evelýny Online evelýny komentáře u knih

Dokonalá partie Dokonalá partie Kristan Higgins

Nečekala jsem žádné omračující dílo. Nakonec i anotace u knihy prozrazovala, že nepůjde o žádný originalní námět. Ale tolik podobného s prvním dílem - včetně ,,nablblého" psa :-) - jsem nečekala. Ale mělo mě to napadnout, když se jednalo o příběh starší sestry a o americkou romanci (nic proti americkým romancím). Happy end tomu v mých očích žádnou další hvězdu nepřidal.
U epilogu jsem si opravdu oddychla, že byla spokojena všechna vajíčka hlavní hrdinky a nejenom její. I moje by mohla vyprávět :-)))
Proti gustu žádný dišpitát, ale já bych knihu svým přítelkyním nedoporučila.
A možná jsem jenom naladěna na jiný druh humoru, takže respektuji 86% v hodnocení a knihu s díky vracím tam, kam patří. Tedy do veřejné knihovny.

19.11.2017 3 z 5

Bezhlavě Bezhlavě S. C. Stephens

Příběh mě zaujal - milostný trojúhelník - nevěra - výčitky - strach ze špatného rozhodnutí - to vše zarámováno nezkušeností a naivitou hlavní hrdinky. Ale to zpracování. Neuvěřetelně stále se opakující NESMYSLNÉ detaily mě fakt již ke konci ubíjely. Ještě, že se spisovatelka vyvarovala popisům stupidních erotických scén, protože to bych již nedala. Souhlasím - příběh je spíše romantický než erotický, trochu ,,šmrncnutý" psychologií, ale to tak BEZHLAVĚ, že moje hlava dost často nechápala myšlenkové pochod Kiery - pipiny ne entou - ta mě fakt nehorázně vytáčela :-) Škoda, že tento příběh neuchopil zkušenější spisovatel. I když chápu, že napsat dobrou knihu je opravdu těžké. A špatný překlad tomuto příběhu také nepřidal.
Za ten příběh dávám tři hvězdy. Druhý díl si ze zvědavosti přečtu, ale zázrak nečekám.

03.04.2017 3 z 5

Pražský chodec Pražský chodec Vítězslav Nezval

Zpočátku moji představu kniha nenaplňovala. V textu jsem se mnohdy díky neobvyklým výrazům a větným spojením ztrácela. Ale zvyknete si. A pak si jen užíváte fotogafie Prahy s nestandardním textem, které vám mnohdy odkryjí vámi doposud nepostřehnutelné detaily. Vzbudí ve vás touhu stát se ,,pražským chodcem", konfrontovat fotografii s realitou, sami zvěčnit nějaká zákoutí dnešní Prahy.
Díky fotografii zjistíte, že ve čtvrti Nový Svět se zastavil čas.
Neoplakávám uplynulá léta. Neoplakávám Prahu naší mladosti. Kochám se nevybledlou, věčně mladou přítomností okamžiku, kterou zastavila fotografie a s nostalgií vzpomínám.
Což nepřicházejí denně do Prahy lačné duše aby vzývaly pražská tajemství a aby je vždy znovu obrozovaly svou tichou touhou?
ZAJÍMAVOST: S úplně stejným džbánkem jako muž na jedné z fotografií jsem chodila pro pivo i já. Můj džbánek byl žlutý, což černobílá fotografie nedokáže zachytit. Muž je vyfocen v Nerudově ulici, já chodila ke Zpěváčkům. Ale rok 1967 souhlasí.
Čas letí jako vlaštovka a rozžehuje staré hvězdy nad Prahou...
A mně nezbývá než vyrazit hledat léta minulá v těch přítomných - budoucích.
A moje nejoblíbenější fotografie? Jedna za všechny: pohled na Vltavu z Novotného lávky. Ve svitu měsíce je na fotografii zachycen jeden jediný letící pták. A právě tento detail letícího ptáka, na který čekáte třeba i několik večerů nebo který je zachycen zcela náhodně, tento nepatrný detail tuto fotografii posunul v mých očích o stupínek výš.
Děkuji vám, pane Všetečko.

