heczek heczek komentáře u knih

Mimi z Nového Bohumína, Československo: Mladá žena, která přežila holokaust. Příběh Mimi Rubin 1938-1945 Mimi z Nového Bohumína, Československo: Mladá žena, která přežila holokaust. Příběh Mimi Rubin 1938-1945 Fred Glueckstein

Krátký, stručný příběh osudu jedné ženy, která ústy svého syna popisuje jaké hrůzy prožila nejen ona, ale i ostatní židé, v období války. Knihu jsem si musela přečíst, neboť Mimi pocházela z Bohumína a zajímal mě nejen její osud, ale také popis tohoto města v době, kdy zde šťastně vyrůstala. Autorka českého překladu nám nabídla i fotografie jak z rodinného alba, tak i dobové fotografie Bohumína. Za to jsem ji moc vděčná.

15.07.2021 4 z 5

Mělké sibiřské hroby Mělké sibiřské hroby Michael Krupa

Silný příběh člověka, který zažil hrůzy a s obrovskou vůlí k životu se toužebně dral po ztracené svobodě. Kniha se čte sama, člověk doslova hltá stránky. Co mě jen trochu mrzí, je rychlý konec. Ráda bych si přečetla pár stran navíc. Rozhodně stojí za přečtení.

13.04.2021 4 z 5

Mág Mág Fernando Morais

(SPOILER) P. Coelha obdivuji za to, že se nebál ukázat světu svou temnou minulost, avšak přečtení jeho životopisu vrhlo na všechny spisovatelovy knihy, které jsem četla vždy ráda, zvláštní stín. To, co všechno vyplynulo na autora z tohoto životopisu, co vše byl schopen podstoupit, jen aby si splnil svůj sen stát se spisovatelem, ta nevyrovnanost, manipulace, podlost..Těžko se mi teď jeho dobrotě věří. Je mi to líto, ale tímto pro mě Coelhova éra skončila.

25.03.2021 4 z 5

Jizerský rok Jizerský rok Jan Veselý

Nádherná, jedinečná kniha, jejíž texty a fotografie jsou pohlazením pro duši a potěšením pro srdce. Kniha, u které se vnoříte celým svým bytím do tajuplné krajiny Jizerských hor a stanete se tak na okamžik jejich laskavým poutníkem a vřelým obdivovatelem.

17.03.2021 5 z 5

Třinec a okolí včera a dnes Třinec a okolí včera a dnes Henryk Wawreczka

Líbilo se mi množství fotografií a oceňuji srovnání starého s dnešním, byl to však velmi smutný pohled, co vše jsme si nechali vzít a zbořit..
Trochu mi chybí popis a historie jednotlivých částí města či alespoň obsáhlejší popis u fotografií. Nicméně i tak mi dala spoustu nových znalostí. Děkuji.

13.11.2024 3 z 5

Dolina Dolina Ludmila Hořká (p)

Kniha, která zachycuje obraz Hlučínska během první republiky, před druhou světovou válkou a během války z pohledu české vlastenkyně..změnu poměrů, chudobu a nezájem republiky/Prahy o tento dříve bohatý kraj, postupující germanizaci “protože za Němců se měli všichni lépe a nakonec nevyhnutelnou válku.

28.10.2024 4 z 5

Ocelové srdce Ocelové srdce Albert Čuba

Přečteno jedním dechem. Pan Čuba mne překvapil, nejen výborný herec, ale také spisovatel :-)

09.04.2024 5 z 5

Krajiny vnitřní a vnější Krajiny vnitřní a vnější Václav Cílek

Má první kniha od pana Cílka a.. NÁDHERA. Nemám k tomu víc co dodat, četla jsem ji dlouho a pomalu, neboť jsem si ji patřičně vychutnávala. Tolik naučných myšlenek a tolik k zamyšlení.. Má duše zaplesala.

