hanzmb | Komentáře u knih | Databáze knih

hanzmb hanzmb komentáře u knih

Báje a mýty starých Slovanov Báje a mýty starých Slovanov Ivan Hudec

Přiznám se, že jsem očekával knihu sice upravenou pro mladší generaci, ale vytvořenou na základě vědeckého zkoumání dostupných informací. Už na začátku mě dost překvapil autorův pokus o spojení slovanského nebe s teorií Velkého třesku. Kniha se snaží o vyjmenování co nejvíce starých bohů a démonů, ale jen v rámci minima příběhů. Tím se stává nepřehlednou a určitě tento styl moc mladých čtenářů neosloví. Připadá mi, že často vedle sebe jmenuje různé bohy a přitom šlo o stejného, jen v různých oblastech jinak pojmenovaného. A pak ten závěr o místě vzniku Slovanů. To jsem si připadal najednou jak o 50 let mladší. Pochopil jsem, až když jsem si ve wiki přečetl autorovu politickou příslušnost.

10.02.2025 3 z 5

Program Jošua Program Jošua Sebastian Fitzek

Už delší dobu jsem si chtěl něco od autora přečíst. A jelikož tohle byla 1. kniha vydaná letos, ke které jsem se dostal, spojil jsem hned 2 důvody. A musím přiznat, že 80 % knihy se mi líbilo. Opravdu napínavé a jedna zápletka navazovala na druhou. Bohužel autor nevydržel až do závěru. Tím nemyslím krimi zápletku, tu dotáhl perfektně. Ale 2. vedlejší téma knihy - zneužitelnost internetu - mi připadlo dost naivně řešené. Pak jsem si všiml data vydání originálu 2015. Je jasné, že za tu dobu se vývoj posunul do jiných dimenzí.

10.02.2025 4 z 5

V jabloňovém sadu V jabloňovém sadu Susan Wiggs

V rámci výzvy "recept" mi tohle připadalo ještě jako docela rozumné čtení pro chlapa. A začátek tomu taky odpovídal. Inteligentní žena se zajímavým zaměstnáním využije své schopnosti, aby pomohla nově nalezené rodině. Bohužel nadšení mi dlouho nevydrželo. Hrdinka se najednou začne chovat jak nejhorší puberťačka. Naštěstí ne pořád a tak jsem se postupně prokousal k závěru. A ten byl zase příšerný. Navíc bez pořádného vysvětlení některých důležitých vstupů. Hlavně ať žije happy end!

10.02.2025 3.5 z 5

Mechanický pomeranč Mechanický pomeranč Anthony Burgess

V rámci 13. bodu výzvy byla tohle jediná kniha, kterou jsem ještě nečetl a přitom působila zajímavě. Samozřejmě projevuje se na ní přes 60 let od jejího vzniku. V tom roce přece přišel Ringo k Beatles. U nás se začal šířit pojem chuligáni a máničky. Věřím, že hlavně ten film musel tehdy šokovat. Z dnešního pohledu je vše už trochu jinak. Víc než vlastní příběh jsem si proto užíval jazyk této generace. Nevím, nakolik byl shodný se skutečností. V doslovu jsem se dočetl, že vycházel hlavně z rusismů. To mi připadá divný. Jaká mohla být znalost ruštiny u tehdejší anglické mládeže? O to víc obdivuji našeho překladatele. Ta jeho práce je fantastická. Jím namixovaná kombinace angličtiny, ruštiny a v menší míře němčiny a cikánštiny nemá chybu. Bohužel se projevila při čtení 1 z mála chyb čtečky. A to složité přecházení mezi textem a vysvětlivkami v závěru. Vzdal jsem to prakticky hned a jen na konci si srovnal svoje odhady se skutečností.

05.02.2025 4 z 5

Jatka č. 5 Jatka č. 5 Kurt Vonnegut Jr.

