iveta3689 iveta3689 komentáře u knih

Ultramaratonec Ultramaratonec Charlie Engle

Po knížce jsem sáhla, aniž bych znala autora. A po pravdě, kdybych znala jeho příběh, tak ji asi ani číst nezačnu. Na dno se dostal vlastní blbostí a jeho cestu nahoru obdivovat nedokážu. Připadá mi dost neuvěřitelné, že by člověk závislý na kokainu a alkoholu zvládl zaběhnout maraton a v uváděných časech. Už vůbec, že by zvládl nějaké tréninky. Jako způsob sebereflexe nebo součást terapie je tato kniha asi dobrá, ale běžnému běžci toho moc dát nemůže. Nebylo to pro mě ani inspirující, natož motivující. To trvalo asi třetinu až polovinu knihy. Pak už autor mluvil jen o závodech, což bylo mnohem zajímavější. Kniha je ale v každém případě psaná velmi čtivě, děj odsýpá a nenudí. Ke konci knihy autor popisuje své zatčení za úvěrový podvod. Celé to popisuje tak, že si na něj zasedla zlá vláda a on chudák za nic nemůže. To jsem měla chuť knihu odložit. Až do konce to bylo takové ufňukané. Bohužel jsem úplně jinou představu o tom, co bude knížka popisovat.

16.10.2018 2 z 5

Pomsta synů Pomsta synů Lasse Holm

Velmi čtivé, určitě si pořídím i další díly. Ze začátku to vypadalo na "pouhý" historický román, autor hodně popisoval zvyky a chování seveřanů. Ale nebylo to nudné, do děje to skvěle sedělo. Později se rozjela i detektivní zápletka.

14.10.2018 4 z 5

S cejchem ďábla S cejchem ďábla Oldřiška Ciprová

Velmi čtivá knížka. Sama o sobě je kraťoučká, jednotlivé kapitoly jsou i na 2 stránky, takže děj rychle odsýpá. Autorka nepopisuje žádné historické souvislosti, jde jen o příběh šlechtičny, místy je to trochu červená knihovna (ale jen pár větami).

29.09.2018 4 z 5

Stále půlnoc Stále půlnoc Denise Mina

Slušná detektivka, ale tuctová a zaměnitelná. Kniha, kterou přečtete s chutí, ale za měsíc o ni nebudete vědět.

28.09.2018 3 z 5

Norské dřevo Norské dřevo Haruki Murakami

Prakticky bez děje, ale rozhodně ne nudné. Ne tak magické jako jiné Murakamiho romány.

01.09.2018 3 z 5

Ledové hlubiny Ledové hlubiny Kerstin Signe Danielsson

V knize nevede vyšetřování jeden detektiv, ale celý tým. Sledujeme příběhy jednotlivých vyšetřovatelů, na které jsou navíc nabaleny ještě jejich osobní životy. Celkově to z příběhu dělá pěknou bichličku a trochu jsem se ve jménech ztrácela. Děj by mohl být více zhuštěný. Většinu
knihy se nic moc neděje a rozuzlení na konci je trochu uspěchané.

10.06.2018 3 z 5

Půlnoční linka Půlnoční linka Lee Child

Stále dobrý příběh. Je to na jedno brdo, ale nijak mi to nevadilo. Reacher je pořád nepřemožitelný, všichni mu jdou na ruku, v příběhu se neobjeví nic nového. Navzdory tomu knížka baví a hodně.

06.06.2018 4 z 5

Lovec králíků Lovec králíků Lars Kepler

Děj byl zdlouhavý, takový utahaný. Teprve v polovině knihy jsme se dozvěděli, co se vlastně děje a proč jsou oběti zabíjeny. Ale také je od této chvíle jasné, kdo je vrah. Také mi vadilo to neustálé přesouvání Joony do a z vězení, podle mě to knize vůbec neprospělo a vlastně nás to ani v ději neposunulo.

17.05.2018 3 z 5

Panský dům Panský dům Anne Jacobs

Nejsem čtenář podobných knížek, takže nemám srovnání. Ale tato se mi líbila. Děje i popisů bylo tak akorát, postavy byly vykresleny zajímavě a byla to pestrá mozaika. Jen mi vadilo přeskakování v ději. Vypadalo to, jako kdyby autorka při úpravě knihy vypouštěla části textu. A potom ten konec. Čekala jsem pohádku o Popelce, proti tomu nic nemám. Konec byl jasný hned z prvních stránek, ale to asi člověk od takové knihy čeká.
Ale to, co se stalo v předposlední kapitole byla taková ptákovina, že vážně nemusím číst pokračování. Celkový dojem mám z knihy ale kladný, jako oddychovku na dovolenou ji můžu doporučit.

