fincik komentáře u knih
Chytré sci-fi mám rád a tohle bylo přesně ono. Má to originální zápletku, akci, spád, trochu vědy a sympatického hlavního hrdinu. Na tohoto autora si v budoucnu posvítím. Doporučuji.
No na výlet do pohoří Tribeč asi nepojedu. Na každém šprochu pravdy trochu.
Pan Follett opět nezklamal. Je to kniha velkého rozsahu, ale čte se rychle. Vůbec jsem se nenudil a doslova jsem hltal každou příběhovou linku. Historické události jsou popsány poutavě, ale zároveň podrobně a v souvislostech, takže jsem se dozvěděl plno nových informacích, které mi více osvětlili okolnosti a důsledky 1. světové války. A že je to občas červená knihovna, mi vůbec nevadilo, naopak jsem díky tomu přilnul k jednotlivým postavám. Nějaká ta romantika je pro Follettovy knihy charakteristická a ve skutečném životě děti taky nenosí čáp.
Pozor asi SPOILER. Ale jo, dávám 5 hvězd. Líbí se mi příběhy, které se odehrávají v průběhu několika desetiletí. Opět mě pohltila epičnost této velkolepé série, přestože na předchozí díly kniha navazuje jen tím, že se tu objevuje městečko Kingsbridge. Postavy se mi líbily a nepřišly mi nějak plytké. Takový Pierre de Amaumade (nebo jak se to píše) mi ze začátku přišel jako takový vyčůraný sympaťák, aby se z něj stal hajzl, kterému jsem přál pomalou bolestivou smrt, což se nestalo. Jeho smrt byla rychlá a celkem neočekávaná. Margery pro mě byla také docela rozporuplná postava. Je to příběh plný intrik, zrady, lásky a krve. Follettovi se reálně povedlo popsat tehdejší dobu nejen z hlediska historických událostí, ale i s ohledem na obyčejné lidi. Zopakoval jsem si poněkud záživnější formou dost věcí, které jsem učil ve škole, což je vždycky plus. Knihu bych srovnal s knižní sérií od C.J. Samsona, kterou mohu rovněž doporučit.
Hodně, hodně zajímavá kniha, která umožňuje nahlédnout do duše masového vraha. Paradoxně nejzajímavější mi přijde část, kde se popisuje jeho dětství a dospívání, díky čemuž se dají alespoň částečně pochopit některá jeho jednání v budoucnu.
Další skvělá kniha od Martina Goffy. Přesto mi tam něco chybělo. U detektivek mám rád, když se chytí vrah a je to ukončené, taková klasika prostě. Tady to ukončení vyzní tak nějak polovičatě, do ztracena. Na druhou stranu to oceňuji, protože v devesátkách se toho stalo tolik, co zůstalo nevysvětleno, že je to dnes těžko pochopitelné. Hlavní postava novináře Marka Vráze je fakt sympaťák. Sice nekouří, nechlastá a jezdí na kole jako magor, ale na druhou stranu jsem dostal chuť koupit si mixér a udělat si mrkev s jahodama.
Není to špatná kniha, ale dedukční schopnosti Jeffersona Wintera jsou hodně nereálné, což u mě sráží výsledný dojem, jelikož pořádně nevím, jak vlastně vraha vypátral. Jen domněnky, žádné důkazy! Provedení vražd mi přišlo zbytečně složité a je tu několik nelogičností, které nechci prozrazovat, abych zbytečně nespoileroval. V knihovně mám i další díl, který si ještě přečtu, ale pokud se to nějak zásadně nezlepší, tak od dalšího pokračování asi upustím.
Moc nechybělo, a knihu jsem nedočetl. Poslední 200 stránek můj dojem trochu vylepšilo. To, že se celá série pořád vrací k Hirtmannovi už je otravné. Kniha mohla být klidně o polovinu kratší a nic by se nezměnilo. Navíc Servaz a Cristen se z mého pohledu chovali často docela nepochopitelně. Musím hodně popřemýšlet, zda se pustím do pokračování.
Nedivím se, že byl tento díl zfilmován, ale film jsem neviděl. Dost možná zatim nejlepší příběh Harryho Holea. Nepřišlo mi ta tak chaotické a bylo to také uvěřitelnější. Těším se na další díly a doufám, že se Harryho vývoj někam posune. Zatím, co se hlavně ženských kolem Harryho týče, se to spíše točí v kruhu.
Během čtení jsem uvažoval nad nižším hodnocením, ale od dění v povstaleckém táboře mě to neskutečně chytlo, takže nakonec dávám plnou palbu. Oproti prvním dílům série, což byly hlavně detektivky, je tohle spíše historický román, a to pořádně rozsáhlý! Nicméně se jedná o krásnou historickou projížďku méně známou částí anglických dějin. Doufám v další díly se soudním syndikem Matthewem Shardlakem.
