Finn69 Finn69 komentáře u knih

Evangelium ohně Evangelium ohně Michel Faber

Nemůžu říct, že by mě tahle delší povídka? novelka? nějak zaujala, na tohle téma už tu byla spousta lepších věcí. Nenadchne, neurazí...

03.06.2019 2 z 5

Záhady Pittsburghu Záhady Pittsburghu Michael Chabon

Tak tohle mi vůbec nesedlo. Je to sice napsané dobře, Chabon to prostě umí, ale to samo o sobě nestačí. Nemám taky celkem nic proti tomu, když není hlavní hrdina tak úplně hetero, ani když jsou jsou postavy všelijak divné nebo ujeté, mám třeba rád knížky Johna Irvinga kde jsou tyhle věci na denním pořádku.
Art Bechstein je ale jakýsi podivný rozmazlený fracek, kterému by člověk nejraději vrazil pár facek. Řešit jeho pseudoproblémy bylo chvilkami nad moje síly. Ostatní postavy jako by taky nedělaly nic jiného, než se stylizovaly do různých rolí, ať už jde o Clevelanda, Flox nebo i Artova otce. Výjimkou je snad jen Artův kamarád a milenec Arthur, to je ale zase prostě stereotypní veselý hoša a nic jiného.
Tohle není můj šálek čaje, ostatní Chabonovy knihy jsou o mnohem a mnohem lepší.

16.03.2019 2 z 5

Avempartha Avempartha Michael J. Sullivan

Lepší než první díl, postavy pomalu ožívají a někde v mlze na obzoru se už začíná rýsovat pozadí celého příběhu. Stává se nám z toho docela pěkná, nenáročná a čtivá klasické fantasy s elfy, trpaslíky, hrdiny, čaroději a draky. Na čisté čtyři hvězdy to sice ještě není, stačí to ale na to, abych načal i třetí díl.

12.02.2019 3 z 5

Příběh Zoe Příběh Zoe John Scalzi

Vzdávám to zhruba ve třetině knihy, tohle je jedna z nejzbytečnějších knih, které se mi kdy dostaly do ruky. Sice tu mám nachystané ještě dva díly série, ale po tomhle už se mi to nechce ani zkoušet.

02.02.2019 1 z 5

Past v čase Past v čase Henry Kuttner

Třináct povídek tohohle klasika z 30. až 50. let - vzhledem k tomu časovému rozptylu je to taková všehochuť nejrůznějších stylů, navíc tu nenajdete ty největší perly jako třeba "Chrudošiví jsou borolové" nebo příběhy o Hogbenech. Kuttner je ale automaticky kvalita, takže určitě i tato sbírka stojí za přečtení.
První a nejdelší povídka Past v čase je hodně naivní záležitost z Kuttnerových začátků, trošku jako když pejsek a kočička vařili dort nebo jako kdyby H.G.Wells, R.E.Howard a J.M.Troska psali společně scénář Indiana Jonese :)
Nejraději ho mám v povídkách typu Byl jednou jeden trpaslík, Bytová krize nebo Šílené tušení, je to občas ohromná legrace.
Ostatní povídky jsou kvalitní klasická scifi, určitě se líbily Bradburymu nebo Asimovovi, nic vyloženě slabého tu nenajdete.

05.01.2019 4 z 5

Orbus Orbus Neal Asher

Třetí díl série se od prvních dvou dost liší - především tím, že se neodehrává na Spatterjay. Za to dám hvězdičku dolů, i když chápu, že o pijavicích atd. se nedá psát donekonečna.
Na druhou stranu, Orbus je zdaleka nejakčnější ze všech tří knih, to tempo je místy šílené. Hodně velký prostor dostal Snajpr (paráda), což napovídá, že se bude hodně střílet, vybuchovat, anihilovat, trhat na cucky, nadávat a na závěr nezůstane zrovna moc věcí pohromadě. Takže vlastně super :)

