helusa2 helusa2 komentáře u knih

Harry Potter – Sbírka hůlek Harry Potter – Sbírka hůlek Monique Peterson

Není to úplná nezbytnost ve sbírce, ale potěší a zaujme ;-) Texty jsou takovým souhrnem k jednotlivým osobnostem (trošku mi to připomínalo nějakou hru, kdy máte najednou vychrlit, co o někom známém víte...) Ale fotky hůlek jsou nádherné! Máme jich doma 5. Že bych rozšířila sbírku...? :-D

27.12.2018 3 z 5

Úsměvy smutných mužů Úsměvy smutných mužů Josef Formánek

Po zhlédnutí filmu jsem si okamžitě našla i knížku. Obojí se mi líbilo. Tedy pokud se dá říct, že se tohle téma, až překvapivě upřímně zpracované, může líbit...
Zkrátka dobře napsáno i natočeno. Klobouk dolů před autorem.

02.08.2018 4 z 5

Muž se psem Muž se psem Zdeněk Jirotka

Taková trošku Cimrmanovská knížka - velmi bláznivá a velmi vtipná, s neotřelými obraty, překrásnou češtinou, neobvyklou zápletkou a především se zcela nečekaným koncem :-)
Humor je to velmi specifický, mně ale sedí. Ovšem největší počet bodů u mě nasbíral Watson :-D

07.01.2018 5 z 5

Knihovna duší Knihovna duší Ransom Riggs

Pěkný závěr celé série, kterou jsem spořádala za 5 dní ;-) Jo, bylo to fajn, ale asi jsem tímto na nějakou dobu uzavřela kapitolu "fantasy", neboť už mi některé postupy začaly připadat nějaké povědomé - jako bych to už někde četla... ;-) Přesto, že se tato série neumístila na předních příčkách mých BEST, byla čtivá a napínavá. Rozhodně stála za přečtení.

08.08.2017 4 z 5

Tři muži ve člunu (o psu nemluvě) Tři muži ve člunu (o psu nemluvě) Jerome Klapka Jerome

Posloucháno jako audio - velmi příjemně strávený den. Nekácela jsem se smíchy celou dobu, ale některé situace byly opravdu vtipné :-) Nejvíc se mi líbil hypochondrický začátek :-D

17.04.2017 4 z 5

Půlnoční slunce Půlnoční slunce Jo Nesbø

Zase trochu jiná detektivka než ze série s HH. Proč ne? ;-) Tak ryzí happyend na závěr byl sice nečekaný, ale já jsem za něj ráda (aspoň nejsem tak vystrašená a můžu se hned pustit do Levharta, který na mě čeká :-D).
Díky pkweb.eu a následujícímu odkazu jsem pochopila, proč jsou obě "Krve" tak jiné než ostatní "nesboviny". Doporučuji přečíst:

14.01.2017 5 z 5

Fantastická zvířata a kde je najít Fantastická zvířata a kde je najít Mlok Scamander (p)

Přečteno dnes - právě před zhlédnutím filmu... Knížečka je takovým doplňkem pro fanoušky. A nutno říct, že teď po filmu získala další rozměr :-) Filmem jsem doslova "okouzlená", takže knížka je teď milou připomínkou skvostného filmového zážitku :-)
Jen mi tam teda některá zvířata chybí - co např. třaskaví skvorejši?!

19.11.2016 4 z 5

Švábi Švábi Jo Nesbø

Napínavé do poslední stránky... Jen jsem se místy trochu ztrácela ve jménech... Zajímavý exkurz do Thajska - i když tam asi stejně většině věcí velí Norové :-D

28.09.2016 4 z 5

Domov pro Marťany Domov pro Marťany Martina Drijverová

Klobouk dolů... Napsáno naprosto realisticky z pohledu 10letého dítěte, žádné předstírání, falešné hrdinství... Velmi silná kniha! Tento týden jí představím dětem ve škole, jsem zvědavá, jak na ně zapůsobí a jak ji přijmou...

13.03.2016 5 z 5

Láska je jen slovo Láska je jen slovo Johannes Mario Simmel

Četla jsem jí v době vysoké školy. Pamatuji si naprosto živě, že jsem z ní byla ÚÚÚPLNĚ hotová... Protože jsem ji měla z knihovny, velice jsem si ji přála mít svou. Dostala jsem ji, ale znovu jsem se ji ještě číst neodhodlala... Byla to fakt síla. Jedinečná kniha.

28.01.2016 5 z 5

Prázdné místo Prázdné místo J. K. Rowling (p)

Prázdné místo mě velmi zasáhlo... Byla to první kniha pro dospělé, kterou jsem od Jo četla a byla jsem velmi překvapená, že to umí i takhle :-)
Osudy postav mě zaujaly, některé osoby mě znechutily, některé jsem obrečela...
Pro mě velmi citlivá záležitost, kterou mám hluboko pod kůží.

