Filatov komentáře u knih
Podtitul knihy je sice "Prvních 7 dní", ale není to zas až tak pravda, protože hned v úvodu se dozvíme něco a skvělém životě v novém hitlerovském Německu a sama publikace postupně vylíčí všechny německé kampaně od začátku druhé světové války. Operaci Barbarossa a prvnímu týdnu války na východě se kniha věnuje asi z poloviny, protože na konci opět popisuje ve stručnosti konec a následky východního tažení. Kniha je naplněna mnoha doplňkovými články, nákresy bojové techniky, profily generálů, fotografiemi a mapami, takže příznivci válečné tématiky si určitě přijdou na své.
První Verneovka, kterou jsem přečetl a musím říct, že takhle nějak si představuji dobrodružnou knihu. V době, kdy u nás byla kniha vydána to musela být bomba, protože krásně popisuje daleké kraje, kam se člověk jen tak nedostal a zde popsané dobrodružství v Antarktidě toho jsem si užil dost a dost. Posádka Halbrane byla sympatická, obzvláště jsem si oblíbil Jeorlinka, kapitána Williama Guye, Dirka Peterse a plachtaře Holta. Jen těch popisů jednotlivých ostrůvků bylo někdy až trochu moc, takže to vypadalo že člověk čte cestopis ale zeměpisné znalosti těchto míst si člověk rozšíří. Kresby v této knize byly přenádherné!!!
Tohle bylo nahlédnutí do duše ďábla, ze kterého prostě čišela nenávist vůči těm, kteří nevěří v ideologii nacismu a zejména nenávistná vůči Čechům. Zároveň zde bylo krásně vidět, jak JG opravdu věřil, jak je v roce 38 Německo mocné a že jednou opravdu ovládne celý svět.
A jsme zase v Římě, kde je možné všechno a člověk si musí dávat pozor na to s kým a o čem mluví, protože neví kdo je jeho nepřítel či přítel. Zákulisních pletich je moc a každý má na někoho nějakou páku. Závěr je otevřený a konečně jsme se nadobro zbavili jednoho záporáka.
Zase jsem si říkal, že Cato a Macro už všude byli a že už to bude nuda a ne. Překvapivé momenty tu byly a to hlavně v osobním životě Catona a při závěrečné bitvě.
Kniha stejně dobrá jako film, který knihu skoro ve všem kopíruje. Kniha je trochu stručnější ale celkově vzato dobrá četba na Vánoce.
Tady nemám asi co vytknout. Ajax utíká jak had nebo možná jako přízrak a já si říkám, jak je to možné. Tenhle díl má spád i napětí a končí tak, že okamžitě chcete sáhnout po dalším dílu. Pozor spoiler - normálně jsem si říkal na konci opravdu je ten Ajax mrtvý nebo se zase někde objeví. No a had Narcissus se na konci opět ukázal.
První dva díly byly lepší, i když neříkám, že se děj nakonec přeci jenom nerozjel. Celkově jde ale o horší díl, ale je vidět, že děj pomalu směřuje k očekávánému vyvrcholení a konečnému zúčtování s Guyem St. Doyem.
První část kniha byla dobrá, ale druhá polovina už ztratila glanc tím, že nebyla vyprávěním Nikiho Laudy, což jsem nečekal. Potvrdilo se mi, že Niki byl prostě svéráz a byl svůj a také bylo fajn, že nám ukázal, jak to ve Ferrari fungovalo a myslím, že do teď určitě i funguje, že to není jen pozlátko, ale i prostředí plné intrik.
Kréta byla super prostředí pro rozvinutí devátého příběhu Catona a Macrona. Tohle prostředí mi sedí víc, než Judea a jí podobné lokace. Povstání otroků taky super nápad jenom jsem čekal, že Ajax nepřežije no ale alespoň kvůli tomu začíná další dobrodružství a vlastně ani jsem nečekal, že se Ajax může na Krétě objevit.
