INCOGNITOREADER komentáře u knih
Začátek byl pro mě docela zdlouhavý a než se rozjede to pravé vyšetřování tak to nějakých 100 stánek zabere. A myslím, že by knize pomohlo celkové zkrácení někam na 270 - 300 stran maximálně.
Děj knihy je zasazený do fiktivního města Pacific City ve "federaci". Takže řekněme fiktivní spojené státy. Tohle mi obecně docela vadí, když český autor zasadí děj do USA. Nemám to rád ani ve filmech. Tady, ale chápu proč tomu tak je. Sériový vrah by v ČR prostě nefungoval tak jako v "USA". Co mi, ale vadilo dost bylo počešťování jmen. Pokud je tedy děj v "USA" a postava se jmenuje David ("Dejvid") tak by podle mě nemělo dojít k tomu, že na další stránce je oslovovaný jako Davídek. S tím se pojí i dialogy obecně. Když vezmeme v úvahu, že se jedná o detektivy a ještě z "USA" tak celkově mi to úplně nesedělo. Výrazy typu: Jůůůů apod. Taky docela sexistické komentáře vůči ženám a gayům by v "USA" úplně neprošly bez povšimnutí a mělo by to dohru.
Na čtení jsem čekal až i u nás bude sníh a mráz a dočkal jsem se. Máme tady partu bývalých kamarádu profi snowboardistů, kteří se po 10ti letech vrací na místo kde trénovali a kde se jejich cesty rozešly po tragické události. Strídají se nám kapitoly ze současnosti a z doby před 10ti lety. Začátek byl na mě docela zdlouhavý a mohl by se trochu zkrátit, aby kniha nabrala rychlý spád. Každopádně druhé dvě třetiny knihy už letí ke konci jak splašený kůň a tísnivá atmosféra na opuštěné horské chatě by se dala krájet. Dokonce jsem se při čtení i chvílemi bál.
Mám z knihy rozporuplné pocity. Téma reality show, takové drsnější verzi Survivor se mi líbí, ale.... Chyběl mi tu hodně kontext, v jakém stavu se nachází okolní svět a co muselo předcházet tomu, že společnost umožnila televizi něco takového vytvořit. Soutěž, kde zákony ani základní lidská práva a hodnoty neexistují. Tohle je pro mě chybějící základ pro celou soutěž. A proto mi kniha přišla nevěrohodná. Obsahuje brutální scény a explicitní násilí, které jen podtrhuje můj dojem. Ano, je napínavá a čte se jedním dechem to jí upřít nelze. Jen bych se rád dozvěděl víc o situaci okolo. Stejně jako v Hunger Games, kde byl celý systém vysvětlený.
Pokračujeme ve velkém stylu. Provedení vražd, je brutální! Jejich počet je hodně vysoký. Vraždy jsou dílem naprosto zvráceného šílence, nebo šílenců? Každopádně míra brutality se tady prakticky rovná Chrisu Carterovi. Rozhodně to není čtení pro slabší povahy. Příběh je opět hodně rychlý, žádné zbytečné odbočky, nenechá vás vydechnout ani na chvilku. Rozhodně doporučují.
Tohle byla teda jízda! Knihu jsem dostal jako dárek, protože jsem popsal jednu z mých nejoblíbenějších knížek : Páni mají radši blondýnky, ale žení se s brunetkami. Dostal jsem jí, proto, že zde by měl být hodně podobný styl humoru. Je zde tedy řekněme už prověřená zápletka, kdy si Jasmína 28 let a Alma 82 let prohodí těla. Tohle opravdu vypadá jako zápletka filmu Mezi námi děvčaty. Je to samožřejmě podobný příběh, ale je plný humoru. Orravdu jsem se nahlas smál a proto jsem byl moc rád, že jsem knihu četl jen doma a nesmál se nahlas třeba ve vlaku :-) Příběh krásně rychle letí kupředu a je tak krásně milý a úsměvný. Za mě rozhodně doporučuji.
Myslíte si stejně jako já, že po dvou přečtených dílech už víte co čekat? NE! Absolutně ne! Pořád vás dokáže překvapit a totálně dostat. Pro mě začíná "vedlejší" dějová linka s Vůlí být čím dál tím lepší a dostává se u mě do hlavního bodu zájmu.
Jak napsat recenzi na druhý díl, když vlastně skoro stačí překopírovat text z recenze na první díl? Opět skvělé. V druhém díle se jede hodně na vlně flashbacků. Návratů do minulosti je tu hodně a většina pomáha dovytvářet hlubší charaktery postav, nebo vysvětluje události, které předhází prvnímu dílu. Jen kdyby ty díly byly delší! :-)
Severská krmi...? Po třetím díle můj pocit, že zde tak úplně nejde o krimi, nebo spíš takhle... krimi je tady až na posledním místě.
