GeorgieAnne komentáře u knih
Zajímavé dystopické sci-fi o životě lidí jednoho amerického městečka v době Sucha nebo-li Bezvodí.
Od Neala Shustermana jsem četla již Smrtku, ta mě bohužel tolik neoslovila ale Sucho mě dost nadchlo.
Hlavní postavy super, nejvíce se mi líbila Alyssa, trochu mi lezl na nervy Alyssin soused (jeho rodinu ani nekomentuji), děj knihy byl svižný a tak jsem ji měla rychle přečtenou.
Nelze dodat nic nového, co by už v komentářích nepadlo tak budu rovnou hodnotit:
Za mě 4* a naprosto doporučuji! :-)
Přesně tohle můžu a chci toho víc! :-)
Obávala jsem se, že to bude pitomé, "hloupoučké" fantasy ale opak je pravdou. Hlavní hrdinka naprosto sympatická, ostatní postavy také, až samozřejmě na Konstantina Blacka a Benta Stuma. To ale vůbec nevadí protože mužskou linii pozvedl Ridley, což je naprostý sympaťák a evidentně je sexy (toho musím vidět, posoudím si sama :D). Kočkování mezi Bryn a Ridleym jsem si naprosto užila a atmosféru to hezky dotvořilo.
Moje chyba je, že jsem knížku četla když bylo teplo (představte si nějakých 23°C) a tím, že se děj odehrává v zimě tak jsem při čtení "mrzla" až jsem si připadala jako Jack Nicholson na konci filmu Osvícení ale to je moje "blbost" :D
Jak napsala Pedruska01 tak i mě to tím vztahem, "románkem", nazvěme si to každý jak chceme připomnělo trochu Vampýrskou akademii.
Tady není o čem, 4* a doporučuji! :-)
(SPOILER) Vcelku zajímavá detektivka odehrávající se před, na a po Silvestru, kdy skupina starých přátel přijíždí do chaty na Skotskou vysočinu oslavit Nový rok.
Líbilo se mi, že autorka hned neodhalila totožnost oběti takže jste museli hádat, kdo by to tak mohl být (ale jednoduše se na to dalo přijít).
Pachatele jsem neuhodla a překvapilo mě, co je Emma doopravdy zač. Celou knihu působila jako velmi milá blondýnka, která ráda vaří a chce aby se všichni cítili příjemně.
Nakonec se z ní vyklubal "psychopat" a protože si jí nikdy Miranda moc nevšímala, tvářila se jako by byla něco víc než ostatní a hlavně proto, že si ji nezvolila jako nejlepší kamarádku o což Emmě šlo především tak se úchylila k poslednímu kroku, který přišel vcelku nečekaně a to i pro Emmu.
Nebyla to špatná kniha, postavy byly průměrné, až na Heather a Douga, které jsem si oblíbila, Miranda mi vyloženě lezla na nervy svým povýšeneckým chováním, naprosto otřesná osoba, tu bych za kamarádku teda nechtěla.
Děj dobře odsýpal, detektivní linka se mi zamlouvala a konečné rozuzlení taky mělo něco do sebe. Velkým plusem byla také krajina, která dle mého byla vykreslena hodně dobře.
Hodnotím 3,5* a doporučuji těm, kteří s detektivkami teprve začínají. Pro ošlehané vyšetřovatele to pravděpodobně bude oddychová záležitost, kterou si i tak užijí :-)
Na knížku jsem se hodně těšila, bohužel mě spíše zklamala. Nemohla jsem se do ní absolutně začíst a po cca 80-90 stranách jsem to nakonec vzdala a knihu nedočetla.
Určitě se k ní v budoucnu někdy vrátím, abych jí dala druhou šanci ale prozatím hodnotím 1* za nedočtení.
(SPOILER) Další skvělé fantasy, které se mi naprosto trefilo do vkusu!
Líbí se mi jak si autorka dokázala poradit s postavami, svět rozdělila na svět Rudých a svět Stříbrných, přičemž Rudí jsou chudina a Stříbrní elita. Navzájem se nemají v lásce a kdo by se jim také divil že?!
V knize sledujeme osud mladé Mare, která je Rudá ale dostane se do světa Stříbrných díky tomu, že vládne mocí, což by jako Rudá neměla. Vládnout jakoukoliv mocí je výsada Stříbrných, ať už je to moc kontrolovat a vytvářet oheň, vodu, blesky apod.