Dostihy a detektivní příběh? To jsem se zase pustil úplně do neznáma, ačkoliv Dicka Francise znám. Knihu jsem dostal darem a proto jsem se začetl a nestačil jsem se divit. Jednak mě zajímalo, jestli Geoffrey svého klienta z toho průšvihu vyseká, ale přistihl jsem se, že možná ještě o trochu víc mě zajímá, jak dopadne jeho milostná linka, takže si myslím, že se k Francisovi ještě vrátím.
Tohle byl hodně silný díl, který byl opět zamotaný až do konce s velmi povedenou zápletkou a rozuzlením. Obléhání hradu Landštejn bylo vylíčeno dosti podrobně a napínavě, že jsem skoro ani nedýchal a doufal, že landštejnští hrad ubrání. Vytkl bych snad jenom to, že se autor trochu často opakoval ve frázícj, co se týče toho, jakým způsobem lze nebo nelze hrad dobýt.
Tak tu máme další díl, který má opět dobrou detektivní zápletku. Tentokrát rozšiřujeme místopis o další pro mě známá místa jako Dačice, Bílkov a Bítov, takže se pohybujeme ve větším prostoru. Rozuzlení je nám ukryto takřka do závěru a navíc nám autor blíže popsal, jakým způsobem technicky bylo vybíráno clo na zemské stezce, takže za mě dobrá práce.
Další průměrné, ale čtivé pokračování tentokrát ze Svaté země. Orel v písku měl podle mě na víc, protože se z tématu křesťanství a lokace Izraele dalo vytěžit víc. Jsme svědky jedné bitvy a jinak je to spíše pronásledovačka.
Knihu jsem dostal zdarma a nalákalo mě jméno Billa Clintona. Prezident USA Duncan je sympatický muž s normalními problémy, ale zároveň na něho spoléhá celá Amerika a on nezklame. Řešení problému s virem bylo nakonec až moc jednoduché a čekal jsem trochu více vynalézavosti, ale jinak dobré.
Orlovo proroctví je zatím nejslabší díl série. Ne že bych pirátskou tématiku neměl rád, ale ke knize tohoto rázu a k dobrodružstvím Macrona a Catona mi námořní bitvy a piráti prostě nesedí. Trochu jsem se v organizaci loďstva i ztrácel. Bohužel pro knihu se to nejlepší z děje začne dít až v posledních cca 80 stranách, kdy jsem si říkal no vida, tak konečně jde do tuhého. To už ale bylo pozdě na to vylepšit hodnocení. Tato kniha mohla mít klidně i sto stran míň a nic by se nedělo. Vespasianus je stále sympaťák, zato Vitellius opět dokázal jakým je křivákem a jaké štěstí vyklouznout tito úlisní lidé mají. Postavy Telemacha jakožto velitele pirátů a Ajaxe byly také zajímavé.
Jako rodákovi z Jindřichova Hradce je mi místopis dobře znám a také všechna místa v knize jsou mi důvěrně známá a o to byla kniha zajímavější. Díky tomuto historickému románu jsem si rozšířil obzory o tom, jaké zde panovaly poměry, jak zde probíhaly obchody a jak se žilo, což bylo velmi zajímavé. Odo je velmi sympatický a s ničím jsem v této knize neměl problém.
Tenhle žánr normálně nečtu, ale knihu jsem dostal zdarma k jiné knize a popis mě zaujal, tak jsem jí dal šanci. Byla to docela svěží změna a kniha mě bavila. Špionka je sympatická osoba, která se s ničím moc nepárá a umí dostát svému "povolání". Popisy akcí byly poutavé a lokace chudých karibských zemí také, takže vlastně nemám co tomuto titulu vyčíst a rozhodl jsem se, že si přečtu i pokračování.
Už jsem myslel, že se se ve čtvrtém dílu pořádné bitvy nedočkáme, protože první polovina je čistý průměr. Druhá polovina je ovšem jedná velká bitva, takže očekávaná úroveň byla dosažena.