V horách se náhodou najde masový hrob a v něm 6 těl. Náš kriminální tým je povolán do akce a přidává se k němu i Sebastian. K tomu skáčeme k zdánlivě nesouvisijící dějové lince, kde afkhánská žadatelka o azyl řeší zmizení svého manžela, ale naráží na nezájem policie a náboženská omezení jeji komunity. Každopádně v této série je vyšetřování na druhé koleji, na první je Sebastian a jeho kolegové. A v tom je to tak unikátní! Sebastian je vlastně docela hajzl. To se jinak říct nedá. A při tom co všechno dělá si sice můžeme říct, že pro to má nějaký důvod, ale to nic nemění na tom, že je to sebestředný hazjl. Ale i tak mě baví o něm číst. Tentokrát posloucháno jako audio kniha a bylo to skvělé. Ale co ten konec? To je mazec!
Knihu jsem četl hned po předchozím díle. A ten byl pro mě víc strhující. Nedal se odložit. V tomto případě mi trvalo se začíst. Začátek byl takový pomalejší. Rozjezd mě tak nechytil a proto musím prostě jednu hvězdu ubrat. Jinak samozřejmě jak jinak se příběh točí okolo Jossí to už by asi ani jinak nešlo. Ale líbil se mi. Jen možná závěr byl trochu moc překotný. Kdyby se ubral začátek a více rozebral konec. To by bylo super. Jen trochu víc rozebrat to vedlejší co kniha řeší.
V tomto případě se pro mě jedná a rereading. Vlastně poslech. Poslouchal jsem audio knihu, která byla opravdu dobře zpracovaná. Zvolená interpretka pro mě byla opravdu překvapení. Načtení bylo skvělé, hlasově se ke Kate dost hodila. Jinak dějově je kniha skvělá. Napínavá, nenechá vás vydechnout. Škoda, že v audiu nejsou i další díly ze série.
Četl jsem autorovu knihu Posledni nadechnutí a ta se mi zase až tak nelíbila. V tomto případě jsem se rozhodl zkusit audio zpracování. Bohužel celou knihu naprosto kazí výběr interpreta. Načtení je unylé. Bez výrazu. A vůbec nemáte možnost v rozboru poznat, že větu pronáší jiná osoba. Navíc každá kapitola je načtena způsobem: ka-ppi-tola. To mě opravdu rušilo. Jinak je příběh napínavý. Hlavní vyšetřovatelé nejsou jen nějaké bezduché postavy. Způsoby smrtí jsou pořádně brutální. A pachatele asi neodhadnete. Super detektivka. Jen ten výběr interpreta ji kazí.
Pro mě byl druhý díl o něco slabší než díl první. Na první pohled tu bylo všechno při starém. Navíc jsem poslouchal jako audio načtené Martinem Zahálkou. Tak co se stalo? Roli hraje samotný příběh a jeho celková uvěřitelnost. Navíc mi tam přišla velká podobnost určitých bodů v příběhu s prvním dílem. Plus opět již tradiční problémy s překladem u Dobrovského. Tahalo to za uši. Doslovné překlady se nedělají :-) Co jsem koukal tak každý díl překládá někdo jiný a má zde v portfoliu jen tu jednu knihu... Co k tomu víc dodat.
Návrat do světa Hunger games chtěli asi všichni. Ale jsou všichni spokojení s tím jak ten návrat vypadá....? Vracíme se o 60 let před děj prvního dílu. Tedy do desátého ročníku Hladových her. Hry samotné vypadají jinak. Nejsou tak okázalé, nejsou tak nabušené technologiemi - ono rozdíl 60 let je obrovský. Ale hlavně hry už moc netáhnou. Kapitol tak experimentuje s tím jak přítáhnout ke hrám víc pozornosti. Díky tomu se přímo do centra dění jako trenéři dostanou vybraní studenti coby trenéři spláců. A tady se nám na scénu dostává budoucí prezident Snow. Jako 18ti letý chudý student a trenér splátkyně z 12. kraje.
To k ději stačí a teď moje dojmy. Za prvé mi kniha přišla opravdu zbytečně dlouhá. 504 stran je moc. Škrtal bych minimálně na 350. Děj je chvílemi poměrně zdlouhavý a některé pasáže jsou až nudné. Některé naopak ne. Podle mě část knihy, kdy upustíme arénu a děj se potom odebere poměrně nečekaným směrem je prostě moc dlouhá a měla být zkrácena.
Otázky, které mě na Panemu a potažmu celém světě HG zajímají zůstávájí stále nezodpovězené a to mě mrzí. Chtěl bych vídět více do pozadí konce USA a vzniku Panemu jako i vhled do celkového stavu zbytku světa. Aspoň trošku.
Poslouchal jsem audioknihu načtenou panem Táborským. To bylo skvělé. Jen hlavní hrdina je 18ti letý mladík. Možná stálo za to vybrat mladšího interpreta?
Rozhodně bych se do světa HG rád vrátil, ale v trochu akčnějším pojetí a ideálně s nějakým rozkrytím pozadí toho celého systému. Reálně bych hodnocení viděl tak na 3,5*
Na knihu mě před mnoha lety nalákala recenze, která hlásala, že se jedná o španělské Millenium. Tak to teda ani omylem.
