evelýny evelýny komentáře u knih

Herec Herec Josef Kubáník

Překvapivé, působivé, originální téma i zpracování.
Vtipné, napínavé, ve své podstatě však děsivé.

Audiokniha: Minimalisticky s maximálním efektem čtou Josef Kubáník, Matouš Ruml, Tereza Rumlová.

16.12.2024 4 z 5

Vzpomínky na něj Vzpomínky na něj Colleen Hoover

,,Štěstí není něco trvalého, co v životě dosáhneme. Je to prostě něco, co se tu a tam objeví. Někdy v miniaturních dávkách, které ale stačí na to, aby nás udržely na nohou."

Citlivé téma viny, trestu, odpuštění, velmi emotivně vyšroubované, děj předvídatelný, chvílemi nuda, emoce nad knihou zaručené, konec až moc zářivý.

Na konci epilog jak sviňa.

Za moji osobu až moc patetické.
Ale sluší se číst v adventním čase něco jiného?

P.S.: ,,To je kurva jako holub...?"

Audiokniha: citlivě, dokonale empaticky čtou Anna Fixová a Marek Holý.

02.12.2024 3 z 5

Panoptikum pana Perkinse Panoptikum pana Perkinse Ilona Dobrovolná

Přítomnost s kostlivcem ve skříni,
vražda dávno promlčená se za tím skrývá.
Panoptikum duší ztracených.
o naději tam každý snívá.
V průsečíku poznání absolutně zbytečná smrt,
brána minulosti se zavírá.

Starý, zatuchlý dům vydal děsivé tajemství. K jeho rozluštění je potřeba postupovat proti toku času, abychom mohli spojit minulost s přítomností v jediném průsečíku poznání.

Chvílemi trochu nelogické, možná prvoplánové.
Pravidelné střídání minulosti s přítomností bylo od autorky velmi rafinované. Nabídla tím konfrontaci dedukce se skutečným příběhem a tím zajistila jeho napínavost, kuriózními postavičkami v minulosti originalitu, neotřelost, magičnost.

Audiokniha: v rovnováze adaptabilně čtou Julie Goetzová a Richard Wágner

23.11.2024 5 z 5

Bestie z Karlštejna, aneb, Kronika hříšného kněze Bestie z Karlštejna, aneb, Kronika hříšného kněze Naďa Horáková

Pro ženskou pýchu padlo již mnoho hlav. Proto jsme tu my, chytřejší muži, abychom své ženy vedli a ony nás poslouchaly."

Ferdinand I. Habsburský na českém trůně, bestie řádí na Karlštejně.
Pro Pražany informace známá.
Václav Hájek z Libočan rozpoutal renesanční drama.
Vojtěch z Pernštejna je spravedlnost sama,
Kdo se vyzná v zákonech, vyzná se i v právních kličkách, rozsoudit spor snad bude hračka.
Však Jan Bechyně z Lažan, karlštejnský purkrabí, je děsná .........

To bylo tenkrát, kdy v Anglii se narodila Alžběta I.

Paní Horáková nás provedla kaleidoskopem historických událostí na začátku vlády Habsburků na českém trůně, zacílila na děsivou kauzu jedné sadistické psychopatky, vylíčila stav soudnictví v renesančních Čechách, přiblížila i vznik Hájkovy kroniky české.

Dějepisné, místy napínavé, informativní, přesto pro mě poutavé vyprávění.
Však kratochvilné čtení pro paní a dívky to není.

Audiokniha: rozšafně artikulovaně čte Vladislav Beneš

Pod čarou:
Přehršel historických informací u mě vzbudila zájem a já neodolala Wikipedii. Ovšem teď mám problém s fabulací. Promovaný historik však ze mě není, přečtěte si sami.
A přemýšlejte :-)
Upřímně, co se týče soudů, tak se zase až tak moc za ta léta nezměnilo.

