harena harena komentáře u knih

Tichý pláč Tichý pláč Lisa Regan

I tento díl je napínavý, nudit se určitě nebudete. Díky krátkým kapitolám se děj posouvá rychle kupředu, sympatické hlavní hrdince Josie musíme od začátku jen fandit, skvěle čtivé, prostě detektivní příběh, jaký čtenáře určitě uspokojí. Navíc krásná obálka.

29.08.2023 5 z 5

Království slepých Království slepých Louise Penny

Krásný příběh, který není ani tak moc detektivka, sice tu máme smrt a náš oblíbený Armand Gamache pátrá po vrahovi, ale je především o kamarádství, vlídnosti a o životě. Nejlépe knihu vystihla komentovat spisovatelka ve svém poděkování.
"Navíc jsem si uvědomila, že ty knihy jsou mnohem víc než Michael. Mnohem víc než Gamache. Je v nich obyčejná touha po společnosti. Po tom, někam patřit. Jsou o laskavosti, přijetí .Vděčnosti. Nejsou až tolik o smrti, jako spíš o životě. A o důsledcích rozhodnutí, která děláme."

Asi kniha nezaujme ty, kteří čekají napínavé, akční hledání vraha, ale já spisovatelce za tento vlídný příběh moc děkuji.

31.08.2022 5 z 5

Ztracený v pustině Ztracený v pustině Jane Harper

Rodina žije na farmě v Austrálii, kde nejbližší soused je vzdálen 300 km. Poušť, horko, samota a práce a zase práce, brr. Do toho nás spisovatelka dokáže dobře vtáhnout, tam bych žít nechtěla. Taky jsem přemýšlela, co tam asi ty kráva žerou. Všichni se snaží zjistit, proč jeden z nich zemřel na poušti a postupně se odhalují stará rodinná tajemství. Není to ani moc detektivka, ale je to určitě zajímavé a napínavé čtení.

25.08.2022 5 z 5

Babička Babička Irena Obermannová

Krásná knížka, kde se paní Obermannová obrací sama k sobě. Je o ženě, která má pocit, že její život je už za zenitem, protože - sátileté ženy už nikdo nechce, nikoho nezajímají, ale ony mají stále spoustu energie, chuti do života, chuti vymýšlet, budovat a tvořit.
Je to kniha o životě a smrti, o veliké lásce k mamince, kterou si více uvědomujeme až po její smrti, kniha plná ženských emocí popisovaných bez servítků, o báječném sexu v tzv. druhé polovině života, o vztahu k dětem a vnoučatů, kde s ní naprosto souzním. Poslední část se odehrává také v době covidové
Pro mě je to jedna z nejlepších knih s tématikou ženského stárnutí. Chvilku je úsměvná, chvilku dojemná, napsaná velice čtivě, upřímně a lidsky.

str.96: "Člověk má být dobrý bez nároku na odměnu. Prostě jen tak. Aby se nepozvracel."

"Jsou knihy, které by měl mít člověk zakázáno číst příliš brzy. Pak se s nimi mine nebo se ho nedotknou" (Guenassia)

Já jsem knihou nadšená, jsem si jistá, že se k ní ještě někdy vrátím.

19.02.2022 5 z 5

Hřích náš každodenní Hřích náš každodenní Dominik Dán

Tentokrát se jedná o drsný a krutý příběh, protože naše známá mordparta dostala na stůl znásilnění, mučení a vraždu třináctiletého chlapce. Napětí od první do poslední stránky a naštěstí toto smutné a depresivní čtení zlehčí opět vtipné dialogy, Váňa se pořád ještě cpe tlačenkou a Chosého překvapí, že některé jeho milostné hrátky možná nezůstaly bez následků.
Jedná se o silný a krutý příběh, i když autor upozorňuje, že skutečnost je mnohem horší. Jedna z nejlepších dánovek.