Tuto knihu jsem četl poprvé někdy před 50 lety po jejím 1. vydání u nás. Z pohledu té doby a hlavně dík absolutnímu minimu kvalitní světové sci-fi, která tehdy vycházela, jsem byl z ní samozřejmě nadšen. Od roku 1990 se ty vydavatelské dluhy už naštěstí dorovnaly a je s čím srovnávat. Pohled důchodce je taky samozřejmě jiný než maturanta. Dnes tu knihu už neberu jako sci-fi. Je to pro mě spíš psychologický román o rozpadu osobnosti. Hrdina už v mládí nebyl zcela v pořádku a zážitky z války + letecké neštěstí + smrt manželky ho přivedly na pokraj šílenství.
Když se zpětně zamyslím, tak důvod proč tato kniha u nás v roce 1973 mohla vyjít je jedině to, že ukazuje, jak zlí revanšisti zbytečně zničili nejkrásnější město bratrské NDR.

Bitva vzducholodí Bitva vzducholodí Vlado Ríša

Ve svém hodnocení minulého dílu jsem psal, že se nejspíš jedná o nekrolog na celou sérii. A kvalita toho dílu to jen podtrhovala. A 4 roky jsem byl přesvědčený, že jsem měl pravdu. A teď jsem nadšený z toho, že jsem se spletl. Už je tady zase ten pravý JFK. Navíc se necourá mezi Indiány, ale dorazil zase po letech domů. To té čtivosti samozřejmě pomáhá. Ríša zkrátka umí. Bohužel už to není každé 2 měsíce díl, jako na začátku série. Ale další je už na světě a tak alespoň 1 x do roka.

05.02.2025 5 z 5

Syndikát Syndikát Leoš Kyša

Když jsem zjistil, že autor zase vydal knihu pod vlastním jménem, tajně jsem doufal, že to je na stejné absolutní úrovni jako fantastický Sudetenland. Bohužel se mé očekávání ne zcela naplnilo. Dle mého tohle napsal Kyšleta. Ten umírněnější styl a umístění do blízké budoucnosti je Kyša. Ten základní nápad o souboji umělých inteligencí je Kotleta. Asi je mám raději, když píše každý sám a vím dopředu co mám očekávat. Dle závěru knihy si autor nejspíš nechal otevřená vrátka pro další díl. Pokud ano, rád si ho přečtu a jsem zvědavý, jestli ho napíšou zase oba nebo jen jeden z nich.

05.02.2025 4.5 z 5

Krysař Krysař Viktor Dyk

Nevím jak dnešní studenti, ale my jsme na počátku 70. let museli rozebírat tato klasická díla naší literatury zepředu zezadu. Asi proto jsem se jim spíš vyhýbal a raději si přečetl něco z edice Anglický gotický román, která tehdy začala vycházet. A kterou soudruzi po 4 svazcích zatrhli. Já si myslím, že tento literární styl ovlivnil i autora. Takže jsem celý život vydržel jen ze znalostí základní pověsti a mezeru ve vzdělání doplnil až nyní. Rozhodně toho nelituji, nebylo to špatné čtení. Literní styl dneška a nároky čtenářů jsou již ale někde jinde.

Není úniku Není úniku Yrsa Sigurðardóttir

Nejsem přímo milovníkem severské krimi. Mám tam jen pár oblíbených autorů. Před lety jsem četl úvodní díl Tory. Nebylo to špatné, ale ani špička. Nyní jsem v rámci výzvy chtěl zkusit zase něco islandského. Tak došlo na tuto nejnovější autorčinu sérii. Není to čisté krimi. Pravidelně se střídají kapitoly o situaci těsně před vraždou s kapitolami popisujícími následné vyšetřování. Je to sice zajímavé, ale trochu nešťastné řešení. Nedokážete se pak pořádně vžít do psychologie obětí ani do myšlenkových pochodů vyšetřovatelů. Byl jsem přesvědčen, že ani v této sérii nebudu pokračovat. Ale poslední věta knihy tento názor změnila.

