INCOGNITOREADER komentáře u knih
Druhý díl série jen potvrzuje, že ten kdo vymyslel jméno série- Čínské thrillery- měj velice bujnou fantazii. Oproti prvnímu dílu zde už po thrilleru není ani památka. V tomto případě se jedná o čtení pro ženy s detektivní zápletkou. Ale ta mi přišla hodně upozaděna. Do popředí se dostává milostná linka a k tomu autor přidal prvek, který opravdu nemám rád a to je milostný trojúhelník. Co za mě knihu zachraňuje jsou informace o Číně. Dozvíme se více o kulturní revoluci. Důsledky politiky jednoho dítěte. A zároveň se podíváme i na terakotovou armádu. Co je stále skvělé je načtení. U dalších dílů budu doufat, že milostná linka bude více v pozadí.
Od autora jsem četl knihu Skála a ta se mi nelíbila. Na doporučení jsem se pustil do prvního dílu série Čínské thrillery. Tady bych se pozastavil nad tím, že podle mě se nejedná o thriller. Označil bych to spíše za román s detektivní a romantickou zápletkou. Obě linky jsou podle mě rovnocené a nedá se říct, která je vedlejší, obě se prostě doplňují. Co je asi potřeba brát v úvahu je i to, že kniha je už 26 let stará a podle toho je třeba ke knize přistupovat. Zápletka je každopádně zajímavá. Už jen to prostředí : Čína. Americká patoložka se specializací na oběti požárů přijede do Číny přednášet na univerzitě. Zároveň se na místě stane zločin, kde máme obět požáru. Takže přece dává smysl pozvat odbornici. A tady nám začíná romantická linka s čínským detektivem. Řekněme, že první dvě třetiny knihy jsou dost pomalé a já si říkal proč tohle někdo nazval thrillerem? Každopádně poslední třetina je opravdu dost napínavá. Konec je skvěle vygradovaný a skvěle hollywoodsky patetický, ale rozhodně jsem si knihu užil a to jde. Konec samotný je vlastně docela otevřený. Takže uvidíme v dalším díle? Posloucháno jako audiokniha. Skvělé načtení a zpracovnání.
Pořádně hutný thriller. A to já rád! Některé sceny opravdu nahánějí husí kůži. Jedná se o mysteriózní záležitost, ale to asi čtenáře nepřekvapí.
Na jedné stavbě je obhalen starý tunel kde je nalezeno přes 30 těl. Je to dílo spíše sériového než masového vraha. I když kniha celou dobu říká opak. Ale to je bohužel nešvar většiny českých překladů. Vraždy z konce 19 l. století se nám začínají opakovat i v současnosti a tak to vypadá na napodobitele, nebo ne? V děsí se konečně dozvídáme více i o našem hlavním hrdinovi. Za mě série ve které rozhodně chci pokračovat.
Detektivka z Austrálie, která je sužovaná vedrem. To opravdu slibovalo mnohé. Ale bohužel pro mě kombinace velice pomalého děje a ne moc záživného načtení způsobila, že jsem knihu odložil a už se k ní nechtěl vracet...
Měl jsem vysoká očekávání vzhledem k nadšeným hodnocením. Asi bych měl dodat bohužel. Jedná se při nejlepším o průměrnou detektivku. Rozhodně bych knihu nenazvat thrillerem, protože napětí se nekoná. Máme zde případ zmizení malé holčičky, která se ztratí v době, kdy její rodina pořádá grilování. Postupem času jsou nám odkryty charaktery rodičů, kteří jsou vcelku odporní hned od začátku a tak se nejedná o žádné překvapení. Možná určitou roli hraje to, že kniha vyšla už před pár lety a já mezitím četl spoustu dalších skutečných thrillerů a tak mi tenhle nepřišel zajímavý ani překvapivý. Musím opravdu přiznat, že ten konec mě nepřekvapil a tak nějak jsem si to celou dobu myslel. Posloucháno jako audiokniha a tady musím říct, že načtení mě také moc neohromilo. Interpret nebyl z nejlepších a hudební předěly byly velice rušivé a do celkové atmosféry se nehodily.
