyhodili z prace, respektive z oddeleni policie ve Stockholmu. Nove nastupuje k policii do Helsingborgu. Nahlasi se nove sefce, ze prijde za dva tydny, az mu skonci dovolena. Jenomze mu prave zavrazdili spoluzaka ze zakladky....... Knizka se cte skvele. Po skonceni kapitoly chcete cist dalsi a dalsi, protoze vas autor navnadi ke cteni aniz by pouzival jednoduche cliffhangery, coz povazuji za velke umeni. Autor strida zablesky z minulosti, preskakuje z postavy na postavu, vcetne te vrahovi. Nahlizi jim do hlavy a popisuje jejich uvazovani. Poslednich cca sto stran uz jsem knizku nedokazal odlozit, autor pretocil na turborezim a proste me nenechal skoncit do posledni stranky. Sice je konec hodne pritazeny za vlasy, vcetne neuveritelnych situaci v "posledni chvili", ale celkove jsem hodne spokojeny.

26.10.2018 4 z 5

Dvojitý kříž Dvojitý kříž Chris Carter

Z Dvojiteho krize mam rozporuplne pocity. Prvni tretina je plna klise. Od postav, pres chovani a charakterove vlastnosti. Hlavni postava je po vzoru nejakeho beckoveho hrdiny, ale je to nechytrovatejsi clovek na svete. Na vsechno prijde on, vsechno napadne jen jeho. Pitomoucky Watson jen kouka, jak je ten jeho partak vychytraly. Nastesti uz to v druhe pulce neni tak moc videt a knizka nenudi ani na chvili. Druhy dil si urcite přečtu a doufam, ze to bude lepsi.

30.09.2018 3 z 5

UltiMatum UltiMatum Anders de la Motte

Tak se priznam, ze po vlaznem prvnim díle je tohle necekane. Lepsi o dve hvezdy, ale jako nemuze byt dum bez zakladu, tak nemuze byt Ultimatum bez Memorandomu. Ac je prvni dil zcela ukonceny a bez pochyby uzavreny, tak v nem druhy dil ma hluboko zapustene koreny a temer kazda udalost vychazi z jednicky. Dej je prehledny a vzdy vite, co se deje, jen nikdy nevite, jestli vam oblibena postava neumre. Tohle se Andersovi povedlo.

30.03.2018 5 z 5

Nomád Nomád James Swallow

Autor priznava inspiraci Flemmingem, Ludlumem a Clancym. Roman je srovnavan s Poutnikem, jenze jeho kvalit nedosahuje. Napinave to je, zajimave jsou pasaze, kdy kdy muzeme nahlednout do dusi teroristu, ale skutecne tak přemýšlí? Hrdina knizky je vskutku superman, ktery ma spoustu stesti a preji mu veskere myslitelne nahody. Stretava se jak se svym byvalym zamestnavatelem, tak s obdobou Al kajdy, nechybi CIA a dve soukrome organizace s odlisnymi zajmy. Mark Dane se ocita nekde mezi nimi a musi se velmi snazit, aby se zachranil, ocistil a pomstil. Hromada klise, lec v dobre forme.

25.03.2018 4 z 5

Temná hmota Temná hmota Blake Crouch

Standardni thriller. Uz jsem neco podobneho videl nebo cetl, jen nevim kde. Cte se to samo, ale vlastne skoro od zacatku tusite, co se stane dal. Autor dost napovida. Druha pulka je sice mene predvidatelna, ale taky docela nudna. A navic tuny laskyplnych klise- fuj:). Rozhodně to neni kniha roku.

12.09.2017 3 z 5

Žízeň Žízeň Jo Nesbø

Docteno za pár dnů. Kdysi jsem se nemohl dočkat noveho Nesba a uz jsem myslel, ze ted me to az tolik nebere, presto jsem pred vydanim chytl drobnou nesbohorecku, ale opravdu jen drobnou. Uz mam docteno a muzu hodnotit. Knizka ma opet vse, co mame na Nesbovi radi - krute vrazdy, specialni vrazedne pomucky, touhu po alkoholu, napinavy dej, zavadejici slepe ulicky, vyrazne postavy, promyslenou zapletku, ale tentokrat uz to nebylo uplne ono, neco mi tam chybelo. Uz tam nebyl takovy drajv jako driv. Presto jsem spokojen a nesboholikum doporucuji. Jen pozor vy, kdo jste nečetli, na nektere komentare nize, ktere zdanlive nevinnymi poznamkami uvadeji spoilery, ktere muzou pozitek z knizky zkazit.

