Hobo Hobo komentáře u knih

Vysoké okno Vysoké okno Raymond Chandler

Nejlépe si odpočinu u dobré americké detektivky, zvláště po takových knihách jako Česká cesta z covidu...

18.09.2023 5 z 5

Odpověď Odpověď David Icke

Těžké komentovat. Nutno přečíst a to naprosto bez předsudků.

15.08.2023 5 z 5

Sebedestrukce Západu Sebedestrukce Západu Petr Hájek

Podobné publikace kupodivu zůstávají stranou mediálního zájmu a zdá se, že je čtou pouze fanoušci. Leč i jejich čas jednou přijde.

12.08.2023 5 z 5

Faktor Churchill Faktor Churchill Boris Johnson

Ve svém druhém komentáři bych rád doplnil své hodnocení autora. Řekl bych, že v Johnsonově obdivu k Churchillovi je znát i jeho postup v politice. Nesporně mu napodobování pomohlo, ale jak známo nápodoba není originál a jako obvykle sahala maximálně někam nejvýš po kolena.

11.07.2023 5 z 5

Kdo zabil malého prince? Kdo zabil malého prince? Michel Bussi

Nádhera!

30.04.2023 5 z 5

Jak se kalila ocel Jak se kalila ocel Nikolaj Alexejevič Ostrovskij

Konečně jsem se dostal znovu ke knize, mohl ji znovu přečíst a porovnat své vzpomínky z mládí se současnou zkušeností. Musím především podotknout, že pocit z knihy, který ve mně zůstal z mládí, zůstal v zásadě stejný. Z děje jsem si nepamatoval nic, takže jsem si obnovil pouze tento děj.
Existuje opravdu rozdíl mezi prvním a druhým dílem, který může působit propagandisticky. Souhlasím proto celkem s hodnocením Pytlíka, ovšem souhlasím rovněž s Kontryhelkou a v souladu s ní soudím, že jde prostě o odraz doby (i když zas tak "obrovská agitka" to není) a vlastně by to mělo sloužit k historickému poučení. Ono toho Pavku lze prostě v oné době občanské války pochopit. A my bychom měli pochopit, že Pavkův tvrdý postoj nemůže trvat věčně a s postupnou stabilitou společnosti se vracet k "radostem". Ona totiž každá revoluce - a tím spíše ta ruská, která se rodila ve světové válce a následující válce občanské - brání své výdobytky urputně. A tak i my jsme po listopadu vylili s vaničkou i dítě. Zachovat si zravý rozum je primární.
Jsem rád, že jsm si Ostrovského mohl opět přečíst. Už jsem měl pocit, že ho neseženu a že veřejné knihovny ho prostě vyřadily. Já myslím, že poučení ta kniha stále podává.

01.03.2023

Všechny jejich lži Všechny jejich lži Tuvia Tenenbom

První dočtená kniha roku 2023 patří k tomu nejlepšímu, co se v dnešním podivném světě dá bez obav přečíst od začátku až do konce. A klidně začít znovu.

06.01.2023 5 z 5

Totalitní ideologie feminismu Totalitní ideologie feminismu Josef Hausmann

Vynikající vysvětlení podstaty feminismu z pera dvou známých autorů. Krátké, leč výstižné eseje, objasňující ideologii feminismu z různých stran.

23.12.2022 5 z 5

Židovský stát Židovský stát Theodor Herzl

Existují knihy, které by měly patřit k obecné výbavě každého a které by měly být obsahem občanské výchovy. Ubyli by přinejmenším neinformovaní soudci a soudní znalci...

22.12.2022 5 z 5

Rakve útočí / Zapomenuté rukopisy Rakve útočí / Zapomenuté rukopisy Ludvík Souček

Dobře popsaná epizoda z občanské války USA a několik nepublikovaných textů autora. Jedná se o 4 příběhy z Otazníků nad hroby, jež nebyly z neznámých důvodů zahrnuty v původním vydání, studie o Pablu Picassovi a obsáhlejší vyprávění o malíři Kamilu Lhotákovi Železný chléb očí - ta zejména mě zaujala.

29.11.2022 4 z 5

Deset Deset Václav Klaus

Samozřejmě, jsou to politické projevy, ale přesto mě překvapilo, že to není pouhé plácání "o ničem". Každý ten projev je jiný, ačkoliv zaměřený k té jediné slavnostní události, vždy to má hlavu a patu i k danému roku.

26.11.2022 4 z 5

Draci z ráje Draci z ráje Carl Sagan

Kniha, která překvapivě nezastarala. Snad jen v předposlední "počítačové" kapitole už je trochu mimo, nicméně i v tomto případě jsou závěry v pořádku.
Výhrady mám jen k úvaze o potratech. Jako by zde zapomněl na mravní stránku věci.

13.11.2022 5 z 5

Mhla Mhla Ondřej Přikryl

Pro Čecha jak poleno roztomilé verše. Jen si nejsem zcela jist, jestli jsem nevnímal víc hanáčtinu než obsah, ale nešť. Ono se to příště poddá.

30.10.2022 4 z 5

Panda v nesnázích Panda v nesnázích Markéta Lukášková

Moje krevní skupina.

29.09.2022 5 z 5

Prostibolo duše Prostibolo duše Arnošt Procházka

Porozuměl jsem jedinému: že po přečtení na mne padla deprese.

03.09.2022 2 z 5

La Mano Negra La Mano Negra Stanislav Kostka Neumann

Text z anarchistického období Neumannova, čistě novinářského charakteru, zaměřený politicky proti utlačování prostých dělníků. Věcný, jdoucí po podstatě.

31.08.2022 5 z 5

Jáchymovští démoni Jáchymovští démoni Vlastimil Vondruška

Velmi dobře napsaná detektivka. Reálně popsané prostředí a uvažování lidí v 16. století.

26.08.2022 5 z 5

Breviář pozitivní anarchie Breviář pozitivní anarchie Vlastimil Vondruška

Proč je tolik čtenářů, kteří ty problémy nevidí?

21.08.2022 5 z 5

Rytíři země české Rytíři země české Dagmar Štětinová

Kniha o osudech jednoho šlechtického rodu, který má nejeden zářez ve prospěch české země. Plyne z ní jedno obrovské poučení; neboť jako si komunisté mysleli, že když odstraní boháče, národ zbohatne - ale národ schudl. Před komunismem si liberálové mysleli, že když odstraní šlechtu, národ získá svobodu a místo toho zmizela šlechetnost. Mohl bych tady udělat celou přednášku, leč zůstanu u prostého konstatování: přečtěte si tuto knihu. Je poučná. A děkuji autorce za práci, kterou odvedla.

05.08.2022 5 z 5

Dějiny ruské filosofie Dějiny ruské filosofie Nikolaj Onufrijevič Losskij

Shledal jsem, že jediné, co o ruské filosofii vím, je vlastně pouze marxismus-leninismus. Tak jsem se porozhlédl a můj zrak padl na tuto knihu. Byl to dobrý výběr! A obsah navíc potvrzoval má vlastní dosud chaotická pozorování.

12.07.2022 5 z 5