hellena1523 komentáře u knih
Tato kniha je pro mě poměrně nevyrovnaná. Místa, která jsem hltala jako beletrii, střídaly stránky, které mě málem unudily k smrti. U populárně-naučné publikace bych čekala větší konzistenci textu.
Perfektně zpracovaný sborník, který jasně a čtivě propojuje teoretické uchopení tématu s konkrétními příklady. Souhlasím s komentářem Sinn, že se některé shodné pasáže mohou stát poněkud rušivým prvkem.
Zajímavý doplněk při studiu sociální/kulturní antropologie a příbuzných oborů. Některá hesla bych klidně vyřadila, neboť mi přišla neskutečně triviální, až obtěžující, jiná (v rámci oboru skutečně důležitá) mi naopak scházela, ale během zpracovávání okruhů ke státnicím jsem často využila nejen knihu, ale i CD (třeba pro porovnání interpretací).
Gellner patří mezi mé oblíbené teoretiky a tuto knihu pokládám za základ teoretického uchopení fenoménu.
Čtivá, přehledně strukturovaná publikace. Oceňuji shrnutí, mnohé příklady i snahu o nabídku možných řešení, nejen konstatování problému.
Skvěle zpracovaná odpověď na postmodernistický přístup devalvující termín "kultura".
Od Jiráka doporučuji spíše Základy mediální výchovy a tuto publikaci spíše jako zajímavý doplněk.
Pěkně zpracovaná publikace pro základní seznámení se s oborem.
Zajímavý náhled. Doporučuji přečíst všem, kteří si tvoří názor na základě toho, co se dozví z médií.
Skvělá, čtivá, jistě ocení i širší publikum, než jen vědecká obec.
Úžasná publikace jednoho velkého lingvistického antropologa. Měla jsem čest ho poznat, poslouchat jeho přednášku a naprosto mě uchvátil.
Je zajímavé, jak mají někteří vědci potřebu psát složitě o věcech, o nichž lze psát i čtivě, tedy pro širší publikum...škoda...
Velmi se mi líbil způsob Geertzovy interpretace, nebo možná to, jak jsem si jeho publikaci interpretovala...? :-D
Když jsem ji četla poprvé na škole a zpracovávala z ní referát, bylo mi přednášejícím sděleno, že jsem ji zřejmě špatně pochopila...onehdy jsem si ji přečetla znovu a dospěla k závěru, že ji chápu /totiž nechápu/ pořád stejně...Někteří vědci si v tom jistě najdou zajímavý pohled na evoluci, pro mne je to nadále španělská vesnice.
Jedna z nejlepších odborných knih! Doporučuji přečíst i ne-antropologům. :-D Musím říct, že jsem se místy hodně pobavila tím, jak to vlastně chodí, aniž bychom si to připustili, nebo vůbec uvědomili.
Náročnější, ale v oboru asi nejlepší, nejpřehlednější.
Zajímavé podání. I témata, která nejsou právě nejsnadnější, podává stylem, který musí pochopit i člověk, který je na hony vzdálen antropologickému myšlení.