13.09.2016 4 z 5

Štěstí Štěstí Adalbert Ludwig Balling

Kniha - vlastně knížečka - k zamyšlení, k pousmání, k zastavení, ke zklidnění a nebo jen tak pro radost. Posuďte sami.

Šťastný je, kdo miluje, stále znovu miluje.
Moci milovat a smět milovat je jeden z nejkrásnějších darů člověka.
Ale šťastný je i ten, koho nerozesmutní, když objeví svůj první šedivý vlas; ví, že je lepší mít vlasy šedivé nežli žádné.

A takových myšlenek je v této knize dost. Některé vás překvapí svou jednoduchou pravdou. Některé myšlenky vás s plynoucím časem přesvědčí a s některými stále nesouhlasíte. Každý má svoji pravdu
Knihu mi věnovala jedna dávná přítelkyně. Byl to dar k mým narozeninám. Byl to dar z přátelství. A byl to vzácný dar, protože tehdy v mé knihovně právě tento typ knihy chyběl, a věřte, tehdy jsem tento dar opravdu potřebovala.
Bonusem této knihy jsou krásné milé ilustrace matky a dcery - výborný nápad, kdy se střídá dětská kresba s tou dospěláckou.
ZAJÍMAVOST: Přítelkyni z mého života dávno odvál čas. Kniha s jejím věnováním a vzpomínkami na ni v mé knihovně a v mém srdci zůstavají dodnes. Děkuji ti, Jano :-)
P.S. Proč je u této knihy tak málo hodnocení? Možná proto, že ji v běžném knihkupectví nenajdete. Jaká škoda!

12.08.2016 5 z 5

Nízký tlak Nízký tlak Sandra Brown

U mě skutečně přečteno na jeden zátah. Nemohla jsem se dočkat odhalení vraha. Já této knize odpustila i nelogičnosti, které mě v průběhu čtení napadaly.
Sandra Brown je mistryně popisu - aspoň pro mě.

26.01.2016 4 z 5

Pátá cesta k pádu Pátá cesta k pádu Kathleen A. Tucker

Tato autorka opravdu dovede vtáhnout čtenáře do děje.
Tato kniha mě pobavila a protože mě přesvědčila, že úklid ani žehlení mi neutečou a obědvat se nemusí v pravé poledne, tak mně nezbývá než udělit plný počet bodů. A ještě jsem tentokrát neměla problém uvěřit pravdivosti příběhu.

13.01.2016 5 z 5

Hledači mušlí Hledači mušlí Rosamunde Pilcher

Krásný, velmi dojemný příběh lásky k rodičům, muži, dětem, životu, který se točí kolem jednoho obrazu a na který rozhodně dlouho nezapomenete. Současnost příběhu se prolíná s minulostí a to činí knihu napínavější a místy záhadnější. Životní příběh Penelopy mě několikát dostal doslova do kolen. Po dočtení vám nezbude nic jiného, něž si společně s Penelopou říci: "Je lepší milovat a ztratit, něž nikdy nemilovat." Při dočítání příběhu slabším náturám radím: "Připravte si kapesníky." Já k tomu potřebovala ještě lehké antidepresivum (mě ten příběh fakt dostal). Navzdory několika hluchým místům v textu musím dát plný počet bodů.

06.11.2015 5 z 5

Devět a půl týdne Devět a půl týdne Elizabeth McNeill (p)

Knihu jsem přečetla jedním dechem a zhodnotila bych ji jedním slovem: ŠOKUJÍCÍ. O to více, když si představím, že je zde popsána osobní zkušenost. Při čtení mě nejímala hrůza ani odpor ke zvolenému tématu, spíš jsem pociťovala lítost a obavu, co všechno je žena schopna tolerovat muži z lásky?! Z mého pohledu nepředstavitelný příběh zvrácené vášně ale i závislosti, který se vám vryje do paměti. Ne nadarmo se závislost léčí na psychiatrii.
Na druhou stranu si nedovedu představit, že by se nějaký muž o mě tak staral. Nedovedu....?
Byla jsem zvědavá i na film. Nezklamal, ale kniha je kniha.

