fojtikjirik

Vcelku krátká divadelní. Na četbu je velmi jednoduchá. Ponoříte se do období vlády Karla IV., poznáte středověkou společnost a trochu si oddychnete. A historických nepřesností si pravděpodobně všímat nebudete.

Tedy, tomu říkám velmi originální námět. Vybrat náhodně jeden rok a čtivě formou románu sepsat, co všechno v té době zažívaly významné osobnosti (spisovatelé, malíři, vědci, ale bohužel i budoucí diktátoři), je vskutku zajímavé.
Jenomže 1913 vlastně nebyl rok jako každý jiný, ač tak vypadal. Lidé tehdy žili úplně obyčejné životy a netušili, že jen měsíce dělí svět od katastrofy, která měla přijít v podobě první světové války.

Příběh lásky, která měla tragický konec a skončila smrtí obou milenců jen kvůli tvrdohlavému nepřátelství mezi dvěma šlechtickými rody.

Co se autora týče, do čtení jeho knih jsem se chtěl pustit už dávno, nicméně jsem se k tomu "dokopal" až poté, co jsme ve škole v základech společenských věd probírali psychoanalýzu.
Teď k samotnému spisu. Před přečtením jsem byl nejvíce zvědavý na část zabývající se typy osobnosti. Ovšem ještě více moji pozornost vzbudily články o snech. Je zajímavé zkoumat, jaký mají sny význam pro člověka a jak dokonce můžou upozornit na nemoci (pozor, nemá to nic společného se snáři).

Pěkná oddychová četba od velkého českého spisovatele, který podle mého soudu měl dostat Nobelovu cenu, na níž byl několikrát nominován.

Představa, že jsem četl knihu, jež byla napsaná v době, kdy se mí předkové teprve učili zpracovávat bronz, je opravdu zvláštní. Zvláště, pokud autory příběhu jsou předci těch, které teď označujeme za primitivy a hrozbu.

Ze začátku se mi kniha líbila, ale poté si byly příběhy příliš podobné, takže brzy začalo být čtení dost zdlouhavé. Zvládl jsem knihu přečíst do poloviny, ale dále to nešlo :(.

Podrobná kniha o vývoji středomořských států a národů od počátku civilizace do začátku středověku. Součástí knihy je i rozsáhlá obrazová příloha obsahující fotografie starověkých uměleckých děl.

Autor vytvořil v docela mladém věku hodně napínavý příběh s překvapivým koncem. Inspiroval se hlavně knihami Julia Verna. Své dílo si taky sám ilustroval. Už ve třinácti letech projevil značné spisovatelské i malířské nadání.

Původní text Eposu o Gilgamešovi jsem četl četl před třemi lety. Nedávno se mi podařilo v knihovně narazit na převyprávěnou verzi Vojtěcha Zamarovského. Autor se držel původní předlohy kniha se dobře četla dala se přečíst za jedno odpoledne.

Nedávno jsem shlédnul skvělý film. Pak jsem se dozvěděl, že film byl natočen podle knižní předlohy. Knihu jsem si tedy později taky přečetl. Je psána neobvyklým stylem. Část děje je vyprávěná pomocí obrázků, takže knihu díky tomu lze i přes velký počet stran přečíst během několika dnů. Jak knihu, tak film můžu určitě doporučit.

Určitě jedno z nejznámějších literárních děl s dobrodružnou tématikou. Vyprávění o obrovské síle lidské vůle, s jejíž pomocí lze přežít i celá léta na opuštěném ostrově. Kdo by nechtěl mít stejnou vytrvalost jako Robinson?

Asi budu jenom opakovat to, co napsali další uživatelé níže, ale přesto musím konstantovat, že i na tak krátkém příběhu autor dokázal dokonale demonstrovat svoji neuvěřitelně velkou fantazii.

Četbu Květů zla jsem si téměř vůbec neužil, činila mi velké obtíže. Většinu básní jsem vůbec nebyl s to pochopit, ke každému dalšímu otočení stránky byla potřeba silná vůle. Zatím uděluji 2* a někdy zkusím dát knize druhou šanci, třeba na ni změním názor.

Příběh ithackého krále, který deset let putoval z Tróje domů, kde po příchodu ještě musel svést velmi tvrdý boj s více než stovkou nezvaných hostů.
Odysseia samozřejmě není žádnou oddychovou četbou. Je napsaná takovým složitým básnickým jazykem. Přesto i tři tisíciletí po svém vzniku stále patří mezi významné literární památky.

Před přečtením knihy jsem si myslel, že jde jen o volné převyprávění samotného deníku. Ale už na začátku jsem odhalil svůj omyl. Autorka do podrobnosti popsala život rodiny před válkou (upoutalo mě vyprávění o mládí Annina otce), ale prostor byl věnován i zkoumání situaci v Nizozemsku před Německou invazí a následnému uplatňování rasových zákonů.

V první části bylo zvláštní pozorovat Masarykovo mládí. Druhá část obsahovala i mnoho napětí a sporů (ani nemůžu uvěřit tomu, že člověk, kterého ještě na přelomu 19. a 20. století většina národa neměla v lásce, se po vzniku ČSR stal prezidentem). Třetí část pro mě byla nejlepší, protože obsahovala mnoho myšlenek, které jsou aktuální dodnes.

Kniha se mi velmi líbila, dostal jsem z četby spoustu nových vědomostí. Vondruškova díla obsahují mnoho informací o české historii, bývají nestranná a přitom jejich četba není náročná, takže se dle mého názoru hodně hodí pro mládež.
Nicméně jsem si všiml jedné zvláštní věci. Vondruška jako by byl posedlý popisováním středověkého sexuálního života. Asi tím chce zvýšit atraktivitu svých knih.

Výborná kniha, která patří do každé knihovny. Mnohé bajky jsou aktuální dodnes.

Jiné hodnocení mě nenapadá. Kniha se velmi dobře četla (na čtivosti jí neubíral ani počet stran). Navíc nikomu nestranila a představila argumenty jak katolické, tak kališnické strany.