25.05.2017 4 z 5

Skleněný trůn Skleněný trůn Sarah J. Maas

Asi to neni pro me. Mam rad fantasy a zenske hrdinky mi nevadi. Jen je to strasne zromantizovane. Kruta asasinka, milujici pejsky a konicky a pejsci zase milujou ji, prestoze vrah musi proste byt svine a psi svini poznaji. Hned na zacatku nam predstavi i dva dostatecne muzne a mlade muze, ke kterym si hrdinka asi bude neco muset zacit. Nejdriv teda budou jako na sebe zli, aby si pak mohli padnout do naruci a romanticky se pomilovat. Take variace hunger games. Ale hodnotit budu, jen jestli prectu.

29.03.2017

Plzeňské mordy / Nepohřbený rytíř / Případ s alchymistou Plzeňské mordy / Nepohřbený rytíř / Případ s alchymistou Vlastimil Vondruška

Ten Vondruska je grafoman na ntou. Tolik knih napsanych a vesmes to nejsou zadna tintitka, ale pomerne objemne svazky. Psano perem lehkym, nicmene zapletky jsou logicke a promyslene, zedneho deus ex machina se nedockame. Do vlaku a do tramvaje idealni cteni.

06.03.2017 4 z 5

Poklad Inků Poklad Inků Karel May

Krasne dobrodružství s neobvyklým hrdinou, co se veku týče. V mladi jsem to hltal a miloval obrazky od nej nej ilustratora vsech dob Zdeňka Buriana. Chodil jsem k nám do knihovny a vyžadoval dalsi a další Mayovky. Mezi supy, Surehanda, jihoamericka dobrodružství, arabii s proradnymi muslimy (za tech 150 let se nic nezměnilo). A pani Vilimovska mi porad říkala, že si mám přečíst taky něco jiného, ze May toho tolik nenapsal. Jake zklamání. Kamarád prinesl od Vilímka knizku Dervis, s ilustracemi Venceslava Cerneho, které chybela minimalne půlka. Hrbet byl roztrzeny a nekdo na druhem konci mesta věděl jak příběh skonci, zatimco ja vedel pouze zacatek a stejne byl jsem nadšený, fabuloval a vymyslel si zbytek. Nikdy později jsem to nedocetl. Ted uz si nechci kazit dojmy a Mayovky cist nebudu, ale zanechaly ve me velmi hlubokou ryhu. Cest, pravda, uprimnost a dobro. To jsem proste já.

27.07.2016 5 z 5

Stalker Stalker Lars Kepler

Po výborných třech příbězích s komisařem Linnou, Paganiniho smlouva, Svědkyně ohně a Písečný muž, přichází pro mě nepochopitelný propad. Když mám zhodnotit jedním slovem, tak mě napadá jedině "chaos". Úvod a závěr jsou jakž takž, ale prostředek knihy, respektive její většina je pro mě nelogická, špantě navazuje, postavy se chovají zcela nepochopitelně, akční a šokující scény jsou totálně k smíchu. Keplerové se asi nechali unést americkým stylem pro pokračování - všeho víc, víc akční, víc brutální, víc úchylácký. Škoda, přeškoda. Myslím, že vysoké hodnocení je u této knihy spíš ze setrvačnosti vzhledem k předchozím skvělým dílům. Pro mě propadák.

27.05.2016 2 z 5

Já, Poutník Já, Poutník Terry Hayes

Terry Hayes je výborný vypravěč. Příběh je dokonale promyšlený a sepsaný. Po těch 700 stranách mě mrzelo, že knižka už bude končit. Doufám že Terry už píše další knihu a že to nebude trvat dlouho.

13.08.2015 5 z 5

Biologie víry Biologie víry Bruce H. Lipton

Kniha je jedna z tech, ktere si davaji za cil vylepšit vas zivot a nepochybuji, ze se da z napsaneho odnest mnoho uzitecneho. Bohuzel vsechno srazi intelektualsky preklad paní Grygove, ktera misto aby použila srozumitelný cesky ekvivalent mnoha slov, zjednodusuje si vse pocestovanim anglickych vyrazu a zeslozituje tak pochopeni textu. Chyba je i u redaktora, který si toto nepohlidal. Cte se to fakt blbe.