25.12.2018 4 z 5

Cesta Sabla Keeche Cesta Sabla Keeche Neal Asher

Druhý díl série Spatterjay už sice postrádá ten "VOW" efekt prvního setkání, který má Stahovač, pořád je to ale jízda. Posuďte sami: pouť lodi plné nemrtvých na cestě za vzkříšením, okořeněná mutovaným mimozemšťanem, vážně nasranou obří škeblí a především mým oblíbencem, vysloužilým bojovým robotem Snajprem. Pečlivě zamícháno šéfkuchařem Asherem a výsledkem je fakt pekelná bujabéza :)

22.12.2018 5 z 5

Dánská občanská válka 2018-24 Dánská občanská válka 2018-24 Kaspar Colling Nielsen

Docela bizarní záležitost, která místy trošku šokuje, místy hodně pobaví a často nutí k přemýšlení - vždyť ono by se něco takového klidně mohlo stát.
Rozhodně to není nějak extrémně "nechutné" nebo "hnusné" jak se v některých recenzích píše, ten kdo četl Palahniuka, nebude s tím mít sebemenší problém. Právě Palahniuka nebo možná Vonneguta mi to trošku stylem připomnělo. Z Vonneguta je ale v každé knížce cítit taková nějaká ta láska k lidem a pochopení, toho se tady nedočkáte...

09.12.2018 4 z 5

Varianta 13 Varianta 13 Richard K. Morgan

Jako obvykle u Morgana, nic pro citlivky, je tu hodně akce, krve i sexu. Jsme někde cca 100 let v budoucnosti, lidé začínají kolonizovat Mars, Spojené státy už nejsou spojené... Muži jsou šlechtění do alfa samců, ženy do poddajných stvoření zvaných trefně "bonobo".
Ale nejde tu jen o akci, hodně se tu řeší právě mužské a ženské role, nebo třeba i politika, zejména ta americká. Vypadá to místy trošku, jako by si to chtěl autor jednou provždy vyřídit s republikány, ty zjevně opravdu nemusí.
A právě tyhle pasáže jsou místy až moc dlouhé a jste často v pokušení kus přeskočit. Proto jen tři hvězdy, Půjčovna masa se mi líbila víc.

30.11.2018 3 z 5

Pomysli na Fléba Pomysli na Fléba Iain M. Banks (p)

Pěkná, skoro "asherovská" space opera, to jsem od Bankse tak úplně nečekal. Vždyť třeba Vosí továrna nebo Most jsou úplně něco jiného. Ale asi když někdo umí, tak holt umí všechno :-)
Je to docela akční a originální záležitost, zejména tedy první polovina knihy, třeba na pojídače hned tak nezapomenu a útěk z prstence, to byla pořádná jízda. Putování v tunelech na mrtvé planetě se už trochu táhlo. Ale bavilo mě to a užil jsem si to, jak tu akci a napětí, tak i nějaký ten odlehčující humor v podobě ukřivděného drona s divným jménem na které si zaboha nemůžu vzpomenout :)

22.11.2018 4 z 5

Válečná továrna Válečná továrna Neal Asher

Opět parádní space opera plná akce, šílených umělých inteligencí, mutovaných mimozemšťanů, vesmírných bitev a vůbec všeho co do Světa Řádu patří. Jsem moc a moc zvědavý na třetí díl, laťka je nastavená hodně vysoko.

11.11.2018 5 z 5

Dějiny Guineje-Bissau Dějiny Guineje-Bissau Jan Klíma

Příběh země, která asi nikdy neměla vzniknout - aneb jak to dopadá, když se v Africe namalují hranice mezi státy podle toho, jak byly rozdělené kolonie.
Kterak se kolonie, která byla kdysi synonymem pro obchod s otroky, nakonec vyvinula do samostatné země, kde každý bojuje s každým, kde byla prakticky celá vláda zapojená do obchodu s kokainem, kde ministr obrany krade lodní motory, kde po čtyřiceti letech samostatnosti pořád ještě nefunguje vůbec nic...

08.11.2018 3 z 5

Palác nebeských rozkoší Palác nebeských rozkoší Adam Williams

Na můj vkus bohužel příliš mnoho romantiky a málo historie, bylo to docela zklamání. Prostě, pokud se chcete něco bližšího dozvědět o boxerském povstání, najděte si jinou knihu.
Pokud vás zajímá romantický a dobrodružný příběh rozdychtěné anglické panny, která se dostala v nepravý čas na nepravé místo, vybrali jste si naopak správně.
Adam Williams v Číně žije, manželku má Číňanku, žili tam už jeho rodiče atd. a určitě o téhle zemi ví první poslední, já si ale, až budu příště chtít číst román z asijské historie, vezmu raději něco od Clavella.

