FallenOne FallenOne komentáře u knih

Ohnivý sloup Ohnivý sloup Ken Follett

Je to pořád Follett - v historii se vyzná a je to na díle znát. Dokáže napsat příběh se spoustou postav a odlišit je od sebe, víceméně. Je to čtivé (pravda, tenhle díl byl ze všech čtivý tak o píď až dvě méně, ale to je možná jen můj dojem) a pořád se tam něco děje. Ale je to archetypálně to samé jako byly Pilíře a Na věky věků. Ty samé milostné zápletky a ti samí zlovolní nepřátelé, co jednu kapitolu vyhrávají, další zase jsou na koni ti druzí. Bavilo mě to asi ze všech dosavadních "Kingsbridge" románů nejméně. Buď to bylo změnou doby nebo náboženskými boji, které mě z pohledu dnešní doby už tak nebavily. Jo a... nějak jsem nepochopil, co přesně měl být vlastně ten Ohnivý sloup.

13.04.2021 4 z 5

Zabíječ démonů Zabíječ démonů William King

Spíš Zabíječ démonA :) ale na tom nesejde. V tomhle díle se bojuje na začátku a na konci, prostředek je však velmi poutavě napsané putování. Jako vždy se to skvěle čte, děj odsýpá, není moc hluchých míst. Pravda, Felix skoro v každé kapitole mluví o tom, že brzy umře, a začne se to zajídat, ale vyváží to to ostatní. Tohle není důvod, proč bych knize snížil hodnocení. Trochu mi tam vadili skaveni, ale chápu, že se připravuje půda pro další díl.

19.03.2021 5 z 5

Zabíječ skavenů Zabíječ skavenů William King

Udržuje si to úroveň nastavenou v jedničce - fajn dialogy, popisy, řež, pořád se něco děje. Zatímco jednička byla povídková, tohle je jeden ucelený příběh - a mě je to vlastně jedno, protože to pořád jede, jak má. Hodně pobavili pobláznění skaveni se svými gramatickými eskapádami.

26.01.2021 5 z 5

Zabíječ trolů Zabíječ trolů William King

Warhammer jsem nikdy nehrál, takže hodnotím jen literární hledisko. Nějakou dobu jsem se téhle sérii vyhýbal a vlastně nevím proč. Po přečtení prvního dílu jsem si všechny knihy série, co napsal King, dokoupil. Je to čtivé, pořád se něco děje, jazyk na skvělé úrovni. Ústřední charaktery nejsou ploché, liší se od sebe docela podstatně - jasně, jsou to jen dva hrdinové a odlišit je je snadné. Ale když se líbí, tak se líbí.

20.01.2021 5 z 5

Na věky věků Na věky věků Ken Follett

O pár chlupů lepší než Pilíře země, alespoň takový pocit jsem z knihy měl já. Charaktery postav byly napsané dobře, i když jsou archetypální. V postavě Caris je nádherně popsáno, jak ženská věčně neví, co chce. Já bych Merthinovu trpělivost vážně neměl. Co je na knize zajímavý je taky fakt, že jakmile to už vypadá, že se ústředním klaďasům obrací karta k lepšímu - pendrek! Přijde další rána! A nejen ta morová. Jinak čekal jsem trošku "dalekosáhlejší" rozuzlení s ústředním motivem rozepsaným na začátku, nicméně literárně je to skvělá práce, a proto drobné věci odpustím. Skvěle popsaný středověk, úplně jsem se tam viděl mezi nimi (škoda, že se tak nestane).

10.10.2020 5 z 5

Pomsta a vykoupení Pomsta a vykoupení Alejandro Jodorowsky

Opět krásně zvrácené s naprosto parádním příběhem, až si člověk říká, jestli to není ještě lepší než Svatokrádežná svatba. Velká škoda, že tihle dva tvůrci spolu nevytvořili víc, protože moje reakce by byla "shut up and take my money"!

30.06.2020 5 z 5

Svatokrádežná svatba Svatokrádežná svatba Alejandro Jodorowsky

Příběh i kresba jsou jednoduše dokonalé. Skvělé spojení dvou lidí na svém místě. Respekt oběma tvůrcům a klobouček!

