greetchen greetchen komentáře u knih

Až na konečnou tmy Až na konečnou tmy Jonathan Greene

Napětí, tajemství, postupné odhalování šokujících pravd... V tomto bravurně napsaném psychothrilleru najdete vše. A v brilatní kvalitě. Tahle kniha je podle mne jasným adeptem na bestseller a doufám, že i když jsem první, kdo ji zde přečetl a ohodnotil, nezůstanu posledním.

Oč jde? Nechci prozrazovat o obsahu víc, než je uvedeno v popisu, abych zbytečně nespoilerovala a neochuzovala vás o vlastní prožitek z knihy. Příběh začíná pozvolna a k jedné nitce se pomalu připlétají další, které se vzájemně proplétají a propojují. Každá postava má vlastní nemalou roli a svůj silný příběh. Každá postava je vykreslena dostatečně důrazně, má prostor, ale nezastiňuje ostatní. Jednotlivé linky se střídají, ale přitom udržují nit příběhu jasnou. Má to děj, spád, logiku, přesto plno zvratů a překvapení, autoři si s čtenářem hrají a převezou i ostříleného milovníka detektivek (protože tohle není jenom obyčejná detektivka!).

Je to kniha, která vás vtáhne, ze které vás bude mrazit, která vás překvapí i rozčílí, ale i donutí zamyslet se, co byste na místě dotyčných postav dělali vy. Pro mě osobně nejlepší kniha ve svém žánru, která se mi tento rok dostala do ruky. Doporučuji všemi deseti.

03.01.2013 5 z 5

Neunikneš Neunikneš Christina Larsson

Trochu moc postav, jak podezřelých, tak vyšetřovatelů, prolínající se tři zásadní příběhy... Trochu moc na jednu knihu. Je to čtivé, rozhodně ne nedotažené, ale asi to nebylo úplně podle mého gusta. A koncem mne autorka vážně dost zaskočila.

30.12.2012 3 z 5

Box 21 Box 21 Anders Roslund

Syrové, napínavé, čtivé, psychologicky dobře prokreslené. Thriller, který vás vtáhne, stejně jako dobře natočený film.

30.12.2012 4 z 5

Má věčná Q Má věčná Q Evan Mandery

Velmi zajímavý námět, ale bohužel pokulhává zpracování. Kniha je místy protahovaná, přerušovaná dlouhými pasážemi, záměrně brzdícími tok knihy, ale jsou možná nudnější, než autor zamýšlel. V závěru se naštěstí rozjede a po dočtení, i díky zdařilému konci je dojem o něco lepší. Zvažovala jsem tři až čtyři hvězdy, nakonec jsem ale zvolila slabší hodnocení. I proto, že knihu jsem četla celkem dlouho, není to román, který vám nedovolí se odtrhnout. I to chvíli vypadalo, že ji odložím a už se k ní nevrátím. Ale nakonec nelituji, že jsem ji dolouskala celou, protože poslední třetina je zajímavá a už má i větší spád.

08.12.2012 3 z 5

Spoutaní Spoutaní Gabriella Poole

První díl dokázal upoutat, od druhého jsem tedy měla určité očekávání. Obsahově a dějově mi přišel atraktivnější díl první, tento spíš leccos dovysvětluje, vykresluje postavy i vztahy mezi nimi, ukazuje část podstaty Akademie, nutné pro pochopení celé série. Kniha není sama o sobě nezajímavá, ale působí na mne jen jako vykalkulovaný mezník mezi prvním a třetím dílem. První měl uvést a upoutat, druhý udržet a dovysvětlit a třetím se to - snad - teprve pořádně rozjede.

08.11.2012 3 z 5

Síť Síť Håkan Nesser

Začalo to slibně. Příběh měl spád, občas ani nešlo odtrhnout se od stránek. Postavy jsou skvěle vykreslené, můžete se do nich vcítit, soucítit s nimi. Jenže poslední třetina knihy se tragicky promění a rapidně zhorší. Autor zapomíná na svého čtenáře, dokonce mám pocit, že se mu i vysmívá. Za první dvě třetiny bych dala snad i pět hvězd, finále to ale pokazí.

23.10.2012 3 z 5

Dotkni se temnoty Dotkni se temnoty Karen Chance

Začalo to dobře a zajímavě, ale brzy se to pokazilo. Na jednu knihu až moc postav. Mafiáni, upíři, duchové, jasnovidky, mágové... S každým nové příběhy, zápletky... Po chvíli nevíte, kdo je kdo, obzvlášť, když postava na pár (desítek) stránek zmizí ze zřetele, a najednou se objeví a hraje důležitou roli, jenže vy si nedokážete vzpomenout, kdo že to má být. Námět jako takový není špatný, když už ale autorka od začátku zamýšlí knižní sérii, mohla tento díl klidně rozdělit na dva nebo tři. Myslím, že by šlo o knihy neméně zajímavé, ale čtivější. Možná ale dám Cassie Palmerové ještě šanci a počkám si na další díl.

14.10.2012 2 z 5

Vůně krve Vůně krve Ulrike Schweikert

Jaké dva žánry teď frčí? Napínavé detektivky a fantasy s upírskou tematikou. A co to skloubit dohromady? Ulrike Schweikert to udělala a udělala dobře. Kniha je napínavým kriminálním románem, čtivým i pro dospělého čtenáře, zároveď díky svému upírskému nádechu zaujme i čtenáře mladší. Není to žádné teen čtení ve stylu Upířích deníků nebo Stmívání, vykreslení charakteru Petra von Borgo mi spíš připomnělo klasického Stokerova Draculu. Škoda jen, že stejných kvalit nedostahuje i jazyk autorky, či spíše překladatelky. Jazyk je občas kostrbatý, věty nelogické, překlepů a chyb víc, než by člověk v knize očekával. Není to tak tragické, že by člověk knihu znechuceně odložil, to rozhodně nikoli, ale jednu hvězdu dolů si za to kniha vysloužit musela.

26.09.2012 4 z 5

Temná horečka Temná horečka Karen Marie Moning

Byly tu upírské série, teď jsou v módě série o monstrech a slečnách s mimořádnými schopnostmi. Tahle patří k těm zdařilejším. Kniha (a snad i očekávaná pokračování) není jen dalším přírůstkem do knihovničky "potřebuju-nějak-zabýt-čas knížek", svým rádoby-historickým nádechem, keltskou mystikou a lehce erotickým podtónem si jistě zvládne najít čtenáře a příznivce.

18.09.2012 4 z 5

Erebos – Hra, která zabíjí! Erebos – Hra, která zabíjí! Ursula Poznanski

Na to, že jde o knihu pro mládež, je to velmi čtivé, strhující, propracované, promyšlené a čtivě napsané. Nechybí překvapivé zvraty, napínavá linka se drží s mírným zakolísáním celou knihou. Těším se i na případné filmové zpracování.

18.09.2012 4 z 5

Vyvolení Vyvolení Gabriella Poole

Trochu pomalý rozjezd, ale nakonec se to rozjede a ke konci už kniha nepostrádá spád, napětí a chuť začíst se do dalšího dílu. Autorce ovšem nelze upřít poněkud kostrbatý jazyk.

18.09.2012 3 z 5

Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Ransom Riggs

Zajímavé spojení starých fotek, které samy o sobě obsahují příběh a dávají prostor fantazii, a poutavého románu. Na prvotinu velmi dobré, nápadité, neotřelé.

18.09.2012 5 z 5