Jedná se o velice pomalou detektivku kombinovanou s rodinným dramatem. Samotné vyšetřování je celkem zajímavé. Navíc Španělsko je přeci jen země, se kterou se minimálné já v knihách moc nesetkávám. Je tu i řekněme magická troška, která to docela povýšuje. Ale ta část rodinného dramatu mě vůbec nebavila. Musel jsem se do poslechu nutit víc a víc.
Jedná se o první díl trilogie a já pokračovat nebudu.
Po tématu závislosti na drogách přichází autor s dalším "těžkým tématem" a to alzheimerovou chorobou.
Pokud se nad tím zamyslíme, tak se vlastně jedná tak trochu o spin off k "Můj syn feťák", protože jde o stejnou rodinu a postava matky z Feťáka je vlastně sestrou vypravěčky této knihy.
Příběh začíná v době, kdy je vypravěččině matce oznámena diagnóza a my formou deníkových zápisků sledujeme jak nemoc pokračuje a postupně nám do té doby znamí a milovaný člověk "mizí".
Já sám mám z naší rodiny zkušenost s touto nemocí, proto jse mměl trochu obavu knihu číst. I když se jedná o téžké téma, tak je ale zpracované tak lidsky, že se nejedná o depresivní čtení. Je to smutné, ale lidské. Vnímáte hlavně to jak dcera svojí matku miluje a snaží se pro ní udělat maximum. Během čtení se rozhodně budou otevírat témata, nad kterými budete přemýšlet. Třeba o tom, kdy je lepší hlavně pro pacienta přemístění do odborného zařízení.
Začátek druhé trilogie podivných dětí je podle mě trochu moc dlouhý. Chtělo by to krátit. Takhle to vypadá jako cestopis s trochou podivna. Po přečtení tohoto dílu mám chuť zvednout hodnocení toho přechozího, který byl o poznání akčnější. Ale i tak mě stále zajímá jak příběh bude pokračovat.
Velice malá kniha s nádhernou obálkou. Hodnocení knihy bude záležet hodně na samotném čtenáči. Jaký je, jaké má názory. A hlavně jaký má názor na situaci, která rezonovala světem od roku 2020. Už víte? Mě to bohužel z anotace nedošlo a tak nějak jsem si myslel, že se bude jednat o něco podoblého jako film Stalo se, kde se příroda tak nějak postaví proti lidstvu a chce ho zničit.
Jedná se vlastně o sdělení názoru na danou situaci a na to co se dělo hlavně u nás a jak vláda jednala, jaká opratření přijala, jak to společnost přijala a hlavně autorův názor na tyto situace. Něco podobného bylo už v Arše, ale tam to byla jen část příběhu. Zde je to vlastně celá kniha. A proto hodně záleží na každém z vás, jestli o tom chcete číst a hlavně jestli máte a nebo nemáte stejný názor jako autor a jestli o tomto tématu chce číst mimo zpráv i beletrii.
Poslední díl, a za mě jednoznačně nejlepší. Četl jsem hned po díle předchozím a udělal jsem dobře. Navážeme hned na konec a jede se dál. Je třeba děj uzavřít ve velkolepém finále. Máme tady i trošku delší stopáž, takže je o něco více prostoru a musím říct, že tady se podařilo vybudovat i napětí a to se mi líbilo. Za mě jediná malá výtka je, že bych přece jen ještě pár stránek přidal a to finále bych trochu víc "dotáhl do konce". Ale to je opravdu drobnost. Stejně jsem četl do jedné do rána, protože nešlo přestat. Tohle se mi už dlouho nestalo. Za mě krásné 4,5*
Jedná se o příběh lásky, zrady, intrik odehrávající se ve starověkém Egyptě. Historické romány obvykle nečtu, ale Řeku bohů jsem si chtěl přečíst už velice dlouho. Při čtení máte pocit, že se díváte na epický hollywoodský blockbaster. Opravdu by si kniha zasloužila výpravnou filmovou adaptaci. Pokud se nepletu exsituje nějaké tv zpracování.
Většinou je děj opravdu napínavý a nenechá vás vydechnout. Jen občas bych možná trochu krátil a děj zrychlil. Ale jinak opravdu skvělé počtení.
Kniha, od které jsem čekal něco opravdu wow. Možná jsou na vině opět moje přehnaná očekávání, nebo je tato kniha opravdu tak moc přečeňovaná? Už od začátku je vám jasné, že tam je něco hodně špatně. Samozřejmě nevíte vše ani jak moc a další detaily. Ale žádné velké překvapení se nekoná. Začátek knihy se docela vleče. Střídají se kapitoly z minulosti a z přitomnosti a postupně se odhaluje to co se děje za zavřenými dveřmi. Pro mě byla kniha opravdu těžko uvěřitelná. A navíc jsem postrádal napětí. Což je asi největší škoda. Myslím, že dalším knihám od autorky se raději vyhnu.
Kniha se poslouchala dobře, i když bych měl pár výhrad k samotnému načtení.