06.10.2018 3 z 5

Schismatrix Plus Schismatrix Plus Bruce Sterling

Skvělá věc, jak román, tak zejména povídky ze světa Schismatrixu. Je to vlastně příběh o konci lidstva, o jeho přeměnách, o mnoha cestách, kterými se vydává. Zažijete časy válečné i mírové, revoluce jak politické, tak technologické, mezihvězdné cesty, kontakty s mimozemšťany, smrt i nesmrtelnost...
Moc se mi to líbilo.
Dvě věci mě mrzí: je velká škoda, že toho ze světa Schismatrixu pan Sterling nenapsal víc a také to, že jsem tuhle knížku neotevřel dřív.

22.09.2018 5 z 5

Rtuť Rtuť Neal Stephenson

I po druhém čtení nechávám čtyři hvězdy, ten překlad přece jen trochu skřípe (i když ten hon na čarodějnice, který nastal po vydání, si podle mne nešťastní překladatelé nezasloužili, jsou tu stovky hůř přeložených knih).
Jinak je samozřejmě Rtuť neskutečně zajímavý a obsáhlý úvod do Barokní trilogie, kniha nabitá jak informacemi, tak dějem a v neposlední řadě i humorem. Jsem velmi a velmi rád, že přeložená bude celá trilogie - na druhý díl se zrovna chystám.

19.08.2018 4 z 5

Třikrát Napoleon Bonaparte Třikrát Napoleon Bonaparte Arthur William Upfield

Tři detektivní příběhy z australského vnitrozemí padesátých let, pěkné čtení na léto.
Nejzajímavější je právě prostředí - pohybujeme se na okraji nebo i za okrajem civilizace, na stanicích kde je nejbližší soused stovky kilometrů daleko a kde žije víc domorodců než bílých osadníků. A to jak těch částečně civilizovaných misijními školami, tak těch dosud "divokých". A právě mezi domorodci se inspektor Bonaparte hlavně pohybuje a je jasné, že jeho metody musí být velmi odlišné například od rutiny 87. revíru...

08.08.2018 4 z 5

Snící drahokamy Snící drahokamy Theodore Sturgeon

Tohle se mi prostě nelíbilo. Je to celé nepravděpodobné, nedotažené, postavy taky jen nahrubo nahozené...
Podle mého názoru hodně přehodnocená věc a ztráta času to číst.

07.07.2018 1 z 5

Sex v pěti dílech světa Sex v pěti dílech světa Miloslav Stingl

Asi by se to mělo spíše jmenovat "Letem světem sexem v pěti dílech světa... atd.", je to opravdu jen taková blesková exkurze do různých krajů a kultur. Ne, že by tam nebyly zajímavé pasáže, ale vidíte to všechno jen z rychlíku a povrchně, moc nového se nedozvíte. Trošku mi to přijde celé jaksi zbytečné. Že se lidi milují na celém světě je tak nějak všem jasné, a že v Indii mají Kámásútru, v Japonsku "polštářové knihy" a že primitivové jsou primitivní, to není taky zas až tak překvapivé.
Podruhé už bych to nečetl, a o nic zásadního nepřijdete, pokud to nepřečtete ani jednou.

10.06.2018 2 z 5

Mrtvola nutná Mrtvola nutná Dorothy L. Sayers

Na můj vkus poněkud překombinované, trošku mě to zklamalo...

27.05.2018 2 z 5

Srpnové světlo Srpnové světlo William Faulkner

Temný příběh z meziválečného amerického jihu, stále ještě se vyrovnávajícího s důsledky občanské války a rasovými předsudky. Jako obvykle u Faulknera jde o trošku náročnější četbu, střídání časových rovin, postav, chce to věnovat příběhu plnou pozornost. A příběh Joe Christmase je rozhodně zajímavý, byť hodně pochmurný. Tak si dejte pozor, ať vám něco neuteče...

11.04.2018 4 z 5