16.11.2024 5 z 5

22 bazénů 22 bazénů Caroline Wahl

Laskavý, i když ve své podstatě smutný příběh sesterské soudržnosti a obětavosti v okamžiku, kdy křídla rodičovské lásky mávnou naopak.

Dojemné, citlivé, chvílemi nemilosrdné a zároveň opravdu krásné, plné bohaté fantazie a snů, které přináší naději i nám čtenářům, že tento neobvykle, pro mě i originálně napsaný příběh není jen další pohádkou z mnoha...

Příběh k zamyšlení.

P.S.: ,,Realitu lze porazit dostatečnou fantazií.“ (Mark Twain)

P.P.S.: Opravdu...? Snad... Jistě! (evelyny)

Audiokniha: minimalisticky, striktně, přesto poutavě čte Kristýna Skružná

07.11.2024 4 z 5

Temná hra Temná hra Andy Maslen

,,Fordovy myšlenky se už rozběhly jinam. Pryč ze sterilních zdí pitevny a dál směrem k následujícím dnům. Protože, ať byl ten vrah příčetný nebo ne, byl jako krysa, která mu hryže vnitřnosti. A Ford začínal mít obavu, že pokud nebude konat rychle, brzy bude mít na stole další tělo."

A tak se i stalo.

Krev všude, kam se podíváš a přesto pár žejdlíků chybí.
Kompatibilita krevních skupin zopakována.
Jan Janský se diví, Alžběta Báthoryová tiše závidí...

Vyšetřování sériových vražd s krvelačným tématem se úspěšně prolíná se soukromým životem vyšetřovatele Henryho Forda.
Vraha lze odhadnout okamžitě.

Temná hra ,,kdo z koho" začíná.

Přidruženou linkou tohoto příběhu je psychologický vhled do duší obou soupeřů, tedy vraha i vrchního inspektora.

Zpočátku čtivé, dynamické, díky retrospekcím někdy záhadné, chvílemi napínavé, občas naivní. Moje pozornost ke konci již roztěkaná.

Základní téma svým způsobem zajímavé, přesto průměrné.

P.S.: ,,…tvým životem je nejdražší krev…, která proudí všude – utěšuje, uzdravuje, zachraňuje.“ — Edith Stein

Audiokniha: ve variacích s drsným podtónem čte Marek Holý

11.09.2024 3 z 5

Dokud se budeš smát Dokud se budeš smát Hana Marie Körnerová (p)

,...takový je život. A přináší hodně podivné náhody. Kdo ví, jestli jsou to vůbec náhody a jakými věcmi mezi nebem a zemí se to řídí."

V kulisách povodní ve Stamicích, formou retrospekce nám je tentokrát nabídnut příběh Kamily a její kamarádky z dětství Ilony.
Pod drobnohledem se ocitnout partnerské vztahy a hlavně sebeláska.

Emočně vyšroubovat příběh umí paní Körnerová skvěle. Provede vás onkologií, soudní síní, nabídne vám setkání s psychopatem i drogovou závislost.

Nastavit zrcadlo umí brilantně

Tento příběh napsal obyčejný a úplně normální život. Ten jejich, ten váš, ten můj.

,,Všechno se dá nahradit, jen život ne."

A když se z těch zádrhelů, zmatků nepo**rete, když zabojujete, když pochopíte, a dokud se budete smát, tak vás nakonec život sám obdaruje.

Tak vážení a milí, čtěte a... přemýšlejte.

Jaký je ten váš dárek od života?

P.S.: Ten můj se jmenuje Mikulášek
P.P.S.: Díky, paní Hano Marie Körnerová

Audiokniha: v euforii vyhroceně čte René Slováčková

02.09.2024 5 z 5

Stanice odložených lásek Stanice odložených lásek Hana Marie Körnerová (p)

,Co on? Vzpomněl si vůbec za celou tu dobu? Nebo jen udělal tlustou čáru a začal znova. Kdo ví? Třeba mě vůbec nemiloval. Třeba jsem byla jenom jakýsi prostředek na překlenutí mezičasu."