12.01.2022 5 z 5

Kdo jinému jámu kopá Kdo jinému jámu kopá Marie Rejfová

Příjemné, humorné čtení, u kterého člověk výborně zrelaxuje třeba po vánočním gruntování. Dobrá zápletka, trošku potrhlá hlavní hrdinka Josefína a zajímavé vyústění případu dělá knížku čtivou.
Jedno z babiččiných mouder: "Jsou tři základní věci, které každá normální žena potřebuje, Josefínko. Kvalitní čokoláda, dobrá cigareta a čerstvě umletá káva- Můžeš to sice na chvíli nahradit sexem, ale je to jen dočasné řešení."

16.12.2021 4 z 5

Bez tváře Bez tváře Lucie Salová

Musím jenom poděkovat autorce, že svůj příběh vydala také knižně. Je to nesmírně emotivní vyprávění, jak se krásný, šťastný život ve chvíli může změnit v něco, co bychom si nikdy nedokázali představit, nad čím bychom mávli rukou, že nám se to přece stát nemůže. My jsme přece zdraví a vyrovnaní. Já tu nebudu hodnotit literární zpracování, protože ta kniha je, a určitě i bude důležitá pro všechny, které psychická porucha znenadání přepadne nebo ji poznají u svých bližních, což prosím není vůbec snadné. Nemusí jít přímo o psychoafektivní poruchu, neuvěřitelně časté jsou i poporodní deprese.
Bylo to pro mě těžké čtení, musela jsem i přestat a rozdýchávat, protože to trošku znám a viděla jsem i kolem sebe, jak jsou lidé bezradní a doufají, že to zvládnou sami. Tak ještě jednou děkuji autorce, že knihu napsala a věřím, že mnohým pomůže. Palce nahoru a pět hvězdiček.

08.12.2021 5 z 5

Ve stínu Ve stínu Dominik Dán

Nyní se ocitáme na začátku devadesátých let, kdy panák vodky stál ve stánku šest korun a naše mord parta pátrá po "ponožkovém" vrahovi. Pátrá se, pátrá, stále se není čeho chytit, ale práce je stejně plno. Nechybí tu ani vtipné hlášky a známé špičkování kriminalistů a navíc nám DD dává nahlédnout podrobněji do práce kriminalistů a detailněji vidíme, jak se v těch letech vyšetřovalo. Klasická dánovka, jsem spokojená, tento měsíc má vyjít další kniha DD pod názvem "Břemeno minulosti".

10.10.2021 5 z 5

Sára Sára Dominik Dán

Další bezvadná kniha ze skvělé série. Úvod začíná překvapivě delším rozjezdem, kde se seznámíme s životem porevolučního bankéře a nahlédneme do světa nejvyšších. To je nutné k pochopení celého příběhu, ale pak už nastupuje naše známá mordparta. Opět tvrdé vyšetřování, chlapské vtipy a hlášky a jedeme v tom zase s nimi. A jak píše čtenář jiparis:"Snad pomohou jen Boží mlýny". Bezvadné čtení, jak jinak.

22.09.2021 5 z 5

Neuvěřitelně uvěřitelné příhody z hor Neuvěřitelně uvěřitelné příhody z hor Martin Úbl

Moc pěkná kniha, u které se budete nejen usmívat, ale i smát nahlas. A jestli ještě milujete hory, můžete si užít alespoň v duchu treky na Islandu, Korsice, Nepálu a nebo dokonce v Peru Huayhuash trek. Moje druhá kniha od Martina Úbla. Psát s humorema a nadhledem o zajímavých věcech málokdo umí a já se těším na třetí a asi poslední knížku. Líbily se mi i jejich literární vsuvky a perličkou na dortu byly i překrásné fotografie. Autorovi děkuji, opravdu jsem si čtení užila, doporučuji proti depresi a splínu :))))

