Harry_ komentáře u knih
Pro plánování výletů na Šumavě super. Hvězdičku strhávám za chybějící obsah/seznam/rejstřík tras s jejich zakreslením do větší mapy, aby bylo jasné, které trasy jsou pro danou oblast relevantní.
Pro znalce gamebooků příjemná povinnost. Tento díl vypráví "jak to všechno začalo". Pár hlavních hrdinů, klasický příběh o dobru a zlu. Pěkně připravený svět, ale na můj vkus trochu moc bohů, polobohů, krystalů apod. Nejvíc mi vadí, že nastaví pravidla, aby je o pár řádku dál hned porušil. Hlavní hrdinové jsou na začátku nuly, co moc nestudovali a přesto na konci bez jakéhokoliv dalšího vlivu či vysvětlení likvidují nepřátele. Škoda nevyužitého potenciálu, o době jejich studia šlo napsat mnohem víc, aby si hrdiny čtenáž oblíbil. Takto to ani nestihne, protože nemá moc důvodů, s charaktery se neztotožní, protože jejich myšlenkové pochody jsou docela jednoduché. Určitě se to dá číst, není to náročné, ale snad budou další díly lepší.
Neff dost realisticky popsal, jak by taková elektrická smrt zasáhla naši společnost, tak závislou na elektrické energii. Obávám se, že i popsaná míra krutosti nových poměrů vedoucích do středověkého chování a zřízení. Knihu stahuje dolů konkrétní časové zařazení do Prahy konce 90. let s postavami jako Koukal, Linde, které za pár let nikdo nebude znát a přisuzovat jim dějinnou úlohu. Někomu to přijde vtipné, ale já bych raději nadčasovost (nehledě na případné překlady do cizích jazyků a další vydání knihy v čase, který s figurkami lokální i celonárodní politické scény vždycky pěkně zamává).
Povídky:
- Strach z pádu
- Poslední císař Ameriky
- Thermidor
- Lov
- Augustus
- Měkká místa
Nejsem žádný znalec komiksů, takže mě Sandman překvapil. Když nepočítám komiksy inspirované dílem Shakespeara a Kafky, nic vážnějšího jsem zatím nečetl. Text zde není záležitostí citoslovců v bublinách, ale klíčovou částí. Jedná se o knihu pro dospělé, každý příběh má svůj smysl, často se smazává rozdíl mezi snem a realitou, ale na tom je to vlastně postaveno. Žánrově bych to nazval spíše temnější historickou fikcí s prvky fantasy. Nenechte se odradit skutečně příšernou obálkou a přečtěte si.
Hlavním hrdinou je novinář Michael Liberty, zpravodaj Mezinárodní televnizní sítě, který je vyslán jako vojenský zpravodaj na periférii planet Konfederace. Tam se setká s postavami, které tak dobře známe ze hry. Začne to generálem (na začátku plukovník) Dukem, pak se seznámíme s maršálem Jimem Raynorem, pak i s Arcturem Mengskem a Sarah Kerrigenovou. Narozdíl od Královny čepelí se však v této knize dozvíme o postavách více, tj. nejen co dělají, ale i jejich psychologický profil, původ a historii. Postava Mengska je pěkně zpracována, vidíme jeho manipulaci s lidmi a jeho přerod z rebela na diktátora. První střet se zergy, včetně jejich popisu, je velice realistický. Přestože není hlavní postavou Jim Raynor, je kniha komplexní a realisticky popisuje úvod příběhu o lidech a dvou mimozemských rasách. Vřele doporučuji si přečíst a to ještě před Královnou čepelí.
Jak je v anotaci - znovupoužitelné, čisté, zábavné, neotřelé. Hvězdu sundavám za ilustrace a téma, snad najdeme i lepší.
A pak že komixový příběh nemůže být složitý, temný a k zamyšlení. Klasický "zaklínačský" temný svět bez kladných postav. Kresba pro mě na hraně čitelnosti.
Přehledné, poučné, stručné, řada obrázků. Příroda nejen pro děti.
Zabaví, dvouleťáka poučí, dobré to je. Problém je s kvalitou samolepek, které se trhají tam, kde nemají. Manfactured in China, tak možná je to tím.
Doporučovaná knížka pro děti na nočník, ale zatím se moc u 19měsíčníka neosvědčila, uvidíme později.
Příběh pokračuje, kde přestal v předešlé knize, přesto můžete gamebook hrát úplně v klidu bez znalosti prvního dílu. Autor se stále inspiruje slavnou sérií LW, ale protože ji neznám celou, mohu říci, že je Zrada dost originální a čtivá. Je také o dost těžší než první díl, protože ten jsme prošli napoprvé, tenhle nám trval dva dlouhé večery a museli jsme hledat správnou posloupnost. Cesta k cíli nevede tak přímočaře jako v první knize a hra za Mirka Dušína nevede k úspěchu. Přesto se mi příběh, toulání městem a gildami moc líbilo a dávám plný počet. Třeba se Honza k počaté sérii Warenorské kroniky někdy vrátí.
Zajímavý nakladatelský počin firmy Stuare, která již neexistuje. Jedná se o překlad z amerického originálu a je vidět, že překladatel se v "oboru" moc nepohybuje, protože některé překlady jsou děsivé (Třecí louže, Metla, Prznitel), přičemž některé jednotky rozumně raději nepřekládá (Ultralisk). Právě za překlad ubírám hvězdu. Kniha nereflektuje datadisk Brood War, protože vyšla společně se hrou v roce 1998. První díl hry je o dost těžší, než známější dvojka, proto se nějakým netrpělivým či nezkušeným hráčům může tento podrobný návod hodit. Pro ostatní je to spíš docela unikátní sběratelský kousek.
Přišlo mi o něco lepší než první díl, čte se stejně dobře, akorát cíl hlavního zloducha je divný, asi nejsem dost šílený.
Kniha zapadá do "universa" Resident evil. Dobře se čte, je to akční, žádné sáhodlouhé psychologické pochody či popisy. Tím pádem je trochu povrchní, ale od tohoto typu knih to přece nečekáte. Ubírám hvězdu za některé přece jen nelogické konstrukce.
Poměrně podrobné encyklopedické pojetí. Najdete zde popis papoušků a mnoho informací k odchovu. Základy budou stále platné, nějaké detaily budou po 40 letech asi již překonané. Popisy, zoologické zařazení ptáků, jména v různých jazycích, to vše bude ale platné plus minus pořád.
Praktický formát, aktuální vydání, hodně mapového podkladu, tipy na výlety. Chyběla mi vyšší úroveň detailu u památek aspoň v hlavním městě.
Kniha vyšla jako doprovodná publikace k výstavě v Husově domě v německé Kostnici, ale je velmi dobře použitelná pro běžné čtení o Husovi. Je napsána poutavě a systematicky rozdělena na kapitoly o životě Jana Husa, jeho literární tvorbě, jeho církevním životě a causách, jež jej přivedli až na hranici, atd. Kniha obsahuje mnoho obrazových materiálů. Doporučuji i nehistorikům.
Kresba se mi líbila zase o něco více, než v předešlých knihách. Děj je naopak méně originální, protože znalci jistě poznají recyklaci první povídky Zaklínač. Na druhou stranu je příběh dále rozvíjen a konečně se dočkáme Ciri a Yennefer.