igor6519 komentáře u knih
Určite to nie je self-help book. Peterson objavil čosi, čo je súčasnú generáciu zabudnuté, alebo opovrhované - zmysel pre realitu v ktorej sa nachádzame a potrebu "systému", ak chceme ísť ďalej.
Po dlhej dobe nedávno čítané deťom. Samozrejme najväčší úspech mala časť s tortou.
Mnoho kritikov porovnava 1984 a BNW s komentarom, ze Huxley sa asi "trafil" do vizie spolocnosti a buducnosti lepsie ako Orwell. Pri pohlade pod povrch je tato predstava rovnako strasna, ak nie este horsia ako totalita "jednej strany".
Kniha "Šarlatáni" je jednou z tých, ktorá vyzerá na prvý, aj druhý pohľad úplne fantasticky. Ak by bolo vydavateľstvo RAK reštauráciou, dostalo by minimálne dve Michelinske hviezdičky.
Inak to nie je ani pri tejto knihe. Šarlatáni podľa anotácie ponúkajú "...rekonštrukciu bizarných, čudných, niekedy až hrôzostrašných „liečebných postupov“ lekárov, vedcov, liečiteľov, ale aj naozajstných šarlatánov a obchodníkov s ľudskou dôverčivosťou..."
Do tohto momentu je všetko pravdou a kniha je okorenená humorom, ktorý vtipne komentuje jednotlivé toxické techniky, z ktorých mnohé stoja na pokraji moderného uvažovania a hraničia so šialenstvom. Ale... asi najväčším problémom je, že si v niektorých kniha zamieňa nedostatok vedeckých poznatkov so šarlatánskym prístupom. Napr. dnes väčšina lekárov považuje teóriu o zubnom kaze ako zdroji skrytých zápalov za neoverenú, ale práve táto teória stála za zbytočným trhaním zubov. A to radšej nespomínam veľké medicínske škandály minulého storočia...
Takže možno trochu menej irónie a viac pochopenia, že "veda pokročila" aj vďaka "šarlatánom".
Jedna u prvých antiutópií od katolíckeho autora. Technicky je na úrovni svojej doby (vzducholode, telegraf), ale v oblasti pohľadu filozofiu doby, ktorú popisuje biblické Zjavenie Jána je až nepríjemne aktuálna.
Jedna z "Verneoviek", pri ktorej nechápem, že ju zatiaľ neobjavil nejaký scernárista a režisér. Popri tom skvelá kombinácie komédie (súdny spor), katastrofického filmu (pád meteoru), politiky a sci-fi.
Anna Karenina sa podľa mojich informácií mala pôvodne volať "kniha o dvoch manželstvách" a možno by to bol nudnejší názov, ale asi by viac vystihoval celú situáciu. Vo všeobecnosti je príbeh Anny a jej vzťahov zúfalý a nakoniec asi ani nemohol skončiť inak...
Kniha, ktorá si doslova žiada moderné prepracovanie. Mladá, milá a neskutočne naivná hrdinka, ktorá príliš prežíva romantické príbehy a tajomstvá z kníh je hodená do obyčajného (a niekedy až nudného) života...
Ku knihe som sa po dlhom čase opäť vrátil a stále mi vŕta hlavou, čo sa skutočne stalo v prípade Mangrenovej skupiny.
kniha má niekoľko svetlých bodov, ale čím viac čitateľ uvažuje nad logikou tohto sveta, jednoducho si povie, že "willing suspension of disbelief" sa vyčerpala a nemá zmysel na nič sa hrať. Ide o YA distópiu, akých sa produkujú desiatky a možno už stovky a nič hlbšie za tým nehľadajte.
Asi najlepší prvý kontakt s dielom G.K.Chestertona - jednoducho skvelé čítanie pre každého, kto chce hlbšie čítanie na niekoľkých stranách.
Kniha ma príjemne prekvapila rozsahom, nakoľko moderných kníh, ktoré pokrývajú toto obdobie je žalostne málo, pričom väčšina staršej literatúry je buď zámerne, alebo podvedome tendenčná.
Slabá kniha motivačnej literatúry, ktorej jediná myšienka je "naďalej to skúšaj" a "rob to, čo ťa baví a nakoniec to pochopia". Na jedného génia sú žiaľ desaťtisíce netalentovaných ľudí a stovky šialencov, ktorí sú presvedčení, že oklamú termodynamické zákony, alebo že náhodné udieranie do kláves je znamením génia. Ku každej takejto motivačnej knihe by si mal človek prečítať Život a dílo skladatele Foltýna.
Skvelá kniha, ktorú by mal prečítať každý. Jeden zo základov modernej literatúry, ktorý prekvapí duchovnou hĺbkou, rozhľadenosťou autora a dobrým štýlom, ktorý má spád. Opis "nezávislého súdu" s porotou v zložení: "...pán Nepriateľský, pán Klamár, pán Ukrutný, pán Nenávidiaci Svetlo a pán Nezmieriteľný..." jednoducho nemá chybu.
Kvalitná kniha, ktorá u nás vyšla v nesprávnom čase. Možno na začiatku 90tych rokov s lepšou obálkou by sa z nej stala klasika. Viac na mojom blogu: http://www.zabudnuteknihy.eu/2015/10/co-bolo-harry-potterom-pred-harry.html
Z nostalgie za "zadné stránky Elektrónu" dávam 100%.
Asi som čakal viac - ako násťročný som bol zvyknutý na Zamarovského, alebo Dvořáka. Kniha vo veľmi peknom spracovaní so (subjektívne) dobrým výberom tém je nakoniec iba akousi obdobou článkov typu "10 najzaujímavejších faktov o II. sv. vojne", ktoré z času na čas ponúkajú niektoré portály. Rozsah asi 2 -3 strany na tému v niektorých prípadoch redukuje na absolútne minimum.