Brutálně pravdivý příběh lásky, zrady, ale i odpuštění, odehrávající se v 70. a 80. letech minulého století.
Tvrdá realita totality sovětského typu, svázaná morálkou a strachem, kde se nevyplácí vyčnívat, spíš držet hubu a krok.

Poutavě a tak pravdivě napsáno. Přesto, a možná právě proto pro mě docela smutné čtení.

Jedna věta mě ale fakt dostala:

,,Dokud žiješ pod mojí střechou, budeš poslouchat, holčičko!"

P.S.: „Nepobývej v minulosti, nesni o budoucnosti, soustřeď mysl na přítomný okamžik." (Buddha)

Audiokniha: René Slováčková čte nadneseně, hystericky, afektovaně,

31.08.2024 5 z 5

Dokonalé stopy Dokonalé stopy Helen Fields

K dokonalému názvu knihy s dokonalou obálkou patří dokonalý příběh s dokonale naservírovanými stopami.

Bonusem příběhu je vhled do mozku dokonale vyšinutého magora.

Úderné, i když nemusíte přemýšlet o jméně vraha, neboť jej od začátku znáte, napínavé.

Jenom jsem nepochopila, jak mohl tak dokonalý kriminalista nalítnout tak dokonalé blbce a svoji hloupost rozvinout v tak dokonalou fobii.

K dokonalosti už jen malý krůček.

Audiokniha: dokonale charismaticky čte Jan Šťastný

25.08.2024 4 z 5

S láskou, Eloise S láskou, Eloise Julia Quinn

,,Tohle je moje poslední šance. Beru osud do vlastních rukou a házím opatrnost do větru."

Příběh Eloise.

Rodinná pouta Bridgertonových, stejná osa jejich příběhů, přesto nás vždy něčím překvapí.
A s nekonvenční , svobodomyslnou Eloise se rozhodně nudit nebude. Dojemný epilog byl jen dokonalou tečkou za jejím příběhem.

Že je to naivní? Jistě. Vždyť je to pohádka.

Osobně jsem překvapená, že mě tento žánr tak pohltil, protože dávám přednost jinak laděným příběhům.

,,Po snadné cestě nikdy nikam nedojdeš. Pokud ovšem není jiná možnost, jak se také někdy stává, nevymýšlej jinou, obtížnější. Jen mučedníci vyhledávají problémy."

P.S.: Velmi mi chyběla lady Whistledownová :-)

Audiokniha: quinquies sensitive Lucie Pernetová

16.08.2024 5 z 5

Čekanka Čekanka Julia Quinn

Příběh o lásce, která nepřišla jako blesk z čistého nebe. Kdo si však počká, ten se dočká. Penelope o tom ví své.

Laskavé, škádlivé, chvílemi pikantní, přesto něžné čtení pro romantické duše. Lehce předvídatelné, ale chtěli bychom to jinak?

I v takovémto příběhu se mohou najít podněty k přemýšlení:

,,Když jsou lidé přesvědčení, že mají problémy, rozhodně nechtějí slyšet prosté přímočaré řešení."

A protože v jednoduchosti je síla, tak tedy čtěte.
A jestli váháte, zda kniha nebo seriál na Netflixu, já říkám oboje.

Audiokniha: Lucie Pernetová čte v modifikaci zábavně, empaticky,

04.08.2024 4 z 5

Mrtvá zóna Mrtvá zóna M. W. Craven

Vojenské, zapletené, spletené, chvílemi pro roztěkané čtenáře mého typu zmatené. Díky Tilly úsměvné. Pro mě až moc postav a institucí na scéně, přesto napínavé, čtivé.

Nic není tak, jak se na první pohled jeví.
Nenažranost z které mrazí.
Poklidný konec snad nic nezkazí.