08.05.2018 4 z 5

Mazací tramvaj Mazací tramvaj Magda Stachula

Příběh se vypráví se 4 různých pohledů, čtyřmi různými vypravěči. To je hodně zajímavé, protože každá postava popisuje i své pocity a názory a je to velmi subjektivně zabarvené. Celkově pak příběh velmi ladí do sebe. Nevíme totiž, komu věřit a co si o kom myslet. Anita byla podle mě zezačátku na pár facek, postupně jsem ji začala chápat. Po polovině knihy totiž do sebe příběhy začnou zapadat a všechno je jinak, než jak vypadalo na začátku. Mám ráda, když je magor nakonec někdo jiný, než koho si tak zařadím. Konec byl trochu uspěchaný, ale dobrý.

27.04.2018 4 z 5

Dračí náhrdelník Dračí náhrdelník Vlastimil Vondruška

Tento díl mě nenadchl. Moc lidí, ve kterých jsem se ztrácela, divné dialogy. Ale autora mám ráda, určitě se podívám po jiné jeho knize.

19.04.2018 2 z 5

Divné počasí Divné počasí Joe Hill (p)

Momentka - smutné, ale s kouskem naděje. Snaha vyrovnat se se stárnutím a nemocí, byť je příčina jinde.
Nabito - dost skličující téma, zvláště po posledních událostech ve světě. Děsivé, jak je to jednoduché.
V nebi - ze začátku hodně napínavé, později spíše magické. Závěrečnou část bych přivítala trochu jinou, bez těch snových částí.
Déšť - zajímavé vykreslení společnosti po katastrofě.

15.04.2018 4 z 5

Zimní palác Zimní palác Eva Stachniak

Z anotace jsem pochopila, že se má jednat o příběh o životě Kateřiny Veliké. Většinu knihy však Kateřina hrála jen epizodní roli. Nevadilo mi to, děj byl velmi čtivý, jen jsem se připravila na jiný příběh.

05.04.2018 4 z 5

Dcera někoho jiného Dcera někoho jiného Amy Gentry

Příběh z pohledu matky mi přišel trochu nedotažený, dalo se z něj vytěžit víc emocí. Zato příběh z pohledu dcery byl výborný. Bavilo mě, že se celou dobu neví, kdo je kdo.

12.03.2018 4 z 5

Sníh, oheň, vina a smrt Sníh, oheň, vina a smrt Gerhard Jäger

Takhle nějak si představuji Čekání na Godota, které by napsal Franz Kafka. Dlouhé, táhlé, nudné nic. (Ne)děj byl o pocitech a myšlenkách hrdiny, vše bylo dost pochmurné a beznadějné. Knížku jsem dočetla jen kvůli tomu, že jsem si ji koupila a bylo mi líto penět. Kdybych ji měla jen půjčenou, už po první části bych se s ní netrápila.

10.03.2018 2 z 5

Erebos – Hra, která zabíjí! Erebos – Hra, která zabíjí! Ursula Poznanski

Kniha je určena pro mladší čtenáře, což je ní znát. Jednodušší styl a děj, trochu naivní. Popisy děje v počítačové hře jsou více méně fantasy, což je žánr, který mi blízký není. Ale pro čtenáře, který toto vyhledává, to může být čtivé, určitě si to své fanoušky najde. Já jsem ji dočetla jen kvůli čtenářské výzvě.

06.03.2018 2 z 5

Všechny barvy nebe Všechny barvy nebe Amita Trasi

(SPOILER) S Hosseinim bych autorku vůbec nesrovnávala, každý píše jinak a srovnání se opravdu nehodí. Může ho připomínat námět dvou dětí žijících v pro nás exotické zemi, to je asi veškerá podobnost. Autorka chvílemi popisuje Indii možná až příliš idylicky, o bídě se zmíní, ale moc to nerozvádí. Tedy ne tak, aby kniha prvoplánově mířili na city. Velká část knihy je téměř bez děje, spíše popisuje pocity a myšlenky hlavních
hrdinek. I tento (ne)děj je velmi čtivý. Beznaděj je víc vidět ke konci knihy, kdy se jedné z hrdinek narodí dcera a zdůrazní se tak začarovaný kruh života v podobných oblastech.

25.02.2018 4 z 5

Příkaz zabít Příkaz zabít Vince Flynn

Mitch Rapp je samozřejmě neprůstřelný, odolný a všeho schopný, zvládne i manipulaci s nukleární zbraní, sám se uzdraví, nepotřebuje lékaře. Ale u podobných románů asi očekáváme superhrdiny a proto je čteme :) V každém případě je román napsán velmi čtivě a nevadí, že jako přes kopírák s jinými.

22.02.2018 3 z 5

Sběratel Sběratel John Fowles

Námět zajímavý, ale celkový dojem bohužel průměrný. Části z pohledu únosce jsou výborné, strhující, velmi čtivé. Část z pohledu oběti je příšerně rozvleklá, zdlouhavá.

02.02.2018 3 z 5

Metoda 15/33 Metoda 15/33 Shannon Kirk

Anotace se mi líbila, ale to je asi tak všechno zajímavé na celé knize. Námět se brzy ukáže jako dost tuctový, zpracování nutné. Puberťačka geniální jako MacGyver, ufňukaný detektiv, padouchové neslaní nemastní. Celou dobu jsem čekala na zlom nebo alespoň na akci, ale nekonalo se ani jedno.

28.01.2018 2 z 5