Fay Skye komentáře u knih
Pěkná encyklopedie pro každého nováčka v dějinách Egypta. Obsahuje základní, velmi zajímavě podané informace, doplněné pěknými fotografiemi i ilustracemi. Knížku jsem dostala před několika lety, ale stále a ráda se k ní vracím, i když je to jen encyklopedie.
Výborná encyklopedie pro každého, kdo se o Egypt zajímá ať už jako laik, student, knihovník, či cokoliv jiného. Najdete v ní vše od historie, přes náboženství a popis života prostých i vznešených lidí, až po architekturu.
Moc hezká knížka. Vzhled, zpracování.... už se těším na pokračování, pokud vyjde v češtině.
Než jsem si knížku poprvé přečetla, na filmy jsem občas poměrně dost nadávala. Po přečtení, když vidím, kolik si dali filmaři s některými věcmi práce, už nadávám jen trošičku... hlavně jsou ale Filmová kouzla dobrým průvodcem filmy a najde se v nich mnoho zajímavostí.
Knížku jsem si nemohla nechat ujít, už z toho důvodu, že píšu fanfiction a kvůli každé drobnosti číst několik kapitol knížky se mi nechce (navíc bych z toho nic neměla). Takže Lexikon mi často pomůže. Ačkoliv souhlasím s tím, že mnoho věcí tam chybí a u mnoha pojmů je toho uvedeno strašně málo, tato kniha patří do knihovničky každého správného potterofila. Možná to překvapí, ale leckdy se dozvíte i něco nového, například že ta která postava byla pojmenována podle téhle a téhle vesničky, ta která škola podle toho a toho hnutí... rozhodně zajímavá kniha.
Ale pánové... je sice pravda, že pokračování pana Lustbadera nemají na původní sérii, což neznamená, že by to byl odpad. Série s Jasonem Bournem je jediná svého žánru, kterou jsem zatím četla a v dohledné době to nehodlám měnit, ale alespoň můžu porovnat její dva autory. Na rozdíl od prvních tří knih se mi ostatní knihy (tedy ty dopsané panem Lustbaderem) četly lépe. Nevím čím to bylo, možná protože tam chybí ty zdlouhavé pasáže, kdy si Jason Bourne povídal sám se sebou. První tři knihy mi prostě připadaly psané trochu složitějším stylem. Možná až budu starší a přečtu si to znova, změním názor.
Samozřejmě jsou ale první tři knihy, co se týče děje, to nejlepší z celé série. Pan Lustbader prostě nemůže navázat na Roberta Ludluma ani zdaleka. Původní autor je původní autor.
U tohoto dílu mě zarazilo, jak rychle začaly mizet původní postavy a přicházely ty nové. Alex Conklin, Mo Panov, Chán. Tím si to u mně autor dost pokazil. Už jen čekám, kdy zabije Marii a děti. Nebo kdy Alex a Panov vstanou z mrtvých.
Zajímavá kniha, ale pokud se jí chystáte číst na základě shlédnutí filmu, budete více než překvapeni. Pan Ludlum se u mě posunul na vyšší příčky oblíbených autorů právě díky této knize. I když musím přiznat, vnitřní monology hlavní postavy mě zrovna nenadchly. Jinak ale výborná kniha, rozhodně doporučuji.