Gizminek Gizminek komentáře u knih

Hospodářské dějiny (16.-20.století) Hospodářské dějiny (16.-20.století) František Stellner

Velice přehledně sepsané hospodářské dějiny od novověku do konce 20. století. Čtivé a přehledné.

01.12.2013 4 z 5

Společenská dělba práce Společenská dělba práce Émile Durkheim

Nadčasové, myšlenkově velmi bohaté dílo slavného sociologa. Kromě dělby práce se zaobírá i přátelstvím, vztahem mezi mužem a ženou aj. V přátelství i ve vztahu, dle něj, také funguje dělba práce a funkcí.

22.10.2013 5 z 5

Všechny moje lásky Všechny moje lásky Nick Hornby

Milá knížka na odreagování.

07.09.2013 3 z 5

K čemu dnes humanitní vědy? K čemu dnes humanitní vědy? Jiřina Šiklová

Zajímavá kniha se zajímavým tématem. Eseje sedmi profesorů z VŠ o podceňování humanitního vzdělání. Na některých místech si autoři odporují - např. investice do vzdělání jsou populistické kroky vládnoucí partaje dle jednoho a dle druhého je vzdělání podfinancováno. Někde u kritiky chybí návrh řešení, aj. Čekala jsem silnější argumenty, často šlo jenom o popis předmětu a jeho historii. Jinak ale kniha určitě stojí za přečtení.

29.08.2013 3 z 5

Amerigo / Magellan Amerigo / Magellan Stefan Zweig

Jako všechny knížky od Stefana Zweiga i tato je velmi hezky napsaná, plná informací a zajímavostí. Hodnotím třemi hvězdičkami a to jenom z toho důvodu, že se neorientuji v zeměpisných údajích do té míry, abych udržela pozornost a četla s takovým zaujetím, jaké si knížka zaslouží - je to tedy mnou a ne knihou.

02.07.2013 3 z 5

Mudrc, surfař a byznysmenka Mudrc, surfař a byznysmenka Robin S. Sharma

Milá knížka, doporučuji pro zvednutí nálady. Hezký příběh, který ve vás zanechá jasný odkaz - za ničím se zbytečně nehonit a raději si užívat života - tj. každodenních maličkostí, radostí. Kniha pro mě vyniká tím, že autor prokládá své příběhy a tvrzení citáty filosofů (např. Aristotela, Schopenhauera a dalších). Moc hezké!

17.06.2013 4 z 5

Triumf a tragika Erasma Rotterdamského / Svědomí proti násilí Triumf a tragika Erasma Rotterdamského / Svědomí proti násilí Stefan Zweig

Tato kniha mi vysvětlila mnohé z naší (ne tak daleké) minulosti - počátek a průběh církevní reformace, respektive jeho hlavních proudů - Lutherovci, Kalvinisté. Každá takováto událost, každý takový souboj svědomí proti násilí ovlivňuje dějiny lidstva na dlouho dopředu. V tomto případě zásadní vliv pro další dějinný vývoj v Evropě.

14.06.2013 5 z 5

Civilizační teorie Norberta Eliase Civilizační teorie Norberta Eliase Jiří Šubrt

Tato práce podává souhr myšlenek a civilizačních teorií Norberta Eliase - průvodce Eliasovým dílem. Seznamuje hlavně s jeho Civilizační teorií, který vysvětluje hodně našich civilizačních zvyklostí. Pokud Vás někdy zajímalo odkud se vzala ta spousta etických a společenských pravidel - kontrola pudů, afektů, proč byly některé přirozené formy chování odsouvány za opony (spánek, intimnosti aj.), tak Norbert Elias ve svých teoriích mnohé vysvětluje. Největší rozšíření etického chování nastalo ve společnosti absolutismu. Etika, dříve kurtoazie, se šířila "ze zhora" (šlechta) na nižší vrstvy. Etické a slušné chování se stalo jakousi demonstrací vyššího statusu. Jedinci se sledovali navzájem a jakékoliv porušení statusu mělo za následek ztrapnění se v očích ostatních - tato forma kontroly přerostla v neustálou sebekontrolu. Toto je jeden z hlavních výsledků Eliasovy studie.

08.06.2013 4 z 5

Mezi tiárou a orlicí Mezi tiárou a orlicí Vlastimil Vondruška

Autor má neskutečné znalosti o české historii a touto velice nenásilnou formou je přenáší na nás ostatní. Velice mě těší, že takovým způsobem zpopularizoval naši historii a myslím, že i například takový Masaryk by tomu byl rád (nabádal ke studiu našich dějin). Ale musím říci, že forma psaní pro mě není tak zajímavá a že pokud mám hodnotit knihu z literárního přínosu, tak mě moc neoslovila. Vnímala jsem to opravdu spíše jako velice zajímavé informace podávané v průměrném příběhu.

30.04.2013 3 z 5

Martin Eden Martin Eden Jack London

Jiné knihy od Jacka Londona řadím mezi nejhezčí knihy co jsem kdy četla - např. Démon alkohol, Tulák po hvězdách, Láska k životu - jednoznačně mé nejoblíbenější knihy. U této knihy mi trochu vadilo, že hlavní hrdina ke konci zdůrazňoval, že všechny inteligenčně přesáhl a že už si nemá s kým povídat, protože nejsou tak sečtělí jako on. Kniha ale celkově pomáhá pochopit životní dráhu Jacka Londona a určitě stojí za přečtení. Také báseň na konci knihy se mi vryla do paměti:

Zproštěni vášně žití,
a sebedelší řeka
do moře dospěje.

30.04.2013 3 z 5

Trojí svědectví Trojí svědectví Fedor Gál

Jsem překvapená, že tato kniha není známější. Velice doporučuji si tyto krátké válečné emotivní příběhy přečíst.

30.04.2013 5 z 5

Jonathan Livingston Racek Jonathan Livingston Racek Richard David Bach

Vím, že tato kniha má velice dobrou pověst a hodně se o ní všude mluví, ale mě také nic nedala a hodně jsem se u ní nudila. Unikl mi smysl příběhu - a to jsem se snažila o pochopení. Další knihy od Bacha zřejmě číst nebudu.

30.04.2013 2 z 5

Budoucnost svobody Budoucnost svobody Fareed Rafiq Zakaria

Musím říci, že Postamerický svět se mi líbil mnohem více. Obě knihy jsou však velice poučné.

26.04.2013 3 z 5

Mozart: Člověk a génius Mozart: Člověk a génius David Weiss

Místami je to opravdu zdlouhavé, jinak moc hezké.

25.04.2013 4 z 5