06.11.2015 5 z 5

Pád Pád Maya Banks

Žádné veledílo to tedy není, ale pár zajímavých pasáží se tam najde. Knihu bych svým přátelům nedoporučila.

19.09.2015 2 z 5

Nažhavený Nažhavený Julie Kenner

Tahle kniha mě otrávila. Snůška nelogičností, primitivních, stupidních zápletek. Hlavní motiv knihy autorka odkoukala z pohádky O Smolíčkovi: ,,Jen dva prstíčky strčíme, hned zase půjdeme". Když to všechno poskládám, tak dostanu úplně zbytečnou knihu, do které nemá cenu cokoli investovat.

14.09.2015

Dárek Dárek Cecelia Ahern

V této knize stačí přečíst první dvě a poslední tři kapitoly. Vše mezi tím je NUDA. ,,Čas se nedá darovat. Můžeme ho ale sdílet." Velmi pravdivé a hluboké zakončení příběhu. Co je to platné, mě kniha doslova otrávila a to jsem nečekala lowestory. Dvě hvězdy dávám za poslední kapitoly, které vám hodně zvednou tlak, i když jsem toto zakončení čekala. Od autorky si ještě něco přečtu, ale již ne za každou cenu.

10.09.2015 2 z 5

Něco vypůjčeného Něco vypůjčeného Emily Giffin

Neříkám, že mě kniha úplně zklamala, ale já spíše čekala příběh přítomného okamžiku. Ještě jsem pochopila rozebírání minulosti formou vzpomínek, ale úplně jsem se ztrácela v úvahách Rachel ,,co by kdyby". Je to kronika jednoho přátelství od dob holčičích střevíčků až po svatební lodičky. Zde - zdá se - přátelství skončilo. A opravdu skončilo? Počkám si na druhý díl. Mně byla sympatická postava Ethana, který se tímto příběhem jenom mihnul.
Ovšem film, natočený podle knihy, je hrozný paskvil.
A obálka knihy - to je horor!

06.09.2015 3 z 5

Rok Kozy Rok Kozy Jiří Hnilička

Kniha plná humoru, dojetí i nečekaných překvapení....????

P.S: Tento způsob humoru zdá si mi poněkud nešťastným, ale respektuji a s díky vracím
P.P.S: Ale překvapená jsem byla, to ano.

24.10.2019 2 z 5

Orákulum vizí Orákulum vizí Ciro Marchetti

Karty jsou opravdu nádherné. Vše podstatné již napsala RenataP.
Moje zkušenost praví: karty potřebují velké soustředění a začátečníci s nimi mají problém. Já je používám jako doplňující výklad k základnímu výkladu jinými kartami (Osho Zen tarot - práce s podvědomím ).
Karty by s vámi měly rezonovat, takže doporučuji osobní výběr karet v prodejně.

07.09.2019 5 z 5

Dám ti slunce Dám ti slunce Jandy Nelson

Absolutně jsem tuto knihu nedokázala zdolat. Pro mě dost zmatené, tak proč se trápit.
Respektuji a posílám dále.

22.05.2018 1 z 5

Hravě Hravě S. C. Stephens

Z mého pohledu fiasko. Mnoho zbytečných slov, které někdo musel napsat - přeložit - vytisknout - a nakonec přečíst. Sama se divím, že jsem dočetla do konce. Posledních pár kapitol se mi však četlo docela dobře. Za to dávám jednu hvězdu, ale jinak.....Dokonce i panu překladateli se z té záplavy nesmyslně opakujících se úvah točila hlava, protože místy jste byli opravdu zmateni, co tím chtěl básník říci.
Paní spisovatelka by možná mohla psát anatomické slovníky, protože Kellanovo tělo bylo opravdu popsáno z mého pohledu 100x jinak a vždy stejně - ať s tričkem nebo bez trička :-)