27.06.2020 5 z 5

Liščí děti Liščí děti Paul Tobin

Ne, tohle není celý příběh z Bouřkové sezóny, hodně tam toho chybí, zvlášť ze začátku, kde není vysvětleno, jak se liščí "mládě" k únoscům dostalo.

23.07.2019 2 z 5

Ostré konce Ostré konce Joe Abercrombie

První zákon byl úžasný. Tak jsem měl za to, že Ostré konce budou podobného ražení. Jak se ukázalo, povídky Joeovi moc nejdou. Těžko říct, zda to bylo novými charaktery, ke kterým si nedokážete vytvořit už takové pouto, anebo opakováním toho, co jste už - jen trochu jinak - četli v Prvním zákoně. Tahle kniha podle mě vznikla proto, že se Joe prostě dobře prodával, tak mu nakladatel řekl, aby sepsal povídkou knihu. Jak víme, když je něco na povel, není to ideální. Joe psát umí, ale tohle už nemělo tu správnou jiskru.

11.04.2019 2 z 5

Disney: Zlatá klasika Don Rosa Disney: Zlatá klasika Don Rosa Walt Disney

Já zůstanu při zemi, i když jsem velký fanda Kačerů z Kačerova. Kniha má pěkný formát a bonusy uvnitř ní jsou velmi příjemné, ale Don Rosa má mnohem(!) lepší příběhy než ty, které byly v knize (když vynechám Syna slunce). Moc nechápu ten následný výběr nemluvě o tom, že některé díly v knize už vyšly kdysi dávno v časopise Kačer Donald.

22.06.2017 3 z 5

Pilíře země Pilíře země Ken Follett

Jazykově na skvělé úrovni, stejně jako syrově přesné vykreslení středověké atmosféry. Vážně máte pocit, že jste uprostřed dění. Viděl jsem i kus filmového zpracování - není to zlé, ale kniha je samozřejmě lepší a v mnohém jiná, než adaptace. Historické romány založené na skutečných událostech já rád.

04.12.2016 5 z 5

„Křížová výprava“ proti albigenským „Křížová výprava“ proti albigenským Jörg Oberste

Podrobné povídání se všemi souvislostmi kolem křížové výpravy. Během čtení si uvědomíte jednu zásadní paralelu, a to, že tehdejší politický aparát, v tomto případě církev, a na druhé straně barikády albigenští, je "dokonalou" paralelou k dnešku - stačí si místo církve dosadit Brusel a místo albigenských třeba Čechy. Jak vidno, systém zůstal stejný, jen se mu dala jiná jména. A z historie se opět nikdo nepoučil. Smutné. Doporučuji!

21.02.2016 5 z 5

Jméno větru Jméno větru Patrick Rothfuss

Takže od začátku... proč má tohle tak neskutečně pozitivní hodnocení? Všichni mě přemlouvali, abych si to přečetl, že je to pecka. Fajn, šel jsem do toho. Jenže ouha!
- děj se úplně neskutečně táhne a ve čtyřech pětinách knihy se toho vlastně ani moc neděje, všude samá vata a dialogy/scény, co pro děj nejsou nijak důležité
- jediné, co připomíná fantasy, jsou velcí pavouci, hlavní stínový záporák (už je to delší dobu, co jsem to četl, a nechce se mi v knize listovat ohledně správných pojmenování) a pak jeden drak (dobře, a trocha té alchymie)
- ano, ten drak (co navíc nelétá)... nejroztáhlejší popis scény s drakem, co jsem kdy četl, a kde se vlastně taky ve finále nic nestane
- hlavní hrdina je nemastný, neslaný a hlavně protivný
- kniha je sice co do jazyku opravdu velmi bohatá, ale co naplat, když je to nuda k uzívání!

Je mi to líto, ale vzhledem k místnímu hodnocení musím dát jedno z nižších ohodnocení. Pro mě jedno velké zklamání. Kvalitní fantasy si představuji opravdu jinak. Po Strachu moudrého muže proto už nesáhnu.

15.01.2015 1 z 5