Imis komentáře u knih
Koupila jsem si všechny díly série najednou a četla jsem je hned a sebou a musím říct, že proto, že je téma všech 3 dílů docela podobné, tak jsem se u posledního už lehce nudila. Detektivka to není špatná, ale čekala jsem od autorky trošku víc - hlavně díky tomu, že má doktorát z antropologie, studovala archeologii, neurovědu, práva a starověká náboženství. Ono se to tam sice všechno více - méně potkává, ale přijde mi, že podobné znalosti získá i laik, který se o problematiku zajímá a i když se pochopitelně jedná o detektivku a ne učebnicové pojednání a čtenáře to má hlavně bavit, tak jsem čekala trošku hlubší průnik do daných témat. Samozřejmě se člověk neubrání srovnání s tím, co už přečetl a jelikož já čtu detektivky docela často, tak mi to na 5 hvězdiček bohužel nepřišlo.
A taky to hodně zkazil za mě moc překombinovaný závěr knihy. Opakující se informace (asi aby i čtenář, který nečetl předchozí díly pochopil). Občas snad i stejné věty jako u ostatních dílů.
I když se o toto téma nezajímám a neviděla jsem ani seriál, tak mě kniha bavila hlavně z pohledu psychologie. Ke konci bylo již trošku nepřehledné proč koho Escobar unesl nebo zabil, protože tam bylo opravdu hodně pro mě neznámých jmen, ale bylo jasné, že byl schopen pro svou záchranu udělat v podstatě cokoliv. A autorka se snažila popsat i souvislosti, takže základný přehled člověk nikdy neztratil. Je pravda, že pro člověka, který nezná tuto část historie Kolumbie může být kniha trochu těžko stravitelná kvůli orientaci v různých organizacích a postavách, ale i přesto to bylo zajímavé čtení.
Mě se tento díl líbil víc než ten první právě díky vykreslení vztahu autora s jeho matkou. Já bych skoro ten první díl spojila s pokračováním dohromady a bylo by to super.
Asi moje 4. kniha od autorky. Jednotlivé knihy mají hodně společného, ale je to v takové míře, že mi to nevadí a naopak mě baví sledovat životní cesty obou hlavních vyšetřovatelů a i ostatních postav, které se objevují v ději pravidelně. U této knihy jsem měla trochu problém psychologicky porozumět takové míře fanatického uvažování a nenávisti, že to člověka dovede až k vraždám. Na druhou stranu se to ve světě opravdu děje. Ale jinak podobně dobrá kniha jako ostatní.
Moje 4.kniha od autora, ale čekala jsem detektivku a toto téma mi úplně nesedlo. Zdálo se mi to trochu nudné. Scény se na můj vkus moc opakovaly a tím se děj natahoval. Díky závěru to naštěstí nakonec dávalo smysl. Lehký nadprůměr kvůli zajímavému námětu i když ne úplně originálnímu.
Vnitřní hlas se mi líbil víc. Tohle byl za mě takový průměr, chybělo mi tam napětí, které se dostavilo až k závěru.
Dobře napsaná kniha, hvězdičku dolů za závěr, který byl na můj vkus už moc přitažený za vlasy. "Udřel blesk a ona si najednou na vše vzpomněla" atd. Jinak jsem si nevědomky koupila od autorky už další knihu a docela se na ní těším.
Hodně předvídatelné už od začátku, vůbec nic překvapivého. Takový thriller v retro stylu. Něco jako filmy z 90 let, které nám tenkrát přišly strašně dobré, ale dnes už je to tak trochu trapné. Od absolventky Harvardu a práva na New York University jsem čekala bohužel víc. Naštěstí koupeno ve slevě :)
1. díl se mi líbil, 2. díl už ne tolik, ale tenhle je slabý. Nemohla jsem se začíst, nakonec jsem prolítla knihu rychločtením a nenašla jsem důvod, proč bych jí měla číst s nějakým větším zájmem. Přijde mi, jakoby byla určené pro mladší čtenáře, třeba kolem 20 let i když nevím, zda by je zaujalo téma. Měla jsem z toho pocit, že kniha vznikla na přání nakladatele a tak se našlo nějaké téma. Nepřišlo mi to ani vtipné ani k zamyšlení, škoda.
Zvláštní kniha, nesedla mi. Nějak jsem se v ní nedokázala orientovat...
Podle anotace a hodnocení na zadní části knihy jsem měla pocit, že se snad pouštím do čtení hororu. Jedná se však o normální detektivku, která nijak zvlášť nevybočuje z toho, na co je čtenář detektivek zvyklý. Od začátku nebo minimálně od poloviny bylo docela jasné jak se bude vyvíjet děj. Přesto se to nečetlo špatně, jen jsem doufala, že se bude jednat o něco originálnějšího s napínavějším dějem.