21.02.2023 5 z 5

Jánošík Jánošík Václav Cibula

Na to, že je kniha určena dětským čtenářům je napsaná velmi poutavě, proto hodnotím pěti hvězdičkami. Samozřejmě z mého pohledu, a tím, že se již nenacházím v cílové skupině čtenářů (:-)), bych uvítala obsáhlejší formu s více fakty, přesto mě nadchla a jsem ráda, že jsem se díky této knize seznámila s legendárním slovenským zbojníkem :-)

11.01.2023 5 z 5

Svět bílého boha Svět bílého boha Tomáš Ryška

Smutné, šokující, k zamyšlení...
Jak zde napsala paní Iva-JU-KA, "tato kniha patří k těm, na které se nezapomíná". Navždy se Vám změní pohled na náboženství, humanitární organizace.. Párkrát jsem se nemohla ubránit slzám, jak mi bylo všechno líto.
Knihu doporučuji pro širší rozhled a uvědomění, že ač se něco tváří jako dobro, ne vždy je tomu tak..

30.12.2022 5 z 5

Od Bogunu k Bohumínu: Historický průvodce městem Od Bogunu k Bohumínu: Historický průvodce městem Jan F. Teister

Za mě výborně zpracovaná kniha. Přehledná, se spoustou informací k jednotlivým částem města, památkám a s mnoha fotografiemi vč. jejich detailních popisů. Moc mě to bavilo. Děkuji!

13.11.2024 5 z 5

Nebezpečná mělčina - Jak internet mění náš mozek Nebezpečná mělčina - Jak internet mění náš mozek Nicholas Carr

Skvělé myšlenky a rozebrání psychologie mozku jak se vypořádává a mění s technologickým pokrokem.
Ovšem doba i technologie jdou kupředu neuvěřitelnou rychlostí. Kniha, která je v originále vydaná v roce 2010, u nás až v roce 2017. Dnes je rok 2024 a technologie i internet už jsou zase někde jinde.. Instagram, Tiktok, AI, chat GPT, VR realita atd…
Stále je aktuální, ale zároveň ne..

09.11.2024 3 z 5

Nic se nestane náhodou Nic se nestane náhodou Richard David Bach

Příjemné oddechové čtení :-)

“Nikdy nepřestaň být dítětem, Richarde. Nikdy nepřestávej poznávat, vnímat,
vidět a pociťovat vzrušení nad velkými věcmi, jako jsou vzduch a motory a rozechvění, které v tobě vyvolává sluneční světlo. Pokud musíš, nos svou malou masku, abys to dítě před světem ochránil, ale jestli dovolíš, aby zmizelo, definitivně jsi vyrostl a jsi mrtvý.”

Nic se nestane náhodou!

27.02.2024 4 z 5

Barunka Barunka Antonín Zápotocký

Mám rozporuplné pocity ohledně této knížky. Na jednu stranu je to krásná a milá knížka o hodné Barunce a zlém bráškovi, kde autor vylíčil vesnický život té doby, zvyky, tradice, říkánky a písničky (nejednou mi vyloudily úsměv na tváři a vzpomněla se mi má dětská léta :-)) a na stranu druhou je tam vidět tak silný politický podtext, že to až pěkné není. To tohoto nemohli ušetřit alespoň dětské knihy? Ach jo!

28.12.2023 3 z 5

Herec k nepřežití Herec k nepřežití Albert Čuba

Kniha o každodenních starostech a radostech herců v divadelním zákulisí i mimo něj a o "splněném snu" jednoho Milana, který je opravdu k nepřežití!

30.12.2022 2 z 5

Vendryně Zaolší aneb středověké Lidéřovice Vendryně Zaolší aneb středověké Lidéřovice Rudolf Bilko

Můj odrazový můstek do dalšího studia našeho kraje a obcí.

16.07.2021

Světla Jihu Světla Jihu Danielle Steel

"To zní jako nějaký hodně mizerný jižanský román, podotkl Edward.." a já s ním souhlasím. Jednoduché čtení, děj zkrácený, zrychlený a nic v příběhu není plně rozvinuté. Raději si přečtu propracovaný román, do kterého spisovatel vloží spoustu svého času a srdce, než příběh napsaný za jeden večer.

09.04.2021