Esmeralda168 Esmeralda168 komentáře u knih

Sama v černém lese Sama v černém lese Cass Green (p)

Pro mě trochu zklamání, čekala jsem napínavější knihu. Hlavní hrdinka se chovala nezodpovědně a používala hodně sprostých slov, jako kdyby ještě prožívala pubertální období vzdoru. A byla i naivní, jako kdyby jí opravdu bylo teprve patnáct - nebylo totiž těžké uhádnout, kdo v tom má prsty. Já na to přišla už v polovině knihy. Taky nechápu, jak se může někdo nastěhovat do domu, kde mu někdo v jeho nepřítomnosti tropí neplechu, a nedat si nejdřív vyměnit zámek? (Nedávno jsem totiž kupovala byt a výměna zámku byl můj úplně první krok.:-)
Jinak je ale kniha napsána čtivě, takový nekrvavý thriller pro ženy. Na závěr mě potěšilo, že to pro Neve dobře dopadlo, a snad se jí v té chalupě bude šťastně žít.

07.11.2018 3 z 5

Někdo cizí v domě Někdo cizí v domě Shari Lapena

Tahle kniha se jako vážně stala bestsellerem?!
První a poslední, co mě na ní zaujalo, byla anotace, název, a obálka. Nějaké napětí, překvapení, šok?! Vůbec nic, teda pokud pominu poslední dvě stránky, které čtenáře spíš naštvou.
Kdo chodí Kruppovým po domě bylo okamžitě jasné, děj se nikam neposouval. Dočetla jsem jen proto, že knihy dočítám.

02.01.2019 2 z 5

Zasloužíš si smrt! Zasloužíš si smrt! Zdenka Hamerová

Spíš než detektivka je to thriller. Hodně napínavý, čtivý a tajuplný thriller. Jeden z autorčiných nejpovedenějších, udržuje vás v napětí až do konce, který je obrovským překvapením - hlavně ten pachatelův motiv!

03.08.2018 5 z 5

Všude kolem černý les Všude kolem černý les Ruth Ware (p)

Předvídatelný příběh. Kdo je pachatel, jsem tušila už od začátku, částečně i jeho motiv. Rozlučka se vlekla, než se něco začalo dít. Že taková naivka, jako byla hlavní hrdinka, mohla být spisovatelkou detektivek, byl docela paradox. Jinak ale dobré k zamyšlení nad tím, jaké některé ženy dokážou být - dávné křivdy a touhu po pomstě v sobě dokážou živit celá desetiletí, v tom má autorka pravdu.

26.05.2019 3 z 5

Dům na samotě Dům na samotě Michaela Klevisová

Jelikož jsem si na obálce přečetla, že autorka píše nejlepší české detektivky, měla jsem asi příliš vysoké očekávání. Přitom zhruba do poloviny kniha skoro detektivkou ani nebyla. Téměř žádné pátrání, spíš rozvleklý román z dostihového prostředí, kde byla hromada postav a řešily se jejich milostné problémy a jejich myšlenkové pochody. No, málem jsem to vzdala.
Zhruba v polovině se ale odehrála druhá vražda a pak nastal zvrat, a začala to být skutečná detektivka, a teprve teď mě to začalo bavit. Konec se mi líbil - byl to částečný happy end. Pohladil po duši ty, kdo mají rádi koně, a že jedna záhada zůstala nevyřešená, mi nevadilo. Dodalo to knize na autentičnosti. Náznaky, co se mohlo stát, tam byly, a tak to přece v životě chodí, že ne vždy všechno se podaří vypátrat.
Tak díky té druhé půlce dávám knize tři hvězdy, i když jsem původně chtěla dát jenom dvě. Ale jestli všechny autorčiny knihy jsou jako tahle, tak rozhodně znám lepší české detektivky. Třeba od Zdenky Hamerové, kterou tu už někdo zmínil.

04.05.2019 3 z 5

Střípky ticha Střípky ticha Linda Castillo

Dobrá detektivka, ale na rozdíl od předchozích dílů mi přišla méně napínavá. I když oceňuji, že v ní nebylo tolik brutality jako v předchozích dílech, a ani mrtvých nepřibývalo - ostatně vzhledem k tomu, jak malou komunitou Amišové jsou, by jejich vraždami měla začít autorka šetřit, aby jí ještě nějací zbyli na další díly, než je vyvraždí všecky:) - vyšetřovatelka čím dál víc topí své splíny v alkoholu, a to rozuzlení?
Pozor, SPOILER! - Myslím si, že jediné možné vysvětlení je, že Salome její otec opravdu zneužíval. Jinak mi opravdu rozum nebere, že by patnáctiletá holka z "dobré rodiny" mohla naplánovat pro svého tátu smrt. To spíš by ukradla peníze a se svým milým utekla z domu.

