harena komentáře u knih
Knížku jsem četla několi dní po částech, je to takový maličký horor. Autorka zde dokladuje, jak nemálo výrobců léčiv ví velmi dobře a několik let předtím, než se to dozví veřejnost, že některý z jejich produktů je problematický. Studie s pozitivním vyzněním se v krátké době publikují v odborných žurnálech a výzkumy se špatným nebo nežádoucím výsledkem naproti tomu ochotně a často mizí v šuplíku. Vzadu v knize jsou tabulky nemocí a léků, které je mohou vyvolávat. Já budu vždycky hodně zvažovat, jestli je nezbytné nějaký lék brát nebo jestli tu určitou nemoc nemůžu ovlivnit jinak. Jo a musím mít také rozumného lékaře. Určitě stojí za to si knihu přečíst.
Veliké překvapení, objevila jsem další skvělou knihu od českého spisovatele Pavla Renčína. Napínavá, neskutečně čtivá a hodně, hodně překvapující do poslední stránky. Příběh okořeněný troškou humoru a napětím ke konci ani nedýcháte. A hlavně, jak už tady píše Laky, výborný sloh, popisy, atmosféra a slovní zásoba. A pro knihomoly ještě v textu tipy na knihy, které byly pro Adama čtenářskou lahůdkou.
"Mlha tu na něj čekala. Silná, rozlezlá a rozbujelá jako rakovinné nádory, její uzlovité spáry vytvářely metastázy v temných rozích a kolem kanálů, plížila se k Adamovi blíž pod podvozky aut a schovávala se ve stínech chodců, kterých v tuto hodinu bylo ještě dost."
Pane Renčín, prosím pokračování.
Skvělé a neodolatelně čtivé!!! Výborný krimithriller, příběh se odehrává v Jihoafrické republice a je to jako sledovat film od kterého nemůžete odejít. Celou dobu jsem měla pocit, že jsem součástí děje. Výstižně to tu okomentoval Trudoš, je zbytečné psát víc. Jdu hned na další díl.
Asi nejkratší Shakespearova hra, ráda jsem si ji po mnoha letech znovu přečetla i když raději bych ji viděla v divadle. Je v ní vše, co vidíme i v současné době. Manipulace, nenávist, lži, zbabělost a velká touha po moci, ale tady se vyskytují ještě čarodějnice, nadpřirozeno, šílenství atd. On je slaboch a lehce ovlivnitelný a jeho žena ctižádostivá manipulátorka.
"Toužíš mít to, co korunou je žití,
a žiješ jako zbabělec, co každé
"já chci" hned zabije svým "já se bojím",
jak kočka z přísloví, co rybku chtěla,
však smočit tlapku ne?
A ještě krátká ukázka čarodějnic:
"Plátek z hada honem spař,
vař ho v kotli, smaž a škvař:
žabí prst a oko mloka,
kousek tlamy ze žraloka,
zmijí jazyk, ocas štíra,
trochu chmýří z netopýra,
ať má lektvar sílu pekla,
škvař se, vař se, jak jsem řekla.
V potu tváře, tváře v potu,
v kotli vař se do klokotu."
Překlad Martin Hilský.
Určitě doporučuji.
Další dobrá detektivka od Camilly, opět jeden příběh ze současnosti o Patrikovi a Erice a druhý je z roku 1870 smutný, ponurý o životě dvou mužů a jedné ženy na tajuplném ostrově. Kniha je opět čtivá, zajímavá s troškou duchařiny zase trochu jiná, než předešlé díly.
Zpočátku jsem měla dojem, že knihu asi odložím, ale pak příběh dostal spád a nakonec jsem knihu dočítala ještě teď po půlnoci. Nechat se týrat psychopatem je šílené, a asi to každá nezvládne. Tento děsivý příběh vás vtáhne do děje a nenechá dlouho zapomenout.
Skvělá sci-fi !!!! Velké množství informací z různých oborů, což opravdu nutí člověka k zamyšlení. Že mravenci jsou inteligentní a že jsou schopní přežít i takové katastrofy, které by nepřežilo lidstvo, to asi víme. Ale toto je opravdu napínavý, velice dobře čtivý a fascinující příběh, který bude rozhodně patřit k těm nezapomenutelným. Velice oceňuji styl vyprávění i zajímavé postřehy a poznatky. Četla jsem knihu tak před deseti lety a teď znovu. Rozhodně se dívám na mravence jinak, než dřív a vždycky se snažím, abych ani omylem na žádného nešlápla! URČITĚ DOPORUČUJI !!!!!
