FofrNožka komentáře u knih
Knihu jsem dočetla se značným sebezapřením. Partička poflakujících se zevlounů lemtajících víno ze zavařovacích sklenic mi k srdci nepřirostla. Čekala jsem více.
Netradiční vyústění detektivní zápletky,však všude nemusí téci krev proudem. Klidné počtení. Vyzdvihuji několikráte zmiňovanou myšlenku ( u některých postav), že "minulé" může existovat i vedle "současného" a mohou se doplňovat.
Hravé, čtivé, poutavé i poučné. Vondruška :-)
Jak nás ovlivňuje minulost a je bylo všechno tak, jak jsme to vnímali tenkráte. Přiznám se, že se mi nedařilo se do knížky začíst naplno, občas jsem nakoukla na konec... Dojmy jsou rozporuplné. Smutno z toho, jak rozhodnutí v minulosti ovlivňuje přítomnost lidí, kterých se minulost vlastně až tak netýká zůstane asi ještě nějakou chvíli...
Vtipné doplnění HP. Brkem (jistě ostře nabroušeným) dopsané poznámky knize tvoří tu správnou třešinku. Teď už vím, že po pozemku se nám prohnali bodloši ( a my obviňovali divoká prasata). Brala bych více bradavických učebnic (krom těch od Zlatohlava Loc. ) :-)
Ke knížce jsem byla vlastně navedena :) Zprvu (pouze první odstavec) mě květnaté popisování prostředí rušilo a bála jsem se zda-li ji vůbec dočtu. Leč druhým odstavcem jsem se do knihy "zažrala". Nakonec jsem se v podrobných popisech našla, Albertov, Karlák, Kateřinskou, Viničnou, Na Bojišti... jsem procházela / někdy spíše prolétávala na přednášky. Přesně jsem si vybavila sezení v příkré posluchárně Hlavova ústavu ( i ony těžké černé závěsy). Schody na Albertov z ulice Ke Karlovu jsem (vlastně jsme) většinou sbíhali na poslední chvíli, to když se honily minuty do začátku přednášky. A podzimní šustění listí jsem tak znovu slyšela. Schody z Apolinářské byly nejkrásnější v předlétí. Ačkoliv my jsme spíše hleděli do skript a po okolí se moc nerozhlíželi.
Děj napínavý, vážně mě zajímalo jaké "strašné" jméno vypravěč vlastní, že se za něj stydí. Krásně namixované dějiny, architektura, kriminalistika, tajemno v jednom. Moc se těším a držím palce, aby se záměr zdařil a kniha byla zfilmována
Ke knížce jsem se již několikráte vracela (jakož i k dalším dílům autorky) a to vždy, když je smutno po duši a člověk potřebuje načerpat elán :-) Hravě psané. A všechny ondatry se můžou jít klouzat.