21.01.2021 5 z 5

Neviditelný Neviditelný Jaroslav Havlíček

Geniální Havlíčkův román téměř sto let starý mě nechal přikovanou ke stránkám a se zadrženým dechem jsem čekala, kdy už budu moci vydechnout. Kdyby Havlíček uměl psát anglicky, jistě by se kniha stala světoznámým bestselerem. Uff, tedy to je síla. Skvělé psychologické drama nejvyšší kvality. Mladý ctižádostivý, arogantní Petr Švajcar se ožení se Soňou, dcerou majitele továrny Hajnem, ovšem netuší, že rodina je zatížena dědičným šílenstvím. Havlíček bravurně vystihl ponurou a bezútěšnou atmosféru domu, jeho postavy jsou psychologicky dokonale prokreslené, napětí se stupňuje a stupňuje, takže nějaké severské thrillery mi připadají pouze jako pohádky pro dospělé. Chci vidět i film. Mistrovské dílo, doporučuji všemi deseti.
" Nyní nešlo o ropuchu, ale o jed. Nešlo o prapor, ale o praporečníka. Jed byl v prameni, z kterého jsem pil. Ne již bláznivý strýc, neboť ten byl jen živým symbolem toho druhého "neviditelného". Ne chudák, pronásledovaný nesmyslnou mánií, ale příšera, sedící na kozlíku vozu, v němž jely za svým osudem generace Hajnů. Neviditelný kočí černého spřežení - to bylo šílenství."

26.09.2020 5 z 5

Temná tajemství Temná tajemství Hans Rosenfeldt (p)

Výborný první díl série, opět jsem se k ní vrátila a znovu ji hltám, jako před dvěma lety. A ten arogantní Sebastian, notoricky známý potížista, se kterým nikdo nechtěl spolupracovat, opět exeluje, pomáhá v dalším pátrání, objevuje vnitřní souvislosti a díky němu je zatčen pravý vrah. Nebo vrazi? To objasní až Sebastian a věřím, že si získá většinu čtenářů. Mě určitě ano. Neschází skvělá psychologická sonda do soukromí policejních vyšetřovatelů, skvělé dialogy, kniha má spád a napětí. Co víc si přát v horkém létě přát. Už jsem si v knihovně zamluvila další díly a těším se, že si znovu pořádně počtu. Doporučuji.

28.07.2020

Italské boty Italské boty Henning Mankell

Krásný, ojedinělý příběh, kde jsem hltala každou stránku. Je to román o starším muži, který díky katastrofální chybě, které se dopustil, žije už dvanáct let na osamělém skandinávském ostrůvku jen se psem a kočkou. V životě se vždy vyhýbal problémům, často se choval zbaběle a utíkal před zodpovědností a ani tady se nechce do ničeho zaplést, nesnáší nesoulad a jediné co chce, je klid. Ten klid mu naštěstí není dopřán, přichází k němu na návštěvu těžce nemocná žena, přítelkyně, kterou asi před 37 lety beze slov opustil. Nostalgické čtení o muži, který se vyrovnávání se svým životem a s chybami, kterých se dopustil, a snaží se alespoň o částečnou nápravu.
Kniha asi hlavně osloví ty, kteří už v životě něco prožili. Asi bych použila slova Guenassia z knihy Klub nenapravitelných optimistů: "Jsou knihy, které by měl mít člověk zakázáno číst příliš brzy. Pak se s nimi mine nebo se ho nedotknou".

02.07.2020 5 z 5

V moci zla V moci zla Linda Castillo

Osmý díl je snad ještě lepší, než předchozí, ale všechny díly série si zachovávají dobrou úroveň a velice dobře a lehce se čtou. Kate vyšetřuje v utajení vraždu mladé dívky, ještě víc se vrhá do nebezpečných situací a tentokrát měla optavdu namále. Napětí plynule graduje a nakonec mě Linda Castillo opravdu dostala, závěr je víc než překvapující. Jen by se mohla v dalším díle vrátit k osudům některých postav, které se tady ztratily.

