Dokud se budeš smát
Hana Marie Körnerová (p)
Vesnice Stamice série
< 2. díl
Léto 2002. Do povodněmi zničeného Polabí přijíždějí příbuzní, přátelé i docela cizí lidé, aby pomohli postiženým. Ve vesničce Stamice se tak setkává Kamila s kamarádkou Ilonou, kterou neviděla skoro patnáct let. Vzpomínají na minulá léta, na události, které poznamenaly a zcela změnily jejich předešlý život, práci, manželství, rodinu... Příběh o tom, že nejbližší pomocná ruka je vždycky na konci vlastní paže, ale dobré zázemí je k nezaplacení. Že princové na bílém koni vymřeli už před spoustou let, ale občas se najde chlap, kvůli kterému stojí za to něco risknout. I když výsledek je nejistý. Že přežít se dá v podstatě všechno, pokud se nezačnete litovat a pokud se uprostřed chaosu, ve který se občas mění každý život, ještě dokážete zasmát.... celý text
,...takový je život. A přináší hodně podivné náhody. Kdo ví, jestli jsou to vůbec náhody a jakými věcmi mezi nebem a zemí se to řídí."
V kulisách povodní ve Stamicích, formou retrospekce nám je tentokrát nabídnut příběh Kamily a její kamarádky z dětství Ilony.
Pod drobnohledem se ocitnout partnerské vztahy a hlavně sebeláska.
Emočně vyšroubovat příběh umí paní Körnerová skvěle. Provede vás onkologií, soudní síní, nabídne vám setkání s psychopatem i drogovou závislost.
Nastavit zrcadlo umí brilantně
Tento příběh napsal obyčejný a úplně normální život. Ten jejich, ten váš, ten můj.
,,Všechno se dá nahradit, jen život ne."
A když se z těch zádrhelů, zmatků nepo**rete, když zabojujete, když pochopíte, a dokud se budete smát, tak vás nakonec život sám obdaruje.
Tak vážení a milí, čtěte a... přemýšlejte.
Jaký je ten váš dárek od života?
P.S.: Ten můj se jmenuje Mikulášek
P.P.S.: Díky, paní Hano Marie Körnerová
Audiokniha: v euforii vyhroceně čte René Slováčková
Kniha má rozhodně své kvality, ale já nejsem cílová skupina. V porovnání s Heřmánkovým údolím, je kniha o dost plošší, postavy jsou mi vzdálenější a připomínají mi svými myšlenkovými pochody dívky z šestákových románů pro náctileté z devadesátek. Ale jak píšu, já nejsem cílvoá skupina, jíž je kniha určena...
Druhá kniha v sérii Vesnice Stamice a teda fíha - autorka Kamile a Iloně teda pěkně naložila, až jsem si říkala, jestli to nebylo až příliš. Knihu jsem poslouchala jako audioknihu a začátek o povodních mě moc nevtáhl, ale pak se to zlepšilo.
Hrdinkám nelze upřít její sílu a odvahu, obě mi byly svým způsobem sympatické a fandila jsem jim.
Přečteno jedním dechem. S Kamilou mám hodně společného, proto ukápla i slza. Pěkné čtení. Doporučuji.
Už jsem hodnotila a komentovala celou sérii Vesnice Stamice...s tím že se k ní budu ráda vracet. Ano, vracím se. A častěji k tomuto druhému dílu. Protože navzdory průšvihům, které jsou hrdinky nucené prožít a přežít, je to plné optimismu, naděje, vnitřní síly a je to inspirující. Poslouchala jsem nedávno starší rozhlasový rozhovor s paní spisovatelkou a tak vím, že právě linka s nemocnou Kamilou je částečná autobiografie. A proto má můj velký obdiv - nejen jako skvělá vypravěčka ale především jako úžasně silná ženská. Děkuji.
exkurze do životů v době komunistické, dost často v závorce upozornění na to, jak to je teď i oproti představám - to bylo zbytečné, ale jinak to bylo čtivé, poučné pro mladší generaci, lehké jednoduché čtení - takové to tehdy opravdu bylo
Hned po skončení Stanice odložených lásek jsem pokračovala druhým dílem Dokud se bzdeš smát.
Na začátku mě mrzelo, že už se v tomto díle nevyskytuje Laděna, ale jiná kamarádka Kamily Ilona, ale i její příběh nyl zajímavý, tak mi to potom už nevadilo.
V tomto díle se vyskytuje více těžkých témat, ale stejně se audiokniha dobře poslouchala a příběh utíkal.
Stejně jako v prvním díle mě více zajímal životní příběh Kamily, ale i příběh Ilony mě bavil.
Celkově se mi o trošku více líbil první díl, ale ani tento nebyl špatný.
