Felsenberg Felsenberg komentáře u knih

Obsluhoval jsem anglického krále Obsluhoval jsem anglického krále Bohumil Hrabal

Geniální kniha o malém mužíkovi, jak šel životem za svým snem. A jak postupně moudřel. Jednou z nejkrásnějších pasáží světové literatury pro mě je jeho život v lesích pohraničí s koníkem, psem a kočko. To je romantika a poetika. A mé vysněné stáří.

04.06.2017 5 z 5

Okamžiky štěstí Okamžiky štěstí Patrik Hartl

To je ale pitomost. Jednoduchost a nevyrovnanost pražských adolescentů. Knihu jsem dostal jako dar a proto jí se skřípěním zubů přetrpěl až do konce. Tohle není literatura, ale shluk pitomoučkých příhod. A jaké má ta kniha krásné prodeje. Čtěte radši něco aspoň trochu smyslu, krásy nebo inteligence plného.

03.04.2017 1 z 5

Náramkové hodinky Náramkové hodinky Martin Häussermann

Skvělá kniha o náramkových hodinkách. Krásný text i pastva pro oči.

06.03.2017 5 z 5

Síla jednoduchosti Síla jednoduchosti Leo Babauta

Krátké, výstižné. O minimalismu a jeho změně člověka k lepšímu. Život může být jednoduchý a krásný.

24.02.2017 5 z 5

52 kroků ke změně 52 kroků ke změně Leo Babauta

Skvělá kniha. 52 kroků, každý jednou týdně ke změně k lepšímu. Pan Babauta mi mluví z duše. I já tak postupuji.

24.02.2017 5 z 5

Zázračný úklid - pořádek jednou provždy Zázračný úklid - pořádek jednou provždy Marie Kondo

Naprosto úžasná kniha o tom, jak vnést světlo a radost do svého života a vytvořit si krásný domov. Vřele doporučuji.

25.01.2017 5 z 5

Rosemary má děťátko Rosemary má děťátko Ira Levin

Skvělá kniha. Rosemary je tak okouzlující, tak ženská až dívčí. Dostane se do víru okolností a bojuje. Sama proti všem. A v závěru podlehne. Tak jako mnoho z nás. Stejně krásná kniha jako je krásný film.

20.01.2017 5 z 5

Satanská bible Satanská bible Howard Stanton Levey

Překvapivě žádné brutality, žádné orgie. Na prvním místě je to o svobodě, o emocích, energii, sexualitě. V první polovině i zajímavé myšlenky, se kterými lze souhlasit. Druhá polovina Enochiánské klíče jsou jen zaplácnutím místa. Na druhou stranu, kdo vyzkoušel, že nefungují?

06.01.2017 4 z 5

Dary Vladimíra Menšíka aneb Stromeček mého veselého života Dary Vladimíra Menšíka aneb Stromeček mého veselého života Vladimír Menšík

Skvělá kniha. Ladínek Menšíků byl zjevení mezi našimi herci. Je pár výjimečných lidí, ale je jen pár naprostých zjevení, na které jen zíráte a cítíte, že se jim nikdo jiný svým výkonem nebo svým charismatem ani nepřiblíží. To byl Vladimír. A my můžeme být šťastní, že nám Bůh někoho tak milého a veselého seslal, abychom se bavili.

04.01.2017 5 z 5

Prak Prak Michal Vrba

Skvělé. Osobnost Marka, chata, lesy, gauner Tonda, malá Alena, zraněná žena Pavla, charakterní Tajovský, lidská slabost a zbabělost, chyby, tresty, zločiny, omyly... Všechno je to nejen uvěřitelné, ale přímo živé.

26.12.2016 5 z 5

Anna Karenina Anna Karenina Lev Nikolajevič Tolstoj

Nádherná kniha. Jedna z největších ze světové literatury. Mnohovrstevný krásný a dramatický příběh. Anna Karenina, Vronskij, Karenin, Levin, Kitty i ostatní jsou neuvěřitelně krásně vykreslení a popsaní. To jsou opravdu živoucí lidé. Není to jen krásný milostný příběh, ale i hledání a nalezení smyslu života. Díky Lve Nikolajeviči.

