hanzmb komentáře u knih
V tomto díle se autor prakticky odřízl skoro od všech nadpřirozených vlivů. Dostává se tak spíš na parketu historické detektivky. Ztratil tak sice Pratchettovu poetičnost 1. dílu, ale naopak šel po detektivní stránce vysoko nad 2.díl. Ten lehce naznačený budoucí vztah s písař(em)kou naznačuje možnost dopsání dalších dílů. Určitě si je nenechám ujít.
Asi dosud nejslabší Reacher ze série. Tak nějak jsem mu nemohl věřit. V jednom okamžiku superman, v následujícím blbec. I vývoj vztahu s policistkou byl značně odbytý. Navíc i z pohledu národnostního: Vietnam byly povinné odvody a chápu dezertéry. Ale v době dobrovolného vstupu do armády je dezerce ten nejzoufalejší krok profesionála. A Reacher to schvaluje?
Většinu knihy jsem přes zbytečně rozsáhlé popisy zvládl s nadšením. Ty informace o Dumasovi a o společenství obchodníků se starými tisky byly fantastické a pomohly překonat nudu ze zbytečně rozvláčných pasáží, kde se nic nedělo a pro další vývoj byly zcela zbytečné. Pak bohužel přišla finále. A zoufalá. Na jednu stranu zcela nudné v případě 3 mušketýrů a na druhou stranu absolutně přehnaná fantastičnost u Devíti bran. Tak nějak to zmačkat dohromady a zprůměrovat. To by byla třída. Spíš 3,5*.
Jestli tohle má být následník Kulhánka a Kotlety, tak to s budoucností tohoto žánru u nás moc dobře nevidím. Výše jmenovaní měli ve svých knihách myšlenku a záměr. Tady se jen střídá totální destrukce s regenerací tolikrát, aby to vydalo na knihu.
Napínavé čtení, akce střídá akci. Hlavní hrdina není až zas takový superman, takže logika příběhu vypadá velmi dobře. Až do okamžiku, kdy autor nechá přežít Adolfa. To už je dost přes čáru. Ale zase ne tolik, abych si v budoucnosti nedal i další díly a počkal si, jak se z toho vyhrabe.
Bohužel proti 1.dílu nepřišla autorka s ničím novým. I ta "pohřební" babička za chvíli nudí. Ten 1. díl sliboval mnohem víc, nevím, jestli má vůbec cenu zkoušet trojku.
Díky Vondruškovi mě konečně baví i husitská doba. To je ten komplex z vnucovaného Nejedlého výkladu dějin. Zajímavé je i to, že chlapi zde jen bojují nebo hrají na loutnu. Veškeré řídící a správní činnosti přebírají ženy. Co tak asi mělo na autora vliv...
Zajímavé, ale bohužel proti vynikajícímu 3.dílu už jen zase zjednodušené dobrodružné vyprávění jako 1. a 2.díl. Čte se to hezky, ale mozek moc nezaměstnáte.
Bohužel se zajímavým tématem si autor neporadil. Knihu drží jen popisy pro nás neznámého prostředí. Příběh je ale jen zjednodušeně popisný, jak z novinového článku.
4-3-2 je mé hodnocení série. A to jsem u 1. dílu uvažoval i o 5*. Bohužel kromě léčitelky se zde neobjevuje jediný nový nápad. K tomu ten závěr jak z amerických béčkových filmů. Chybí jen, aby se už napohled mrtvý zloduch znovu vynořil nad hladinu a zasáhl do děje. Takže máme v záloze 2 bratry a tudíž 4. a 5. díl. Peněz není nikdy dost.
Klasický, vynikající Silva. Jediný autor tohoto typu literatury, který mne neomrzel po 3 dílech. V tomto díle se vrací (na rozdíl od minulého) ke své klasice. To znamená, že kniha je plna souvisejících zajímavých informací a těsně před spuštěním nejdůležitější akce se vše podělá.
Už to bude asi tak 10 let co vyšly Krvavé přízraky jako poslední díl Pohraničí ( dle mého asi nejlepší česká fantasy série) a já to okamžitě musel číst. Ta doba je znát. Těžko jsem dával dohromady souvislosti. Přesto musím uznat, že autor neztratil nic ze svého příjemného literárního stylu. Je to ta inteligentní fantasy, která má navíc i příběh. Těsně před touto knihou jsem četl posledního šíleného Žambocha a tohle byl přímo balzám na nervy.
(Jak jsem zjistil, je k sérii dopsaný ještě 1 příběh. Tak ho musím hned sehnat, ať zase za 10 let všechno nezapomenu.)
Po Krvavém lednu čtu v krátké době další noirovku z Anglie. A zase vynikající. Nebo nám přece jen je to evropské prostředí a životní styl bližší než americké. Solidní příběh s hrdinou nehrdinou, který má snad všechny možné neřesti a je neustále bit životem v přeneseném i skutečném stavu. K tomu bezva popis odvrácené strany Manchesteru. Trochu mi vadí uštvaný závěr, ale už tu je další díl, takže se třeba ještě něco dozvíme. Co mi vadí víc je ale ta jeho divná pozice ve sboru. Za to co provedl je jasný kriminál. Přitom aniž by nějakým způsobem došlo v závěru k jeho plnému očištění pokračuje dál i když na nižší pozici. To není reálné.