Léto s kovbojem Léto s kovbojem Jaromíra Kolárová

Za 50 let jsem tento film viděl x-krát a nebýt výzvy bych se do čtení nepustil. Stejně jsem měl před očima pořád Kolářovou s Hanzlíkem v jejich po Slasti otce vlasti druhém nejpovedenějším filmu. A měl jsem pravdu. Po literární stránce žádná sláva. Dle mého jen lehce upravený autorčin scénář a vydaný jako samostatná kniha. Nejvíc se to projevuje v dějových přechodech. Filmový střih hned napoví, ale v knize až za půl stránky zjistíte, že už se Doubravka nebaví s Dodem ale s Honzou.

27.01.2025 3.5 z 5

Vražedná naděje Vražedná naděje Wendy Dranfield

Z prvních třech dílů série jsem byl nadšený. A dá se říct, že stejné nadšení mě neopouštělo ani během čtení cca 80% tohoto. Perfektní skloubení vyšetřování 2 případů 6 let vzdálených. Pak ale bohužel přišel závěr. Tentokrát ušitý příliš horkou jehlou a postrádající realitu. Lidé, kteří leta mlčeli najednou začnou hovořit, spousta věcí je založena na náhodě. Tady si autorka měla dát víc záležet, ne jenom to slepit pro efekt.
Spoiler:
Že by 4leté dítě si nic nepamatovalo? V 10 letech už dávno používalo mobil a že by nezačalo pátrat po otci a prarodičích?

27.01.2025 4.5 z 5

Za zavřenými dveřmi Za zavřenými dveřmi B. A. Paris (p)

Už delší dobu jsem se chystal si něco od autorky přečíst, takže téma výzvy mi přišlo vhod. Moc jsem toho nečekal a o to větší bylo nadšení. Paní Paris opravdu umí. Nepamatuji se, kdy jsem naposledy četl něco tak drsného, aniž by si autor musel pomáhat kupou mrtvol. A navíc vygradovaný závěr až do poslední věty. Jen ten štítek " Pro ženy " mi tam zrovna nesedí. Spíš to odradí potencionální mužské čtenáře, kteří tam čekají nějaké srdceryvné rozbory.
Musím to dát přečíst manželce, aby si konečně začala vážit toho co má doma :-) .

27.01.2025 5 z 5

Primitivní astronauti Primitivní astronauti Bob Shaw

Dobrý nápad. Zajímavý svět 2 dotýkajících se planet. K tomu společnost založená na středověkém systému, ale současně používající moderní techniku. To je ale bohužel všechno, za co lze autora pochválit. Vlastní zápletka by vystačila tak na delší povídku a tak na ni autor nabalil spoustu balastu, aby z toho byl román. Bohužel jak se znám budu chtít vědět jak to dopadlo a přetrpím i 2.díl.

27.01.2025 3 z 5

Mirská ruleta Mirská ruleta Kristýna Sněgoňová

Měl jsem strach, jak se podaří Kristýně vypořádat se s tak ořezanými podmínkami, které jí nechal Kotleta po 10. dílu. Snažila se, ale asi opravdu to nešlo víc. Přitáhla zpět nějaké postavy z minulých dílů, ale to samozřejmě zážitek z původní posádky Kraksny nahradit nemůže. Možná mu to trochu vrátila tím, že jasně vyznačila, kdo může lidstvo zachránit. A je na autorovi posledního dílu, aby se s tím popral. Byla to většinou fajn série, ale je nejspíš dobře, že už zavčasu končí.

20.01.2025 4 z 5

Když přišli psi Když přišli psi Scarlett Wilková

Po přečtení Očí jsem měl strach se pustit do další autorčiny knihy. Nevěřil jsem, že by mě čekal stejně hluboký zážitek. Až anotace ke Psům mě přesvědčila. A udělal jsem dobře. Absolutní spokojenost. Tohle jsou knihy, které by měly být jednou povinná četba na gymnasiích. Závidím. My tam měli Jak se kalila ocel či Příběh opravdového člověka.
Nevím, co bych měl z knihy vyzvedávat. Vše je perfektně propojené, nic nevyčnívá. Výsledkem je nádherný čtenářský zážitek.
Za socialismu běžela anekdota, že se budou zvětšovat Nízké Tatry - aby se tam vešli všichni ti partyzáni. O tom, že jsme měli zvětšit i Beskydy se zajímavě dovídám až z této knihy.

