Ivka82 Ivka82 komentáře u knih

Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii Ladislav Zibura

Ziburovy knihy mám moc ráda, stejně jako se pokaždé ráda zasměju na jeho přednáškách. Je úžasné číst o tom, jak se lidé vždy dohodnou a domluví, postarají se o sebe navzájem v nouzi a jsou prostě obyčejnými lidmi, ať už je politická situace jakákoli.

10.03.2024 5 z 5

Bába Motyka Bába Motyka Marko Hautala

Mně se kniha velmi líbila. Dobře se četla, nebyl problém se zorientovat v postavách a časových linkách, postupně se vše odhalovalo. Nevadilo mi ani to, že mi nebylo odhaleno, jak to teda sakra doopravdy bylo. Není potřeba vysvětlovat nevysvětlitelné

07.10.2022 5 z 5

Pět jazyků lásky Pět jazyků lásky Gary Chapman

Z této knihy mám takové rozpolcené pocity. Na jednu stranu je určitě zajímavé zkusit si určit vlastní a případně partnerův "jazyk lásky" a případně z toho pro vztah něco vytěžit, ale na druhou mi šíleně vadil ten křesťanský pohled...zůstat spolu až do smrti za každou cenu a zachraňovat vztah tím, že zatnu zuby a prakticky popřu sám sebe.

03.10.2021 3 z 5

Všechny cesty vedou do Santiaga Všechny cesty vedou do Santiaga Ladislav Zibura

Tahle knížka se mi od Zibury líbila zatím nejvíc. Je mi blízký jeho humor, který byl v příjemném poměru k myšlenkám hodným rozjímání.
"Cítím v ní dobro. Někde hluboko, ale je tam." Tuhle větu si chci zapamatovat

01.07.2024 5 z 5

Outsider Outsider Stephen King

Přečtena jedním dechem, nemohla jsem se odtrhnout. Kinga jsem nikdy předtím nečetla a tato mi byla doporučena do výzvy...nelituji, myslím, že si toho od něj přečtu víc

02.09.2023 5 z 5

Manželovo tajemství Manželovo tajemství Liane Moriarty

Začátek mě zoufale nebavil, nemohla jsem se v postavách zorientovat, ale postupně začínalo být jasnější, o co tady jde. Konec už jsem dočetla jedním dechem. Jenom se nemůžu zbavit zvláštního smutku nebo lehce depresivního pocitu, který ve mně kniha zanechala. Asi je čas sáhnout zase po něčem veselejším.

03.03.2023 4 z 5

Hořím Hořím Simona Bagarová

Se seniory pracuji dvacet let, takže kniha ke mně hluboce promlouvala a připomínala mi mé vlastní příběhy, ty hezké, i ty se kterými se člověk smiřuje těžko.

05.12.2022 5 z 5

Ženy, které běhaly s vlky Ženy, které běhaly s vlky Clarissa Pinkola Estés

Zajímavá kniha...celá pro mě byla vlastně jako ty příběhy uvnitř...občas ke mně promlouvala silným hlasem a rozechvívala něco uvnitř mě, občas se mi zdála natolik složitá a nepochopitelná, že jsem měla chuť ji odložit. Celkem s jistotou vím, že se k ní budu vracet. V jiných obdobích, s jinými zkušenostmi, se mnou bude rezonovat třeba příběh a poselství, kterému jsem prozatím nerozuměla, nebo třeba nechtěla rozumět. Co mi malinko vadilo byl styl jakým je kniha psaná, nevím jak to přesně nazvat - něco mezi vědeckým a básnickým jazykem, občas jsem měla pocit, že za těmi obraty se mi ztrácí jádro věci.

08.01.2022 4 z 5

Z rodinné kroniky Lady Fuckingham Z rodinné kroniky Lady Fuckingham neznámý - neuveden

Péčko v knižním vydání. Člověk nevychází z údivu, když si uvědomí v jaké době byl text napsán, ale aspoň můžeme být klidní, že se toho příliš nezměnilo a vzrušují nás stále stejné věci, jako v minulém a předminulém století :D

09.02.2020 3 z 5

Duchařské příběhy Duchařské příběhy Olga Krumlovská

Vcelku se mi kniha líbila. Takové lehké čtení před spaním, vždy po pár příbězích. Moc pěkná obálka.

