h2220 komentáře u knih
Velmi skvěle napsaný detektivní příběh, něco mezi románem a psychologickým dramatem, bez těžkopádných dějových konstrukcí, psané lehkým stylem, ... srozumitelně .. ožívají zde stará tajemství občanů jedné malé vesnice či spíše osady v rakouském pohraničí ... historie, která se začala odvíjet v době odsunu německých obyvatel, a vlastně už dávno předtím ,má nečekané dopady na jednání lidí žijících v současné době. Zoufalství pachatele dávného zločinu vedou k další úkladné vraždě. ...
Napínavý příběh z pražského prostředí , kdy jeden z "bytařů" policistům dobře známý uvidí při bytové loupeži něco, co mu vyrazí dech.. autor zbytečně nezabíhá, příběh vyúsťuje do logického závěru. Sympatické je i čtení o osobním životě hl. protagonisty.
Nepateický příběh přátel z období I. války. dojemné. Klasická četba
thriller z prostředí kardiochirurgie, který pojednává o operacích umělé náhrady chlopní , zároveň se dostává pod kůži lékařů - kardiologů, obsahuje i milostnou zápletku ... prostředí kardiochirurgie vede k vrahovi, který zneužívá a konečně i devastujícím způsobem zabíjí děti.
Originální kniha, mnohovrstevnatá, příběh z konce století, soumarku monarchie... kdy nikdo neví, co přinese příští století. Odehrává se ve Vídni a jinde, týká se života vévodkyně ... která chce vytvořit něco, co by po sobě zanechala, velkou věc pro další generace ... tím se zaobírají její myšlenky a snažení
Kuchařka se přitom v knize objevuje až ke konci; proč autor nazval knihu Vévodkyně a kuchařka, když o kuchařce je určitá pasáž vedou odborníci i laici diskuze.
Mnoho jinotajů, odboček, vtipných scén (pasáž o leštění zrcadel mě rozesmívá znova znova) i rozsáhlé popisy hostin a přípravy pokrmů (labužnické .-))
Četl jsem již několikrát.
Ukázky z knihy zpracoval ve čtení na pokračování i rozhlas.
Vtipné hororoé povídky zkušeného autora, které kritika v době jejího prvního vydání odsoudila, že příběhy jsou příliš sadomasochistické nebo urážejí veřejnou bezpečnost. Dnes příběhy s úsměm přečteme aniž bychom byli pohoršen. Příběhy doplňují vtipné kresby Neprakty.
úžasný příběh, v knižní formě poměrně útlá knížka, já znám verzi s ilustrací Adolfa Borna. Sledujeme několik lidí na ostrově, odkud není možné uniknout a proměnu jejich charakterů, který vyvolá strach, když lidé zjistí, že vrah, který se postupně zbavuje jednoho po druhém, je jedním z účastníků setkání. I když už jsem knihu četl víckrát, viděl a slyšel různá zpracování ve filmu nebo rozhlase, pokaždé se udivuji, kam nás autorka v mystifikaci , kdo může být vrahem a má i motiv, zavádí, aby jsme nakonec zjistili, že vrahem je člověk, do kterého bychom to vůbec neřekli.
Česká detektivka odehrávající se v prostředí Prahy a jeho okolí. Na počátku zmizí muž, ředitel velké firmy, ukáže se však že jen jen "bílým koněm" a firmu řídí úplně někdo jiný. hl. hrdinou je bývalý policista Miko, na kterého se obrátí jeho kolega ve službě Vali. Spolu odhalují nitky a motivy, kdo měl zájem na zmizení šéfa firma, ale spíše o jeho peníze, které vozíval do banky v igelitce v autě. Příběh je věrohodný, nezabíhá do slepých uliček. S logickým vyúštěním na závěr a mrtvým uneseným i viníkem.
Dost jalový text, redaktorka v roli "soukpmého" vyšetřovatele se vrací k události na horské chatě jednoho nakladatelství. Stále omílané dedukce, možné varianty dšj neposunují a závěr vyznívá naprázdno
Napínavá kniha, vyžaduje soustředěním, jako ostatně další Fuksovy knihy, trochu groteska, trochu parodie , krimi román... někteří srovnávají děj s životem v totalitní společnosti . ... vyústění příběhu je každopádně překvapivé
Příběh Masakr: otřesná vražda mladé učitelky, která byla pohlavně zneužita chlapci ze sociálně slabých vrstev ... Vyšetřování zavede ke strůjci onoho hrůzného činu, inscenátorem vraždy byla žena ... I když originál vyšel v Miláně v roce 1968, je svým tématem aktuální i dnes.
Kniha obsahuje ještě druhý příběh: V Miláně se vraždí v sobotu: opět z italského prostředí - originální příběh, kterak se otci ztratila jeho mentálně retardovaná dcera; pátrání po ní vede do místních veřejných domů...