Zkusil jsem poslech, ale načtení a příběh.... Vůbec mě to nebavilo a přistihl jsem se jak mi myšlenky utíkájí úplně pryč. Nedočteno odkládám...
V tomto díle se vydáme po stopách Odyssea a to doslova. Budeme následovat jeho cestu z Tróje až k branám Tarrtaru. Jako protivníci jsou tu tentokrát příslušnící fanatické sekty, která a každou cenu usiluje o konec světa. Docela "lovely" cíl. Pokud se vám líbí předchozí díly serie tady nebudeme zklamáni. Jen možná na někoho dávné vynálezy, které předčí i dnešní techniku můžou být už moc velké scifi-fi. Konec je velice smutný, ale není překvapivý. Navazuje na epilog, který byl už o pár dílů dříve, takže smutný osud z jedné postav není překvapivý, ale očekávaný. Opět posloucháno jako audio a opět skvelé. Škoda, že toto je zatím poslední načtený díl. Snad bude načtený i ten následující.
Po absolutně šíleném konci předchozí knihy nás autoři dost napínají než se k tomu co se stalo potom dopracujeme. Případ, který se zde řeší je masová vražda jedné rodiny. Je vyvražděna naprosto brutálně včetně obou dětí. Až po nějaké době se podaří zjistit, že v domě bylo ještě jedno díte. Holčička, které se podařilo utéct. A tak nám začíná boj s časem, protože je pro policii důležitý svědek samozřejmě v nebezpečí. Někdo kdo už zavraždil několik lidí udělá cokoliv aby zabránil odhalení. Holčička Sebastianovi připomene jeho dceru a tak se to celé ještě víc zamotá. Všichni z vyšetřovacího týmu mají nějakým způsobem problém. Sebastian lže naprosto všem a ve všem a má závislost na sexu, navíc prakticky všem ve svém okolí dokáže kazit život. Ovšem ani ostatní okolo něj nejsou zrovna učebnicový příklad psychického zdraví a správně jednajících lidských jedinců. Třeba v tomhle díle se hodně, ale opravdu hodně dozvíme o Billym. Tato série nejde číst jako ostatní detektivkové série na přeskáčku. Vztahy se vyvíjejí a postupně budují a navazují na to co se stalo v minulosti. Vyšetřování zde tvoří řekněme povovinu. Tím je tato série jedinečná.
Tentokrát zde máme velice aktuální téma a to AI- v knize bohužel přeložené jako UI. To mě trochu dost tahalo za uši. Stejně jako fakt, že ve 14. díle série najednou změní výslovnost jména jedné postavy z "Ket" na "Kat". Nedává to smysl a opět to táha za uši. Jinak téma AI a propojední s čarodějnicemi a inkvizicí je skvěle vymyšlené. Opět o napětí není nouze, i když určitá část finále mi byla jasná už někde v první třetině knihy. Co musím vyzdvihnout byly naprosto dokonalé hudební předěly. Většinou si na to stěžuju, že je to rušivé, ale zde byly dokonalé. Co naopak nemůžu úplně docenit, je opět zařazení smrti staršího psa, i když se jedná o virtuálního psa. Tak vzhledem k tomu, jak barvitě je to popisované mi to v aktuální situace úplně nesedlo.
Tak tohle byl naprostý nářez!!! Napětí by se tady dalo krájet a nedovolí vám vůbec přestat číst nebo v mém případě poslouchat. Téma, které se zde řeší je tak trochu jako z Jurského parku. V jantaru se skrývá pradávně zlo, které by mohlo vyhubit prakticky celý život na planetě. Tahle hrozba je tak děsivá, že jsem z toho při poslechu měl opravdu nepříjemné pocity. Navíc to má tak trochu spojení s mým oblíbeným filmem Vetřelec, ano nedělám si srandu, opravdu tam je jistý aspekt, který je podobný. Neustálá hrozba smrti, kdy nevíte která postava se dožije konce. Navíc poměrně vyšinutý hlavní záporák, který se nebojí obětovat prakticky celý svět, aby pomohl vrátit svoji zemi na výsluní. Za mě rozhodně jeden z nejlepších dílů série. Ohledně audia, které bylo opět skvěle načtené, musím zmínit špatvou výslovnost značky Starbacks. Je zde vyslovována jako "Stárbak". Ale to je detail.
