harena harena komentáře u knih

Poslední na řadě Poslední na řadě Tess Gerritsen

Desátá kniha série , opět čtivá a napínavá, detektiv Jane Rizzoliová společně s patoložkou Maurou se snaží zachránit děti, které už podruhé unikly smrti. Protože se tady Tess občas vrací k případům, o kterých psala v předcházejících dílech, je dobré číst celou sérii od prvního dílu. Ale poprvé jsem z knihy trošku na rozpacích. Konec se mi zdál malinko překombinovaný, jsem zvědavá na jedenáctý díl. Ale jinak dobré čtení.

14.01.2018 4 z 5

Stehlík Stehlík Donna Tartt

Už je to delší dobu. co jsem Stehlíka četla a často si na knihu vzpomenu. Jak tady Pepa62 napsal ( a já to lépe říct neumím) : "Stehlík je unikát, oslňující román, pravé literární potěšení." Silný, hluboký příběh, krásná práce s jazykem - Pulitzerovu cenu si určitě zaslouží. Donnu Tartt mi připomněl krásný komentář na Tajný příběh, připomněl mi, jak podmanivě krásně Donna píše, jak dokonale propracovává psychologii postav, že v nejbližší době si musí přečíst i její druhou knihu. Stehlíka určitě doporučuji.

13.01.2018

Suvenýr Suvenýr Tess Gerritsen

Další skvělý thriller od Tess, zajímavé téma , napínavý a strhující příběh a opět sympatické hrdinky Maura a Jane, které nezklamou. Za mě paráda, těším se na další.

14.12.2017 5 z 5

Tři přání Tři přání Liane Moriarty

Takové příjemné počtení o úplně běžných věcech života, líbilo se mi vykreslení hlavních postav, a moc se mi líbil vzájemný vztah trojčat, jaký měly vztah k životu a všem třem jsem fandila. Vtipná, příjemná oddechovka.

04.11.2017 4 z 5

Temné šílenství Temné šílenství Wulf Dorn

Třetí díl ze série a nejlepší!! Děj strhující, temný, mrazivé napětí a neustálé zvraty hlavně od poloviny knihy mi nedaly, abych knihu odložila. Kdo jiný než Dorn ( 20 let na psychiatrické klinice) by uměl tak dobře pracovat s psychikou postav a dojít k tak nečekané a zajímavé pointě. V počátečního úvodu do děje je třeba mít trochu trpělivosti, než nás Dorn seznámí se všemi osobami, ale pak kniha pohltí a čtete bez přestávky až do překvapujícího konce. Všem, kdo máte rádi psychothrillery, doporučuji.
"Lidská duše žije ve skrytu, a když se zlomí, proběhne to nehlučně. Nikdo neslyší řinčení ani cinkání jako u porcelánu nebo skla. Teprve, když už je příliš pozdě, objeví se střepy"

07.10.2017 5 z 5

Létala jsem za sluncem Létala jsem za sluncem Paula McLain

Krásný román vycházející z reality. Hlavní hrdinka Beryl byla složitá povaha - prostopášná, nekonvenční, samorostlá žena. Stala se první ženou-trenérkou dostihových koní, získala profesionální pilotní průkaz a statečně bojovala s překážkami, které jí osud postavil do cesty. Velmi krásný a dojemný příběh o odvaze, o přátelství, o nenaplněné lásce a o statečnosti.

"A jakékoliv trápení, které přijde, je nezbytná cena za zázraky, za to krásné, co v životě prožijeme".