Doporučuji k přečtení
Zvláštní příběh despotického otce - policejního rady a jeho ustrašeného syna, který ještě studuje, avšak chce se otci vzepřít a odejt se svým karádem do země zaslíbené, kde se nebude muset nikomu zpovídat a bude si moct dělatm, co chce sám. Postava otce a syna představuje dva odlišné světy. Dalšími důležitými postavami jsou komorník, kterému se syn jako jedinému v rodině může svěřit, dále důvěrný kamarád hlavní postavy a jeho sestra, kteří mu představují nejjlepší společnost. Svůj cíl však hlavní postava neuskuteční... Zvláštní ukončení příběhu klade otázku, kdo je vlastně oběť a kdo vrah, a pro koho a čí vlastně smrt byla vykoupením ... Znamenitý psychologický příběh, který však vyžaduje pozorné čtení, jako už ostatně většina Fuksových děl.
Zajímavá detektivka z prostředí města Turína v období cca 60. let 20. století. Hlavní dějová linka je detektivní - smrt osoby způsobenou zvláštním nástrojem, snad historickým, který zprvu nikomu nic nepřipomíná... Dále máme možnost sledovat zkorumpovanost italské městské správy a policie. Tímto politikařením a intrikováním na úrovni měst a obcí je kniha aktuální i dnes a v našem politickém zřízení.
Obětí vražd v detektivce je několik, stejně jako možných vrahů. Rozuzlení přijde jako u každé správné detektivky až na závěr, a od osoby, od které by to nikdo nečekal.
Autoři vtipně popisují jednající postavy - mondénní dámy, ustrašení policejní úředníčci, kteří se bojí svých nadřízených, tzv. "privilegované" potomky svých vlivných rodičů. Kniha vyniká plastickým obrazem života turínské společnosti své doby.
dobře čtivá detektivky vycházející z reality českého prostředí, sympatická je postava vypravěče , Mika, policajta, který je také "člověkem" se svým soukromým životem. Děj se týká korupce při výběrovém řízení na obsazení budovy firmou, která šéfa firmy "někdo" tlačí nelegálními prostředky, aby tendr vyhrála. Šéf, spolužák a kamarád Mika, však tlak neustojí a volí východisko skokem z okna ... Pozadí celých událostí je však mnohem složitější , je tu téma vydírání, získávání majetku a společenský vzestup tzv. podnikatelů, bývalých veksláků nebo utečenců z býv. jugoslávie (z období divokých 90 . let) kteří tehdy získali majetky a mají kontakt na dnešní politiky.
(SPOILER) poslední příběh Majora Zemana se odehrává zřejmě na konci 80. let, kdy vystávají pochyby o tom, jestli " jsme něco dělali špatně". Zeman vzpomíná na Kalinu. Setkává se se Žitným i Bártíkem, kteří mu brání ve vyšetřování vraždy mladé dívky, která se dostala na !paplášský " mejdan na zámku a musela zemřít. Zeman zůstává pevný ve svých zásadách. V závěru Zeman umírá nehrdinnou smrtí, když ho zastřelí dezertovaný voják, který si vzal jako rukojmí jeho vnuka.
Příběh komisaře Maigreta, který je ke konci své kriminalistické kariéry vlákán do pasti a ocitá se v roli vyšetřovaného. Nemíní se však smířit s tím , že na sobě falešné obvinění nechá, a pátrá na vlastní pěst i přes zákaz jeho nadrízených.
osvědčený autor Václav Erben a jeho kapitán Exner - nyní v příběhu vraždy muže, který je nalezen mrtvý políž sídliště. Stopy však vedou do ZOO. A na scéně je další vražda ... Autor je obeznámen s prostředím ZOO, líčení jeho příběhu je vcelku realistické.
Mladý muž je usmrcen na želez. přejezdu. Probouzí se a žije svůj život znova - ovšem poučí se ze svých předcizích životních kotmelců, pracovních vzletů i padů a milostných vzplanutí ... ?
dva příběhy, dobře čtivé, s mistrným vykreslením psychologie postav. Svou nadčasovostí díky jednání postav, které se stejně tak může odehrávat i v dnešní době, je úplně jedno že byly vydány před více než půlstoletím.
První příběh se odehrává na venkově, kdy mladý muž cestující autobusem se seznámí s vdovou, která ho vezme na statek jako pomocníka. Rodina vdovy však je však zatížena na majetek po zemřelém a proto vztahu , který vznikne mezi vdovou a mladým mužem, nepřejí. Touha po majtku je pak příčinou smrti....
Druhý příběh se odehrává ve městském prostředí a řeší spletité vztahy mezi manžely a milencem ženy, za kterém nespokojená paní utíká.
pokračování předchozích povídek z lékařské praxe na venkově ... vtipné a humorné, jindy spíše závažné s důrazem na sociální tématiku, když si někteří venkovští lidé nemohou dovolit zaplacené lékaře nebo mezi nimi panují mylné představy o příčinách chorob a léčbě. Povídky se vyznačují vykreselením svérazných venkovkých postav. V záverečných částech se mladý lékař setkává s půvabnou a odborně zdatnou sestrou, která ho nejdříve štve, protože je z místní velkopodnikatelské rodiny, a lékař si myslí, že práce v nemocnici není pro ni, že ji tam dostail tatínek. Pak je s ní nucen hrát tenisový turnaj a jeho postoj se mění. Nakonec k ní zahoří láskou a způsobí, že i ona odmítne snoubence, který po ni jinak prahne.