29.11.2018 3 z 5

Hřbitov nevěst Hřbitov nevěst Tomáš Boukal

Originální neotřelý příběh založený na skutečné události. Úchvatný popis života v sibiřské tajze, často napínavé, až z toho mrazilo. Velké písmo a krátké kapitoly mi vyhovovaly. Oceňuji, že autor knihu uměle nenatahoval, aby byla co nejdelší, jak je to často zvykem.
Hodně mě to bavilo a dala bych i čtyři hvězdy, kdyby to mělo trochu šťastnější konec. Kdykoli čtu o tom, jak se někdo všemožně snaží někoho zachránit a nepovede se to, vnímám to - jak tady někdo skvěle vyjádřil - jako dostat kopanec do břicha.

12.11.2018 3 z 5

Sněhulák Sněhulák Jo Nesbø

Než jsem knihu dočetla, myslela jsem, že to nebude nic víc, než jen takový ten moderní detektivní kýč - stoupá počet mrtvol, stoupá brutalita, vyšetřovatel má problémy s alkoholem a schopnosti Supermana... - ano, svým způsobem to kýč byl, ale pak přišel konec, který mě dostal.

Právě tím koncem z toho autor udělal rázem hodnotnější knihu - poučnou a k zamyšlení. Protože kdyby se jeden člověk v životě vraha nezachoval tak, jak se zachoval, nejspíš by se z něho nikdy nestalo vraždící monstrum...

Zajímavý příběh. Napínavé, i když mi trochu vadilo, jak je kniha natahována a prodlužována, snad třikrát zatknou podezřelého, který se nakonec ukáže nevinným.
Jinak na to, kdo je Katerine, jsem přišla hned, ale kdo je Sněhulák mě vůbec nenapadlo.

Určitě zkusím od autora ještě něco dalšího.

Modlitba za mlčení Modlitba za mlčení Linda Castillo

Možná ještě o něco zajímavější než první díl. Potěšilo mě, že na rozdíl od předchozího dílu v knize nepřibývaly pořád další vraždy. Příběh mi přišel i o něco reálnější než ten předchozí, i když si moc nedovedu představit, že by nějaká policistka mohla udělat takový přešlap, že by číhala na vraha někde úplně sama:)
I tak ale dobrá detektivka. Doporučuji.

Slib mlčení Slib mlčení Linda Castillo

Zajímavé a napínavé, i když - takový ten moderní detektivní kýč, ke kterému mám některé výhrady, tak např.
- stejně jako některým i mně vadilo, že se v knize střídala "er" forma s "ich" formou, působilo to na mě rušivě
- jako kdyby autorce šlo o to, aby se kniha co nejvíc natáhla, přibývaly stále další a další vraždy, které byly stále brutálnější a brutálnější, jen aby to bylo co nejvíc šokující a vyhrocené
- problémy vyšetřovatelů s alkoholem, to už je v moderních detektivkách klasika
- poučení z knihy pro čtenáře nevyplývalo vůbec žádné, snad jen, že nemají věřit policistům. To nedávno jsem dočetla Nesbova Sněhuláka a tam byl aspoň závěr svým způsobem "výchovný".
- pachatele jsem brzy odhalila. Podezřelých, kteří přicházeli v úvahu, tam zase tak moc nebylo.
- o logičnosti a reálnosti některých scén radši psát nebudu.

Ale jako oddechová kniha mě to přesto bavilo. Určitě si od autorky přečtu i další díly. A obálka je opravdu nádherná, ta se jim povedla

Hlídej si svou holčičku Hlídej si svou holčičku Zdenka Hamerová

Za mě jedna z nejlepších autorčiných knih. Čtivá, udržuje v napětí až do konce. Jediné, co mě tam trochu štvalo, byl Gitin přítel. Nechápu, jak mohla milovat člověka, který se choval jak malé vzdorovité dítě - stále se cítil ukřivděný, pořád ji z něčeho donekonečna obviňoval, při jejích žabomyších hádkách jsem měla chuť zakřičet: "Pošli ho už konečně do háje!" - )
Jinak mi sice brzy došlo, o kterou "holčičku" pachateli pravděpodobně jde, ale kdo a proč, to pro mě bylo do poslední chvíle naprosto nečekaným překvapením.