09.02.2020 3 z 5

Rodina z podkroví Rodina z podkroví Lisa Jewell

Tato kniha u mě patří do škatulky - čtené jedním dechem. Děj měl spád, téma zajímavé, konec trochu přeslazený, ale já mám dobré konce ráda.

28.12.2023 5 z 5

Našeptavač Našeptavač Jaroslav Velinský

Náhodou jsem v knihobudce narazila na knihu se žlutou obálkou... Nebýt čtenářské výzvy, tak mě tato kniha jistojistě minula. O nějakém Oto Finkovi jsem do té doby neměla ponětí. Virtuální výlet do časů raného socialismu byl pro mě zajímavý, ačkoli ze začátku jsem si říkala, že tomu chybí spád. V závěru naopak nabrala zápletka zběsilé tempo, což silně vylepšilo celkový dojem.

06.03.2023 4 z 5

Démanty noci Démanty noci Arnošt Lustig

Díky knihám jako je tato si vždy uvědomím neskutečnou vděčnost za to, že starosti, které mám ve svém životě, jsou zcela nicotné, proti utrpení, kterému byli někteří lidé vystaveni...

27.12.2022 5 z 5

Jak být ženou Jak být ženou Caitlin Moran

Jak já se nasmála :D. Možná to není kniha pro každého a občas je těch feministických keců, hulení a extáze až příliš, ale u některých pasáží jsem se smála nahlas, až se na mě děti otočily, co mi je.
"...vaše tvář začíná prokazovat známky toho, že vstupujete do zóny vyklidněnosti a netolerance vůči hňupům... Chci mít vráskami pokrytý obličej a trochu zašlé zuby, které jasně prozradí blbcům a sviním, že mají JÍT DO HAJZLU." Ano, je to vulgární, ale lepší recept na to, jak se vyrovnat se stárnutím, jsem zatím nečetla :D

27.03.2022 5 z 5

Cesta slepých brouků Cesta slepých brouků Roman Mlejnek

"Cesta rozhoduje za tebe"... Tuhle myšlenku mám potřebu si tu jen tak odložit. Tato kniha rozhodně zabrnká na struny uvnitř člověka...strach (z neznáma, ze tmy, ze smrti), morální zábrany, až možná zhnusení, to vše při ponoření se do příběhu vylézá jako ti slepí brouci...

09.03.2022 5 z 5

Kundička: Návrat k sobě Kundička: Návrat k sobě Regena Thomashauer

Vcelku souhlasím s předchozím hodnocením. Moje očekávání kniha nenaplnila. Český překlad mi přišel takový odbytý, určitě bylo možné z něj vymáčknout víc... třeba slovo kundičkifikace, kundičkifikovat...to mě vyloženě iritovalo. Pár zajímavých myšlenek jsem si našla, ale že bych mohla tuhle knihu doporučit kamarádkám, to ne. Občas mi přišla i přehnaně americky ujetá.

27.02.2022 3 z 5

ChiRunning ChiRunning Danny Dreyer

Jelikož jsem s běháním začala hrubě po třicítce, je mi velkou inspirací, jak běhat bez velké námahy, přetížení a běhání si opravdu užívat.

12.10.2020 5 z 5

Vzpoura oceánů Vzpoura oceánů Frank Schätzing

Tuhle knihu mi půjčil můj táta a jsem moc ráda. Je to tedy bichle, ale příběh je napínavý, zajímavý a hodný zamyšlení. Trochu mě mrzelo, že na můj vkus zemřelo až příliš mnoho mých oblíbených postav, ale co by člověk mohl čekat od katastrofického thrilleru :D Z knihy jsem nadšená a určitě patří do žebříčku mých oblíbených.

31.07.2020 5 z 5

Dost bylo kokotů! Dost bylo kokotů! Xavier Crement

Čekala jsem od této knihy asi trochu víc, než se mi nakonec dostalo. Místy jsem se pousmála nad vtípkem, ale těch míst bylo na můj vkus málo a většina textu mi přišla jako neustále opakování naprosto zbytečných informací. Původně jsem si chtěla přečíst i následující dva díly, ale číst je nebudu.

15.02.2020 2 z 5

Pěšky mezi buddhisty a komunisty Pěšky mezi buddhisty a komunisty Ladislav Zibura

Protože taky ráda chodím pěšky s krosnou, tak tohle byl přesně můj šálek kávy. Vtipné, čtivé, poučné.

17.01.2024 5 z 5