03.06.2020 5 z 5

Nôž Nôž Jo Nesbø

Ano, ano, opět skvělé čtení, asi tak dobré jako Sněhulák. Harry to opravdu nemá jednoduché, nejen že zase musí bojovat s alkoholem, ale ještě se musí vyrovnat s velikou osobní tragédií. Nesbo ho opravdu nešetří, víc na něho navalit snad už nemůže. Vše je psáno brilantně, thriller je prostě a jednoduše perfektní, je v něm mnohem víc, než jen samotné pátrání po vrahovi. Otevřený konec je super, snad se dřív, než za dva roky dozvím, jestli můj oblíbený HH zůstane v Oslu nebo odletí do Hongkongu či někam jinam. Šest hvězdiček!!!

21.11.2019 5 z 5

Den Trifidů Den Trifidů John Wyndham (p)

Jedna z nejlepších sci-fi, které jsem četla. Poprvé tak v 17ti letech a pak alespoň ještě 3x. A ráda si ji přečtu ještě jednou. Jak se člověk zachová, když nastane podobná katastrofa? Není to žádný masakr, zombíci a plno krve. Ne, je to o chování skupin přeživších, o záchraně blízkých, o naději a i romantika tváří v tvář konci světa. Není to nakonec tak úplně sci-fi, něco takového se klidně může stát, pokud my nezměníme své chování. Vždyť ty trifidy si tam lidé vypěstovali sami. A líbil se mi i otevřený závěr, který naštěstí přece jen vyznívá optimisticky, že se snad možná přežití lidstva podaří? Nadčasový román psaný v roce 1951, určitě patří do knihovničky každého čtenáře sci-fi.

31.07.2018

Smrt číhá na jarmarku Smrt číhá na jarmarku Anders de la Motte

Dokonalé čtení na dovolenou! Sice tu dochází k vraždám, ale vyšetřování neprobíhá zběsile, ale promyšleně a cílevědomě, atmosféra městečka Osterlendu pohodová, příjemná, že bych si tam hned zajela. Doufám, že série bude pokračovat a dočkám se dalšího dílu.

12.07.2023 5 z 5

Tajemný závoj Tajemný závoj Dominik Dán

Jako vždy se čte detektivka od DD dobře, vtípky létají sem a tam, jen jsou některé věci zbytečně několikrát opakovány. Ale zůstal jeden nedořešený případ, takže asi jdeme do dalšího dílu.

05.03.2023 4 z 5

Černé léto Černé léto M. W. Craven

Stejně jako první díl i Černé léto jsem přečetla jedním dechem, skvěle propracovaný a napínavý děj. Bavil mě i občasný humor, který napětí odlehčil, dozvěděli jsme se i zajímavosti z gastronomie. Už mám třetí díl a těším se na další případy, které bude sympatická dvojice Poe a Tilly řešit. Oba díly skvělé, doporučuji!!!.

14.01.2023 5 z 5

Krysí ostrov a jiné povídky Krysí ostrov a jiné povídky Jo Nesbø

Nezapomenutelné dystopické povídky. Viděla jsem špatné hodnocení a neměla proto velké očekávání, ale hned prvním dystopickým příběhem Krysí ostrov jsem nadšená. Nemohla jsem se odtrhnout od čtení, není to lehký příběh, touha se pomstít bojuje se smyslem pro spravedlnost, adrenalin na každé stránce, zvítězí emoce? Z pohledu Willa to bylo spravedlivé, ale opravdu bylo?
I další příběhy nejsou jednoduché. Jsou napínavé, promyšlené, strhující a v závěru překvapující. Myšlenky o svobodné volbě, o paralelních světech, o lásce, o oddanosti, o krutosti mi po zavření knihy nedají spát. Včera jsem dočetla a stále ji mám v hlavě. Pro mě skvělé čtení, ráda si po delší době knihu přečtu ještě jednou.

09.12.2022 5 z 5