Sucho

Sucho
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/546384/bmid_sucho.jpg 4 687 687

Rozpraskaná půda odhalí i dávno pohřbená tajemství… Australský policista Aaron Falk z melbournského oddělení hospodářské kriminality se po dvaceti letech vrací do městečka Kiewarra sužovaného děsivým suchem. Do rodného venkovského kraje ho však nepřivedla pohroma, kvůli níž krachují podniky i farmy – přijel na pohřeb nejlepšího přítele Luka, který údajně zavraždil manželku i syna a poté spáchal sebevraždu. Falkovi to nedává smysl, a tak spolu s náčelníkem místní policie přistupuje k neoficiálnímu vyšetřování, proti němuž se záhy postaví téměř všichni místní. Vždyť kromě toho, že hrůzný čin postrádá logiku, je tu i řada dalších nesrovnalostí, prapodivných okolností a především: nové rány otevřely ty staré. S Lukem měli od puberty jedno tajemství, jenže to rozhodně nemělo vyplout na povrch…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: audiokniha , OneHotBook
Originální název:

The Dry, 2016


Interpreti: Jakub Gottwald
více info...

Přidat komentář

janina66
předevčírem audiokniha 5 z 5

Dokonalá a napínavá detektivka. Osvěžující a originální suché místo, kde se děj knihy odehrává a postupně odkrývá všechny tajemství lidí v městečku. Velmi povedené po všech stránkách a mohu jen doporučit.

knihomolka27
21.08.2024 5 z 5

(SPOILER) 95 procent

V záplavě za poslední dobu víceméně průměrných knih je tato jako zjevení, fata morgána pouště. Naprosto boží, doporučuju všem. Extrémně podařená detektivka s naprosto hmatatelnou atmosférou, naprosto brilantně popsaným prostředím, velmi intenzivním případem a úžasnými hrdiny.
Naprosto mě to nadchlo, nemohla jsem se od toho odtrhnout, strašně mě bavil autorčin jazyk a smysl pro detail. Vše tu bylo tak hmatatelné a intenzivní, že jste přestali vnímat vše okolo a do knihy se vyloženě ponořili. Nechtěla jsem aby to skončilo, byla to opravdu čtenářská lahůdka a láska a od této chvíle si autorku zařazuju na post oblíbených autorů...každopádně trocha pesimismu nakonec, vsadím se, že ostatní knihy ze série už nebudou takové, jelikož budou postrádat tu osobnější linku, která tu byla duší celého příběhu. A tak si zoufám, bojím se a těším se na další díl.


Chajda69
13.08.2024 3 z 5

Vylidňující se venkov, kde všudypřítomné sucho tempo vylidňování ještě zrychluje, a kde to, že si sousedi vidí navzájem do talířů dokáže vyhnat napětí na pokraj městské občanské války. Hezky vystihnutá atmosféra, ale já prostě nemám rád, když se do příběhů tahají děti, a už vůbec ne, když se tam tahají jako oběti. Kniha má spád, nevyslovená tajemství pálí jako australské slunce, ale ten závěr... co do dopadení pachatele ještě dobrá, ale úplné finále bylo tak těžko uvěřitelné, že mi to dost zkazilo dojem z celé knihy.

Verusska
26.07.2024 5 z 5

Malé australské městečko Kiewarra je už dlouho sužováno neúprosným suchem. Místní farmáři jeho vlivem přicházejí o dobytek, o peníze i o zdravý rozum. Proto některé ani nepřekvapí, když mladý Luke Harper v zoufalství postřílí svou rodinu a následně zabije i sebe.
Do otřesené Kiewarry přijíždí na pohřeb Lukův kamarád z dětství Aaron Falk, nyní úspěšný policista. Společně s místním seržantem Racem se pouští do neoficiálního vyšetřování, protože některé skutečnosti jim jednoduše nesedí a možná se všechno odehrálo trochu jinak...

Tato kniha byla parádní a moc mě bavila. Je napsaná čtivě a chytře. Děj se pomalu, ale plynule odvíjí. Na závěr do sebe vše logicky zapadne.
Lokace do neotřelého prostředí australského venkova je taky fajn. Navíc je zde velice dobře vykreslena psychologie městečka, kde žijí lidé po generace, jejich nedořešené vztahy, podezřívání a roky staré křivdy, na které se nezapomíná. K tomu spalující atmosféra nikdy nekončícího vedra, která na vás nekompromisně dýchá z každé stránky. Uděluji plný počet hvězd, jinak nelze.