Zajímavá kniha, ve které jsem si našla něco pro sebe. Jedinou výhradu mám snad jen k názvu v češtině, který mi přijde trochu zavádějící. Já čekala opravdu cestu šamana, ale v knize se vlastně píše o tom, co se dělo před "cestou". O přijetí této role a učení se od základu práci s energii atd. A o hledání podstaty ženské síly tam bylo pár stránek, takže pokud by tam někdo hledal čistě toto téma, tak možná bude zklamán.
3. dílem se mi těžko prokousávalo. Autor tam přidal nové postavy, které mi přišly z velké části pro hlavní děj nadbytečné. Série na mě dělá dojem, že by se vešla do 2 knih, ale autor snad měl smlouvu na 3 díly, tak je nějak potřeboval naplnit. Jednoduše mi to přišlo trochu moc natažené. Očekávala jsem nějaká bombastické finále, ale dočkala jsem se spíš jen romantického hepáče. No, dala bych možná 2,5 hvězdičky, ale víc ne. Trochu škoda. Začátek série mě totiž nadchnul.
Ač se to na první pohled nezdá, tak kniha má 525 stran a na mě to bylo bohužel asi příliš. Příliš historických faktů, historických postav, které měly snad mít v příběhu nějakou roli, ale popravdě jsem se v tom začala asi po první třetině ztrácet, od poloviny mě knížka už zoufale nebavila. Spíš než román už mi to přišlo jako literatura faktu, ve které je opravdu obrovské množství zbytečných historických událostí popsaných do podrobností. Pro autora to je asi silné téma, kterému se s láskou věnuje, ale já knihu nedočetla. Od poloviny jsem se snažila přeskakovat, ale pak jsem si uvědomila, že mě vlastně už ani závěr nezajímá.
Knížka nabízí hodně podnětů k zamyšlení a návody jak najít ty správné cíle pro život, práci, podnikání... Je taky motivační a vybízí k tomu vše popsané jednoduše zkusit na vlastní kůži. Hezky srozumitelně napsaná.
Knihu jsem koupila v akci jako audioknihu a musím říct, že mě opravdu ani trochu nebavila. Asi při 5. kapitole mi už výrazně začalo vadit, že se v podstatě jedná o deník, ve kterém se neustále opakuje to samé. Váha, počet odeslaných SMS, počet přijatých SMS, počet folowerů na Twiteru a to neustále dokola ve každé kapitole. Velké zklamání.
Tato kniha se pro mě stala příjemným překvapením. Přiznám se, že když mám číst knihu od amerického autora, tak k ní většinou přistupuji s určitými předsudky. Americký styl mi prostě nesedí, ověřila jsem si to opakovaně. Tato kniha byla ale jiná. V podstatě byla psána jako deník, který začíná přestěhováním americké rodiny do Říma. Sledovat tento střed dvou světů plných kontrastů bylo pro mě zajímavé. Pro Američany je starobylý Řím jako zjevením. Je to koncentrovaná historie, zcela jiná kultura, pohled na život. Navíc je v knize velké množství podnětů k zamyšlení nad historii lidstva, kam se naše kultura posunula a nechybí v ní ani zásadní okamžiky (autor byl v Říme v čase úmrtí papeže), které máte možnost prožívat jeho pohledem. Vtipných pasáží je sice pomálu, ale pár krát jsem se u knihy i dobře zasmála. Co ale oceňuji nejvíce, že jsem se opravdu cítila jako na výletě v Římě. Poprvé jsem si říkala, že chápu proč ten chlápek dostal Pulitzerovu cenu. Doporučuji.
Bohužel mě kniha opravdu strašně nudila. Těšila jsem se na ní, mám ráda příběhy z Itálie, Španělska, Francie. Přečetla jsem ale asi 30 stránek (ze začátku to docela šlo) a pak jsem už jen v rychlosti pročetla další stránky, zda se to nějak zajímavě vyvrbí. Z mého pohledu se tam ale nic moc zásadního nedělo a děj se nevyvíjel poutavě. Pro mě teda opravdu špatná volba.
Druhý díl je stále poutavý a plný napětí, ale pro mě byly scény boje mezi lidmi a anděly až příliš zdlouhavé, asi bych si přála, aby byla knížka malinko kratší. U této knihy jsem uplatňovala občas rychločtení, abych se dostala trochu dál. Určitě bych se ale ráda pustila do třetího dílu.
Po této knížce jsem sáhla díky zajímavému námětu a nízké ceně a byla pro mě opravdu překvapením. Opět se mi potvrdilo, že cena o kvalitě knihy vůbec nic nevypovídá. Skvěle napsaná, napínavá kniha, kterou jsem skoro nemohla přestat číst. Ani chvilku jsem se nenudila. Závěr nabádá k zakokoupení dalšího dílu. Doporučuji!