Audiokniha: staré dobré lento andante v podání Martina Zahálky

30.07.2024 4 z 5

Modlitba za mlčení Modlitba za mlčení Linda Castillo

,Na tomhle světě není dost dobra."
,, Je tu víc dobrého, než zlého. Jen musíš hledat. A když to dobré najdeš, musíš se ho držet."

Tak já zatím to dobré v pokračování
,,amišské" série neobjevila.

Brutální vyvraždění jedné rodiny, rozpolcenost a nevyrovnanost velitelky policie, což ke konci vyvrcholilo amatérským lovem na psychopatického zločince.

Na druhou stranu výborně popsané záchvaty paniky promění brutální thriller v psychologickou sondu do ztracených duší, topících se v alkoholu.

Kromě přiblížení způsobu života amišské komunity nic originálního.

U mě trochu málo na plný počet hvězd.
Série má 15, slovy patnáct dílů a všechny nejdou pod 90% v hodnocení?
To mi hlava nebere. Ale zamyslím se nad sebou.

15.07.2024 2 z 5

Kapesní atlas léčivých rostlin Kapesní atlas léčivých rostlin Václav Jirásek

Je libo růží šípkovou, chrpu polní nebo konvalinku vonnou?

Letem světem s léčivými rostlinami.

Velikost knihy A5, husté řádkování textu, velmi malá písmena, informace o bylinách vyčerpávající, ilustrace dostačující, lupa pro podrobnější studium nutná.

Jsem překvapená, kolik běžných rostlin se řadí pod společný název ,,léčivé".
A kolik jich objevíme nejenom v českých luzích a hájích, ale i ve škarpách, na rumištích, dokonce i v centru Prahy v postranních ulicích, kde se prodírají rozbitou dlažbou chodníků.

P.S.: ,,Podívej se hluboko do přírody a pak všechno lépe pochopíš.“ — Albert Einstein

15.07.2024 4 z 5

Slib mlčení Slib mlčení Linda Castillo

Doposlouchala jsem, ale protože jsem dala slib mlčení, tak se více k tomuto paskvillu na krimi thriller vyjadřovat nebudu.

Jedna hvězda za komunitu amišů, jedna hvězda za dynamický styl a ironický humor.

Možná si poslechnu ještě jeden díl, abych objevila těch 90% v hodnocení... :-)
U tohoto dílu však tak vysoké hodnocení nechápu.

Kontrolní otázka: Kopali jste někdy něco v promrzlé zemi za třeskutého mrazu pomocí krumpáče a holých rukou? A to nemluvím o tom, že paní policistka ani nevěděla, kde má kopat.

P.S.: Sexuální sblížení obou hrdinů, to bylo psycho, aspoň pro mě. Sorry, přátelé.

Audiokniha: suchopárně, dynamicky, nekompromisně ironicky čte Barbora Goldmannová

10.07.2024 2 z 5

Ester Ester Markéta Prášková

,,Někdy lidé soudí věci podle toho, co vidí. Skutečná a pravdivá podstata se však může skrývat jinde."

Příběh sleduje tři časové přímky s jedním společným průsečíkem, tedy místem konání. Jeho kořeny sahají do Protektorátu Čechy a Morava, koruna mu vykvetla v 90. letech minulého století.

Můžeme o příběhu, který byl již tolikrát zpracovaný a ještě vícekrát prožitý říci, že je banální?

,,Za války se přirozeně bojíte o vlastní život. Ovšem strach o životy vašich blízkých je mnohem silnější."

Smutné, dojemné, velmi citlivě zpracované, citově vyšroubované, napínavé téma, které se tentokrát neodehrává za ostnatým drátem, ale v hlubokém týlu koho, čeho, čí?

Nepřítele nebo obětí?

To záleží na úhlu pohledu.

Konec příběhu se rozplyne v absolutním smíření, odpuštění.

,,Na všech hřbitovech se ukrývají tajemství."

Karma vyčištěna, protože kruh se uzavřel.

Banální příběh, přesto výjimečný.