Hkk935
19.07.2024 5 z 5

Jsem mile překvapena, nečekala jsem nic dech beroucího, ale začetla jsem se na tolik, že jsem to vzala jedním dechem. Vrah byl překvapení. Doporučuji! A já jdu na další díl :-)

eDex
06.05.2024 5 z 5

Hezky napsané, australská autorka umí.
Na motivy této knihy teď byl natočený film Sucho, který sbírá vysoká hodnocení.
Knihu doporučuji.

Karolína7
08.04.2024 5 z 5

Moc pěkně jsem si početla. Zajímavá detektivka, která kromě samotného napínavého děje přibližuje drsnou australskou krajinu, vyčerpanou nedostatkem vody a žhavými slunečními paprsky. Moc se mi líbilo vykreslení jednotlivých postav, prolínání dějů v minulosti a přítomnosti. Nějak jsem se s detektivem Falkem nedokázala ztotožnit s představou, že vrahem je jeho kamarád z dětství Falk. Toho pravého vraha jsem podezírala od poslední čtvrtiny knihy, i když motiv jsem pro něj měla původně jiný, než byl ten skutečný. - Všem milovníkům detektivních příběhů vřele doporučuji k přečtení.

Bakana
03.04.2024 5 z 5

Nic moc jsem nečekala, ale knížka mě příjemně překvapila.
V takovém městě bych tedy bydlet nechtěla, ale možná se takhle lidi chovají všude? Svatouškovští pokrytciI když kdo ví, jak by se ke mně sousedé chovali v našem městě, kdyby mě obvinili z vraždy. Ta atmosféra musí být nesnesitelná a na věci nic nemění, že viník je někdo úplně jiný. Lidé dokáží být horší než vlčí smečka.

Tída
28.02.2024 4 z 5

Sluncem sežehnutá země a ospalé městečko, kde si všichni vidí do kuchyně i do postele a tak nějak tolerují vše, co se tam děje. Dobře napsané, uvěřitelné, zajímavé postavy, jen ten motiv mi nějak nesedl, škoda, a proto je to jen na 4*

mekkejla
25.02.2024 5 z 5

Napínavé, čtivé, skvěle vystavěné. Příběhy ze současnosti a minulosti jsou velmi chytře poskládané a autorka si nás tak povodí a zmate nás, takže závěr jsem nečekala, ale přitom dával naprostý smysl. Aaron a Raco jsou sympaťáci, určitě si přečtu i další díl.

bumble
09.02.2024 4 z 5

Když se Falk vrací do městečka Kiewarra na pohřeb svého někdejšího kamaráda Luka a části jeho rodiny, jistě netušil, jak se dlouho zdrží a co se všechno dozví. I z dávné minulosti.
Příběh má spád a jak se do knihy začtete, stále více a více se chcete dozvědět, jak to všechno bylo a jak se to doopravdy stalo.
Mě se kniha líbila (i prostředí kde se děj odehrával) a když se mi do rukou dostane další díl s Falkem, rozhodně po takové knize rád sáhnu.

nula87
02.02.2024 4 z 5

Zajímavá, chytře vystavěná detektivka z prostředí, kde sirka je větší zbraň než pistole. Dávná historie se propojuje se současností jak nevyřešenými křivdami minulosti, tak tajemstvími jednotlivých postav.

CaesuraLackless
31.01.2024 5 z 5

Od autorky jsem četl všechny knihy, ale komentář napíšu k mé nejoblíbenější. Napínavá detektivka z australského prostředí, kterou autorka umí popsat s absolutní důvěryhodností s osobitými postavami. Nikdy jsem neměl touhu Austrálii navštívit a po přečtení, Sucha a Ztracený v pustině se ve mě objevil až odpor k dané zemi.. Austrálii pravděpodobně nikdy nenavštívím, nicméně se těším na každou další autorčinu detektivku z tohoto prostředí. Sucho a ztracený v pustině 5/5. Během čtení pusťte topení naplno. Zesílí to prožitek. =)

Sančez
26.01.2024 5 z 5

Tak tohle byla pecka. Od autorky jsem už četla Ztracený v pustině a vím že píše brilantně. A u tohohle kousku se mi to znovu potvrdilo byl o level ještě lepší. Aarona Falka jsem si hned zamilovala i jeho parťáka ve vyšetřování. Opravdu brilantní kousek.

