Hotovson Hotovson komentáře u knih

Podivuhodné příběhy a dobrodružství Jana Kornela Podivuhodné příběhy a dobrodružství Jana Kornela Miloš Václav Kratochvíl

Přečteno jedním dechem. Je to moc hezky a čtivě napsáno. Akorát si myslim, že se to dalo napsat obšírnějš a trochu si s tim pohrát a rozvést děj. Na druhou stranu, jestli je to určeno spíš pro děti a mládež, tak je to takhle lepší.

30.08.2018 5 z 5

Raději zešílet v divočině. Setkání s šumavskými samotáři Raději zešílet v divočině. Setkání s šumavskými samotáři Aleš Palán

Já ty lidi obdivuju. Ta představa od všeho utéct, na všechno se vybodnout a mít svuj klid. Já bych to nedokázal, možná tak na tejden a pak bych utíkal zpátky. Jsem hroznej městskej člověk :) Asi zůstanu u čundrů a výletů do přírody, při tom si člověk taky odpočine.

08.07.2018 5 z 5

Tulák Rover Tulák Rover J. R. R. Tolkien

Škoda, že nejsem dítě, asi by se mi knížka líbila o to víc, ale i tak to bylo super :) Vlastně jsem vůbec netušil, že se jedná o pohádku, když jsem si jí v knihovně půjčoval :D Ovšem nic to nezměnilo na tom, že byla moc pěkná. Tolkien byl fakt génius :)

25.06.2020 5 z 5

Závěť výstředníkova Závěť výstředníkova Jules Verne

A takovej to byl pěknej funus :) Dokonce i veselky jsme se dočkali, ale tu jsem očekával už tak od poloviny knížky, stejně jako totožnost neznámého XYZ, tak i to, že zvítězí. Ono se to čekat dá, ale to mi vůbec nevadilo, protože příběh to je pěknej, i se mi líbila ta netradiční hra. Respektive netradičně pojatá. Co mi trochu vadilo, byly ty zeměpisný vsuvky kde se co těží a přes co jede jakej vlak. Na muj vkus jich bylo až moc a pokud nemáte zároveň otevřenej atlas, tak se v tom začnete docela ztrácet :)

13.02.2020 4 z 5

Zápisky starého prasáka Zápisky starého prasáka Charles Bukowski

Výjimečně se s hodnocenim nebudu srát a rovnou napíšu, že mi to vůbec nesedlo. Prokousal a protrpěl jsem se 40 stranama a pak přečet ještě pár náhodně vybranejch zápisků a nic. Pro mě hrozná nuda a stereotyp. Možná jsem jenom vstal špatnou nohou z postele, možná jsem na to moc střízliv, možná blbej den, ale fakt ne. A abych se do čtení nutil? Tak na to kašlu. Přitom jiný Bukowskiho knížky v cajku, ale dneska a tuto prostě ne. Sorry jako...

20.08.2019 1 z 5

Kacířka Kacířka Bernard Cornwell

Povedený zakončení putování za svatým grálem.

Nicméně co mi těší ještě víc je, že jsem uhodnul, co přesně to bylo a to už ve druhej knížce a tady se to jenom potvrdilo :)

27.02.2019 5 z 5

Lučištník Lučištník Bernard Cornwell

Skvělej příběh plnej zvratů z doby kdy se nikdo s nikym moc nemazal a o rytířskej cti se spíš jenom mluvilo, než by se jí někdo řídil.

Líbilo se mi popsání bitvy u Kresčaku. To musela bejt neskutečná řezničina.

19.02.2019 5 z 5

Tři muži ve člunu a na toulkách Tři muži ve člunu a na toulkách Jerome Klapka Jerome

Pěkný a zábavný čtení. Víc se mi líbila ta část na řece, ale i ta druhá byla pěkná.

29.01.2019 5 z 5

Sloni mají paměť Sloni mají paměť Agatha Christie

Jedna z mála detektivek, kde jsem se trefil, jak to bylo :) Spíš to přičítam tomu, že tady nebylo tolik postav a tak nějak to prostě vyplynulo z děje.

Kolikrát se ani nepokoušim záhadu rozluštit, prostě jenom čtu a nechávam se unášet dějem.

07.09.2018 4 z 5

Metro 2035 Metro 2035 Dmitry Glukhovsky

Arťom opět chodí (běhá, plazí se a dokonce pluje) stanicemi moskevského metra (a chvíli nad ním), přičemž na každé stanici se dostává tu do menšího, tu do většího a někdy až do kolosálního průseru.

Celou dobu se žene za jediným cílem, a to navázat spojení se světem, což se mu nakonec podaří. A tady nastává cíl číslo dvě. Dostat se ven.

Moc se mi líbil závěr, od Arťomovo poznání pravdy, bunkru a jeho cesty ven, pryč, daleko...ne všechny dystopie musí končit tragicky a to se mi líbí :)

15.08.2018 5 z 5

Poslední útočiště Poslední útočiště Raymond Chandler

Mam rád kriminální příběhy s detektivama - drsnejma týpkama, co nejdou pro ránu nikdy daleko a kde je každej příběh provoněn whiskou, tabákovým kouřem a střelným prachem. Tak nějak to k tomu patří.

21.04.2018 5 z 5

Adventní kletba Adventní kletba Vlastimil Vondruška

Pěkně to Oldřich z Chlumu narafičil.

29.12.2017 5 z 5

Husitská epopej. I, 1400-1415 - za časů krále Václava IV. Husitská epopej. I, 1400-1415 - za časů krále Václava IV. Vlastimil Vondruška

Musim se přiznat, že na tohle sem se těšil celkem dlouho, ani ne snad proto, že bych četbu nějak záměrně odkládal, ale prostě nebyla v knihovně. Když sem se konečně dočkal, tak sem měl celou knížku přečtenou ani ne za 48 hodin, vzal sem to doslova jednim dechem.