P.S.: ,,Neomezená moc v rukou omezených lidí má vždy za následek krutost.“ — Alexandr Isajevič Solženicyn

Audiokniha: exkluzivně, jedinečně citlivě čte Dana Černá

06.07.2024 5 z 5

Rekonstrukce Rekonstrukce Viktorie Hanišová

,,Paměť nefunguje jako statické úložiště. Není to žádný hard disk, ale dynamická a také značně nespolehlivá záležitost. Paměť se mění spolu s tím, jak a co zažíváme."

Pod zavřenými víčky, jak plamen svíčky
blikají vzpomínky .
V rekonstrukci paměti, ztracená vzápětí ,
o pravdě nemá však ponětí...

V tomto příběhu jsem se v bludném kruhu úvah ztratila i já sama.

Schizofrenie, deprese kam se podíváš.Ke konci napětí, zda se záhada vyřeší.

Konec příběhu nejasný.

Co nám tím chtěla autorka říci?

Možná ani ona sama nevěděla.

P.S.: Není nic těžšího než vyjádřit významnou myšlenku tak, aby jí každý rozuměl.“ — Arthur Schopenhauer

Audiokniha: čte Marie Štípková odměřeně, s patosem smutku,

30.06.2024 2 z 5

Nevhodný návrh Nevhodný návrh Julia Quinn

Dnes večer jsem úplně jiná. Zítra se všechno rozplyne."
,,Pak musíme protáhnout tuto noc, aby trvala celý život."

Zakázala jsem si přemýšlet, zakázala jsme si hodnotit. Prodloužila jsem si noc a nechala se vtáhnout do pohádky o Popelce à la Bridgertonovi.
Trochu pýchy, trochu předsudku. Sem tam se mihne rozum a cit s kapičkou Christiana Greye.

Jednoduché, prvoplánové, škádlivé, naivní, laskavé, vtipné, kratochvilné čtení pro paní a dívky.
Konec lehce předvídatelný. Proč?

Protože je to pohádka...

P.S.:Mlha přede mnou, mlha za mnou...

P.P.S.: Seriál na Netflixu mě obklíčil, zajal, spoutal. Jsem zamřížovaná :-)

Audiokniha: vesele, hravě, citu plně čte Lucie Pernetová

25.06.2024 5 z 5

Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Petr Čermák

,,Dres s číslem 7 je čest a odpovědnost. Doufám že mi přinese hodně štěstí."

Komplexně zmapovaná kariéra Cristiana Ronalda. Pro příznivce tohoto fotbalisty zřejmě nic nového pod sluncem.
Známá fakta jsou panem Čermákem podána místy až poeticky, s puncem obdivu. Já poslouchala se zájmem.

Audiokniha: Kajetán Písařovic čte poutavě, podmanivě zastřeně, charizmaticky...

Poznámka:
Ovlivněná atmosférou Eura 2024 s nostalgií přemýšlím, zda tohoto chlapce z Madeiry uvidím hrát i na příštím MS.
V neonových kopačkách je Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro absolutně nepřehlédnutelný i pro moje stárnoucí oči :-)

22.06.2024 3 z 5

Anna Svídnická: Krásná Anna – nečekaná láska Karla IV. Anna Svídnická: Krásná Anna – nečekaná láska Karla IV. Hana Parkánová-Whitton

Historická romance , fakta stokrát omletá.
Na královském dvoře láska bývá koketa.

Lekce z dějepisu a možná jenom fikce, inspirovaná fakty.
Fantazie autorky průměrná a zacyklená, jazyk vzletný.

,,Láska není hřích. Láska je dar, bratře. A proto by se měla přijímat s radostí a pokorou."

Věřím, že Karel IV. a Anna Svídnická, navzdory strategickému sňatku, prožili opravdu hlubokou lásku, která přetrvala staletí. A právě díky její hloubce si o ní teď a tady můžeme číst.
Škoda jen, že jim osud dopřál jen 9 let společného života.

20.06.2024 3 z 5