Když se zjistí, že Mare jednu takovou moc ovládá, královská rodina se usnese, že se z Mare stane snoubenka jednoho z princů a to toho mladšího, Mavena.
Abych pravdu řekla tak jsem mu to vážně sežrala i s navijákem a do poslední chvíle netušila, že by to mohl být takový zmetek (a otcovrah)! No, jablko nepadá daleko od stromu a Maven je věrnou kopií své matky, což je potvora obřích rozměrů. Cala jsem si celkem oblíbila a u toho mi to vydrželo až téměř do konce, kdy se začal chovat jako naprostý idiot a Mare vlastně ani zachránit nechtěl.
V průběhu čtení se u mě střídaly snad všechny emoce, s tím si autorka dokázala skvěle poradit a čtenáře do příběhu naprosto "vcucnout" takže jsem příběh měla přímo před očima a s postavami jsem, možná až moc, soucítila.
Hodnotím tedy 4,5* a už se těším na další díl! :-)
"Ty jsi vážně naivka. Pohleďte na ty její lampy plné slziček. Zvedni hlavu, ó má krasavice! Co čekáš? Soucit? Pochopení? Kdepak, toho se od něj nedočkáš, stejně jako ses ho nedočkala ode mě. Svět jsou jedna velká jatka, moje drahá kočenko. Zvedni bouchačky, na nic nečekej. Nandej mu to."
Tento úryvek z prvního dílu podle mě naprosto popisuje celou knihu. Ne, že by Paige byla bůhvíjaká naivní blbka ale tím, že se v knížce nikdo s nikým nemazlí a dává to téměř každému sežrat je jistota a nemůžete dělat nic jiného než to světu nandat.
Za mě je to rozhodně knížka dle mého gusta, fantasy miluju a tohle obzvlášť! Brala bych další knihy jelikož jsem četla, že by se údajně mělo jednat o sérii se 7 díly, takže prosím na kolenou aby další díly vyšly protože tohle je dokonalé fantasy!
Knížku naprosto doporučuji a dávám právoplatných 5*! :-)
Epické zakončení úžasné série!
Naprosto jsem se do Illuminae, Geminy i Obsidia zamilovala, až mě mrzí, že to již skončilo.
V tomto díle sledujeme osudy Ashy Grantové (sestřenice Kady), Rhyse Lindstroma a samozřejmě Kady, Ezry, Hanny, Nika, Pavoučka a vlastně i SPIRA.
Byla to úžasná jízda plná humoru, napětí,...
V budoucnu si sérii určitě přečtu znovu (spíše několikrát :D).
Hodnotím 5* a naprosto doporučuji! :-)
Nyxia mě velmi mile překvapila a ač jsem měla obavy, že kniha bude nudná a bude obsahovat mnoho technických popisů tak jsem nakonec byla nadšená.
Emmett je sympatický mladý muž, který se vydává na velké vesmírné dobrodružství při kterém jeho a všechny ostatní čeká souboj na život a na smrt o 8 míst na cestu na planetu Eden.
Kniha končí hodně napínavě takže si po dočtení okamžitě chcete přečíst další díl.
Jedná se o skvělou vesmírnou jízdu, která si zaslouží 4,5* můžu ji s klidným srdcem naprosto doporučit! Jedním slovem paráda! Tohle já můžu! :-)
Druhý díl stejně dobrý jako ten předchozí, atmosféra houstne a já si to naprosto užívala! Většinou se říká, že druhé díly jsou vycpávkové ale není to tento případ.
Celou dobu mě baví ten vztah mezi Novou a Adrianem, Nightmare a Sentinelem, jelikož ani jeden neví o tajemství toho druhého a tak kolem sebe chodí "po špičkách".
Konec mě opět naprosto dostal a autorka jen dokázala, že mě má zase omotanou kolem prstu.
Hodnotím 4* a naprosto doporučuji :-)
Další skvělá romantická knížka, kterou přečtete během chvilky a kterou si naprosto zamilujete!
Dawn je stejně skvělá jako Allie takže tu jsem si zamilovala okamžitě, Spencera mám asi trochu radši než Kadena, který mi celkem lezl na nervy ale jsem ráda, že autorka postavy vzájemně propojuje skrz celou sérii takže o ně nejsme v žádném dílu ochuzeni.