18.08.2017 5 z 5

Bledý jezdec Bledý jezdec Bernard Cornwell

Bernard Cornwell umí opravdu dobře psát. A jestliže někdo miluje toto století a bitvy, tak je to ta správná kniha, kdy si opravdu užije. Neuvěřitelné, že i mě vtáhl do závěrečné bitvy a bylo to mnohem lepší, než kdybych ji viděla v kině. Viděla a cítila jsem Uhtredovu vztek a zuřivost, snad jsem ho dokonce i chránila štítem a bodala kopím Dána, který šel po něm. Neuvěřitelně psané a neuvěřitelně sugestivní, ale je pravda, že pakliže bych měla vyprávět děj, tak se tam toho moc nestalo. Tak jak tu někdo píše: žili v lese, čekali až Alfredovi seženou vojsko, pršelo a Uhtred mu vyhrál závěrečnou bitvu. Ovšem neschází tu ani láska a přátelství a takto čtivě popsat boje s Vikingy - to snad dokáže jen Bernard. Jdu do dalšího dílu.

26.06.2017 5 z 5

Olomoucký bestiář Olomoucký bestiář Vlastimil Vondruška

Mě se prostě moc líbí, jak pan Vondruška píše. Je výborný vypravěč. Toto je takový pohádkovo- historicko-detektivní příběh, který pobaví. A já si v knihovně objednám Hříšné lidi Království českého asi od prvního dílu.

02.05.2017 5 z 5

Skryté zlo Skryté zlo Sandra Brown

Po třech knihách o válce, které jsem právě dočetla, to bylo velice příjemná, oddechová, osvěžující četba. Zpočátku malinko zdlouhavé, ale nakonec jsem knížku dočetla za jediný den a ano, na konci jsem se usmívala. Proč ne? Venku prší a toto byl s knížkou příjemně prožitý den. A určitě si něco od Sandry Brown ještě přečtu.

13.04.2017 4 z 5

Než přijde mráz Než přijde mráz Henning Mankell

Pan Mankel je spisovatel, od kterého budu mít za chvíli přečtené všechny knihy, Mám moc ráda jeho styl psaní, propracovaný děj, klidný styl vyšetřování. O komisaři Wallanderovi už vím, jak dokáže být znenáhla vzteklý, vím , jak vyšetřuje - jakoby to byl už můj starý známý.Trošku je to teď víc o jeho dceři Lindě, ale nijak to nevadilo. Opravdu velká škoda, že Henning Mankel před rokem zemřel. Jeho knihy určitě doporučuji.

04.03.2017 5 z 5

Matka, dcera, nebo já Matka, dcera, nebo já Alana Kirk

Sendvičová léta nepřicházejí na objednávku ani s návodem, jak si počínat. Snad přicházejí s podzimem. Vaše maminka nebo tatínek zakopnou a zlomí si krček a vy si postupně uvědomujete, že už nejsou stejně silní. Změna může mít také podobu strašlivého, pomalého zhoršování mentálních funkcí, pečujete o člověka, který vás už nepoznává.

Tak začíná biografie Alany Kirkové " Matka, dcera nebo já. "

Jaké to je, když musíte denně přebíhat mezi péčí o novorozeného potomka a maminkou, která utrpěla vážnou mozkovou příhodu? Máma pořád žije, ale máma, kterou jste znali, zemřela. Tohle nejasné truchlení je horor, který prožívá spousta lidí každý den a představuje pro ně jeden z nejsložitějších úkolů. Jsou to dny plné stresu, které chcete hlavně přežít nebo na celé situaci lze najít i pozitivní stránky? Potřebuje mě matka, ale potřebují mě i moje děti. Pro většinu lidí je to nepopiratelně nejhorší, nejsmutnější, nejnáročnější, navíc trhající útroby, srdcervoucí, psychicky zničující období života.

" Prožijete třicet - pětatřicet let bez jakýchkoliv povinností a pak přifrčí všechno naráz: děti, stárnoucí rodiče, rozvod, pořádná dospělá práce. Samy teď dáváme život později a naši rodiče se drží života déle, a tak stále větší počet žen postihuje naprostá smršť potřeb a pečování. A nikde žádný George Clooney. Kdepak. Ten je pouhou fantazií".

Asi by mohla být knížka kratší, dost se tam opakuje, ale je to skutečně upřímný a inspirativní příběh. Nemyslím si, že osloví čtenáře, kteří nedorostli do "sendvičových let". Doporučuji ještě počkat. Ale já k "sendvičové generaci" už patřím a proto všem, kteří zažívají nebo zažili podobné, knihu doporučuji.