Opět přečteno jedním dechem. Přidávám si pana Niedla do oblíbených, knížky se mi líbí čím dál víc. Velmi čtivě psané. Hrdinové, lumpové, padouši, závist, láska, přátelství, napětí, držíte pěsti - a najednou je konec knihy. Skvělé počtení a relaxace u knihy. Tak rychle ještě závěrečný díl trilogie. Chcete-li si při čtení odpočinout a nebýt zklamáni, tak doporučuji!
Ještě lepší, než Dvanáctá karta. Nešlo jen o vraždy, ale o to, jak byly pomocí kouzelnických triků provedeny. Rhymův stav neumožňuje fyzicky dopadnout pachatele a kompenzací mu za to je jeho geniální mysl A samozřejmě se mu to povede vždy za pomoci Amélie. Výborný, napínavý thriller, pohled do světa kouzelníků, iluzionistů a sympatická dvojice Lincoln - Amélie. Za mě super, doporučuji.
Určitě souhlasím s tím, že je to nezapomenutelná kniha (800 stran), ve které nacházíme nespočet paralel s Robertsovým životopisem. Nezapomenutelná proto, že mi hlavní hrdina tak šíleně vadil. Potkat Lina, také si před ním uplivnu. Knihu jsem dočetla s největším sebezapřením. Je o zločinci, kriminálníkovi a rváči, který považuje život, kdy vydělává peníze jen distribucí drog, vyráběním falešných pasů, vybíráním výpalného a bojem s nepřáteli, za naprosto správný. A přesvědčuje nás celou knihu o tom, že když miluje své přátele (tak, až se rozpláče) a oni jeho, že je neobyčejně citlivý a inteligentní. Zvlášť, když filozofuje se šéfem mafie o životě. A ta tzv. moudra? To jsou přece moudra dávno známá.
Jediné, co je zajímavé, velmi dobře a dopodrobna popsané, je život v Indii.
Celá kniha na mě působí dojmem, že spisovatel chtěl hlavně sám před sebou obhájit svůj život. Dělá si alibi. Alibi svému svědomí.
A na celé knize mi vůbec nejvíc vadí, jak se mnou spisovatel manipuluje a nutí mě !!!!, abych uvěřila, že Lina je člověk ušlechtilý, jemný, se srdcem na pravém místě.
Chcete-li vědět něco o životě v Indii - přečtěte si to.
Chcete-li vědět, jak se spisovatel snaží a snaží obhájit svůj život, přečtěte si to - ale ten sebestředný narcis jde hrozně na nervy.
Knížky od paní spisovatelky Holly Webb jsou zárukou, že se příhody štěňátek a koťátek dětem budou líbit. Milé, dojemné, příjemné čtení, větší písmenka i řádkování, určitě doporučuji jako první čtení.
Druhý díl je stejně zajímavý, jako první. S odsunem lidí, kteří v Krkonoších léta bydleli, se nemazlili Němci ani Češi a začátky českých dosídlenců nebyly jednoduché, obdobně jako poslední týdny, respektive měsíce původních německých obyvatel. Těšilo mě, že tu nezaznívala nenávist k Čechům ani k Němcům a díky vzpomínkám rodáků se zachovávají informace o historii a životě v Krkonoších. Zajímavá, čtivá a poučná kniha.
Pěkná cobenovská detektivka, lehce a plynule se četla, bylo určitě možné přijít na to, kdo je vrah, ale mně se to nepodařilo. Jinak spokojenost, příjemné oddychové čtení.
Třetí díl je stejně krásný, jako předchozí dva. Kdo z rodiny neemigroval, je deportován do koncentračního tábora.
"Nezvedla se jediná ruka na pomoc bezbranným, nikdo se ďáblovi nepostavil do cesty, nikdo se nestyděl, že je člověkem."
Po osvobození je v rozbombardovaném Frankfurtu obrovská bída a Betsy se snaží vyrovnat se skutečností, že koncentrák přežila jako jediná z rodiny. Brzy si uvědomí, že zapomnění je jenom slovo a člověk se od vzpomínek nikdy neosvobodí. Ač jí je 76 let, je stále silná osobnost a když se setká s dalšími členy rodiny, je zase plná optimismu.
Byla to odporná doba, znovu si uvědomuji, že jsme šťastná generace, protože jsme nezažili válku.
