Irikihawa komentáře u knih
Příjemně čtivá sbírka povídek. Jelikož jsem ale dopředu nevěděl, že jde o samostatné povídky, tak pro mě byl děj do konce té druhé trochu matoucí. Následně jsem si to ale již velmi užíval. Kniha se čte velmi dobře, příběhy jsou zajímavé díky zkoumání různých kultů a náboženství v naší největší vesnici - Praze. Postava Normana je zábavná, sympatická a snadno se do ní čtenář vžije. Popravdě mě mrzelo, že kniha již končí. Rád bych si přečetl víc dobrodružství tohoto amerického detektiva. Snad jediný nedostatek, že je v knize poměrně dost chyb jak gramatických, tak pravopisných i typografických. To bych od Pevnosti nečekal...
Původně mi byla kniha nabídnuta při hledání horroru. Následně jsem zjistil, že se jedná o thriller, což je také dobrý žánr, tak jsem knihu objednal. Není to ani jedno! Je to normální román. Je ale pravdou, že velmi povedený román. Od začátku se kniha četla příjemně a skoro sama, styl vyprávění mi naprosto sedl! Výhodou je, že jak se propletou jednotlivé příběhy, mezi kterými kniha s každou kapitolou přeskakuje, začne čtenář tušit až tak nějak v polovině, což je dobré. I přesto ale závěr hodně překvapí! Rozhodně bych to nekupoval jako autentické vyprávění, ačkoli kniha poskytne přibližný obrázek tamního života ve velmi jemných detailech. Zkrátka skvělé čtení pro každého, kdo se nebojí sem tam nějaké mrtvoly, sprostých výrazů a podobně.
Knihu jsem četl na doporučení jednoho bývalého kolegy, jehož myšlenky mě občas velmi zajímaly, takže jsem tušil, že půjde o zajímavé čtení. Ačkoli kniha podle názvu může působit jako veliká nadsázka, není tomu tak! Je pravda, že tak nějak jsem poselství knihy pochopil ještě dřív, než jsem se o ní dozvěděl. Je ale příjemné číst jiný pohled na to, co sám člověk pokládá za správné. Jediné, co jsem potřeboval natvrdo vidět napsané bylo, že se člověk nesmí bát, a to mi tato kniha dala! Určitě doporučuji přečíst všem, kteří jaksi tuší, že uznávají malicherné hodnoty a nechávají se jimi až moc ovlivňovat. Již mám zakoupené pokračování, takže se na něj brzy vrhnu!
(SPOILER) Jako asi spousta jsem knihu četl, jelikož byla v povinné četbě k maturitě. Začátek knihy mě velmi zaujal, dění v té době bylo velmi zajímavé, sama myšlenka odcestovat a izolovat se od problémů okolního světa se mi líbí. Bohužel ale u třetího dne (tuším někde kolem 200. stránky) jsem již musel knihu odložit a víckrát neotevřít... Dny, které byly pořád stejné, příběhy, které byly všechny na jedno brdo, mě prostě moc rychle znudily. Vím, že opět na konci se určitě děje něco zajímavého. Nicméně monotónnost dní, kdy si jen vyprávěli mi zabránila ve čtení pokračovat.
Potřeboval jsem komiks do čtenářské výzvy, a velmi se mi líbil vloni uvedený seriál na Netflixu, tak jsem se rozhodl knihu zkusit. Nejsem žádný fanoušek komiksů, ale kresba je velmi zajímavá a povedená. Co mě překvapilo, tak že i komiks zvládne být obsáhlejší než filmové/seriálové zpracování. Myslel jsem, že se to děje pouze u klasických knih. Určitě ale stojí za přečtení!
(SPOILER) Tuto knihu jsem četl ještě na základní škole na doporučení spolužáka, protože nás oba toto téma fascinovalo. Nutno podotknout, že název může být pro někoho lehce matoucí - je samozřejmě správný, ale vyloženě o magii v knize určitě nejde. Nicméně i po té dlouhé době, co uplynula od základní školy, si pamatuji doslovně některé věty a tipy na neverbální komunikaci z této knihy se denně řídím. Což mi v mnoha situacích dost pomohlo! Určitě doporučuji knihu přečíst úplně každému, kdo by se chtěl dostat v životě dál, než se nachází - rozhodně se vyplatí ovládat způsoby zde popsané. Nyní mám knihu rozečtenou znovu, abych se na ni podíval jinýma očima, než v těch 14 letech, ale teď už na to nezbývá po večerech mnoho času...