Chesterton
01.11.2023 5 z 5

[audiokniha]
Všechno se v té tíživé atmosféře vedra, sucha, žízně a ubohé úrody, kde vám vysychá z četby v oku i v krku (mě v uších :o) a bolí hlava ze slunce i střelby na farmě . . . ze všeho nejvíc vlastně točí kolem obrovské důležitosti poctivé výchovy. Od maličkých dětí, přes ty, co s nima cvičí hormony (ale ne tolik, aby to zdravá výchova nakonec neustála), a konec konců i všech dospělých!
Zejména pak díky zápletce jde o výchovu kluků, co se můžou stát otci a za vše zlé mají z titulu své převahy a síly větší zodpovědnost!
Výborné. Na prvotinu skvěle napsané. Zcela mě to pohltilo.
Hlas Jakuba Gottwalda je taky luxusní suchý chraplák:)
Těším se na jeho Glatz !
5/5

Evaho73
19.10.2023 5 z 5

Atmosferický detektívny román odohrávajúci sa v Austrálii prezentujúci rôzne ľudské charaktery, ktoré môžu existovať v malom farmárskom meste zmietajúcom sa v ťažkostiach spôsobených suchom. Príbeh sa odohráva v minulosti aj súčasnosti a postavy sú vzájomne prepojené. Autor čitateľa nabáda k neustálemu spochybňovaniu hypotéz o tom, čo sa skutočne stalo a dokáže prekvapiť rozuzlením.

parxel
19.09.2023 4 z 5

Sucho je podle mého názoru dobrá detektivka. V rámci žánru sice nepřináší nic zásadně nového, ale to staré a léty prověřené dělá poctivě a dobře. Já jsem si čtení užil. Dávám čtyři hvězdy.

Timkim
01.09.2023 4 z 5

Ze severu jsem přejel půl zeměkoule, abych se podíval na detektivní zápletku z Austrálie.
Co se mi líbilo a neskutečně mě bavilo, že Aaron není žádný neohrožený superhrdina s nekonečnem nábojů a to střídání doby současné se střípky a vyprávěním minulosti. Čtenář, či posluchač tak měl možnost okamžitě vědět proč se to či ono děje.
Co mi malinko vadilo, byla ta tupost a buranstvi, ale co bychom chtěli v odlehlých místech najít za génie. Pachatele jsem teda absolutně netipl a docvaklo mi to asi o minutu dříve než hlavnímu hrdinovi. Povedené, hodnotím vysoko. 90%

Kaduri
03.08.2023 4 z 5

Kvalitná detektívka.
Autorka vykreslila zapadnuté austrálske mestečko Kiewarra, bojujúce s nekonečným suchom. Farmárov zápasiacich s vyprahnutou pôdou a nedostatkom financií. Vypäté emócie.
Vyvraždenie rodiny Hadlerových zapôsobí ako rozbuška.
A v tom sa objaví agent federálnej polície Aaron Falk, ktorý má s mestečkom vlastné nevybavené účty...
Vskutku napínavé čítanie.
Skvelý popis dusivej atmosféry, vyšetrovanie malo hlavu a pätu, takmer žiadne hluché miesta.
Na päť hviezdičiek mi máličko chýbalo.
Kto má však rád dobre napísané krimi romány, tomu knižku vrelo odporučím.

hanzmb
18.05.2023 5 z 5

Čtenář unavený anglosaským nebo severským stylem musí ocenit už to, že je najednou v horkem rozpálené Australii. Když k tomu dostane vynikající příběh se slušnou krimi zápletkou a sympatickým detektivem, který není žádný génius, ale obyčejný chlap, je tady rázem perfektní čtenářský zážitek. Prolínání s minulostí mi tak trochu připomíná Klevisovou. Tady se ale Aaron musí těma sr..kama prohrabat doslova. Teď jen sehnat 2. díl a doufat, že vydáme i nově napsaný třetí.