15.12.2016 4 z 5

Stavitelé mostů Stavitelé mostů Jan Guillou

Neprozřetelně jsem knihu začala číst po Clavellově skvělém Šogunu a po Posledním království od Cornwela. Váhám mezi 3 - 4 hvězdičkami. Je to dobré vyprávění, ale většinou zbytečně zdlouhavé, často jsem se přistihla, že oči jezdí po řádcích, ale nevnímám, co čtu. Hlavní postavy jsou ploché, nijak nezaujali a bylo mi celkem jedno, jestli ten most postaví či ne. Smekám klobouk před staviteli mostů v Norsku, ale jako kniha prostě - dobré. Proto tři hvězdičky. A když to budu srovnávat se ságou od Folleta, Clavella nebo Cornwella, tak víc hvězdiček nemůžu dát.

17.11.2016 3 z 5

Pán hor 2 Pán hor 2 Hana Marie Körnerová (p)

Příjemný a hlavně čtivý román pro ženy, nijak nepřeslazený, stále akce, stále se něco děje a určitě si zase někdy přečtu další díl, protože musím ( !!!!!!!) přece vědět, proč Sebastianova cesta do Itálie změní životy všech !!!! :)))). V případě deštivých dnů lze přečíst i za jeden den, nestresuje, příjemně naladí.

18.10.2016 3 z 5

Mámo, táto, nezabíjejte mě! Mámo, táto, nezabíjejte mě! Martin Jelínek

Pro ty, kteří se o jídlo ještě vůbec nezajímali, je to dobrá, přehledná knížka. Jsou to naprosté základy stravování.

28.05.2016 4 z 5

Odhalená Odhalená Kristin Cast

Dobrá oddychovka, hlavně myslím zaujme -náctileté, dobře se čte, ale prosím, ať už to autorka moc nenatahuje a ať to skončí, protože když už jsem přečetla 11 dílů, nechci to přestat číst před koncem.

29.03.2016 3 z 5

Aurelián Aurelián Louis Aragon

Drama nenaplněné lásky - to je první, co mě napadne, když se podívám na hřbet knihy v knihovně. Četla jsem ji v 17-18 letech, moc se mi kniha líbila, trošku rozesmutnila i dojala. Z pohledu mých 18 let určitě plný počet hvězdiček.

18.05.2019 5 z 5

Ukradený Caravaggio Ukradený Caravaggio Daniel Silva

Chcete-li si přečíst skvělý špionážní román se spoustu informací o konfliktech v Sýrii- stále ještě aktuálních, tak je tady! Román se čte jedním dechem, je napínavý a Gabriel Allon opět opouští restautování obrazů, objevuje obrazy ukradené a hlavně se snaží odvést miliardy z konta prezidenta Sýrie, Asada. Skvělé čtení, doporučuji.

19.04.2019 5 z 5

Koukám se okolo Koukám se okolo Ivanka Devátá

Vtipné, milé fejetony, dokonalé úsměvné čtení před spaním, které pohladí po duši.

18.04.2019 5 z 5

Klejinčino tajemství Klejinčino tajemství Zdenka Hamerová

Bez váhání zcela jasných 5*. Zdařilý psychologický thriller mé oblíbené české spisovatelky. Příběh s trochou tajemna profesionálně napsaný se stoupajícím napětím. Potěší i české prostředí. Veliká spokojenost,opravdu jsem si čtení užila, knihu můžu jen doporučit.

14.04.2019 5 z 5

Psí cesta Psí cesta W. Bruce Cameron

Mám z té knihy radost, je to moc příjemné čtení, které pohladí po duši každého pejskaře. Knihu jsem četla po večerech těsně před spaním, abych měla pěkné sny a nezdálo se mi o vrazích a neštěstích. Je to kniha o nesobectví, o lásce a přátelství nejen mezi psem a člověkem.

04.03.2019 5 z 5