Gizminek Gizminek komentáře u knih

Moje nejmilejší verše Moje nejmilejší verše Jiří Žáček

Z výborného výběru básní od Jiřího Žáčka budu sdílet báseň od Li Pa - Tři kumpáni:

Jasmínu loubí. Sedím u vína,
zve dobré druhy dobrá hodina -
a já jsem sám. Vtom náhle nad strání
kulatý měsíc se mi uklání,
já jemu, se mnou v modrý nebes klín
můj kývá stín.
Společnost poklonami nešetří -
tak byl jsem sám, a teď jsme tři.

Chce měsíc pít. Jak mám ti podat číš?
Stín zdvíhá pohár - copak nevidíš,
že dneska za vás za oba
pít musí moje hříšná nádoba?

Co je to ale, chlapci rozmilí?
Já piju - vy jste z toho opilí!
Měsíc se motá, žvatlá ke stínu,
ten si zas tančí s vůní jasmínu,
jen já tu sedím klidně při víně,
jim připíjím a dobré hodině.

Tož loutnu sem a píseň se mnou noťte,
pak na kutě mě, chlapci, doprovoďte,
vždyť do jedné se vejdou postele
kumpáni světlé noci veselé.

A zejtra navečer, až první hvězdy vzplanou,
u vína v loubí, chlapci na shledanou.

20.09.2013 5 z 5

Zóna 22 Zóna 22 Tig Hague

Docela čtivá kniha, ale při čtení mi připadalo, že je z ní uměle vytvořený bestseller. Někdy mám u dnešních knížek pocit (myslím, že často oprávněný), že jsou údaje a události schválně dramatizovány za účelem většího prodeje a zvyšování oblíbenosti knihy - je třeba čtenáře co nejvíce šokovat. Jinak se mi ale knížka líbila. Také mi připomněla, že když se cestuje do jiné země, člověk si má zjistit, jejich zákony a být nad míru obezřetný a hlavně, dávat si pozor na to, co má v kapse :D (hlavní hrdina tam měl jointa).

19.06.2013 3 z 5

Sonety Sonety William Shakespeare

Pět hvězdiček a ještě jednou pět v komentáři!

14.06.2013 5 z 5

Kromě Forresta Gumpa autora možná inspiroval i Haškův Švejk, protože ho uvádí jako svou nejoblíbenější knihu - čímž si u mě samozřejmě šplhl :)

26.04.2013 4 z 5

Stříbrný vítr Stříbrný vítr Fráňa Šrámek

Pěkně a citlivě napsané, avšak pro mě mnohdy nepchopitelné, přehnané a neúměrné situaci (až hysterické :-) reakce hlavního hrdiny..... vysvětluji si teno popis vnímaní světa jinou dobou... dnes kdybychom hroutili při každém překvapení, tak bychom se nedožili puberty - dnes je svět plný zvratů, tak se spíše cítím jako více pasivní přihlížeč (alespoň více pasivní než hrdina této knihy) velice aktivního dění.

26.04.2013 3 z 5

Sám proti osudu Sám proti osudu Antonín Zhoř

Krásná kniha, dokonce jsem se u ní rozbrečela a to se mi snad u žádné další knihy dosud nepovedlo... do Beethovena jsem se zamilovala kvůli jeho hudbě a paličaté nátuře - povahový rys, který mi je blízký z vlastní zkušenosti :-)

25.04.2013 5 z 5

Krejcarový román Krejcarový román Bertolt Brecht

Čtivý román s nádechem sarkasmu. Místy jsem se ztrácela v propletenci postav, společníků firmy a dalších, ale vždy jsem se nakonec chytla zpět do děje. Kniha má plno zajímavých postřehů a myšlenek.
"Co je vykradení banky proti založení banky?" :) velice aktuální

17.04.2013 4 z 5

Žert Žert Milan Kundera

Toto je má nejoblíbenější kniha od Kundery. Líbila se mi víc než Nesnesitelná lehkost bytí, Směšné lásky a Valčík na rozloučenou. Jinak odpověď na otázku, zda je to jeho autobiografie - mám za to, že částečně ano - čerpal z vlastních zkušeností.

17.04.2013 5 z 5

Mít nebo být? Mít nebo být? Erich Fromm

Parádní začátek, trošku zdlouhavý prostředek (nejsem věřící, tak mě zdlouhavé přirovnávání k příběhům z bible atd. moc nebavily), a dále pěkný konec. Velice aktuální kniha k dnešní situaci. Měl by si přečíst každý.

15.04.2013 5 z 5

Norské dřevo Norské dřevo Haruki Murakami

Krásně, citlivě napsaná kniha, přibližuje japonskou mentalitu a zcela odlišný pohled od evropského. Haruki Murakami si mě touto knihou velice získal.