24.01.2016 5 z 5

Volání Kukačky Volání Kukačky Robert Galbraith (p)

Velmi napínavý a dobře napsaný příběh, který umí vtáhnout do děje :-) Pasáže, které možná někomu připadají zdlouhavé, umožní naprosto hmatatelnou představu o tom, jaký je Cormoran, Robin, jak to chodí v prostředí celebrit... Moc se mi to líbilo.

24.01.2016 5 z 5

Magorovy labutí písně Magorovy labutí písně Ivan Martin Jirous

Nejsem čtenářka poezie - jen velmi výjimečně se k básničkám nechám zlákat. Ale něco od Magora jsem si přečíst musela, třeba i kvůli Ladislavu Heryánovi, který o něm tolikrát mluvil. Když si člověk přečte, jak Magor žil, a dá si to s básněmi dohromady, je to dost síla.. Velmi emotivní zážitek.

24.02.2024 5 z 5

Jana Eyrová Jana Eyrová Charlotte Brontë

Jsem ráda, že jsem se k takové klasice dostala. Neurazila, ale ani až tak moc nenadchla. Jsem ještě zvědavá na film.

04.12.2023 4 z 5

Fantastická zvířata. Brumbálova tajemství: Úplný scénář Fantastická zvířata. Brumbálova tajemství: Úplný scénář Joanne Rowling

Zase mě to chytlo a vtáhlo, mé srdce patří tomuto kouzelnému světu (ať již v čase Mloka a spol. anebo Harryho a spol.)..
A to srdce mi trhají zvěsti, že tato úžasná sága nebude mít završení, další díly se asi natáčet nebudou.. Paní Rowlingová, PROSÍM!!! Dopište to jako knihy!!! Já tuším souvislosti a závěr, ale to dokonalé propletení a rozuzlení - to umíte jen Vy..

05.08.2023 5 z 5

Leonardo da Vinci Leonardo da Vinci Walter Isaacson

Třetí kniha tohoto životopisce - moc se mi líbí Isaacsonův výběr osobností. Je poctivý v neuvěřitelně podrobném sbírání informací, jejich třídění - a interpretace všech těchto poznatků je přitom stále čtivá (v mém případě zajímavá na poslouchání).
Rozhodně se neodvažuji říct, že jsem všem informacím rozuměla (stejně jako u Einsteina), ale rozhodně to bylo obohacující.
Myslím, že ta touha po získávání nových informací jen z radosti, že je získávám, radost z nových vědomostí, otevřené oči pro poznání - to, co na Leonardovi, Einsteinovi i Jobsovi Isaacson tolik obdivoval - jemu samotnému nechybí :-)
A Leonardo sám? Ten byl prostě neskutečně inspirativní osobností!!!

22.04.2023 5 z 5

Einstein: jeho život a vesmír Einstein: jeho život a vesmír Walter Isaacson

Tvrdit, že jsem rozuměla všem místům v knize, to bych si skutečně nedovolila :-D Díky čtení “ušima” jsem při popisech rovnic, teorií, důkazů, rozsáhlých odborných souvislostí apod. zkrátka jen poslouchala a poslouchala… :-D
Znalosti fyziky jsem si neprocvičila, protože není co procvičovat, ale myslím, že Einsteinovi jsem porozuměla - stal se dalším mým obdivovaným exotem a je mému srdci velmi blízký. Moc ráda bych se s ním setkala :-)

14.11.2022 5 z 5

Černý merkurit Černý merkurit Vojtěch Matocha

Přečteno podruhé - “ušima”. Když jsem četla poprvé, nebyl ještě vydán 3. díl a pamatuji se, že mi to přišlo nedotažené a zmatené. Nyní jsem mohla plynule pokračovat, takže to určitě dojmu pomohlo ;-)

08.06.2022 4 z 5

Štěstí (10 povídek) Štěstí (10 povídek) Jiří Stránský

Bratra Jiřího Stránského mám v obrovské úctě. Byl to milý návrat do historek z filmů, kterým skrze scénáře vdechl duši. Nikdy bychom neměli zapomenout, co se zde dělo!

11.05.2022 5 z 5

O rodičích a dětech O rodičích a dětech Emil Hakl (p)

Mám tyhle syrové knížky ráda… Jasně, děj převyprávět nejde. Je to sbírka historek a vzpomínek a pocitů - ale přijde mi, že jsem na tom pivku vlastně byla taky… Je to zkrátka “ze života” :-)

21.03.2022 4 z 5