03.08.2018 5 z 5

Vejce a já Vejce a já Betty MacDonald

Kniha mi moc "nesedla". Občas jsem se sice zasmála, ale jinak mi z ní bylo dost smutno - despotický manžel, primitivní sousedé, zdegenerovaní Indiáni... Obdivuji ale autorku, že tak nelehký život dokázala popsat s humorem. Koloběh slepice - vejce mě dost nudil a stále jsem se musela zamýšlet, jestli opravdu v té době neměla žena žádnou možnost, jak se vymámit z pro mě tak depresivnivního způsobu života, jaký vedla.

27.08.2017 3 z 5

Polednice Polednice Jiří Březina

Taková průměrná detektivka z českého prostředí. Za plus považuji, že nebyla zbytečně protahovaná, jak je to často u knih zahraničních autorů.

18.01.2019 3 z 5

Mazací tramvaj Mazací tramvaj Magda Stachula

Docela mě překvapuje, kolik lidí přečetlo tuhle knihu "Jedním dechem". Já se u ní zhruba do poloviny nudila, neřešilo se nic jiného než manželská krize, popisována střídavě pohledem obou partnerů, skoro jsem myslela, že to vzdám.
Teprve od poloviny mě kniha začala zajímat a pak už mě to bavilo. Vyhovovaly mi i krátké kapitoly a je super, že ta webkamera na té tramvaji opravdu je. Taky jsem tomu propadla a často se na tramvaji vozím. Je to super náhradní varianta pro nás "chudáky", co neznáme tu "slast", cestovat denně MHD do práce. :)

29.12.2018 3 z 5

Déšť smývá stopy Déšť smývá stopy Mikaela Bley

Psychothriller pro ženy, který nutí k zamyšlení. Konec nečekaný a šokující, pachatele jsem opravdu neuhádla.

07.11.2018 3 z 5

Mít svoje vlastní zvířátko Mít svoje vlastní zvířátko Zuzana Nováková (p)

Taky jedna z nejoblíbenějších knih mého dětství. Nádherné ilustrace a děj je pro děti zajímavý a přesto ze života.

27.08.2017 5 z 5

Ohrožená Ohrožená Rachel Abbott

První polovina knihy je o tom, že poznáváte spoustu postav, a každá z nich skrývá spoustu tajemství, spousta ženského tlachání, atd. Už mě to docela štvalo, hlavně Ellie se svým tajnůstkařením. Druhá polovina naštěstí už byla napínavější a zajímavější. Napsáno to bylo čtivě, ale nejspíš to bude jedna z méně povedených autorčiných knih. Kdyby knihu uměle neprotahovala a trochu ubrala stránek, postav a zápletek, bylo by to O.K.

29.11.2018 3 z 5

Miluji tě, Adame Miluji tě, Adame Eva Lenartová

Skvělá výborně napsaná kniha povídek o náctiletých holkách. Není to jenom o prvních láskách, ale o všech trampotách, co mohou zažívat doma, ve škole, mezi vrstevníky atd. Hodně to připomíná skutečný život. Konce jsou sice krásné a dojemné, ale uvěřitelné, tak že to nevyznívá hloupě. Je z toho cítit pochopení pro druhé a láska k lidem, řekla bych.

19.08.2017 5 z 5

Sólo pro Kristýnu Sólo pro Kristýnu Lenka Lanczová

Jedna z nejlepších od Lanczové. Nenudila ani chvilku, jako náctileté se mi líbilo, že tam byli trempi, romantika, prázdniny, a nebyl to jen bezduchý dívčí román.

12.08.2017 5 z 5

Super koťata Super koťata Lenka Lanczová

V patnácti mě tahle knížka úplně nadchla a i dnes musím říct - na to, že je to "jenom" dívčí román, je to kniha ze skutečného života, kde sice nechybí první láska a romantika, ale neomílá se pořád dokolečka "miluji-nemiluji", ale řeší se i rodinné problémy, přátelství i jeden dost závažný problém, a je to i poučné.

12.08.2017 4 z 5