Dumasův klub přehled
Arturo Pérez-Reverte
Lovec knih Lucas Corso, žijící osaměle v Madridu, je velmi vyhledáván knihkupci, nakladateli, sběrateli i bibliofily, kteří jsou ochotni vynaložit značné finanční částky, aby získali cenné tituly pro své sbírky. Jeho přítel jej požádá, aby ověřil pravost rukopisu jedné kapitoly Dumasova románu „Tři mušketýři“. Zároveň má pro klienta, jednoho z majitelů záhadné knihy „Devět bran Říše stínů“, zjistit, který z jejích tří existujících exemplářů je pravý. Roku 1666 je v Benátkách vytiskl tiskař Aristide Torchia, který byl inkvizicí obviněn z čarodějnictví a upálen. Corso postupně navštěvuje další majitele v portugalské Sintře a v Paříži, aby mohl jednotlivé knihy důkladně prostudovat a vzájemně porovnat. U rytin zjišťuje určité odlišnosti a uvědomuje si, že se jedná o rébusy, které po vyřešení a v kombinaci s textem přinášejí formuli, umožňující vyvolat ďábla. Začíná propadat pocitům nejistoty a ohrožení, sám se stává obětí manipulace. Autor dovedně splétá fiktivní hrdiny z literatury s reálně existujícími postavami a využívá žánrových postupů dobrodružného románu 19. století. Dílo jednoho z nejčtenějších španělských spisovatelů zfilmoval Roman Polanski pod názvem „Devátá brána“.... celý text
Literatura světová Dobrodružné Romány Thrillery
Vydáno: 2000 , Mladá frontaOriginální název:
El club Dumas, 1993
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dumasův klub. Přihlašte se a napište ho.
![Dobraadresa Dobraadresa](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3.5 z 5 3.5 z 5](img/content/ratings/35.png)
Přál bych si chytřejšího ďábla. Tenhle funguje na bázi dětských rébusů. Každopádně napsané je to svižně a cca od strany 30 už knížka nenudí. Těšíte se na konec, který je sice dopovězený, ovšem trošku nanicovatý. A literárněvědné vývody před vyvrcholením nejsou ani extra objevné, ani užitečné. Spíš jen zpomalují. Na zabití času je ale knížka v pohodě.
![SirChico SirChico](https://www.databazeknih.cz/img/users/37_/371616/m_sirchico-UIM.jpg?v=1651766783)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Dumasův klub je velmi unikátní kniha. Už od začátku mě zaujala svým zvláštním stylem vyprávění, který jemně přechází mezi první a třetí osobou, a okouzlila mě světem vzácných knih. K tomu přidejte zajímavé a silné postavy, v čele s Lucasem Corsem, záhadnou vraždu a možná i ďábla – a vznikne z toho hit.
Je to skvělý mysteriózní thriller, který od pěti hvězd dělí jen závěr. Podle mě je trochu nedomyšlený, a i když autor tu a tam naznačil, jak by to mohlo skončit, stejně jsem tomu úplně nevěřil. To je vlastně jediná slabá stránka knihy, a rozhodně se podívám i na další autorova díla. I po měsíci mám v hlavě některé scény velmi živé, a to je podle mě znak kvalitní literatury.
Navíc podle knihy existuje i film – Devátá brána. Film jsem neviděl, ale myslím, že to nemohlo dopadnout příliš dobře – celá kniha je na filmové zpracování prostě příliš složitá.
Kniha Dumasův klub v seznamech
v Mé knihovně | 176x |
zfilmováno satanismus španělská literatura thrillery horory okultismus bibliofilie, knihomilství o knihách metafikceAutorovy další knížky
2000 | ![]() |
1997 | ![]() |
2005 | ![]() |
2002 | ![]() |
2004 | ![]() |
Dumasov klub je nádherne spracovaný príbeh s 2 dejovými líniami. Sympatická hlavná postava. A tiež vydarené vedľajšie postavy.
Autor s nesmiernou citlivosťou opísal vášeň zberateľa kníh Fargasa. Bibliofil obetoval postavenie člena strednej triedy. Radovánky v živote vymenil za vnútorné šťastie, že mu zostali obľúbené knihy.
Na záver prišlo mierne sklamanie. Chýbal prekvapivý zvrat. Ale prelínanie skutočného sveta a fantasy je náročná výzva...