Opět se mi potvrdilo, že Vondruška prostě umí psát tak, aby to čtenáře bavilo a vtáhlo do děje a ten se pak nemůže odtrhnout.

Líbí se mi, že je knížka pojatá tak, že sledujeme osudy obyčejných lidí různých povolání a názorů na pozadí doby, která je alespoň pro mě hodně zajímavá. Samozřejmě, že je to i o šlechtě, ale kdyby to bylo jenom o ní asi by mi to tolik nebavilo.

16.11.2017 5 z 5

Lovci hlav Lovci hlav Jo Nesbø

Prvních 100 stran se mohlo klidně smrsknout na třetinu a nestalo by se vůbec nic. Prokousat se přes ně bylo pro mě vcelku utrpení. Ve zbytku už to má spád a děj pěkně utíká, jenom škoda, že to nepřišlo dřív.

28.10.2017 3 z 5

Přízrak Přízrak Jo Nesbø

(SPOILER) Příde mi, že chudák Harry dostává s přibejvajícíma knížkama čim dál tim větší bídu, a kdybych nevěděl, že to bude pokračovat, tak bych si myslel, že asi ne, protože ten konec je takovej...konečnej.

Dávam o 0,5* míň, protože jsem se nemoh začíst do začátku, nebavilo mi číst kecy umírajícího (nebo už mrtvýho?) feťáka Gusta a vůbec celej Gusto mi pěkně štval, jakej to byl hnusnej hajzl, a že to měl za sebou takovym způsobem mi bylo úplně fuk a přál jsem mu to!

19.02.2025 4.5 z 5

Invaze zlodějů těl Invaze zlodějů těl Jack Finney (p)

Naprosto parádní čtení, od kterýho jsem se vůbec nemoh odlepit a slupnul knížku jak malinu!!!

Knížka mi padla do oka díky pěknej obálce a po přečtení anotace a zjištění, že je psaná v 50. letech jsem se rozhod jí zkusit.

Má skvělou atmosféru, prostě mě to chytlo a nešlo přestat číst dál, dokud jsem se nedozvěděl, jak všechno dopadne. Emzáci v podobě lusků byli naprosto skvělý.

19.02.2025 5 z 5

Nástup Nástup Václav Řezáč (p)

Je to velice čtivý, je vidět, že Řezáč psát uměl a odsun je určitě zajímavý, ale taky hodně citlivý téma. Bohužel ta kniha je opavdu hodně poplatná době vydání, což chápu, ale s tím vědomím jsem do toho šel, když jsem jí začal číst. Nicméně někdy je ta agitační linka opravdu velmi otravná a myslim si, že méně by bylo více.

Každopádně o odsunu bych si toho rád přečet víc, klidně i ne tak jednostranně zaměřenýho.

07.06.2019 4 z 5

Haldy Haldy Anna Maria Tilschová

Drsnej příběh z drsnýho kraje. Ač z druhýho konce republiky, tak s ostravskym nářečim jsem kupodivu problém neměl, horší to pro mě bylo s tou němčinou, kolikrát to fakt bylo na slovník do druhý ruky.

Nicméně co se týče příběhu celkově, tak se mi moc líbil a zároveň si můžu knížku zařadit do letošní Výzvy.

20.05.2019 4 z 5

Nyxia Nyxia Scott Reintgen

Takhle smíšený pocity jsem snad z knížky ještě neměl. Dlouho jsem se rozhodoval kolik tomu dát hvězdiček, nakonec dávam tři. Proč?

Jako klady bych viděl, že je to napsaný fakt hodně čtivě, za pár hodin jsem měl hotovo. Děj slušně odsejpal. Námět mi přišel originální, co se týče nyxie samotný jako suroviny (je to vůbec surovina?, co je to? Nevíme - OK, ani Babylon zřejmě neví všechno). Tudíž je tu i nějaká záhada.

Dál. Emzáci. Nevíme o nich vůbec nic. Tady si nejsem jist, jestli je to dobře nebo špatně.

Zápory. Pro mě. Od začátku do konce se tam jenom soutěží. 380 stran? Proč proboha? Mohlo se to smrsknout na 150-200 a stačilo by. Zbytek na planetě (vim, že bude v pokračování, ale neškodila by alespoň ochutnávka, abych měl důvod si ho vůbec koupit). Očekával jsem, že když se střetli s Genesis 12, bude nějaká změna. Nebyla. Zase se jenom soutěžilo, kdo líp vytvaruje nyxii. Proč najednou v průběhu soutěže rozhodli, že ženský postupujou bez ohledu na body? Že to nechápaly postavy v knize chápu, ale že to neni vysvětleno čtenáři nechápu. Mohlo to bejt klidně opačně a bylo by to fuk. Nebo ne? Těch nejasností tam bylo víc.

Závěrem. Jestli to mělo vyvolat otázky, tak se povedlo. Jestli mě to mělo navnadit na pokračování. Ani ne. Takhle to s klidem střelim do antíku nebo to někomu dam k narozeninám a za rok si na to nevzpomenu. Asi jsem na to moc starej.

25.04.2019 3 z 5

Ptáci a jiné povídky Ptáci a jiné povídky Daphne du Maurier

Celkově pěkný povídky. Musim říct, že se mi líbily všechny. Možná trošku slabší byly Modré čočky, ale nic co by mělo pokazit hodnocení. Já byl spokojen.

10.04.2019 5 z 5