28.03.2013 5 z 5

Siddhártha Siddhártha Hermann Hesse

Krásná kniha. Narozdíl od většiny ostatních duchovně založených knih, se mi líbila Siddhárthova opačná cesta, která vedla v počátku přes absolutní odříkání a duchovní život, přes světký hříšný život se všemi svými negativními důsledky až po opět klidný asketický duševně založený život po boku přítele a naslouchání řeky. Kniha je plná zajímavých postřehů a obvzláště se mi líbily důsledky, které na hlavním hrdinovi napáchal světský život, ten život, který my běžní smrtelníci víceméně vedeme - deprese, pocit nenaplnění a prázdnoty, život bez perspektivy, naplněný pouze krátkodobými cíly požitků..... krásně vysvětluje dnešní dobu plnou antidepresiv :-).

16.05.2015 4 z 5

Tichý Don I. Tichý Don I. Michail Alexandrovič Šolochov

Krásná kniha, která navodí atmosféru kozáků žíjících na Donu v Sovětském svazu za první světové války a revoluce.

15.02.2015

Miláček Miláček Guy de Maupassant

Velice čtivá a zábavná kniha. Doporučovala bych všem ženám, aby mohly nahlédnout do duše takových "miláčků" a pochopit jejich myšlení.

22.10.2013 5 z 5

Ano, Masaryk Ano, Masaryk Zdeněk Mahler

Přehledný popis Masarykova života a jeho hlavních myšlenek. Je zajímavé, že i tak velká osobnost, jako Masaryk beze sporu byl, měla problémy s veřejným (davovým) míněním (a to i ze strany studentů, z toho je vidět, že mladí lidé nemusejí zastávat vždy nesporně správný postoj) nebo spíše s některými pomluvami, kvůli různým kauzám např. s katolickou církví kvůli učení o Janu Husovi, Janu Ámosu Komenském nebo kvůli zastání se žida v soudním procesu - Hilsneriáda, kvůli zpochybnění Rukopisů byl nařčen z vlastizrady aj.

Slova, jimiž obhajuje existenci České republiky (resp. Československa), jsou velice aktuální i dnes - dále velice hezky rozvádí v knize Rozhovory s T.G.Masyrykem od K. Čapka.

Na otázku, která je v úvodu knihy: "Řekni mi, co si myslíš o Masarykovi a já ti řeknu kdo jsi...." odpovídám: "Masaryk byl osobnost, která se rodí jednou za desítky (stovky) let. Velký myslitel, filozof, vlastenec, statečný bojovník, který bojoval za vznik Československa a jeho uplatnění a místo ve světě, a jehož myšlenky jsou velice povzbudivé a aktuální dodnes. Klobouk dolů před panem Masarykem."

26.07.2013 5 z 5

Petr první 1 Petr první 1 Alexej Nikolajevič Tolstoj

Kromě výborného popisu osobnosti cara Petra I., je zde také krásný popis Ruska té doby - mužici, zemljanky aj. Ke konci pro mě byla kniha trochu zdlouhavá, kvůli popisu válek Ruska s okolními státy. Mám raději psychologický popis postav a také popis doby - ten je spíše ze začátku knihy.

08.06.2013 4 z 5

Navzdory básník zpívá Navzdory básník zpívá Jarmila Loukotková

Tuto knihu mám velice ráda, přečetla jsem si ji, abych se dozvěděla více o životě tohoto výjimečného básníka a porozuměla jeho verčům - nezklamala mě.

20.05.2013 5 z 5

Moderní sociální teorie Moderní sociální teorie Austin Harrington

Velice doporučuji všem, kteří by rádi získali sociologický přehled a také další seznam literatury, kterou se dál probírat pro rozšíření sociologických a politických znalostí.

13.05.2013 5 z 5

Zvěrolékař a psí historky Zvěrolékař a psí historky James Herriot (p)

Skvělá kniha o pejscích, některé příběhy jsou smutné. Četla jsem jí jako dítě a díky ní jsem si poprvé uvědomila, že na světě mnoho zvířat trpí, protože s nimi lidé špatně zachází.

02.05.2013 5 z 5

Eichmann v Jeruzalémě: Zpráva o banalitě zla Eichmann v Jeruzalémě: Zpráva o banalitě zla Hannah Arendt

Někde Eichmanna uvádít jako vrchol byrokratického odlidštění a tato kniha to potvrzuje.

30.04.2013 5 z 5

Birdy Birdy William Wharton

Tato kniha je zvláštní. Nepamatuji si, že by se mi obvzlášť líbila (četla jsem ji před lety), ale zanechala ve mě takový zvláštní mysteriozní pocit a do dnešního dne si pamatuji popis toho krásného ptáčka a vznikajícího citu k němu - velmi věrohodné.

30.04.2013 3 z 5