07.03.2024 2 z 5

A přece nezemřeš A přece nezemřeš Lee Child

SPOILERY. Nelogicnosti v deji jsou jen z duvodu, aby knizka mohla pokracovat. Namatkove hned zacatek,kdy ti borci nechaji Reachera zit, kdyz ostatni podobne nahodaky bez milosti zabili. Nezabili ho ani pozdeji, kdyz zase zlobil. Dale mohli Reacher s Holly zdrhnout ve stodole, kdy se osvobozeny Jack opět spoutal, ackoliv by se svymi schopnostmi dva zlosny s prehledem zlikvidoval. Nebo bychom si mohli odpustit zaverecne drama, kdyby se ruzovy oblacek objevil u Borkenovi hlavy. Kdyz se od tehle veci oprostite, tak to docela jde číst jako nenapadita oddychovka. Jinak nejblbejsi pocit jsem mel pri klaustrofobickem prolezani jeskyne, to jsem preskocil skoro cele, fuj!

24.02.2022 3 z 5

X způsobů smrti X způsobů smrti Stefan Ahnhem

O kus lepší než předchozí díl. Dočkáme se totiž rozuzlení a žádné vyřešení v příštím díle se nekoná. To nakonec ani do detektivky nepatří. Nějaký motiv si sice můžete nechat na příště, ale ne všechny!!! Dvě třetiny knížky jsou docela rozhárané a nesoudržné, poslední třetina jde na věc naštěstí přímočaře a věnujeme se pouze dvěma věcem. Konec je pak velmi napínavý a musel jsem číst přes půlnoc, protože nešlo přestat.
V každém případě si teď dám od těch krváků pauzu, už se to na mě projevuje :). Chtělo by to nějakou pohodovku, ale nemám inspiraci.

29.09.2020 4 z 5

Zkurvenej příběh Zkurvenej příběh Bernard Minier

Minieru me proste bavi. K tomu ma promyslene zápletky. Na zacatku jsem si připadal, ze ctu něco od Kinga. Parta decek ze stredni, americke realie. Dej se odehrava na smyslenem ostrove kousek od Seattlu, vedle Orca ostrova, kde se natacel Free Willy. Glass island jsem hledal na mape, spolu s dalsimi misty, nez mi doslo, ze neexistuje, na rozdil od tech dalsich mist. Je to zmineno i v doslovu. Na rozdil od spousty jinych me bavila cela knizka od zacatku do konce. Neustale napeti, vypraveni z pohledu ruznych postav. Bavili me nebezpeční Oatesove, Henry, mamy, senator, Noah, Shane. No a potom je tu jeste Jay! Cele rozuzleni jsem necekal, i kdyz zpětně byly nektere indicie jasné. Epilog se mi moc nelibil, ten bych zmenil. Uz se těším na novy Minieruv technothriller.

22.04.2020 4 z 5

Žhářka Žhářka Stephen King

Vzpomnel jste si nekdo na Zharku u Stranger things? Muj oblibeny King. Skoro jako vsechy jeho rannejsi knihy - Christine, Mrtva zona, Temna půle, Svedectvi. Nebavily me naopak Rbitov, Osviceni a Salem. King je pro me jako rollercoaster. Pulku veci miluju, druha me nebavi

01.11.2019 4 z 5

Lovec králíků Lovec králíků Lars Kepler

Dlouho jsem váhal, jestli si přečíst dalšího Keplera poté, co jsem byl znechucen přeplácaným Stalkerem, ale byl v knihovně a nic jiného mě nezaujalo, tak jsem se nakonec vzdal a rozhodl se další díl zkusit. Chybu jsem neudělal a Lovec králíků mě bavil. Kepler se zabývá prakticky pouze popisem děje a to někdy do zbytečných detailů. Psychologie postav je hodně na vedlejší koleji a vyplývá z dialogů, nikoliv z popisu myšlenkových pochodů. Děj pádí kupředu vskutku raketově a kromě pár scén ze zahradnictví baví. Mám jen dvě výhrady a to je "americký akční film" se zásahovkou a vrtulníkem - dalo se to rozhodně napsat civilněji a zábavněji. V daných reáliích to působí nepatřičně, až skoro směšně. No a druhá věc je vyprávění v přítomném čase, které mi nikdy nesedělo a takový styl prostě nikdy nebude na pět hvězd.

18.09.2019 4 z 5