Šéf je rád, že si zachránil holý flek, o Waitsovi se přitom nesmí vůbec mluvit, tak jak to že zůstává?
Kdo si chce užít vikingování, ať si přečte Zrzavého Orma nebo další severské série jmenované v předcházejících komentářích. Kdo si chce udělat představu o životě a chování seveřanů v 11. století ať si nenechá ujít Severina. A nejzajímavější na všech těch jeho popisovaných zajímavostech je to, že nakonec je čtete jedním dechem jako nějaký napínavý román. Ona tam 1 bitva a nějaké ty potyčky taky jsou. Ale ty jen dokreslují obraz doby. A při popisu putování s Eochaidem, jsem si uvědomil, že už bych si zase mohl přečíst nějaké ty další případy sestry Fidelmy.
Když jsem skoro před 20 lety četl Mariňáky, byl jsem z toho na větvi. Takové military scifi bych od Čecha v životě nečekal. Planeta mezi dvěma slunci byl taky pořádný nářez. Semper Fi a Carpe Diem už těch kvalit nedosahovaly, ale pořád to bylo slušné čtení. Vzhledem ke klesající kvalitě jsem se ale dlouho odhodlával k této knize. A oprávněně. Zase něco, co nemuselo být napsáno. Respektive to co za něco stojí by vydalo max na povídku. Na víc s chlapskejma hláškama, popisem bojové techniky a několika v realitě neexistujícími ale přitom fyzicky zasahujícími entitami to nedá. Guláš bez hlavy a paty a bez ukončení, aby se případně mohlo ještě několikrát pár set stránek vydat. Takový konec nekonec si hrdinové z výše jmenovaných knih nezasloužili. Přitom téma spojení 2 linií příběhů by mělo dodat spoustu látky a nových nápadů.
Trochu jsem měl strach z toho, že to bude takový napůl román pro ženy. Pánové nebojte se, nějaká ta láska tam je, ale jinak je to opravdu tvrdé. Autorka nechává plynout dějiny dost bokem, jen podmalovávají 2 stěžejní linie. Vztahy mezi členy rodiny a vývoj lékařství. Přesněji chirurgie. Na tehdejší lékaře se většinou dívá přes prsty. Oboje je teda dost krvavá záležitost. K tomu prémie v popisu tehdejšího New Yorku ( jen nevím co to může být ta Broad Way). Dost mi nejprve vadilo přeskočení 1 generace, ale pak jsem si uvědomil, že autorka potřebovala příběh zalidnit a i lékařství dostat do doby rychlejšího vývoje. Při srovnání s Průkopníky od Jakese je tohle o třídu výš. Tam ta inklinace k románu pro ženy je mnohem silnější, i když do toho dost přidává válečné scény.
Už v minulém dílu se tato série dostala na dno a tento v tom pokračuje. Vše je jednoduché a prvoplánovité. Jediné historické souvislosti jsou ty neustále opakované na začátku knihy. Potom mimo román v doslovu jich vyjmenuje obrovské množství. Stačilo jen malou část vzít a zakomponovat do knihy. Rázem by se dostal z pozice detektivky z historické doby na úroveň historický román s detektivní zápletkou. To je to literární řemeslo. Přitom začátek série to naplňoval podstatně víc. Tohle mi připadá jak stránky na objednávku.
Obálka mne na 1. pohled zaujala na obrazovce mezi dalšími 20 uměleckými v nabídce palmknihy. Řekl jsem si, že jednou zkusím literaturu pro ženy okořeněnou pornem. Když už to stojí za vydání, tak to musí být nějak zajímavé. Třeba příběhem, nestandardní hrdinkou, místem sexu apod. Jak jsem starý, tak jsem naivní. Takovéhle literatury (a mnohdy řemeslně lépe zpracované) je na netu zdarma kvanta. Alespoň že to je ekniha a na její tvorbu nemusel padnout ani 1 strom . Byla by ho škoda.
Další z vynikajících Vondruškových románů. Obměna vyšetřujícího týmu knize velmi pomohla. Bohužel jen obtížně bude hledat návaznost vzhledem k úzce specifickému místu pobytu hrdinky. Snad jedině kdyby si Johanka vzala Hedviku k sobě do Prahy. Pro mne je Vondruška v současné době naší literární hvězdou. Četl jsem ho vždy rád, ale od osobní účasti na jedné jeho přednášce ho přímo obdivuji. A to nemluvím o jeho historickoaktuálních komentářích k současnému dění. Jinak mne překvapilo, jak byly v minulosti dospívající dívky skromné. Za vyřešení případu jim stačilo se na chvíli obléknout do starých mužských kalhot...
Oddechové čtení, které si nehraje na žádnou velkou literaturu. Ideálně namíchaný mix detektivky, historie a románu pro ženy. Toho posledního tam bylo na můj vkus až příliš. Hrdina vyrostlý a žijící v římských slumech a mající za sebou službu v legii se najednou v 2.polovině knihy chová jak zamilovaný vikomt. Někdy se k této sérii asi vrátím (pořád to je historická detektivka navíc ze starého Říma), ale až dočtu nejprve Robertse a Saylora. Ti mi sedí více. (Taky předpokládám, že se hrdina s Helenou ožení a prostor pro zamilované výlevy se tím okamžikem radikálně zúží :) ).