harena harena komentáře u knih

Ztracený slib Ztracený slib Kate Morton

Měla jsem chuť si odpočinout u příjemné romantiky a sáhla jsem po Kate Morton, ale tak první polovina byla hodně zdlouhavá a postavy malinko nepřehledné. Druhá polovina se už četla lépe, ale závěr byl přeci jen hrozně přehnaný, tak tohle už opravdu ne:))))) Podle mne nejslabší kniha autorky.

27.04.2018 3 z 5

Krasojezdkyně Krasojezdkyně Jojo Moyes

Asi v mnohé z nás je pořád ještě ukrytá ta 14-15ti letá sentimentální dívka. Tento román je o hledání sama sebe, o obětavosti, houževnatosti, o lásce ke koním a určitě je příjemným čtením. Knížka byla zpočátku hodně rozvláčná, ale tak po 100. stránce čtivější a čtivější, až na konci i pár slz mi steklo po tváři. Počkám, až naší Elence bude těch 14 let a určitě jí knížku také doporučím.

21.02.2018 4 z 5

Šaman Šaman Noah Gordon

Konečně jsem se dostala k přečtení Šamana, který je pokračování Ranhojiče. Nádherný, čtivě napsaný poutavý román je plný lidskosti, ale jak tady všichni píší, Ranhojič byl ještě trošku lepší. Za Šamana 5* a za Ranhojiče 6 *. Určitě se k oběma knihám budu vracet, doporučuji všem.

17.12.2017 5 z 5

Spouštěč Spouštěč Wulf Dorn

Dobrý psychothriller z pera Wulf Dorna, který má 20 let profesní zkušenosti z psychiatrické kliniky. Děj je svižný a i když tak od poloviny knihy tušíte, kterým směrem se bude příběh ubírat, nic to neztrácí na své čtivosti a napětí. Skvělý popis emocí u Ellen a u Haralda, velký smysl pro napětí a detail. Jdu i do dalšího dílu.

19.09.2017 4 z 5

Páni severu Páni severu Bernard Cornwell

Ani třetí pokračování ságy o boji Sasů proti dánským dobyvatelům neztrácí nic ze své čtivosti. Další dobrodružství Uhtreda a Ragnara v Anglii na konci devátého století, kdy si Alfred s Guthrumem rozdělovali Anglii na dvě sféry vlivu. Těší mě, že " sudičky u kořenů stromu světa ještě nepřipravily nůžky, aby přestřihly vlákno života Uhtreda" a můžeme pokračovat dalším dílem.

28.06.2017 5 z 5

Rudá volavka Rudá volavka Jason Matthews

Čtivý špionážní thriller, druhá polovina poněkud roztáhlá. Nedovedu posoudit, jestli je svět špionáže opravdu takový, možná je ještě horší, ale věřím, že to nebude tak černobílé, jako v této knize. Dobré čtení pro milovníky špionáže.

16.06.2017 4 z 5

Přistižen Přistižen Harlan Coben

Je pravda, že kniha se čte úplně sama - děj napínavý, dobré téma. Odpustit, neodpustit, nenávidět nebo začít žít ? Ano, v současné době díky internetu můžeme člověku během dvou - tří dnů zcela zničit život. A konec. Napravit to téměř nejde. Coben je můj oblíbený autor, mám ráda jeho styl psaní, a těším se na jeho další knihu.

02.04.2017 4 z 5

Jericho Jericho Christopher Hyde

Vzpomínám, jak jsem před lety četla skvělé katastrofické romány od Scortia a Robinsona, např Prométheus v plamenech atd. Právě i ty trošku zažloutlé listy knihy mi navodily vzpomínku, jak jsem tento žánr milovala. I kniha Jericho je čtivá, akční, napínavá, opravdu slušný katastrofický román. Užijete si, dobré odpočinkové čtení.

20.03.2017 4 z 5

Čas pro jatka Čas pro jatka David Gerrold

Skvělá série a ano ano, sneslo by to ještě jeden díl. Četla jsem to asi před 10-ti lety, teď na to padl můj zrak v knihovně a přečtu si všechny díly ještě jednou.

17.04.2016 5 z 5

Slepota Slepota Robin Cook

Napínavý thriller z lékařského prostředí jako většina knih od R. Cooka. Statečná patoložka, která se snaží prokázat, že série úmrtí není obyčejné předávkování narkotiky, ale jsou to vraždy, je pronásledována mafiány, její šéfové jí zakazují pátrat a ani policie se tím nechce zabývat. První díl ze série, je vidět, že je to psáno v roce 1992, ale zkusím i pokračování.

18.03.2019 3 z 5

Jednoduchý plán Jednoduchý plán Scott Smith

Otevřela jsem knížku a věty se na mě začaly valit jako lavina, z které jsem se posléze dostala až na konci. To bylo tak napínavé čtení a přitom hlavní hrdina byl zcela obyčejný, celkem s životem spokojený člověk, měl práci, manželku i dítě. A stačilo maličko, jedno nesprávné rozhodnutí, po kterém zákonitě následovaly další a další a horší a horší. Vlastně se zpočátku hrdinové chovali k nečekanému "dárku" tak, jak by se chovala většina lidí a tím to bylo drsnější. Musím si přečíst i Ruiny. Milovníci napětí si určitě přijdou na své.

25.02.2019 5 z 5

Patříš mi Patříš mi Mary Higgins Clark

Velice dobrá detektivka, dobře psaná, napínavá. Nejdřív jsem se rozhodovala mezi třemi podezřelými, pak jen mezi dvěma, ale jsem špatný čtenář detektivek, protože to bylo tak napínavé, že asi dvacet stránek před koncem jsem se musela podívat dozadu, kdo je vrah. Pro milovníky napětí moc dobré čtení.