V tomto díle se společně s Tomášem a Evou podíváme do Tomášova rodného městečka a zároveň se poodkryje důvod, proč se dal Tomáš na dráhu policisty. Máme zde případ pohřešované dívky, která způsobila hroznou věc a zmizela. Eva se k pátrání připojuje na žádost zoufalého otce a Tomáš přijede na "dovolenou". Celé pátrání se začne zamotávat a navíc se nám začíná paralelně odkrývat případ, který se zde stal když byl Tomáš ještě na základce a byl navíc podezřelý. Za mě opět super poslech.
Autor se rozhodně s každou další knihou zlepšuje. Příběh, je zamotaný tak, že nemáte šanci ho rozmotat ani omylem. To co vypadá jako rasově motivovaný útok je ve skutečnosti něco mnohem temnějšího. Mě se kniha opravdu líbila. Opět posloucháno jako audiokniha. Drobná výtka by mohla směřovat k tomu, že se opět vracíme k prvnímu interpretovi a navíc jsou tam špatné výslovnosti takových základů jako jogging nebo gym. Tahá to za uši.
Nalijme si čistého ginu s tonikem :-) Tady rozhodně nejde o detektivku. V tomhle třetím díle to platí podle mě mnohem víc než v předchozích. Tam opravdu nějaké to vyšetřování bylo. Tady jsem vlastně pořád čekal, kdy už to začne? Kdy se bude vyšetřovat a ono vlastně nic až úplně na konci trochu něco, plus potom to konečné odhalení. Ovšem co je tady opravdu vrchovatě je Holmesova nejistota, absolutní neschopnost fungovat asponň trochu normálně ve vztahu a sarkasmus. Poslech jsem si užil stejně jako v přechozích dílech. Jen zde platí víc než kdy dřív, že pokud čekáte detektivku tak budete zklamáni. Každopádně události v téhle knize slibují, že se tady zadělalo na něco co se vrátí jako bumerang v budoucích dílech. Tak sem s nimi :-)
Třetí v sérii, ale pro mě druhá přečtená kniha. Opět tedy poslouchaná jako audio, načtená v tomto případě jiným interpretem než Promlčení. Opět se podle mě jedná o takovou jednodušší detektivku s tím rozdílem, že tentokrát zde máme dva interprety na dvě různé části knihy. Klasickou linku v součastnosti a potom deníkové zápisky z minulosti, které načetla Veronika Kubařová - zde jsem se neubránil a velice mi to připomínalo Aristokratku ještě když tam zaznělo "psycho". Co musím uznat, tak tentokrát jsem nepřišel úplně na všechno jako v předchozí knize, takže dávám o 0,5* vyšší hodnocení.
Moje první setkání s autorem. Jedná se o takovou jednodušší detektivku s českého prostředí. Rozhodně je i kratší jen 248 stránek. Hlavní postava celé série policista Tomáš Volf tady vlastně tak úplně hlavní postavou není, protože většinu knihy tvoří vyprávění z minulosti někoho jiného. Pozadí celého příběhu se točí okolo sudet a odsunu německého obyvatelstva po válce. Já jsem bohužel věděl skoro od začátku kdo za tím vším je. Takže tím kniha ztratila takový ten překvapivý konec. Podle mě na to musí přijít skoro každý trochu zkušenější čtenář detektivek. Posloucháno jako audiokniha, která měla podle mě opravdu velice nepříjemné a časté hudební předěly.