Nečtu moc knih, které by mi navodily erekci, ale Kotleta nezklamal.
Ano, kniha se mi líbila, ale něco tomu přece jenom chybělo. Hlavně jsem se nemohl sžít s hlavním hrdinou, z kterého se vyklubal chladnokrevný, až bezcitný diktátor. To byl asi autorův záměr, aby Paula charakterizoval nejen jako postavičku bez chyb, ale když mu pak vlastně ani nijak nefandím, tak je to těžký.
Postavy umírali na můj vkus moc rychle. Jakože konec odstavce a jede se dál. Taky mi vadilo přehršel filozofických keců a doslova na každé stránce popis počasí. To mi opravdu došlo, že na pouštní planetě svítí slunce a fouká vítr, nemusí to tam být napsané šestsetkrát. Jako přečtu si i druhý díl, který jsem si koupil zároveň s prvním, v dárkovém vydání s krásnými ilustracemi. Tím však končím. Moc nechápu zdejší vysoké hodnocení.
Řekl bych, že o něco slabší než předchozí díly, přesto ale super. Hnací silou příběhu byla jasně postava Marca, kdežto samotné vyšetřování případu už takový zázrak nebyl. Pobavila nová postavička Gordona.
Poslední díl ze sérii jsem četl nejdéle. A to ne proto, že by kniha nějak zaostavála za předešlými tituly, spíše naopak. Bylo to proto, že jsem se obával konce (celkem oprávneně) a zároveň mi bylo líto, že už přijde konec a s Rolandem a jeho ka-tet se budu muset rozloučit. Podobně fascinující příběh jsem nikdy nečetl a pravděpodobně už ani nebudu. Někdy mi připadalo, že já sám jsem součástí příběhu (několikrát se mi během čtení zdálo o Temné věži), což z ní šíleně, ale ona je celá série trochu šilená, tak proč ne. Neskutečný!
Celkem zajímavá kniha, která se věnuje nejznámějším sériovým vrahům. Hodně prostoru je věnováno Čikatilovi, Fishovi, Kemperovi a Dahmerovi, což byli opravdu magoři.
Jediný problém jsem měl s překladem, kde se mi zdálo, že některé věty nedávaly smysl nebo popíraly to, co bylo napsáno v předchozí větě. Jak rovněž poznamenal recenzent přede mnou, tak se v celé knize chybně uváděl pojem masový vrah místo sériový, což je celkem zásadní rozdíl.
(SPOILER) Skvělé zakončení série. Vyústění příběhu v podobě odchodu části lidstva do vesmíru a hledání obyvatelných planet jsem opravdu nečekal a líbilo se mi. Jsem i docela zvědavý, jak to dopadlo. Většinu postav jsem si oblíbil, přesto mi přijde škoda, že nikdo z hlavních (kladných) postav nezemřel. Dodalo by to příběhu šťávu. Zároveň se jednalo o moje první shledání s transgender postavou v knižní podobě. Musím se přiznat, že z toho jsem měl z počátku obavy, jelikož tématikou LGBT jsem už z médií, filmů, seriálů přesycen. Nicméně postava Jeri byla autorem uchopená docela dobře a nakonec i sympatická (bral jsem ji jako ženu). Možná jsem si rozšířil obzory. Pravděpodobně si musíme zvyknout, že tématika transgender se v moderní literatuře bude objevovat častěji...
Pozor, asi bojler.
Důstojné zakončení série, kde se nabízí prostor i pro případné pokračování. Svět je to určitě zajímavý. Škoda, že se každý díl věnuje jiným hlavním postavám. Postava Branda vyzněla bohužel do ztracena, což je škoda, když to byla hlavní postava druhého dílu a oblíbil jsem si jí. O jeho smrti jsme se vlastně dozvěděli z druhé ruky. Ocenil bych, kdyby se autor více věnoval Jarvimu, který měl na průběh celé série největší vliv, ale prostor dostal minimální. Každopádně jeho proměna v záporáka se mi líbila. Naopak Skara mi moc sympatická nebyla. Zaujal Koll a Raith. Středověké zbraně proti automatickým puškám už prosím nikdy více. To byla autorova velká berlička, jak zrychleně příběh ukončit. Trochu zbytečné.
Přestože děj relativně rychle odbíhal, tak jsem se nemohl pořádně začíst. Něco mi tomu zkrátka chybělo. Vadil mi věk postav, jejichž chování vůbec neodpovídalo věku sedmnácti let. Kdyby postavy byly starší, vůbec ničemu by to neuškodilo, naopak by to působilo reálněji a mohlo by to být ještě temnější. To je nicméně můj problém. Možná už nejsem materiál na knížky pro mladistvé.