05.11.2016 5 z 5

Obraz Doriana Graye Obraz Doriana Graye Oscar Wilde

Krásná kniha. Věčný rozpor mezi tělem a duchem. To je téma blízké každému a každý to buď řešil nebo viděl v okolí. Velmi zajímavé, působivě popsáno. Já jsem ten obraz a duševní muka mladého a krásného Doriana přímo viděl. A to v barvách. Místy temný horor. Místo chladné a cynické. Plné filosofie. Když se zamyslíte nad jednotlivými názory, tam mají často neuvěřitelnou moudrost a esprit. Slovo esprit zařazuji do svého slovníku. Ženy z některých vět nebudou mít radost. Z knihy je cítit autorova homosexualita. Je neuvěřitelné, jak se muži chovají tak samozřejmě intimně. Ale ten slovník a pestrost ... Nádhera ...

06.08.2016 4 z 5

Den Trifidů Den Trifidů John Wyndham (p)

Krásná kniha. Je neuvěřitelné, před jakou dobou byla napsána a jak je do dnes čtivá. Ta temná stísněná atmosféra, kdy nevíte, odkud přijde další triffidí šlehnutí, všude se válí mtvoly, dochází benzín i potraviny a lidstvo znovu začíná. Nádherně popsáno. Scifi není můj šálek kávy, ale před panem Wyndhamem smekám. Nepřipadá Vám počáteční nástup Triffidů jako dnešní vlna imigrantů a muslimů v Evropě? Mně ano.

02.08.2016 4 z 5

Zůstaňtež tudíž tajemstvím... : známá i neznámá erotika (a skatologika) v české literatuře 1809-2009 Zůstaňtež tudíž tajemstvím... : známá i neznámá erotika (a skatologika) v české literatuře 1809-2009 Radim Kopáč

Velmi dobře napsaná kniha o dvou staletích české erotiky a skatologie. Chybí mi zpracované období od počátků do 19. století. Jinak jsem touto knihou objevil svět, o kterém jsem ani netušil, že existuje. Knižní erotika, má své kouzlo. Je to smyslné, dráždivé i zábavné. Velmi se mi líbila osobnost Karla Jaroslava Obrátila, kterého jsem vůbec neznal a který byl ve své době nepochopen. Má můj obdiv. A to zejména za rozsáhlou knihovnu, kterou vytvořil a množství děl a pramenů, které sesbíral. Erotika a sex jsou kořením života a kdo to necítí, je suchý suchar.

25.07.2016 4 z 5

Šifrovaný deník Karla Hynka Máchy Šifrovaný deník Karla Hynka Máchy Pavel Vašák

Zajímavé. Jak může takový básník a náš největší symbol romantismu s tak barvitou duší a slovníkem psát o svých intimních chvílích tak jednoduše a bez emocí. Prostřední část knihy rozebírající způsoby Máchova vyjadřování je podle mě zcela zbytečná. Zajímavý je naopak vývoj soudního sporu o Máchův deník nebo život Lori. Z celého Máchova díla je cítit rozervanost jeho duše. Lori to nezávídím. Odnáším si z díla do svého života výrazy - olysalí duchové, pohlaví zarostlé mechem, jít dozadu a fikat na stolici. Díky pane Mácho :-)

08.07.2016 4 z 5

Pravda Pravda Terry Pratchett

Kniha zajímavá, pestré postavy, kdy pro mě je největší hvězdou Oto. Jinak mi to připadá dost podobné jako v jiných Terryho knihách. Mám oblíbenější příběhy ze Zeměplochy. Minimálně za Otu to stálo :-)

03.07.2016 3 z 5

Řemesla našich předků Řemesla našich předků Miroslav Janotka

Krásná kniha o našich předcích. Tady zjistíte, kde mají současná řemesla a různé pracovní procesy původ. Doplněné vtipnými ilustracemi a říkankami. Doporučuji.

29.04.2016 4 z 5

Dějiny malířství od renesance po současnost Dějiny malířství od renesance po současnost Anna - Carola Krauss

Krásně zpracované dějiny malířství. Některé malby jsou neuvěřitelné ...

27.04.2016 4 z 5

Umění zblízka - Renesance Umění zblízka - Renesance Alison Cole

Nádherná kniha o nádherném období lidských dějin. To je umění, které povznáší člověka k Bohu. Chtěl bych v té době žít, aspoň chvíli.

22.04.2016 5 z 5

Krajina Českého středohoří Krajina Českého středohoří Čestmír Berka

Krásná kniha. Barevné i teskné malby mistra Filly, dopisy. To vše vyjadřuje jeho niterní vztah k neopakovatelné krajině České středohoří.

19.04.2016 4 z 5