frosicka frosicka komentáře u knih

Poslední Poslední Alexandra Oliva

Jedna velká nuda, od začátku až do konce. Vyprávění ve dvou liniích neurazilo. Popis soutěže byl opravdu jen popis - ten je takový, a dělá to a pracuje jako tohle. Žádná zvláštní tvůrčí činnost. Hlavní hrdinka - ZOO/Mae/Sam byla symbolem absolutní průměrnosti, postava nebyla propracovaná, během celé knihy jsme se o ní v podstatě nedozvěděli nic, co by ji aspoň trochu přiblížilo. Když už nezaujme hlavní hrdinka, tak to musí vykompenzovat skvělý děj, což se tady vůbec nestalo. Dobře se to četlo snad až po dvousté straně, kdy děj začínal mít trochu spád. Ale i tak tam toho bylo dost, co mi lezlo na nervy. A tu poslední kapitolu si mohla autorka odpustit. O tu snad ani nikdo nestál.

19.04.2017 2 z 5

Na čem záleží Na čem záleží Emily Giffin

Po dlouhé době jsejm přečetla společenský román a za mě tedy ne. Napsáno je to hezky, čtivě a svižně, ale z hlavních postav mě nezaujala žádná. Tessa, ze které se stala povrchní slepice a která nedokázala uznat, že se dosti podílí na rozpadu manželství, přičemž jedna věta na konci knihy ve stylu "asi za to můžeme oba" nekoresponduje se skutečností, že na současném stavu věcí nehodlá nic měnit, tedy ona není ta, která by se měla změnit, aby zachránila manželství vs. Valerie, která si pevně stojí za tím, že i když zasahuje do cizího vztahu, protože si nedokáže pomoci, karmicky se jí to v dobrém vrátí a vzápětí se tváří v tvář s Tessou rozsype. Přišlo by mi zajímavé sledovat příběh ze strany toho dokonalého manžela Nicka, jehož repliky v souhrnu zaberou max. 3 stránky. Protože nejen ženy, ale i on musel řešit dilema - co s tím.

19.10.2014 2 z 5

Anna krví oděná Anna krví oděná Kendare Blake

Kniha má nápad. Tím to ale bohužel končí. Přestože byl příběh napsán celkem čtivě, postavy jsou nevěrohodné a jediným tahounem je Anna. "Rozšiřování kruhu" mě poměrně často vytáčelo a to svým stupidním doprošováním se pozornosti. Vztahy se nepodařilo autorce vykreslit vůbec. Pokud by v knize nebylo natvrdo napsáno, že se hlavní hrdina do Anny zamiloval a vlastně si toho ani nevšiml, zatímco ostatní ano (a ptám se - kde k tomu přišli???), tak to rozhodně nikoho nenapadne. Závěr byl celkem svižný a konec podivně otevřený a nutící přečíst si další díl, což byl samozřejmě účel.
Celkové hodnocení: ***

10.03.2013 3 z 5

Les rukou a zubů Les rukou a zubů Carrie Ryan

Druhý díl je mnohem čtivější, poutavější a děj zajímavější. První díl je oproti druhému jen slabý odvar.

01.06.2012 3 z 5

Deníky dětí Deníky dětí kolektiv autorů

Knihu jsem četla zhruba před dvanácti lety, ještě na základní škole a dodnes si pamatuji, jak mě kniha zasáhla. Jedná se o popis dění v koncentračních táborech z pohledu dětí, které přežily, nebo kterým se podařilo utéct. V textu je znát dětská naivita a jednoduchost, se kterou jsou události popisovány a zároveň uvědomění si dobra a zla a rychlého dospívání, které bylo nezbytné pro přežití.

Doporučuji všem, kteří se zajímají o problematiku koncentračních táborů

20.01.2012 5 z 5

Oltář ztraceného ráje Oltář ztraceného ráje James Rollins (p)

Výborně zpracovaný příběh plný napětí a akce, který vás pohltí a nepustí.

17.12.2011 5 z 5

Mlhy Ölandu Mlhy Ölandu Johan Theorin

"Kniha plná silných obrazů a hrůzy, která se s každou stranou stupňuje." Simon Beckett

Zhruba tři dobré scény se nedají nazvat silnými obrazy a o stupňující se hrůze vůbec nemůže být řeč. Prostředí je sice vykresleno pěkně a ponuře, ale to je jediný dobrý základ celé knihy. Přes mediální kampaň, jaká byla knize věnovaná, jsem zkrátka očekávala mnohem více, než byla tato kniha schopna poskytnout.

V první řadě mě odradily především hlavní postavy, tedy labilní alkoholička a revmatický důchodce. Po celou dobu bylo mnohem přijemnější pozorovat život domnělého vraha než plácání se hlavních postav ve snaze nalezení východiska. Dále příběh jako takový nemá potřebnou hloubku a spousta pasáží by se dala vyhodit a zkrátit tak knihu zhruba na polovinu, což by pak mohlo mít výsledný efekt dle S. Becketta.

Na knihu jsem se opravdu těšila, ale kromě několika scén jsem se celou dobu dost nudila a četla ji jen z povinnosti. Bohužel mě opravdu zklamala.

Hodnocení: **

09.12.2011 2 z 5

Ledový ostrov Ledový ostrov James Rollins (p)

Výborná kniha, přečetla jsem ji jedním dechem. Spousta akce, někdy až moc, ale rozhodně to nebylo na škodu a udržovalo mě to neustále v pozornosti.

24.11.2011 5 z 5