Celá sága byla krásné čtení, protože tu nejsou popisovány jen hrůzy války, ale je tu hlavně příběh židovské rodiny Sternbergů, popisován s jemným humorem. A jak čtu komentář Janiny 74, je napsaný i 4. díl, tak sláva, snad vyjde i u nás.
Celá sága je vynikající, krásně psaná a zajímavá. Určitě doporučuji všechny tři díly.
No, jak píše čtenářka stranska, není to čtení pro intelektuály, ale je to čtení optimistické a zábavné. A víte, že např. gynekoložka tvrdí, že ženy, které mají děti později, zůstávají nejen déle mladé, ale jsou též vynikající matky? A co stáří nad 60 - 70 let? Nenaříkat, nemluvit o nemocech a kdo má srdce otevřené pro ostatní, ten je ve stáří právě tak vítaným hostem, jako v mládí.
"Začal nový věk. A patří zralé ženě."
Myslím, že je čas poslat knížku dalším ženám v mé rodině, kterým je právě přes čtyřicet. Třeba je potěší.:)))
Překrásně psaný román o životě židovské rodiny ve Frankfurtu v letech 1900 – 1916. Otec rodiny Isidor Sternberg je hrdý na svou německou vlast a ještě více je hrdý na svého syna Otu, který v 18 letech odchází do války bojovat za Německo, kde zemřel.
„Všichni jsme němečtí bratři“, prohlásil přece v Berlíně císař, který od 1. srpna neznal strany ani konfese.
Když v roce 1916 nařídil německý ministr války statistické šetření „ohledně podílu židů mezi německými vojáky“, byla to pro Isidora první rána, kterou mu zmíněná vlast uštědřila, poznal že jeho iluze byly přehnané a představy o vstřícnosti císařského Německa k židům bláhové. Přestože zpočátku odmítal vzít na vědomí aktuální důkazy o protižidovských náladách, postupně musel konstatovat, že antisemitismus v Německu sílí stejně rychle jako všeobecná bída.
Nachází cestu i ke svému druhému synovi, který pro něho překvapivě vyrostl z dětských střevíčků a má o politické situaci větší přehled, než vlastní otec.
Betsy nikdy neviděla svého muže tak zmateného a bezmocného, jako když se podřekl, že byl nevěrný a „se vzdornou moudrostí“ nezareaguje a „s pocitem triumfu, který jí vlil život do žil a posílil ji, Betsy pochopila, že se Isidora, toho vzorného manžela a starostlivého otce rodiny, nikdy nezeptá na osobu jménem Fritzi“.
Nečekejte honičky, střílení a zběsilé akce, je to s jemným humorem překrásně psaný příběh.
Vidím, že jsem nenapsala komentář, tak to zkusím napravit. Knihu jsem četla téměř hned po vydání r. 1995 a uchvátila mě. Proto chápu sarkasmus a pesimismus paní Frýbové. Kniha je velice čtivá, skvěle propracovává postavy, příběh má spád a nechybí ani lehký humor, pro paní Frýbovou typický. Líbila se mi stejně jako následující druhý díl.
Tak to je rychlopalba z českého prostředí, akční, humorná, plná napětí a pro něžné citlivé duše asi dost drsná. Zatím moje první kniha od tohoto spisovatele, ale určitě si půjčím i pokračování s tímto policajtem. Snad Š. Kopřiva bude psát i dál.
Knihy od Cobena jsou pro mne jistou sázkou na skvělý thriller. Strhující, se stoupajícím napětím až k finále. Knihu nezbývá než doporučit a jít na další cobenovky, které jsem ještě nečetla. Jasných pět hvězdiček.
Výborné čtení na dovolenou, napínavé a dobrodružné a zvlášť budou nadšeni všichni, kteří mají rádi psy. Celých 300 stránek jsem držela palce Scottovi a Maggie nejen aby usvědčili vrahy, ale hlavně aby přežili. James Scott, který ani jako dítě neměl psa, byl postřelen, ale nechce jít do invalidního důchodu a chce pracovat u policie, alespoň jako psovod. I když jsou oba poranění na duši i na těle, tak postupně mezi nimi vzniká TO veliké přátelství, kdy je jeden za druhého ochoten i dát život. Příběh je akční, má spád, napětí do poslední stránky a závěr značně překvapivý. Chcete-li si užít pěkné, oddychové čtení, pak doporučuji. A zvlášť doporučuji pejskařům, moc pěkný příběh.