Kniha končí otevřeným koncem, ale jen pokud nebudete v sérii pokračovat v sérii.
Kniha je označená jako první v sérii, ale několikrát je tam zmíněný případ "Polednice" a tato kniha je v sérii označená jako druhá, tak nevím...
Kdo mě zná tak ví, že fantasy skoro vůbec nečtu. České fantasy nečtu vůbec. Ale série Naslouchač je absolutní definice výjimky. Svět, který se autorce povedl vytvořit je úžasný. Ta kombinace fantasy a sci-fi je úchvatná. Postavy, o kterých chcete číst víc. Autorka čtenáři nic nedaruje zadarmo. Nic se neopakuje. Prostě jedeme dál a pokud si něco nepamatujete tak si dejte opáčko. Několikrát se mi stalo, že jsem chvílemi až přestával dýchat. Tohle se mi už moc nestává. Navíc příběh je tak zamotaný, že i když si myslíte že už do toho vidíte.... Omyl! Tohle je skvost. A já se těším, že až bude série kompletní tak si ji dám celou znovu na jeden zátah. Tentokrát posloucháno jako audiokniha a naprostá spokojenost. Celá tahle série je jeden absolutně dokonale vybroušený sklenit!
Ve dvanáctém díle se společně se Sigmou podíváme na to, jestli Mojžíš a egyptské rány mohou být založené na skutečných událostech. Musím uznat, že je to vymyšlené naprosto skvěle. To co za tím "mohlo" stát je vysvětleno tak, že by to tak klidně mohlo být. Příběh obsahuje ještě druhou dějovou linku, která si tak nějak už hodně jede na sci-fi vlně. Každopádně se opět jedná o naprosto napínavý příběh a při jeho čtení / poslechu nebudete mít čas přemýšlet nad tím jestli se to ještě aspoň trochu drží při zemi nebo ne. To přijde s největší pravděpodobností až potom, ale nic to nemění na skvělém zážitku.
Přečíst Šest rakví mi na knihy od Angely trvalo nezvykle dlouho. Ale za to nemůže kniha, ale okolsti kolem mě. Máme zde případ vyvraždění jedné rodiny, který vypadá celkem jasně. K tomu tu máme ještě jednu linku, která není v anotaci tak tu vynecháme.
Hlavní příběh je docela dost zamotaný a ani omylem mě nenapadlo jak by to mohlo být.
Nedávám plný počet hvězdiček, protože mi trochu vadí to, že se zde vracíme k postavám nebo případům z minulosti, viz Alex. I když v tomhle případu nejde o ni, je tam opět naznačená a já si myslím, že se opět někdy vrátí.
Tento díl určitě patří k těm lepším v rámci série. Jde tady původ inteligence, o genové inženýrství a ztracenou Atlantidu. Že to k sobě nějde? Kupodivu to drží dost dobře pohromadě. O napětí není nouze. Navíc je zde poměrně dost překvapující postava, kterou bych nečekal. Opět posloucháno jako audiokniha. Tato byla v rámci série načtena jako první. Mrzí mě nekonzistence v rámci výslovnosti jmen hlavních postav.
Srovnávání s trilogií Millenium si myslím, že je velice nešťastné. Já měl takové očekávání, že se bude jednat o italskou detektivku / thriller, ale vlastně se to celé odehrává v takovém jakoby vákuu. Nejsou tam jmenovaná žádná místa ani města a jména italská taky nejsou. Přišlo mi to jako takový pokus o severskou krimi. Hlavně pokud se o vztahy a celkově rozpoložení vyšetřovacího týmu týká. Děj samotný je zamotaný, ale možná až překombinovaný. Kdyby autor ubral, udělal by lépe. Musím říct, že jsem se v druhé půlce nudil, protože už mi toho prostě přišlo moc. Stačilo si nějaké téma nechat do dalších dílů, není třeba hned všechno vystřílet v tom prvním. Za mě takové asi lehce slabší 3*. Posloucháno jako audiokniha. A popravdě pokračovat v sérii nebudu.