03.04.2017 1 z 5

Štěnice Štěnice Ben H. Winters

Pakliže je společným jmenovatelem pro světovou literaturu fakt, že dílo napsal cizinec, pak tato kniha punc světové literatury splňuje.
Hororovým prvkem v této knize byl pro mě fakt, že štěnice z jejích stránek prostoupily až ke mně domů. Byla jsem velmi překvapená, že nemám žádné štípance na kůži, protože sugestivní popis příznaků napadení štěnicemi u mě opravdu vyvolával silné svědění kůže. Přímo vybízel poškrábat se víčkem od propisky :-).
V polovině knihy jsem nabyla dojmu, že spisovatel si přivydělává v nějaké deratizační firmě.
Závěr knihy byl pro mě tak překombinovaný, že mně spíše připomínal hororovou parodii. A možná je spisovatel nějakou pomocnou vědeckou silou někde úplně jinde.
P.S. Já jsem knihu přečetla dost neseriozním způsobem. Kniha mi spíše byla předčítána a podrobně vyprávěna. Spíše jsem byla takovým pasivním čtenářem, takže nevím, zda mé hodnocení platí.
P.P.S. Tímto se omlouvám všem těm, kteří byli řádnými čtenáři.
P.P.P.S. Snad mi moji drzost prominou i ti, kterým se kniha líbila.

10.10.2016 2 z 5

Terapie láskou Terapie láskou Matthew Quick

Knihu jsem přečetla až po zhlédnutí filmu. Byla jsem překvapena jejich rozdílností. Z mého pohledu se nedá hodnotit, zda byl film lepší než kniha. V knize jsem si uvědomila těžké psychické trauma hlavního hrdiny, komplikovaný návrat do normálního života pro něj i pro jeho nejbližší, komplikovaný vztah s otcem, velmi hezký vztah s bratrem. Kniha se velmi dobře čte, ale již se k ní nevrátím.
Film mi byl sympatický tím, že jasně ukázal budoucnost hlavních hrdinů, i když opravdu skončil happy endem. Kniha má z mého pohledu vyšší úroveň než film, ale jestli někdo váháte, zda film nebo knihu, za sebe říkám oboje.

03.08.2016 3 z 5

Spirituál bílého muže Spirituál bílého muže Zdeněk Mahler

Tak útlá kniha a najdete v ní tolik zajímavého, tolik neznámého o tomto českém hudebním skladateli. Neznámého aspoň pro mě. Kniha je napsána velmi dynamicky, takže rozhodně nenudí. Je v ní popsán převážně Dvořákův život v Americe, ale to je to, co je pro mě neznámé a tím zajímavé.
Ani si nepamatuji, že bych se ve škole nějak podrobněji o Dvořákovi učila, přesto si mě jeho hudba našla.Rusalka je jedinou operou, kterou jsem viděla ,,živě" na prknech, co znamenají svět. A když dcera na klarinet zahraje Largo z Novosvětské, slzím.
Nejdříve jsem milovala Dvořákovu hudbu. Po přečtení této knihy miluji vás, Antoníne Dvořáku. Jaké štěstí, že jste se nestal řezníkem .-))).

Zajímavost: Přestože jsem leta pracovala v těsné blízkosti letohrádku Amerika, muzeum v něm zřízené jsem nikdy nenavštívila.

Odpustíte mi, pane Antoníne Dvořáku...?

12.07.2016 5 z 5

Nejhlubší tajemství Nejhlubší tajemství Sandra Brown

Pro mě zatím nejlepší příběh s detektivní zápletkou od této autorky. Dokonce mi hrozilo dvoudenní vyhladovění, protože já se opravdu nemohla od knihy odtrhnout. Konec sice je takový hořko - sladký a není se čemu divit, protože rozehrávačem příběhu lásky je opravdu to nejhlubší tajemství.
I zde se opět objevuje téma panenství hlavní hrdinky, ale do tohoto příběhu to tak nějak patřilo a kupodivu tentokrát to u mě nevzbudilo ,,alergickou reakci", spíše naopak. Takže já nemohu jinak - 100%.

04.12.2015 5 z 5