18.02.2019 5 z 5

Nejkrásnější bajky pro nejmenší Nejkrásnější bajky pro nejmenší Oldřich Syrovátka

Knížku si děti vybrali v knihkupectví díky krásným obrázkům od paní Zmatlíkové. A její obrázky jsou na každé stránce, takže si knížkou stále listují a "čtou sami". :))). Jsou tu bajky veselé, milé, zvířátka mají dobré i špatné lidské vlastnosti, tak z každé vyplývá i poučení. Je tu samozřejmě i bajka Liška a vrána nebo "Jak lišku honila mlsná". Moc hezká knížka.

16.01.2019 5 z 5

Energetičtí upíři Energetičtí upíři Christiane Northrup

Jak už napsal Robert D. Hare ve své knize Bez svědomí, tak jeden z pětadvaceti běžných lidí je psychopat, nemá žádné svědomí a je schopen udělat cokoliv bez pocitu viny. A tito lidé jsou úžasní manipulátoři a vyssávají lidi kolem sebe, tzv. energetičtí upíři. Spisovatelka upozorňuje, na jaké nejběžnější manipulativní taktiky bychom si měli dávat pozor a co dělat, jestliže ve svém okolí energetického upíra máme. Někteří lidé jsou totální upíři, jiní mají jen upíří vlastnosti. Svými vzorci chování si vysloužili nálepky psychopatů, sociopatů, narcisů, hraničních osobnosti atd. Jinak doporučuji pro ty, které toto téma zajímá, i knihu "Bez svědomí" a knihu "Vzpoura deprivantů" od MUDr. Františka Koukolíka.

12.01.2019 4 z 5

Zabijákovo mlčení Zabijákovo mlčení Ward Larsen

Skvělé. I třetí díl patří k nejlepším špionážním thrillerům ze současné doby. David je celou dobu o krok napřed před CIA, která se také snaží zabránit jadernému útoku a panice na burze. Psáno lehce, výborně čtivé, napínavé, akční, hrdinové jsou jasně kladní a záporáci záporní. Pak přijde v závěru nečekaný zvrat - ale i Davidova žena je statečná a ví, co dělat. Výborné, napínavé, dobrodružné, dovolenkové čtení. Těší mě, že je vše nachystáno na čtvrtý díl.

16.08.2018 5 z 5

Ztracené Ztracené Eva Urbaníková

Paní Urbaníková mě zaujala, když asi před dvěma lety vystupovala v pořadu pana Krauze a knihu jsem si hned v knihovně zarezervovala. Skutečně silné příběhy, doporučuji jako povinnou četbu pro dospívající a měla by ji číst každá žena, která by chtěla žít v muslimském světě. Dobře a čtivě napsané, kniha by určitě neměla zapadnout.

13.07.2018 4 z 5

Hvízdavý Dan Hvízdavý Dan Max Brand (p)

Ano, krásná a nezapomenutelná knížka z mého mládí, právě čtenářka Atanone mi ji připomněla, to byla knížka, která mě vzala za srdce. Jsem z té vzpomínky dojatá, i na divoké husy jsem si vzpomněla. Jestli byla naivní - to už se nepamatuji, ale teď vím, že si ji ještě jednou přečtu.

18.04.2018 5 z 5

Kdo je bez viny Kdo je bez viny Benjamin Black (p)

Pěkné čtení, příběh se odehrává v padesátých letech většinou v Dublinu a celou knihou se opravdu táhne otázka z titulu knihy - je-li vůbec někdo bez viny. Zahořklý je nejen patolog Quirke, ale zahořklí nebo nešťastní, nespokojení jsou i členové jeho rodiny. Nakonec se Quirke přece jen odhodlá k tomu, nad čím celý život váhal. Sláva.
Je to již třetí detektivka od Benjamina Blacka a vidím, že jeho knihy spadly do nižšího modrého hodnocení, ale mně se styl jeho psaní opravdu líbí a těším se na dalšího Quirka.

03.04.2018 4 z 5

Cesta k mravencům Cesta k mravencům Edward O. Wilson

Hodně zajímavá a velice pěkně a také čtivě napsaná kniha o mravencích. Otroctví, rozluštění kódu, chytání do pastí, mimikry, žebrání, trojský kůň, loupení, kukačky - to vše se mezi mravenci, jejich predátory a sociálními parazity vyskytuje. Někdy to je tak napínavé čtení, jako bych četla thriller a ne populárně naučnou literaturu. Boje mezi mraveništi jsou tak líté, že kdyby měli mravenci atomovou bombu, že by ji snad proti sobě použili. A málokdo ví, že síla a rychlost stisku kusadel některého druhu mravenců je stejně velká, jako rychlost, kterou dosahuje kulka vystřelená z ručnice. A pakliže narazí kusadla na pevný povrch, může tu ránu i člověk slyšet a mravenec se vymrští a letí až 40cm na nepřítele. A mnoho, mnoho, mnoho zajímavých a ještě zajímavějších věcí, víc raději psát nebudu, přečtěte si ji. Výborná kniha.

20.03.2018 5 z 5

Umři znovu Umři znovu Tess Gerritsen

Tak od Tess Gerritsen už budu mít brzy přečtenou celou sérii, teď je to zatím její jedenáctá kniha a má vše, co od detektivky očekávám. Jak už jsem psala, je to příjemný styl psaní, dobře se čte, napětí od první stránky, žádná hluchá místa. Dvě dějové linie, zvlášť ta v Africe byla výborná. Tess mě opět nezklamala, těším se na další.

18.01.2018 4 z 5