Opět hodnotím 4*, naprosto doporučuji a těším se na další díly! :-)
Nápad na horor ve kterém se 4 přátelé vydávají do skandinávských lesů mne zaujal a jak již bylo v komentářích zmíněno, i mně připomněl hororový film Záhada Blair Witch.
Atmosféra knihy je zpočátku hutná a tíživá, hodně tomu přispívá prostředí propršeného lesa.
Kniha vůbec není špatná, líbil se mi nápad s prastarou bytostí a severskou historií, děj byl "rozehrán" velmi dobře, takže má očekávání tato část knihy potěšila.
Bohužel přišla poslední část knihy se skupinou metalistů a jednou stařenkou. To už pro mě kniha ztratila své kouzlo a asi bych byla raději kdyby tato část v knize nebyla. Hutnou a tíživou "lesní" atmosféru vystřídala parta rádoby "uctívačů", která mi do děje absolutně neseděla.
Po dočtení knihy jsem se podívala na stejnojmenný film, který zvolil jiný konec než kniha, ovšem ani ten mi k příběhu neseděl, tudíž jsem asi radši za knižní zakončení.
Kdyby autor zvolil jiný konec pravděpodobně by udělal lépe.
Kvůli konci a také občasnému "šílenému" chování Lukea, který mi občas lezl na nervy tak hodnotím 3* :-)
Doporučuji nejdříve přečíst knihu a poté se podívat na film.
(SPOILER) Skvělé zakončení celé série!
Asi jsem trošku doufala, že závěr bude více epický ale ničemu to nevadí.
Celou sérii jsem si naprosto zamilovala, i s těmi poznámkami pod čarou, které do knihy prostě patří.
Bez té "lesbické romance" bych se asi obešla, možná to je tím, že mi Ashlinn nepřirostla k srdci a spíše mi lezla na nervy. Don Tric mi od začátku přišel jako mnohem lepší volba a trošku jsem doufala, že Mia nakonec skončí s ním ale nemůžu mít vše že...
Hodně mě zamrzelo, že malá Vrána poslala pana Laskavého pryč, ten jeho humor jsem si zamilovala, na druhou stranu jsem ráda, že se ke konci k naší Vráně od Cleo vrátil zpět. Bohužel jsme přišli o Zatmění, také Vlnotvůrce a Bryn, což mě hodně zamrzelo ale odešli "epicky" a tak to mělo být.
Opět naprosto skvělý díl a úžasná série! Za mě rozhodně 5* a doporučuji! :-)
Oddechová duchařina, která nenadchne ale ani neurazí. Pro mě to bohužel horor není.
Příběh je vcelku zajímavý, čtivý, svižný, hlavní hrdina celkem sympatický a chválím i toho kocoura u krbu.
Bohužel "tajemství", které je již z názvu patrné je vyzrazeno poměrně brzy a zbytek knihy se pro mě stává "vycpávkovým", jelikož se kolem toho tzv. "tajemství" chodí jak kolem horké kaše, jen abychom měli do finále co číst.
Za mě tedy 3* a zatím tedy slabší dílo od Darcy.
Námět celkem zajímavý ale přišlo mi to příliš zdlouhavé. Domnívám se, že pokud by se jednalo o povídku tak by to stačilo a udržela bych u toho pozornost lépe než takto.
Křehule byla celkem sympatická hlavní postava, Mercer se mi také líbil, ostatní postavy také nebyly špatné. Asi bych vynechala to předlouhé cestování přes post-apokalyptický svět, který skoro neměl co nabídnout a spíše příběhu ublížil než pomohl.
Hodnotím jako dobrý průměr, tedy 3* :-)
Jeho banán byl o něco vtipnější než Její třešničky a Bruce sympatičtější než William a to je už co říct :D Hailey jsem si oblíbila asi stejně jako Natashu, její postava byla dobře popsána, bavila mě ale dejte už té chudině pokoj s tím, že je panna. Všichni s tím tolik nadělali až mi to přišlo trošku vlezlé a otravné.
Opět se jedná o milou a vtipnou oddechovku, kterou jsem přečetla jedním dechem.
Hodnotím 4* a doufám, že bude brzy další díl této série :-)
Jak již bylo v komentářích zmíněno, jedná se o knihu se složitější zápletkou a s trochou více postav. Ničemu to ale nevadí a knížce to na kvalitě neubírá.