Záhadná oběť Záhadná oběť Robert Bryndza

Jak je obvyklé v této sérii, je základem případ z minulosti. Tentokrát dokonce 30 let starý. To samo o sobě už většinou snižuje napínavost probíhajícího případu. Navíc tentokrát z něj ani neplynou nějaké zajímavé situace do současného vyšetřování. Je to taková řemeslně dobře napsaná kniha. S hrdiny si ale užší pouto během čtení nevytvoříte. Dle mého nejslabší díl série.

20.01.2025 3.5 z 5

Tajomstvo zlatého pokladu Tajomstvo zlatého pokladu Tina Van der Holland

Před Vánoci jsem byl s Barbaričovou partou v historických Košicích počátku 17. století. Nečekal bych, že se tam tak brzy zase vrátím, jen o nějakých 80 let později. K téhle sérii mě přitáhlo spojení holandského jména autorky s Kežmarkom a Levočou. Když jsem zjistil, že jde o Slovenku mojí generace, neváhal jsem. Navíc ze slovenských spisovatelů historických detektivek mě napadá jen výše zmiňovaný Červeňák. A dobře jsem udělal. Je to opravdu moc pěkně zpracované téma, ke kterému dal podklad skutečně nalezený poklad. Vlastní vyšetřování postupuje logicky, nejsou zde nějaká náhlá osvícení. I závěrečné řešení je zpracováno tak, aby pravda pomohla, ale neublížila. Nic černobílého. Nakonec se mi to líbilo víc než Prekliata kniha. Jediná škoda je, že se s těmito hrdiny v dalších dílech už nepotkám.

20.01.2025 5 z 5

Černá luna Černá luna František Kotleta (p)

Z téhle povedené knížky jsem měl hned 2 potěšení . Jednak samozřejmě z jejího čtení a pak hlavně z pocitu, že už je zpátky zase ten starý dobrý Kotleta. (Nejspíš tomu hodně napomohla ta spolupráce s tím Kyšou :-) ). Už to zase má nějakou zápletku a logické vyústění. Není to jen prachsprostá střílečka bez hlavy a paty prokládaná spoustou sexu. Obojí se tady samozřejmě vyskytuje taky, ale v rozumné míře. Vychází to z děje a logicky jej rozvíjí. Velmi se mi líbily narážky na Kluse. Zcela se s nimi ztotožňuji. Už se těším na Syndikát. Prý ho psal taky s tím Kyšou.

Sběratel Sběratel Daniel Silva

Gabriel je na svůj věk velmi zachovalý senior. Navíc pro něj neplatí, že muži nestárnou, jen jim leta nestojí. Přece jen ho však už nelze nasazovat do 1.linie. Tam se musí objevit nová krev. A navíc ani není součástí izraelské či jiné rozvědky. Allon to tak spíše jen řídí zpovzdálí. Do pořádné akce se dostává až v samém závěru. Přesto to ale není nudný či přehnaný díl. Jedním z důvodů bude asi to, že boje s Rusy či Araby patřily vždy k těm lepším částem série. Brzy vyjde i další pokračování. Jen mám strach z toho, že posledních 7 dílů bylo vždy na přeskáčku dobrý, špatný. Po tomhle dobrém to pak není nadějný výhled.

10.01.2025 5 z 5

Šest rakví Šest rakví Angela Marsons

Prvních 10 dílů této série nebylo špatných, ale byly tam i "slabší" díly. Od 11 a to včetně První krve jsou pak všechny absolutně vynikající. Nezbývá než doufat, že autorka tuto úroveň ještě dlouho udrží. I když si s námi ošklivě na začátku a konci této knihy pohrává. Prakticky zase dostanete 2 v 1. Případ, který Kim přímo vyšetřuje. A je to síla. Ty rodinné propletence brrr. A potom paralelně probíhá něco, co se ji niterně dotýká. Výsledkem je kniha, která se nedá osobám se slabším srdcem a bez zásoby nitroglycerinu doporučit.

10.01.2025 5 z 5