Miluju Jacksonovo filmové zpracování. Logicky muselo dojít k přečtení knižní předlohy. Je to úžasně propracovaný krásný příběh, samozřejmě mnohem obsáhlejší, než zmíněné filmy. Napětí v některých pasážích se dá skutečně krájet! Touto knihou (resp. knihami) jsem dostal nový úhel pohledu na prostředí Středozemě a život jejích obyvatel, který krásně doplnil filmy z počátku milénia i animované zpracování z roku 1978, které je rovněž skvělé vidět, ale spíš pro řemeslné zpracování. Nicméně nemohu opomenout složitost větné skladby Tolkiena, ačkoli v tomto překladu trochu zjednodušenou, jelikož v některých odstavcích nestačilo jediné přečtení, abych správně pochopil danou myšlenku. A samozřejmě délka, kvůli které mě již čtení nebavilo. Ale být to kratší, tak to zase není tak hezké.
Úplně první báseň - asi nejlepší český překlad jejího originálu - je naprostá klasika s úžasně temnou atmosférou. Ostatní české verze již tak dobré zdaleka nejsou. Bohužel ale ani ostatní autorovy básně mě vůbec nezaujaly...
Příjemné vábivé čtení s mnoha hezkými detaily! Spousta autorových zálib a vlastností se shoduje s mými, takže pro mě bylo čtení velmi snadné a poutavé. Líbí se mi, jak jsou v knize využity různé příměry, a viditelný krásný kontrast dvou různých světů (pražská rodina a děčínská rodina), z nichž obě mají spoustu vlastností proč je nenávidět, ale zároveň spoustu vlastností, pro které je milovat! Na to, že je to autorova prvotina, tak je to řemeslně skvěle vyvedené dílo. Ano, v pár větách jsem narazil na nějaké konstrukční chyby, ale je jich minimum oproti některým renomovaným autorům, kteří za sebou mají desítky knih. Nejvíc mě u srdce zahřálo, že je čas v deníku zapisován jediným správným způsobem, který ale prakticky nikdo v naší zemi nedodržuje... Nechci spoilovat, takže k příběhu nic víc, jen to, že je tak moc poutavý, že jsem knihu přečetl tzv. na jeden zátah během jediného odpoledne. Určitě si brzy pořídím pokračování!
Stejně jako první kniha, tak i tato pouze nastavuje zrcadlo a jinými slovy nám říká to, co někde v zákoutí mysli vlastně víme, jen se bojíme si to přiznat. Život máme zkrátka ve svých rukou, a nesmíme se toho bát!
Jedná se o standardní sbírku více a méně dobrých vtipů, kterých v minulém století vycházel přehršel.
Jako rozený český alkoholik jsem knihu zakoupil aniž bych se třeba podíval, o čem vlastně je. Na tu cenu mi přišla poněkud tenká a málo obsáhlá. Je to takové letmé povídání o zážitcích z různých hospod a v různém věku - což mi přišlo jako ústřední motiv. Z přečtení nic nezískáte kromě lehkého pocitu nostalgie, jelikož jsou popisy událostí celkem romantické, sem tam i vtipné.
Vzhledem k tomu, že jsem knihu začal číst během posledního semestru školy, to samozřejmě vyšlo na delší lokte. Nicméně mohu říct, že příběh se ve mě držel i přes dlouhé pauzy ve čtení - má skutečně sílu! Dlouho se mi nestalo, že bych při knize tak moc fandil hlavním postavám, ať jim to vyjde, jako u této knihy. Po přečtení pár úvodních stran jsem sice správně předpověděl, jak kniha skončí. Závěrem jsem tedy šokován nebyl. Nicméně děj samotný je krásný i odporný zároveň (to je plus). Do této knihy se snadno začte, i když chvíli trvá, než si člověk přivykne na časové skoky v kapitolách a biblické předčítání paní Gaddsonové. Popis středověku v surové realitě (i když taky těžko říct...) je dokonalý. Pět hvězd!
Z mého pohledu dokonalý příběh. Především se mi líbí originální slovník Placerů. Útěk a Spáleniště na 5 hvězd. U Vražedné léčby musím dojít na 3,5... Poslední díl už není tak čtivý, jako předchozí dva. Často jsem se u toho nudil a posledních sto stran jsem se opravdu těšil na konec, který je na to, čím vším si ti čóni prošli, dost zfrasený... I přes to si tuto knihu znovu rád přečtu.
Neméně přitažlivé, napínavé a zajímavé pokračování první knihy, které mne ovšem zklamalo velkými časovými skoky. Celkově již příběh nepůsobil tak dobře, jako v první knize, i tak si tuto knihu určitě znovu přečtu.