Hodnocení 4*/5*
Dějově mi to přišlo trochu slabší než první díl ze série, ale hvězdičku přidávám za ten bezbřehý optimismus v téměř každé životní situaci! Chtěla bych ho také mít a dokázat se smát, ať se děje cokoliv.
Takové obyčejné vyprávění,
nevyvolalo to ve mně skoro žádné emoce. Ke konci jsem už přeskakovala.
Je zvláštní, jak silné ženy mají téměř vždy problém s výchovou dětí. Že to nezvládne chlap, to už je ohraná klasika. Domácí násilí bylo hustý, ale podání takové reportážní, že jsem jen čekala, až se magor vyřádí a bude po všem. Zní to necitelně, ale tak bez citů je celá kniha. Máš rakovinu, v pohodě, to zvládnem. Děti dáme k babičce, nikomu to neřeknem a bude to dobrý
Četla jsem od autorky lepší.
Je legrační, jak se zde liší názory na audioknihu ( od skvělé po katastrofu ). Já sama jsem ještě nikdy ( naštěstí ) žádnou neslyšela, asi blok z minulého režimu z dráťáku - nedělní chvilky poezie a pohádky ve 13:00.
Audiokniha :
Volné pokračování knihy Stanice odložených lásek. Tady navazujeme s pokračováním životního příběhu Kamily a její kamarádky Ilony. Poslech byl opět skvělý, i když se v knize řešily vážné problémy - rakovina, rozpadající se manželství, problémy s dcerou. A k tomu ten příznačný název knihy - Dokud se budeš smát. Závěr knihy mě dostal, když Kamila prohlásila : nikdy se nelituj a nikdy neříkej proč se to stalo zrovna mě. Jsou lidi, kteří jsou na tom daleko hůř. A je to neskutečná pravda.
U této knížky platí asi totéž co u Stanice odložených lásek.
Opět jsou tu příběhy dvou kamarádek - Ilony a Kamily a nejsou to jednoduché životní příběhy . Kamilu známe z předchozího dílu, takže její osud zde pokračuje .
Kniha začíná v období devadesátých let a běží až do roku 2002, kdy Polabí zasáhly povodně. Na některé historické události je zajímavé si zavzpomínat i na mentalitu lidí v té době.
Dokud se budeš smát je opravdu vystihující název.
Dost mě zaujaly některé myšlenky z knihy především ty optimistické.
Řekla bych, že tento díl je o něco lepší než byl první.
Příjemná oddechovka, u které není třeba moc přemýšlet.
Co se týká audio zpracování je to stejná katastrofa jako u prvního dílu.
Když příjdete domů z práce, venku prší, zima jak o dušičkách...je něco lepšího,než zalézt pod deku s čajem a knížkou? Pokračování "Stanice" psané stejným stylem, který vás chňapne za pačes, nepustí až do poslední stránky a kdy jediným vyrušením je zvonek od vchodu a následný dotaz, zda tu nebydlí pan Bečka? Né, nebydlí! Super. Tyhle obyčejné příběhy z doby,kterou důvěrně znám, miluji.
Dokud se budeš smát...
V případě, že by se Vám tato kniha dostala do ruky, tak ji na chvilku odložte a sáhněte nejprve po prvním dílu, a to Stanice odložených lásek... Nebo ještě můžete zvolit variantu dvě v jedné... Ano, vyšla i kniha Co neodvál ani čas, která obsahuje oba díly... K sehnání je však pouze jako e-kniha... Já koupil knihy v pevné vazbě - pro manželku, zatím po nich sáhla tchýně a já... :-D
Připravte se na to, že budete číst životní příběhy dvou kamarádek - Ilony a Kamily... budete se pohybovat v devadesátých letech, ale také v roce 2002, kdy Polabí zasáhly povodně...
Já si u knih Hany Marie Körnerová fajn odpočinu... Byla by škoda na ně nenarazit... ;-)
Příjemná kniha, pokračování Stanice odložených lásek. Příběhy se uzavřou a je čas na bilancování.
Po Stanici Odložených lásek jsem se pustila ihned do pokračování. Zase jsem zvolila audioverzi. Nejdřív jsem byla trochu zklamaná, že z vyprávění zmizela Laděna. Příběh Ilony mě ale nakonec už po první její kapitole zaujal také. První díl byl trochu úsměvnější, zde přišlo na řadu plno opravdu těžkých témat. Přesto byl poslech příjemný.
Paní Körnerová je pro mě opravdu velkým překvapením. Narazila jsem na ni až nyní a rozhodně si ráda poslechnu nebo přečtu další její knihy.
2012 | Heřmánkové údolí |
2019 | Hlas kukačky |
2018 | Co neodvál ani čas |
2013 | Kočár do neznáma |
2022 | Jelení vršek |
Pokud jste četli knihu,, co neodvál ani čas ", je zbytečné číst tuhle. Celá kniha je vlastně o opakování. Trošku ztracený čas...