Vlámský obraz přehled
Arturo Pérez-Reverte
Mladá restaurátorka Julie objeví na rentgenovém snímku starého obrazu od vlámského mistra z 15. století skrytý nápis. Co dalšího skrývají postavy dvou šachistů se ženou v pozadí? Opravdu někdo zabil rytíře, jak říká nápis? Julia se vydává po stopách dávného příběhu za pomoci svého přítele historika Álvara. Ten je však zakrátko nalezen mrtvý. Je možné, aby existovala spojitost mezi obrazem a přítomností? Je skutečně ohrožen i její život, anebo ji chce tajuplný protihráč ušetřit? Děj plný hudebních, logických, malířských, literárních i historických hříček směřuje k nečekanému a šokujícímu rozuzlení.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 1997 , AlpressOriginální název:
La tabla de Flandes, 1990
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vlámský obraz. Přihlašte se a napište ho.
Tak tohle byl přesně můj šálek čaje. Pochopitelně literární. S knihou to sice vůbec nesouvisí, ale čaj mám nejraději z Nepálu a Srí Lanky.
Moje nadšení má hned několik důvodů. Prvním je fakt, že jsem v pradávné době hrával šachy v rámci místní okresní ligy. Druhým důvodem je moje slabost pro hádanky. Dalším pak obdiv k dílům starých mistrů, a to jak malířů, sochařů, hudebníků... Vše korunuje decentní a inteligentní literární styl. Navíc je zde připomenut jeden velikán, a sice Edgar Allan Poe a jeho Maelzelův hráč (viz například kniha Roberta Löhra Šachový Turek).
Malou kaňku na jinak parádním zážitku představuje neustálé kouření Julie při restaurování starých obrazů. To bylo docela odporné a neuctivé.
Výše uvedeným jsem se snažil dokázat, že kniha stojí za přečtení. Jenže: Dokazatelnost je pojem ještě mnohem vágnější než pravda.
Několik drobných chyb a přehmatů v knize je třeba prominout. Pranic nemění na kvalitě této knihy.
V půlce knihy jsem si říkala - na co zbytek, když záhada obrazu už je vyřešena.
Pak se ale rozběhly další události a detektivní pátrání (kupodivu v hlavní roli restaurátorka uměleckých děl a šachista) a kniha si tím ode mě získala další plusové body.
Mínus - na detektivku spousta zbytečného povídání kolem a celkem nudné šachové partie (já šachům nerozumím a dost jsem se v tom ztrácela).
Ocenění knihy (1)
1993 -
Grand Prix de Littérature Policiere
(Romans Etrangers)
Kniha Vlámský obraz v seznamech
zfilmováno španělská literatura historické detektivky restaurování, restaurátorství
2000 | Dumasův klub |
1997 | Vlámský obraz |
2005 | Královna jihu |
2002 | Hřbitov bezejmenných lodí |
2004 | Kůže na buben |
Zajímavá kniha, která má čtenáři co nabídnout. Náhled do historie a výtvarného umění, poučení, napětí, filozofické myšlenky zabalené do královské deskové hry. Ta je zde vedena na snadno pochopitelné úrovni a navíc dobře laicky vysvětlená. Intriky stávajících obchodníků s uměním-galeristů jsou asi na celém světě stejné. Podobné zažijete při nakupování i v Praze, nebo Brně.
P.S. Španělský autor Arturo Pérez-Reverte určitě rád poslouchá jazzové gramofonové desky s Milesem Davisem, podobně jako já s Chet Bakerem. Jinak by nemohl napsat větu: ,,Miluji tě, trubko. Dnes v noci jsi se mnou zůstala jedině ty. Jsi tichá, nostalgická jako smutek, kterého mám plnou duši".