Při čtení jsem vůbec neměla problém se zorientovat v událostech nebo v postavách. Ti, co jsou zvyklí číst po větších částech než po pár stranách tak jako já nebudou mít sebemenší problém se zorientovat a budou si užívat každé slovo, které autor naservíruje. A ne, nebude to na stříbrném podnose. Autor si čtenáře vodí tak, aby až do samého konce nevěděl kdo je za vše zodpovědný a kdo je vlastně vrahem, což mi naprosto vyhovuje.
Bylo úžasné se "plavit po téhle rozbouřené řece" při které jste nevěděli co na vás další den čeká.
Za mě právoplatných 5* a naprosto doporučuji. Dvěma slovy knižní lahůdka! :-)
(SPOILER) Zpočátku mi kniha svou atmosférou moc nesedla ale jakmile jsem se prokousala přes prvních 30 stran už jsem se jen vezla.
Příběh Vasji se mi hodně líbil, prostředí severní Rusy bylo velmi dobře zvoleno a líbilo se mi, že autorka do knihy přidala i něco z pohádek, kdy Duňa vypravuje příběhy nebo zakomponování přímo postavy samotného Mrazíka, což se podařilo naprosto bez chyby.
Díky barvitému autorčinu popisu jsem se dokázala vcítit hned do několika postav ale nejvíce samozřejmě do samotné Vasji, která to opravdu neměla jednoduché. V jistých momentech jsem se v ní našla i já sama :D
Postavu Anny Ivanovny a otce Konstatina jsem si vůbec neoblíbila (což tak pravděpodobně bylo myšleno) a jen jsem očekávala jaký osud pro ně autorka zvolila.
Vasja nakonec dopadla v rámci možností dobře a na konci se hrdě vydává zpět do domu pána zimy, kam dle mého patří.
Hodnotím tedy 4* a už se těším na další díl :-)
Přiznám se, že z počátku jsem k této knize přistupovala velmi skepticky. Příběh je tvořen z různých audio přepisů, elektronické komunikace jako je chat či e-mail a dalších souborů. Tento styl "vyprávění" mi ze začátku moc neseděl jelikož na něj z jiných knih nejsem zvyklá ale je originální, zajímavý a příběh se čte velmi rychle.
Co bohužel knize na mém hodnocení ubírá 1* je skutečnost, že jsem si k postavám (jak k Ezrovi, tak Kady) nevytvořila téměř žádný vztah a emoce se dostavili až někdy v polovině knížky.
Svět, ve kterém se děj knihy odehrává je velmi dobře vystavěn, do děje jsem byla vtažena okamžitě a tuhle jízdu jsem si hodně užila.
Doporučuji všem čtenářům a fanouškům sci-fi a dávám 4* :-)
Obsahuje SPOILERY!
U této knihy popravdě nevím jak hodnotit.
V příběhu jsem se chvílemi dost ztrácela a "scénářové" pasáže mi také moc neseděly. Claire mi byla vcelku nesympatická, někdy až doslova na facku ale ke konci jsem si ji docela oblíbila. Ostatní postavy nebyly špatné, Henryho a Franka jsem si oblíbila už na začátku, Patricka a Kathryn jsem ráda vážně neměla a u jednoho z nich jsem ani nemusela/neměla.
Patrick je vlastně od začátku označen za vraha a sociopata ale Claire tomu nevěří, tudíž se snaží prokázat jeho nevinu... nebo že by nás jen tahala za nos?
Konec mě upřímně nepřekvapil, přece jen od začátku byl Patrick označen za vraha, tudíž jsem jen čekala kdy se jeho pravá podstata objeví. To, že se "ukázal" ve Francii, přesně pod hrobem samotného Charlese Baudelairea bylo velice příhodné a lepší prostor snad dostat nemohl.
Jinak se knížka četla rychle, děj odsýpal a konec jen potvrdil mé domněnky o tom, kdo je vrah.
Není to tak dobré jako Ta přede mnou ale není to vyloženě špatné. Mám z toho celkem rozporuplné pocity, ale to jsem u předešlého autorova díla měla také.
Přikloním se tedy ke 4* a už se těším na další knihu od tohoto spisovatele.
Opět hodně dobrá kniha od mé oblíbené autorky.
Nějak už nedokážu přijít na originální komentář u knih od Liane Moriarty aniž bych je stále nevychvalovala do nebe :D
Za úžasný příběh trojčat Lyn, Cat a Gemmy (alespoň jednou bych chtěla být :D) dávám 4,5* :-)